Οι 7 τρόποι με τους οποίους η γυμναστική μυικής ενδυνάμωσης είναι ευεργετική

Γυμναστική μυικής ενδυνάμωσης

ΑΣΚΗΣΗ

Οι 7 τρόποι με τους οποίους η γυμναστική μυικής ενδυνάμωσης είναι ευεργετική

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Το σώμα απαιτεί τακτική συντήρηση για την άριστη υγεία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χτίζουμε και να διατηρούμε δυνατούς μύες, καθώς ο κίνδυνος απώλειας οστικής μάζας και καταγμάτων αυξάνεται με την ηλικία.

Μολονότι η αερόβια άσκηση ενισχύει την καρδιά και τους πνεύμονες, η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης βοηθά στην αύξηση της αντοχής και προστατεύει τα οστά και τις αρθρώσεις από τραυματισμούς.

Η μυϊκή ενδυνάμωση αποτελεί ζωτικό μέρος κάθε προγράμματος γυμναστικής και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μυϊκού τόνου, στη βελτίωση της ισορροπίας, στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών και στη βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας μας.

Η τακτική προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης έχει και κάποια λιγότερο προφανή οφέλη, συμπεριλαμβανομένων πολλών θετικών επιδράσεων στην ψυχική υγεία, όπως η μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Τι είναι η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης;

Η προπόνηση δύναμης είναι ένα είδος άσκησης που αποσκοπεί στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, ώστε το σώμα να μπορεί να εκτελεί καθημερινές εργασίες, να προλαμβάνει τραυματισμούς και να βελτιώνει τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Η προπόνηση δύναμης είναι ένας από τους τέσσερις τύπους άσκησης -εκτός από την ευκαμψία, την αντοχή και την ισορροπία- και αποτελείται από ασκήσεις όπως τα push-ups, τα pull-ups και η άρση βαρών.

Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να αποτελείται από διάφορες τεχνικές, όπως η προπόνηση με μηχανήματα, τα ελεύθερα βάρη, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και η διαλειμματική προπόνηση με σπριντ.

Γυμναστική μυικής ενδυνάμωσης
Γυμναστική μυικής ενδυνάμωσης

Τα πλεονεκτήματα της προπόνησης μυϊκής ενδυνάμωσης

Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης εξασφαλίζει μια σειρά από ψυχικά και σωματικά οφέλη για την υγεία. Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη της προπόνησης μυϊκής ενδυνάμωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αύξηση του μεγέθους και της δύναμης των μυών

Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεγέθους και της δύναμης των μυών.

Βοηθά επίσης στην αύξηση της δύναμης -του συνδυασμού ταχύτητας και δύναμης- και μπορεί να βοηθήσει το άτομο που προπονείται να αποδίδει καλύτερα στα αθλήματα ή σε άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η προπόνηση δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντική μυϊκή ανάπτυξη (υπερτροφία) όταν συνδυάζεται με σωστή διατροφή και επαρκή ξεκούραση.

Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας

Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας με την ενίσχυση της καρδιάς και των πνευμόνων, καθώς η καρδιά είναι ένας μυς που απαιτεί τακτική άσκηση προκειμένου να παραμείνει υγιής και δυνατός.

Η τακτική προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αερόβιας ικανότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να πραγματοποιήσει εντονότερη σωματική δραστηριότητα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς να αισθάνεται κόπωση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αύξηση της οστικής πυκνότητας

Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τη συνολική οστική απώλεια βοηθώντας στην ενίσχυση της οστικής ανάπτυξης και στην αύξηση της αντοχής των ήδη υπαρχόντων οστών.

Προκειμένου να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία των οστών, οι έρευνες προτείνουν προπόνηση δύναμης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η οστική πυκνότητα, η οποία αφορά την ποσότητα των ανόργανων συστατικών στα οστά, είναι σημαντική για την πρόληψη των καταγμάτων και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τα οστά, όπως είναι η οστεοπόρωση.

Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις που σχετίζονται με τα οστά, όπως οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή τα άτομα που καπνίζουν, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν την προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα γυμναστικής τους.

Σταθεροποίηση και προστασία των αρθρώσεων

Η υγεία των αρθρώσεων είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη ενός ενεργού, υγιούς τρόπου ζωής. Τα γόνατα, οι γοφοί και οι ώμοι είναι όλες περιοχές ευάλωτες σε τραυματισμούς και παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα – ειδικά όσο γερνούν οι άνθρωποι.

Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σταθερότητας και της δύναμης των αρθρώσεων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτρέψει τους τραυματισμούς και να βελτιώσει τη συνολική τους λειτουργία.

Η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της στάσης του σώματος και της ισορροπίας καθώς οι αρθρώσεις γίνονται ισχυρότερες.

Μείωση του σωματικού λίπους

Η μείωση του σωματικού λίπους είναι ένα άλλο όφελος της προπόνησης δύναμης, ιδίως όταν συνδυάζεται με αερόβια άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η προπόνηση δύναμης βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά από αυτήν, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση, επιτρέποντας στο σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι ασκήσεις όπως η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και η διαλειμματική προπόνηση με σπριντ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές όσον αφορά την ενεργοποίηση της κατανάλωσης οξυγόνου μετά την άσκηση.

Επιπλέον, η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό ενός ατόμου.

Δεδομένου ότι ο μυϊκός ιστός είναι πιο ενεργός μεταβολικά από τον λιπώδη ιστό, τα άτομα με περισσότερους μυς τείνουν να έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Αυτή η αύξηση μπορεί να επηρεάσει και τη σύσταση του σώματος.

Ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας

Σύμφωνα με έρευνα του 2021 στο International Journal of Environmental Research and Public Health, η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας μειώνοντας τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική μορφή αυτοφροντίδας.

Η σύνδεση σώματος και νου που απαιτείται στην προπόνηση δύναμης μπορεί να αυξήσει το αίσθημα αυτοπεποίθησης, να βελτιώσει τη διάθεση και να ενισχύσει την απόδοση του εγκεφάλου.

Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Οι έρευνες δείχνουν ότι η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική ευεξία και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η τακτική προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί σε ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου και να βελτιώσει τη δυσκαμψία και τους πόνους που ενδέχεται να προκαλούν διαταραχές στον ύπνο.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης δεν πρέπει να πραγματοποιείται 90 λεπτά πριν από τον ύπνο, καθώς οι έντονες προπονήσεις μπορεί να δυσκολεύουν κάποιους να κοιμηθούν, σύμφωνα με έρευνες.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox