Αρρυθμίες

Καρδιακές Αρρυθμίες: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
16 Λεπτά

Η αρρυθμία, ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός, είναι ένα πρόβλημα με τον καρδιακό ρυθμό ή τον ρυθμό των καρδιακών παλμών σας.

Η καρδιά σας μπορεί να χτυπάει πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή με ακανόνιστο ρυθμό.

Είναι φυσιολογικό ο καρδιακός σας ρυθμός να επιταχύνεται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και να επιβραδύνεται κατά την ανάπαυση ή τον ύπνο.

Είναι επίσης φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας περιστασιακά παραλείπει έναν χτύπο.

Αλλά ένας συχνός ακανόνιστος ρυθμός μπορεί να σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν διοχετεύει αρκετό αίμα στο σώμα σας.

Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη, λιποθυμία ή να έχετε άλλα συμπτώματα.

Οι αρρυθμίες θεραπεύονται με φάρμακα ή επεμβάσεις για τον έλεγχο των ακανόνιστων ρυθμών.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην καρδιά, στον εγκέφαλο ή σε άλλα όργανα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικό για τη ζωή εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή ανακοπή.

Κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής, η καρδιά σταματά ξαφνικά και απροσδόκητα να χτυπά, προκαλώντας θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί εντός λίγων λεπτών.

Αιτίες και εκλυτικά αίτια

Οι αρρυθμίες συχνά προκαλούνται από κάποιο πρόβλημα με τα ηλεκτρικά σήματα εντός της καρδιάς. Συχνά, μια αρρυθμία προκαλείται από ένα εκλυτικό αίτιο. Μερικές φορές η αιτία μιας αρρυθμίας δεν είναι γνωστή.

Προβλήματα με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς

Τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς σας ελέγχουν πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά σας. Η ύπαρξη προβλήματος σε αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο ρυθμό.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα νευρικά κύτταρα που παράγουν τα ηλεκτρικά σήματα δεν λειτουργούν σωστά ή όταν τα ηλεκτρικά σήματα δεν ταξιδεύουν κανονικά μέσω της καρδιάς σας.

Επίσης, ένα άλλο μέρος της καρδιάς σας μπορεί να αρχίσει να παράγει ηλεκτρικά σήματα, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό καρδιακό σας ρυθμό.

Οι καταστάσεις που προκαλούν επιβράδυνση των ηλεκτρικών σημάτων της καρδιάς σας ονομάζονται διαταραχές αγωγής.

Για να κατανοήσετε τις αρρυθμίες, είναι χρήσιμο να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας.

Ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς

Τα ηλεκτρικά σήματα προκαλούν σύσπαση των μυών. Η καρδιά σας διαθέτει ένα ειδικό ηλεκτρικό σύστημα που ονομάζεται καρδιακό σύστημα αγωγής. Αυτό το σύστημα ελέγχει τον ρυθμό και τη συχνότητα των καρδιακών παλμών.

Με κάθε καρδιακό παλμό, ένα ηλεκτρικό σήμα ταξιδεύει από την κορυφή της καρδιάς προς τα κάτω.

Καθώς το σήμα ταξιδεύει, προκαλεί τη συστολή της καρδιάς και την προώθηση του αίματος. Η διαδικασία του καρδιακού παλμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα.

Το σήμα ξεκινά από μια ομάδα κυττάρων, που ονομάζονται βηματοδοτικά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στον φλεβόκομβο στο δεξιό κόλπο.

Το ηλεκτρικό σήμα ταξιδεύει μέσω των κόλπων, κάνοντάς τους να διοχετεύσουν αίμα στις κοιλίες.

Στη συνέχεια, το ηλεκτρικό σήμα μετακινείται προς τα κάτω σε μια ομάδα βηματοδοτικών κυττάρων που ονομάζεται κολποκοιλιακός κόμβος (AV), ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών.

Εδώ το σήμα επιβραδύνεται ελαφρώς, επιτρέποντας στις κοιλίες να ολοκληρώσουν την πλήρωση με αίμα.

