Τα 7 καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για την υγεία σας

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι εξαιρετικά δημοφιλή επειδή μπορούν να ομορφύνουν κάθε δωμάτιο. Όπως αποδεικνύεται, πολλά συνήθη φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία σας καθαρίζοντας τον αέρα από τις τοξίνες.

Τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου απαλλάσσουν το χώρο από επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επιπλέον, πολλά από αυτά είναι ανθεκτικά και χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα για τους αρχάριους.

Σανσεβιέρια

Το Sansevieria trifasciata, είναι ένα αειθαλές πολυετές φυτό (που σημαίνει ότι αναπτύσσεται όλες τις εποχές του χρόνου) που αναγνωρίζεται από τα μυτερά φύλλα του και φτάνει σε ύψος τα 2,5 μέτρα.

Οφέλη για την υγεία: Η Σανσεβιέρια μπορεί να απομακρύνει συγκεκριμένες ποσότητες ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως είναι το βενζόλιο (μια εύφλεκτη, άχρωμη ή ανοιχτοκίτρινη χημική ουσία), η φορμαλδεΰδη (ένα άχρωμο, εύφλεκτο αέριο που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και καρκίνο) και, σε μικρότερο βαθμό, το τριχλωροαιθυλένιο (ή TCE, μια άχρωμη, καρκινογόνος οργανική χημική ουσία), όπως διαπιστώθηκε από μια μελέτη του 1989 από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Πώς να φροντίσετε το φυτό: Η Σανσεβιέρια ευδοκιμεί σε ζεστές, φωτεινές περιοχές, αλλά μπορεί να αντέξει και σε λίγη σκιά ή σε χαμηλό φωτισμό. Θα πρέπει να την ποτίζετε τακτικά την άνοιξη και το καλοκαίρι και λιγότερο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν το πότισμα, ενώ φροντίστε να στραγγίσει πολύ καλά μετά το πότισμα. Η υπερβολική υγρασία στο υπόστρωμα μπορεί να προκαλέσει τη σήψη των ριζών. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα, κάθε 20-30 ημέρες, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Τα 7 καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για την υγεία σας
Τα 7 καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για την υγεία σας

Golden Pothos (Πόθος)

Το Epipremnum aureum, που ονομάζεται επίσης χρυσός πόθος ή κισσός του διαβόλου, μπορεί να διακριθεί από το επιπλέον χρυσό/κίτρινο χρώμα στα πλατιά, σε σχήμα καρδιάς φύλλα του πόθου.

Οφέλη για την υγεία: Στην προαναφερθείσα μελέτη της NASA, διαπιστώθηκε ότι ο πόθος φιλτράρει σε κάποιο βαθμό τη φορμαλδεΰδη και το TCE από τον περιβάλλοντα αέρα. Απομάκρυνε το 73% του βενζολίου από τον αέρα, και εξακολουθούσε να αποδίδει καλά και χωρίς το πλήρες φύλλωμά του.

Πώς να το φροντίσετε: Ο πόθος τα καταφέρνει καλύτερα σε μέτριο έως δυνατό έμμεσο φωτισμό και σε υγρό περιβάλλον. Περιμένετε μέχρι το χώμα να στεγνώσει κατά το ήμισυ, για να το διαβρέξετε καλά, αφήνοντάς το να στραγγίξει. Κόψτε τυχόν δυσχρωματισμένα ή κατεστραμμένα φύλλα και μίσχους.

Χαμαιδώρεα

Το Chamaedorea seifrizii, ή φοίνικας μπαμπού, φοίνικας σαλονιού ή φοίνικας καλαμιού, μπορεί να φτάσει σε εσωτερικό χώρο έως και 2 μέτρα ύψος, είναι μη τοξικό και έχει στενά, λογχοειδή φύλλα που αναπτύσσονται πάνω και έξω από τον κεντρικό μίσχο (ή τους κεντρικούς μίσχους).

Οφέλη για την υγεία: Μελέτη της NASA διαπίστωσε ότι το Chamaedorea seifrizii απομακρύνει με επιτυχία τη φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το TCE από τον περιβάλλοντα αέρα (παρατίθενται με φθίνουσα σειρά αποτελεσματικότητας).

Την περίοδο ανάπτυξης, να μην στεγνώνει εντελώς το υπόστρωμα ανάμεσα στα ποτίσματα. Καθώς είναι είδος τροπικών περιοχών, έχει συνηθίσει το έδαφός του να είναι υγρό ανά πάσα στιγμή, χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές στα ποτίσματα του. Τον χειμώνα, να μειώνεται η ποσότητα νερού με την οποία ποτίζεται, σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες, και το υπόστρωμα να αφήνεται να στεγνώνει ελαφρώς.

Η Χαμαιδώρεα χρειάζεται υψηλά επίπεδα υγρασίας χώρου. Ψεκάστε περιστασιακά το φύλλωμα της με νερό ή τοποθετήστε την πάνω σε δίσκο με νερό και χαλίκι, αν ο αέρας στον χώρο στον οποίο καλλιεργείται είναι πολύ ξηρός.

