ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ, ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

Φλέματα και βλέννες: Πώς να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές αυτές καταστάσεις.

Από

Medbox

Καταρχάς, λάβετε υπόψη ότι τα φλέματα και η βλέννα εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό. Αυτό το υγρό παράγεται φυσιολογικά από το σώμα σας σε καθημερινή βάση.

Το φλέγμα είναι ένα υγρό που παράγεται από τα κύτταρα που επενδύουν τη μύτη, το λαιμό, τους ανώτερους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.

Ενώ η λέξη “φλέγμα” χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά της “βλέννας“, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των δύο:

 • Η βλέννα παράγεται από τη μύτη και τα ιγμόρεια.
 • Το φλέγμα είναι πιο παχύρρευστο από τη βλέννα
 • Η περίσσεια βλέννας μπορεί να φράξει τους πνεύμονες και να σας προκαλέσει βήχα

Αν και η ακριβής ποσότητα που παράγει το σώμα σας δεν είναι γνωστή, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι περίπου ένα λίτρο την ημέρα.

Τύποι φλέγματος

Αν και συνήθως είναι διαυγές, το φλέγμα μπορεί να πάρει διαφορετικά χρώματα ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί.

Καθαρό φλέγμα: Το διαυγές φλέγμα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος φλέγματος και συνήθως προκαλείται από κάποιο ερεθιστικό παράγοντα, αλλεργία ή ιογενή λοίμωξη.

Πράσινο ή κίτρινο φλέγμα: Το κιτρινοπράσινο φλέγμα μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας έχει αποστείλει λευκά αιμοσφαίρια στη μύτη, το λαιμό ή τους πνεύμονές σας για να καταπολεμήσει μια λοίμωξη των ιγμορείων, μια πνευμονία, μια βρογχίτιδα ή μια άλλη λοίμωξη.

Η κυστική ίνωση (μια χρόνια ασθένεια) μπορεί επίσης να προκαλέσει φλέγμα αυτού του χρώματος.

Καφέ φλέγμα: Όταν το παλιό αίμα αναμιγνύεται με το φλέγμα, μπορεί να δώσει στο υγρό μια καφέ απόχρωση. Αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα που ζουν με χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Λευκό φλέγμα: Αυτό το χρώμα μπορεί να υποδηλώνει ιογενή λοίμωξη, αλλεργίες ή άσθμα.

Μαύρο φλέγμα: Αν και λιγότερο συνηθισμένο, το μαύρο φλέγμα είναι συχνά σημάδι ότι έχετε εισπνεύσει κάτι μαύρο, όπως καπνό ή σκόνη άνθρακα.

Συχνά συνδέεται με το κάπνισμα και μπορεί επίσης να προκληθεί από κυστική ίνωση και πνευμονοκονίαση, μια πάθηση που συνδέεται με το επάγγελμα του ανθρακωρύχου.

Κόκκινο ή ροζ φλέγμα: Το κόκκινο ή ροζ φλέγμα συνδέεται συνήθως με το αίμα. Πάντα να επισκέπτεστε έναν γιατρό σε αυτή την περίπτωση, καθώς ενδέχεται να σχετίζεται με μία σοβαρή λοίμωξη, μία αιμορραγία στους πνεύμονες ή τους αεραγωγούς σας ή με καρκίνο.

Οι ειδικοί προτείνουν ορισμένους τρόπους για να απαλλαγείτε από την περίσσεια βλέννας και φλεμάτων που μπορεί να σας ταλαιπωρούν.

Τι προκαλεί την υπερπαραγωγή βλέννας;

Το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να παράγει υπερβολικά πολλή βλέννα όταν:

 • Έχετε κρυολόγημα.
 • Έχετε ερεθισμένα ιγμόρεια (ιγμορίτιδα).
 • Έχετε αλλεργίες.
 • Εκτίθεστε σε καπνό ή ρύπανση.

Οι περιβαλλοντικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική βλέννα ή φλέματα, όπως και οι τροφικές αλλεργίες.

Φλέματα
Φλέματα

Αν είστε υγιείς, η βλέννα σας είναι συνήθως αραιή και μπορεί να μην την παρατηρήσετε καν. Αλλά αν είστε άρρωστοι, η βλέννα σας μπορεί να γίνει παχιά και φλοιώδης.

