Τι μπορώ να κάνω για τα ξηρά χέρια από το υπερβολικό πλύσιμο;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτείτε από ασθένειες κάθε είδους είναι να πλένετε τα χέρια σας – συχνά. Αλλά όλο αυτό το τρίψιμο μπορεί να αποξηράνει το δέρμα των χεριών σας, να το κάνει να σκιστεί και να το πληγώσει.

Τι μπορώ να κάνω για τα ξηρά χέρια από το υπερβολικό πλύσιμο;
Τι μπορώ να κάνω για τα ξηρά χέρια από το υπερβολικό πλύσιμο;

Γιατί τα χέρια μου ξεραίνονται μετά το πλύσιμο;

Αν νιώθετε τα χέρια σας να ερεθίζονται μετά το πλύσιμο, δεν είστε οι μοναδικοί. Τα ξηρά χέρια μετά το πλύσιμο μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα και συνήθως προκαλείται από την απομάκρυνση των φυσικών ελαίων και της υγρασίας από το δέρμα σας κατά τη διαδικασία του πλυσίματος.

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ξηρότητα των χεριών μετά το πλύσιμο:

Σαπούνι: Τα περισσότερα σαπούνια και καθαριστικά χεριών έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τη βρωμιά, τα βακτήρια και τα έλαια από το δέρμα σας. Παρόλο που αυτό είναι σημαντικό για την καθαριότητα των χεριών σας, μπορεί επίσης να αφαιρέσει από το δέρμα σας τα φυσικά του έλαια, με αποτέλεσμα να είναι ξηρό και λιγότερο ελαστικό. Ορισμένα σαπούνια ή καθαριστικά χεριών είναι πιο σκληρά από άλλα. Για παράδειγμα, ορισμένα περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες όπως το λαουρυλοθειικό νάτριο που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ξηραντικό για το δέρμα σας.

Θερμοκρασία νερού: Η χρήση πολύ ζεστού νερού μπορεί να είναι δυσβάσταχτη για το δέρμα σας. Το καυτό νερό μπορεί να κάνει το δέρμα σας να χάσει την υγρασία του πιο γρήγορα, οδηγώντας σε ξηρότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο λιπιδικός φραγμός – γνωστός και ως φραγμός υγρασίας που βρίσκεται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας – λιώνει κάτω από το ζεστό νερό. (Αυτό δεν συμβαίνει με το κρύο και το χλιαρό νερό).

Υπερβολικό πλύσιμο: Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να πλένετε τα χέρια σας πάρα πολύ; Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ειδικά αν γίνεται χωρίς ενυδάτωση μετά, μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τα άτομα που ασκούν ορισμένα επαγγέλματα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό το πρόβλημα.

Δερματικές παθήσεις: Τα χέρια σας μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα λόγω μιας δερματικής πάθησης όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα. Εάν έχετε ιστορικό δερματικών παθήσεων, παρατηρήστε εάν εμφανίζετε εξάρσεις μετά το πλύσιμο των χεριών σας με ορισμένα σαπούνια ή με νερό σε πιο υψηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτε ειδικά συνταγογραφούμενες λοσιόν ή ιδιαίτερα ήπιες θεραπείες μετά το πλύσιμο των χεριών για να αποφύγετε τη χειροτέρευση της κατάστασής σας.

Είναι το απολυμαντικό χεριών λιγότερο σκληρό για τα χέρια σας;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η επιλογή του απολυμαντικού χεριών μπορεί να είναι ένας λιγότερο ερεθιστικός τρόπος για να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά. Αλλά αυτό δεν ισχύει ακριβώς. Αν και η χρήση του απολυμαντικού χεριών δεν συνεπάγεται ζεστό νερό ή σαπούνι, δεν αποτελεί σωστή αντικατάσταση του πλυσίματος των χεριών. Επιπλέον, το απολυμαντικό χεριών μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα σας.

Για να ελαχιστοποιήσετε τα πιθανά μειονεκτήματα του απολυμαντικού χεριών και να προστατέψετε το δέρμα σας:

  • Ενυδατώστε τα χέρια σας αφού στεγνώσει το απολυμαντικό χεριών.
  • Περιορίστε τη χρήση του απολυμαντικού χεριών σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει σαπούνι και νερό.
  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό όταν είναι εμφανώς βρώμικα.

