ΓΕΝΙΚΑ

Η βρώμικη αλήθεια για τους στεγνωτήρες χεριών

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Ένας σίγουρος τρόπος για να κρατήσετε μακριά τη γρίπη και άλλους ιούς είναι να πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά.

Αλλά αν μπορείτε, αποφύγετε τους στεγνωτήρες αέρα υψηλής ταχύτητας στις δημόσιες τουαλέτες. Έρευνες δείχνουν ότι εξαπλώνουν – αντί να απομακρύνουν – τα μικρόβια. Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό και για τους στεγνωτήρες θερμού αέρα.

Ο ξεκάθαρος κερδισμένος: Οι παλιές καλές χαρτοπετσέτες.

Λέμε συχνά ότι το πλύσιμο των χεριών είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών. Αλλά τα βρεγμένα χέρια αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων, επομένως το στέγνωμα είναι ένα εξίσου σημαντικό βήμα για την πρόληψη.

Η βρώμικη αλήθεια για τους στεγνωτήρες χεριών
Η βρώμικη αλήθεια για τους στεγνωτήρες χεριών

Η σημασία του πλυσίματος των χεριών και του στεγνώματός τους

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης και των τροφίμων έχουν εμμονή με την υγιεινή των χεριών. Αυτό συμβαίνει επειδή σε ένα νοσοκομείο, η μετάδοση ιών και βακτηρίων μπορεί να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Και σε ένα εστιατόριο ή σε ένα εργοστάσιο τροφίμων, οι τροφογενείς ασθένειες, όπως το E. coli και ο κορονοϊός, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να νοσήσουν σοβαρά ή και επικίνδυνα.

Ως εκ τούτου, πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις τεχνικές πλυσίματος των χεριών – και στεγνώματος των χεριών.

Ας ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη μυθοπλασία σχετικά με το στέγνωμα των χεριών.

Μύθος: Οι στεγνωτήρες χεριών βοηθούν στην εξόντωση των μικροβίων

Πραγματικότητα: Οι στεγνωτήρες χεριών μπορούν να εξαπλώσουν ιούς και βακτήρια

Το αεροδρόμιο. Το εμπορικό κέντρο. Το ινστιτούτο αισθητικής σας. Ίσως έχετε παρατηρήσει πόσο πολλά δημόσια κτίρια έχουν μεταβεί σε στεγνωτήρες χεριών τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μηχανικά στεγνωτήρια χεριών μπορεί ουσιαστικά να “αναιρέσουν” αυτό που κάνει το πλύσιμο των χεριών εξ αρχής – να απομακρύνει τα μικρόβια.

Σε μια μικρή μελέτη του 2021, οι εθελοντές φορούσαν ποδιές ενώ έπλεναν και στέγνωναν τα χέρια τους. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν χάρτινες πετσέτες για να στεγνώσουν τα χέρια τους, ενώ οι άλλοι μισοί χρησιμοποίησαν ένα στεγνωτήριο με δυνατό αέρα. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τις ποδιές, τα χέρια των συμμετεχόντων και τις επιφάνειες που άγγιξαν κατόπιν για να διαπιστώσουν πώς εξαπλώνονται οι ιοί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν στεγνωτήρα χεριών είχαν περισσότερους ιούς στα χέρια και τις ποδιές τους από εκείνους που χρησιμοποίησαν χαρτοπετσέτες. Όμως, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες μικροβίων που μπορεί να μην υπάρχουν σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον και ότι το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα αυτά ήταν παρόμοια με τα αποτελέσματα άλλων μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2018 που διαπίστωσε ότι τα στεγνωτήρια χεριών μπορούν να εκτοξεύσουν τα βακτήρια που είναι παρόντα στις δημόσιες τουαλέτες στα χέρια σας.

Ενώ αυτό δεν επιβεβαιώνει ότι τα στεγνωτήρια χεριών μπορούν να μεταδώσουν ορισμένους ιούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκαθάρισε ότι οι στεγνωτήρες χεριών δεν μπορούν να προστατεύσουν από τον ιό COVID-19.

Μύθος: Οι στεγνωτήρες τύπου jet είναι καλύτεροι από τους παραδοσιακούς στεγνωτήρες θερμού αέρα

Πραγματικότητα: Οι στεγνωτήρες jet air εξαπλώνουν περισσότερα μικρόβια από τους στεγνωτήρες θερμού αέρα

Θα μπορούσαν ορισμένα στεγνωτήρια αέρα να είναι χειρότερα από άλλα; Σε μια μελέτη του 2015, οι μικροβιολόγοι θέλησαν να το ανακαλύψουν συγκρίνοντας τους στεγνωτήρες τζετ αέρα με τους στεγνωτήρες θερμού αέρα και τις χαρτοπετσέτες.

Να τι διαπίστωσαν:

Ο στεγνωτήρας jet αέρα διασκορπούσε κατά μέσο όρο 60 φορές περισσότερους ιούς από τον στεγνωτήρα θερμού αέρα και 1.300 φορές περισσότερους από τις χαρτοπετσέτες, σε έξι διαφορετικά ύψη.

