Εξετάζουμε 6 μύθους και αλήθειες σχετικά με την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό

Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός συνδέονται άμεσα στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων. Εξάλλου, αυτά τα δύο ζωτικά σημεία συνήθως μετρούνται παράλληλα στο γραφείο του γιατρού.

Όμως το καθένα από αυτά μετράει σαφώς διαφορετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς σας.

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος που ρέει πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών σας, ενώ ο καρδιακός ρυθμός – μερικές φορές ονομάζεται σφυγμός – είναι ο αριθμός των χτύπων της καρδιάς σας κάθε λεπτό.

1. Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός συνδέονται πάντα

Λάθος: Είναι αλήθεια ότι η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός συχνά αυξάνονται και μειώνονται από κοινού.

Όταν αντιμετωπίζετε κίνδυνο, για παράδειγμα, η αρτηριακή σας πίεση και ο σφυγμός σας μπορεί να εκτοξευθούν προς τα πάνω ταυτόχρονα.

Ωστόσο, αν ο καρδιακός σας ρυθμός αυξηθεί, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα αυξηθεί και η αρτηριακή σας πίεση – ή το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, εάν είστε αφυδατωμένοι, αιμορραγείτε ή έχετε σοβαρή λοίμωξη, η αρτηριακή πίεση συνήθως μειώνεται και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται.

Ακόμα κι αν η καρδιά σας χτυπάει περισσότερες φορές το λεπτό, τα υγιή αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται (μεγαλώνουν) για να επιτρέπουν σε περισσότερο αίμα να ρέει πιο εύκολα.

Όταν γυμνάζεστε, η καρδιά σας επιταχύνει, ώστε περισσότερο αίμα να μπορεί να φτάσει στους μυς σας.

Ενδέχεται ο καρδιακός σας ρυθμός να διπλασιαστεί με ασφαλή τρόπο, ενώ η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να ανταποκρίνεται με μία μέτρια μόνο αύξηση.

2. Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός έχουν “φυσιολογικές” τιμές-στόχους

Λάθος: Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές, αλλά το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η βέλτιστη αρτηριακή πίεση συνήθως ορίζεται ως 120 mm Hg συστολική – που είναι η πίεση όταν η καρδιά σας χτυπά – πάνω από 80 mm Hg διαστολική – που είναι η πίεση όταν η καρδιά σας χαλαρώνει. Για τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας, ο στόχος είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό (BPM).

Λάβετε υπόψη ότι ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση είναι προϊόν εξειδικευμένης και εξατομικευμένης προσαρμογής.

Πρέπει να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε μια βασική τιμή που είναι φυσιολογική για την περίπτωσή σας.

3. Ένας χαμηλός σφυγμός ή αρτηριακή πίεση υποδηλώνει πάντα πρόβλημα

Λάθος: Αυτό που είναι φυσιολογικό για ένα άτομο μπορεί να υποδηλώνει κινδύνους για ένα άλλο. Για παράδειγμα, ένα γυμνασμένο άτομο μπορεί να έχει καρδιακό ρυθμό ηρεμίας γύρω στο 50 ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και στο 40.

Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το συγκεκριμένο άτομο βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη, ιδίως σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.

Εάν κινδυνεύετε από χαμηλή αρτηριακή πίεση, το σώμα σας θα σας το πει. Το θέμα είναι πώς αισθάνεστε.

Αισθάνεστε αδύναμοι; Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν εξηγούν τα πάντα- οι αριθμοί είναι αυτοί που εξετάζονται σε συνδυασμό με τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

4. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο επικίνδυνη από τον υψηλό καρδιακό ρυθμό

Σωστό: Και πάλι, το τι θεωρείται φυσιολογικό ποικίλλει. Αλλά υπάρχουν αρκετά κλινικά στοιχεία που δείχνουν ότι όταν η αρτηριακή πίεση είναι έστω και λίγο πάνω από τον συνηθισμένο μέσο όρο σας με την πάροδο του χρόνου, ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνεται.

Οι φυσικές επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης επιβαρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Ουσιαστικά, για κάθε αύξηση κατά 20 mmHg πάνω από τα 115 mmHg της συστολικής, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή χρόνιας νεφρικής νόσου διπλασιάζεται.

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη κινδύνου, αλλά η σχέση αιτίας-αποτελέσματος δεν είναι τόσο σαφής.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ταχύτερους βασικούς καρδιακούς παλμούς είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιακά προβλήματα και πρόωρο θάνατο από καρδιά.

Αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό είναι η αιτία του προβλήματος ή απλώς ένα σημάδι του τι συμβαίνει. Η πιο συνηθισμένη αιτία για υψηλό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας είναι η έλλειψη φυσικής κατάστασης (με άλλα λόγια, η έλλειψη φόρμας).

5. Το πότε μετράμε την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό παίζει ρόλο

Αλήθεια: Για να μετρήσετε τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και την αρτηριακή σας πίεση, επιλέξτε μια αξιόπιστη και επαναλαμβανόμενη ώρα. Ιδανικά, πραγματοποιήστε τον έλεγχο το πρωί πριν από τη λήψη φαρμάκων και περιστασιακά το βράδυ, γύρω στην ώρα του βραδινού γεύματος.

Μην κάνετε τις μετρήσεις σας αμέσως μετά την άσκηση – εκτός αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια γενική εικόνα γι’ αυτό που ονομάζεται ενεργός αρτηριακή πίεση και καρδιακή συχνότητα.

Κατά τη διάρκεια της μέτρησης, θα πρέπει να βρίσκεστε σε θέση ανάπαυσης με τα πόδια σας να μην είναι σταυρωμένα.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το σταύρωμα των ποδιών τους κατά τη διάρκεια της μέτρησης μπορεί να προκαλέσει αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 8 έως 10 μονάδες.

Ποια από τις δύο μετρήσεις είναι η σημαντικότερη; Αυτό εξαρτάται και από την κατάσταση της υγείας σας.

Για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να είναι πιο σημαντικό να παρακολουθείται, αλλά πολλές άλλες καρδιακές παθήσεις εξαρτώνται περισσότερο από την αρτηριακή πίεση. Για να είστε ασφαλείς, μετρήστε και τα δύο.

Σχεδόν όλα τα αυτοματοποιημένα κιτ που αγοράζετε σε ένα κατάστημα προσφέρουν την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς σε μία ένδειξη.

Αυτό είναι βολικό – και η γνώση και των δύο αυτών τιμών βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να γίνουν προσαρμογές στον τρόπο ζωής και στη φαρμακευτική αγωγή.

6. Όσο πιο γρήγορος είναι ο καρδιακός ρυθμός, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής.

Σωστό: Σε μια μεγάλη μελέτη ανθρώπων που πήγαιναν για έλεγχο της υγείας τους στην Κίνα, εκείνοι που είχαν υψηλό φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας 80 bpm έως 90 BPM είχαν 40 % μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνους που είχαν ένα φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό 60 έως 69 BPM.

Ωστόσο, το ευχάριστο είναι ότι 15 έως 30 λεπτά καθημερινής μέτριας άσκησης, όπως το γρήγορο περπάτημα, θα μπορούσαν να εξαλείψουν την αυξημένη θνησιμότητα και να αντιστρέψουν την μείωση της διάρκειας ζωής, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η σωματική δραστηριότητα στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας – και στη μακροζωία σας

Share to...