Και μπορεί να μην παρατηρήσετε το φλέμα μέχρι να το βήξετε, κάτι που μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πνευμονίας ή βρογχίτιδας.

Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για το χρώμα της βλέννας και του φλέγματος, αν είναι κίτρινο ή πράσινο. Αλλά το χρώμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε λοίμωξη.

Πώς να απαλλαγείτε από την υπερβολική βλέννα και τα φλέματα

Αν έχετε χρόνια προβλήματα με βλέννα και φλέματα, δοκιμάστε τα εξής. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν επίσης εάν το πρόβλημά σας με τη βλέννα και τα φλέγματα εξελίσσεται σε οπισθορρινική καταρροή.

 • Ενυδατωθείτε περισσότερο

Πίνετε περισσότερο νερό. Επίσης, λάβετε υπόψη σας τα φάρμακά σας ή τυχόν ποτά που προκαλούν αφυδάτωση και τα οποία πίνετε τακτικά, όπως ο καφές, το αλκοόλ και ορισμένα είδη τσαγιού.

Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε αρκετό νερό ώστε τα ούρα σας να γίνονται ανοιχτόχρωμα.

 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Αυτό μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ενυδατώσει το λαιμό και τις ρινικές διόδους και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την παραγωγή βλέννας και φλέγματος.

Η διατήρηση της υγρασίας του αέρα που σας περιβάλλει μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ερεθισμού των ρινικών διόδων και στη χαλάρωση του φλέματος, επιτρέποντας έτσι να βήχετε το φλέμα πιο εύκολα.

Επιλέξτε έναν υγραντήρα ψυχρής υδρονέφωσης και βεβαιωθείτε ότι τον καθαρίζετε τακτικά σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχει.

 • Ελέγξτε τα φίλτρα στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης

Βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα είναι καθαρά και λειτουργούν καλά, ώστε να κρατούν τη σκόνη και άλλους πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες μακριά από την ατμόσφαιρα.

 • Χρησιμοποιήστε ρινικό σπρέι με φυσιολογικό ορό

Αυτό βοηθά στην έκπλυση και ενυδάτωση των ιστών στη μύτη και τα ιγμόρεια. Χρησιμοποιήστε ένα αποστειρωμένο σπρέι που περιέχει χλωριούχο νάτριο.

 • Κάντε γαργάρες με αλατόνερο

Η χρήση αλατισμένου νερού (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά ποτήρι ζεστό νερό) μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμένο λαιμό σας καθαρίζοντας τη βλέννα.

 • Χρησιμοποιήστε ευκάλυπτο (Βιξ)

Είτε πρόκειται για βάλσαμο ευκαλύπτου είτε για αιθέριο έλαιο σε διαχυτήρα, το άρωμα του ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας στο στήθος σας.

 • Χρησιμοποιήστε φάρμακα χωρίς συνταγή.

Τα αποσυμφορητικά (σε από του στόματος μορφή ή ως ρινικό σπρέι) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος στη μύτη σας. Υπάρχουν επίσης αποχρεμπτικά όπως η γουαϊφενεσίνη (όπως το Mucinex®) που βοηθούν στην αραίωση της βλέννας.

 • Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα ερεθίζει τους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να παράγουν περισσότερα φλέματα.

Το κάπνισμα αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που οδηγούν σε υπερβολική παραγωγή φλέγματος, όπως η ΧΑΠ και ο καρκίνος του πνεύμονα.

 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο ή, ακόμα καλύτερα, αποφύγετε την κατανάλωσή του εντελώς.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αφυδάτωση και δυσκολεύει επίσης την απομάκρυνση του φλέγματος.

Είναι η υπερβολική ποσότητα φλεμάτων σημάδι κάποιας σοβαρής πάθησης;

Εάν η ποσότητα της βλέννας που παράγει το σώμα σας είναι ενοχλητική, ενδεχομένως να ανησυχείτε ότι πρόκειται για σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βλέννα δεν είναι συνήθως ένα σύμπτωμα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε αν πρόκειται για το μοναδικό σας σύμπτωμα.

Ανησυχητικό σημάδι είναι η βλέννα που συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη και νυχτερινό ιδρώτα, ειδικά αν παρουσιάζετε επίσης απώλεια βάρους, ρινική απόφραξη ή διαλείπουσες αιμορραγίες από τη μύτη για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

by

Medbox

Share via
Copy link