Ο αντίκτυπος της διασποράς των ιών ήταν μεγαλύτερος σε ύψος από 1 έως 1,5 μέτρα – που είναι περίπου στο ύψος του προσώπου ενός μικρού παιδιού.

Ο στεγνωτήρας αέρος jet διέσπειρε 20 φορές περισσότερους ιούς από τον στεγνωτήρα θερμού αέρα και 190 φορές περισσότερους ιούς από τις χαρτοπετσέτες, σε εννέα διαφορετικές αποστάσεις.

Ο τρόπος λειτουργίας κάθε μεθόδου συμβάλλει στην εξήγηση των αποτελεσμάτων. Οι στεγνωτήρες jet air εξαναγκάζουν τον αέρα να εξέλθει πλευρικά με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, ενώ οι στεγνωτήρες θερμού αέρα λειτουργούν με την εξάτμιση της υγρασίας λόγω θερμότητας. Οι χαρτοπετσέτες απορροφούν το νερό. Ουσιαστικά, και οι δύο τύποι στεγνωτήρων χεριών εξαπλώνουν τα μικρόβια, αλλά έχει βρεθεί ότι οι στεγνωτήρες αεριωθούμενου τύπου το κάνουν πιο επιθετικά.

Η βρώμικη αλήθεια για τους στεγνωτήρες χεριών
Η βρώμικη αλήθεια για τους στεγνωτήρες χεριών

Μύθος: Οι στεγνωτήρες χεριών είναι πιο υγιεινοί από τις χαρτοπετσέτες

Πραγματικότητα: Οι χάρτινες πετσέτες είναι οι πιο υγιεινές.

Όταν βρίσκεστε σε μια δημόσια τουαλέτα, θυμηθείτε ότι η ταπεινή τεχνολογία είναι μερικές φορές καλύτερη από την υψηλή τεχνολογία και προτιμήστε τις χάρτινες πετσέτες. Όπως σημείωσαν οι παραπάνω μελέτες, η επιλογή των χάρτινων πετσετών θα κρατήσει περισσότερα μικρόβια μακριά από τα φρεσκοκαθαρισμένα χέρια σας απ’ ό,τι τα στεγνωτήρια αέρα.

Το στέγνωμα των χεριών σας με χάρτινες πετσέτες όχι μόνο τα στεγνώνει γρηγορότερα, αλλά η τριβή απομακρύνει επίσης τα βακτήρια και αφήνει τα χέρια σας πιο καθαρά.

Και αυτά τα δοχεία με τις πάνινες πετσέτες; Είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε. Το κομμάτι του υφάσματος στο τέλος του ρολού τείνει να χρησιμοποιείται ξανά και ξανά. Αυτό μεταδίδει τα μικρόβια από χέρι σε χέρι σε χέρι.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε πραγματικά τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από βακτήρια και ασθένειες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν τα εξής:

  • Χρησιμοποιήστε ζεστό ή κρύο νερό. Βρέξτε τα χέρια σας, κλείστε τη βρύση και στη συνέχεια εφαρμόστε σαπούνι.
  • Κάντε καλό αφρό, πλύνετε το πίσω μέρος των χεριών σας, ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – περίπου όσο χρειάζεται για να τραγουδήσετε το “Happy Birthday”.
  • Ξεπλύνετε καλά με καθαρό, τρεχούμενο νερό.
  • Στεγνώστε τα χέρια με μια καθαρή πετσέτα ή στεγνώστε τα στον αέρα (δηλαδή αφήστε να στεγνώσουν μόνα τους).

Τελευταία καταφυγή: απολυμαντικά χεριών

Όπου κι αν πάτε, είναι μάλλον καλή ιδέα να έχετε μαζί σας κάποιο απολυμαντικό χεριών. Αν βρίσκεστε σε δημόσια τουαλέτα που διαθέτει μόνο στεγνωτήρια αέρα, μπορείτε να προσπαθήσετε να προστατευτείτε απολυμαίνοντας τα χέρια σας αφού τα στεγνώσετε.

Τα απολυμαντικά χεριών είναι καλύτερα από το τίποτα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αλλά δεν θα καθαρίσουν την ορατή βρωμιά ή το λίπος, δεν μπορούν να σκοτώσουν όλα τα μικρόβια και δεν μπορούν να απομακρύνουν όλες τις επιβλαβείς χημικές ουσίες. Εάν τα απολυμαντικά χεριών είναι η μόνη σας επιλογή, βεβαιωθείτε ότι έχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλη.

Το να διατηρείτε τα χέρια σας απαλλαγμένα από μικρόβια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προστασίας της υγείας σας. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού, μετά το φύσημα της μύτης σας ή το φτέρνισμα και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν χρησιμοποιείτε δημόσια τουαλέτα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραλείψετε επίσης το στεγνωτήρα χεριών.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...