Αντιμετώπιση και πρόληψη της ξηρότητας των χεριών από το πλύσιμο

Εάν έχετε πρόβλημα με το ξηρό δέρμα, ίσως κάθε βόλτα στο νιπτήρα να είναι εκνευριστική. Υπάρχουν όμως τρόποι για να αποφύγετε το ερεθισμένο δέρμα και να απαλλαγείτε από την ξηρότητα.

Να θυμάστε: Το συνεπές και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας προστατεύει από τα μικρόβια και τα βακτήρια, γι’ αυτό δείτε μερικούς τρόπους για να το κάνετε λιγότερο ενοχλητικό:

1. Αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό

Δεν χρειάζεται να στραφείτε σε εντελώς κρύο νερό, αλλά ούτε το καυτό νερό κατά τη διάρκεια του πλυσίματος των χεριών σας κάνει καλό. Προσπαθήστε να χαμηλώνετε τη θερμοκρασία κατά το πλύσιμο των χεριών σας ή ακόμα και κατά το ντους για να αποφύγετε να νιώσετε τα χέρια σας ξηρά ή ερεθισμένα.

Θυμηθείτε να το κάνετε αυτό όταν κάνετε και άλλες δουλειές που σχετίζονται με την υγιεινή, όπως το πλύσιμο των πιάτων. Το χλιαρό σε αντίθεση με το ζεστό νερό μπορεί να είναι ακριβώς η διαφορά που χρειάζεται το δέρμα σας για να αποφύγετε την ξηρότητα.

2. Επιλέξτε ένα ενυδατικό σαπούνι

Ορισμένα σαπούνια έχουν μέσα τους έναν ενυδατικό παράγοντα που μπορεί να είναι πιο ήπιος για το δέρμα σας και να αποτρέπει την ξηρότητα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ενυδατικό σαπούνι και να ξεβγάζετε καλά μετά.

Όταν ψωνίζετε απαλό σαπούνι, προσπαθήστε να αναζητήσετε ενυδατικά συστατικά όπως:

  • Βούτυρο καριτέ.
  • Jojoba.
  • Κεραμίδια.
  • Υαλουρονικό οξύ.

3. Ενυδάτωση μετά το πλύσιμο

Η χρήση ενυδατικής κρέμας μετά το πλύσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τα χέρια σας λεία και περιποιημένα. Μετά το πλύσιμο, απλώστε μια λοσιόν για να βοηθήσετε να σφραγιστεί η υγρασία. Προτιμήστε μια λοσιόν ή κρέμα χεριών χωρίς άρωμα για να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμούς στο δέρμα σας.

4. Χρησιμοποιήστε μια θεραπεία με βάλσαμο

Αν είστε επιρρεπείς σε πολύ ξηρό δέρμα, μπορείτε να παραλείψετε τη λοσιόν και να πάτε κατευθείαν σε μια καλή, παχύρρευστη ενυδατική κρέμα. Πρέπει να αναζητήσετε μια κρέμα, ένα βάλσαμο ή μια αλοιφή – κάτι που είναι παχύρρευστο και λίγο δύσκολο να απλωθεί, το οποίο θα προσφέρει περισσότερη υγρασία στο δέρμα σας.

5. Στεγνώστε απαλά τα χέρια σας

Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την ξηρότητα των χεριών μετά το πλύσιμο μέσω του τρόπου με τον οποίο τα στεγνώνετε. Το πρώτο σας ένστικτο μετά το πλύσιμο είναι πιθανότατα να στεγνώσετε τα χέρια σας μέχρι να μην έχει μείνει ούτε σταγόνα νερού. Αλλά στην πραγματικότητα είναι καλύτερα να αφήσετε τα χέρια σας λίγο υγρά μετά το στέγνωμα. Αν μπορείτε να τη γλιτώσετε μερικές φορές με το να στεγνώσετε τα χέρια σας στον αέρα, ακόμα καλύτερα! Επίσης, μην τρίβετε, μόνο σκουπίστε απαλά, ώστε να μην ερεθίζετε την επιδερμίδα σας.

6. Χρησιμοποιήστε γάντια για την καθαριότητα

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε κάθε περιττή αλληλεπίδραση με τα χέρια σας. Ειδικά αν έχετε πολύ ξηρά χέρια, είναι φρόνιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φοράτε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα ή καθαρίζετε.

Επίσης, η λειτουργία ενός υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην ύγρανση του αέρα και του δέρματός σας ενώ κοιμάστε. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείτε τα χέρια σας υγιή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε, να είναι λιγότερο ευαίσθητα στο πλύσιμο.

Share to...