Χλωρόφυτο

Το Chlorophytum comosum, ή το φυτό αράχνη, είναι μη τοξικό και έχει μακριά στενά, χαρακτηριστικά ριγωτά φύλλα. Τα πολυετή χλωρόφυτα έχουν ύψος 30 -50 εκατοστά και παράγουν μικρά λευκά άνθη σε σχήμα αστεριού.

Οφέλη για την υγεία: Σε διάφορες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα Χλωρόφυτα απομακρύνουν τοξίνες από τον αέρα εσωτερικών χώρων, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων, της φορμαλδεΰδης, του διοξειδίου του αζώτου, του οξειδίου του άνθρακα, του όζοντος, του ξυλενίου, του βενζολίου, του τολουολίου, του καπνού τσιγάρου και της αμμωνίας.

Πώς να το φροντίσετε: Τα Χλωρόφυτα τα καταφέρνουν καλά σε εσωτερικούς χώρους με μέτριο έως δυνατό φωτισμό σε δροσερές έως μέτριες θερμοκρασίες και μπορούν να ζήσουν σε χώμα ή σε περιβάλλον χωρίς χώμα. Επειδή αναπτύσσονται γρήγορα, χρειάζονται συχνές μεταφυτεύσεις.

Δράκαινα

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες δράκαινας, αλλά όλες έχουν την τάση να αναπτύσσουν φύλλα προς τα πάνω και προς τα έξω από έναν κεντρικό μίσχο ή καλάμι.

Οφέλη για την υγεία: Η NASA διαπίστωσε ότι οι ποικιλίες Dracaena marginata, Dracaena deremensis (τώρα γνωστή ως Dracaena fragrans) και Dracaena massangeana απομακρύνουν το TCE από τον αέρα. Η ποικιλία “Janet Craig” της Dracaena deremensis ξεχωρίζει επειδή απομακρύνει το 79% του βενζολίου από τον αέρα.

Πώς να τη φροντίζετε: Πολλά φυτά δράκαινας, συμπεριλαμβανομένης της Dracaena fragrans, ευδοκιμούν σε χαμηλό έως μέτριο έμμεσο φωτισμό- άλλα, όπως η Dracaena marginata, προτιμούν το έντονο έμμεσο φως, ενώ μπορούν να επιβιώσουν και σε χαμηλό φωτισμό. Ποτίστε μια δράκαινα με αποσταγμένο νερό ή νερό της βροχής όταν το χώμα είναι περίπου 75% ξηρό και αφήστε το νερό να στραγγίξει. Αποφύγετε την έκθεση του φυτού σε κρύο ή ζεστό αέρα.

Φτέρες

Οι φτέρες περιλαμβάνουν χιλιάδες είδη και αναπαράγονται μέσω σπορίων. Οι φτέρες είναι μη τοξικές, φυλλώδεις και παραμένουν μικρές ή αναπτύσσονται περισσότερο σαν δέντρο, ανάλογα με το είδος.

Οφέλη για την υγεία: Μελέτες δείχνουν ότι οι φτέρες, ειδικά η ιαπωνική βασιλική φτέρη ή zenmai, έχουν ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού του αέρα, ειδικά όσον αφορά την απομάκρυνση της φορμαλδεΰδης. Η φτέρη της Βοστώνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ισχυρός παράγοντας για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από το εσωτερικό περιβάλλον.

Πώς να τη φροντίζετε: Οι φτέρες ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά κλίματα και δεν χρειάζονται πολύ φως. Οι φτέρες πρέπει να διατηρούνται σε υγρό έδαφος, ενώ απαιτούν συχνό ψεκασμό.

Αγγλικός κισσός

Ο αγγλικός κισσός (Hedera helix), ένα χωροκατακτητικό φυτό για εξωτερικούς χώρους, μπορεί να καλλιεργηθεί ως αειθαλές φυτό εσωτερικού χώρου, συνήθως ταχείας ανάπτυξης. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη αγγλικού κισσού που ποικίλλουν σε σχήμα και χρώμα, αλλά οι κισσοί αναγνωρίζονται συνήθως από τις αναρριχώμενες κληματίδες και τα πλατιά, επίπεδα φύλλα τους.

Οφέλη για την υγεία: Ο αγγλικός κισσός απομάκρυνε το μεγαλύτερο ποσοστό βενζολίου από τον αέρα, σχεδόν 90%, σε σύγκριση με άλλα φυτά που εξετάστηκαν στη μελέτη της NASA, και είναι επίσης σε θέση να απομακρύνει το TCE και τη φορμαλδεΰδη.

Πώς να τον φροντίσετε: Ο αγγλικός κισσός ευδοκιμεί σε έντονο έμμεσο φως και σταθερά ήπιες θερμοκρασίες. Ο αγγλικός κισσός μπορεί να ψεκάζεται καθημερινά, να ποτίζεται όταν το έδαφος είναι μερικώς ξηρό και να κλαδεύεται χωρίς να βλάπτεται το φυτό.

Τοξικότητα: Ιδιαίτερα τοξικό αν καταποθεί. Χρησιμοποιήστε γάντια κατά τις μεταχειρίσεις του. Κρατήστε το μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Share to...