Ο κολποκοιλιακός κόμβος κόμβος εκπέμπει ένα άλλο σήμα που ταξιδεύει κατά μήκος των τοιχωμάτων των κοιλιών σας, προκαλώντας τη συστολή τους και την άντληση αίματος από την καρδιά σας.

Οι κοιλίες χαλαρώνουν, και η διαδικασία του καρδιακού παλμού ξεκινά από την αρχή στον φλεβόκομβο.

ar1 1
Καρδιακές Αρρυθμίες: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας;

 • Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στην καρδιά μας, όπως οι ουλές και οι επιπτώσεις άλλων χρόνιων παθήσεων, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμιών.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη και θυρεοειδοπάθεια, που μπορεί να οδηγήσουν σε αρρυθμίες.

Οι αρρυθμίες που προκαλούνται από συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες ή κληρονομικές παθήσεις είναι πιο συχνές στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες.

 • Οικογενειακό ιστορικό και κληρονομικότητα

Οι αρρυθμίες ενδέχεται να εμφανίζονται σε οικογένειες. Μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων αρρυθμιών εάν ένας γονέας ή άλλος στενός συγγενής σας πάσχει από αρρυθμία.

 • Συνήθειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής

Ο κίνδυνος εμφάνισης αρρυθμιών μπορεί να είναι υψηλότερος εάν:

 • Καπνίζετε
 • Κάνετε χρήση παράνομων ναρκωτικών, όπως κοκαΐνης ή αμφεταμινών
 • Πίνετε αλκοόλ πιο συχνά και περισσότερο από ό,τι συνιστάται (όχι περισσότερο από 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες)

Μερικές φορές, τα φάρμακα που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας για άλλες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία.

Μιλήστε με το γιατρό σας για τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας εάν παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή για κάποια πάθηση ψυχικής υγείας.

Ορισμένα αντιβιοτικά και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της αλλεργίας και του κρυολογήματος μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμιών σε ορισμένα άτομα.

 • Άλλες καταστάσεις υγείας

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε αρρυθμίες εάν έχετε:

 • Παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, όπως μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, καρδιακή προσβολή και φλεγμονή της καρδιάς
 • Νεφρική νόσο
 • Πνευμονοπάθειες, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
 • Παχυσαρκία
 • Υπνική άπνοια, η οποία μπορεί να καταπονήσει την καρδιά σας εμποδίζοντάς την να λαμβάνει αρκετό οξυγόνο
 • Πάρα πολλές ή λίγες θυρεοειδικές ορμόνες
 • Ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη (γρίπη) ή ο COVID-19
 • Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά από χειρουργική επέμβαση που αφορά την καρδιά, τους πνεύμονες ή το λαιμό σας.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει τις αρρυθμίες;

Εάν έχετε κάποιους παράγοντες κινδύνου, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οποιεσδήποτε καταστάσεις που κάνουν την καρδιά σας να εργάζεται πιο σκληρά, αυξάνουν την αρτηριακή σας πίεση ή προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών του στρες στον οργανισμό σας.

Στους εκλυτικούς παράγοντες περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Επίπεδα σακχάρου στο αίμα που είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά
 • Καφεΐνη, παράνομα ναρκωτικά και φάρμακα που σας κάνουν να είστε σε εγρήγορση ή αυξάνουν την ενέργειά σας
 • Αφυδάτωση
 • Χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο ή το ασβέστιο
 • Σωματική δραστηριότητα
 • Έντονο συναισθηματικό στρες, άγχος, θυμός, πόνος ή μια απρόοπτη έκπληξη
 • Εμετός ή βήχας

Πώς αντιμετωπίζονται οι αρρυθμίες;

Μπορεί να χρειαστείτε ένα ή περισσότερα φάρμακα για τη θεραπεία ενός αργού, γρήγορου ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού.

Μερικές φορές τα φάρμακα χρησιμοποιούνται μαζί με άλλες θεραπείες.

Εάν η δόση σας είναι πολύ υψηλή, τα φάρμακα για τη θεραπεία των αρρυθμιών μπορεί να επιδεινώσουν την αρρυθμία σας. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία του αργού καρδιακού παλμού (όπως η ατροπίνη) μπορεί να χορηγηθούν στο πλαίσιο των υπηρεσιών έκτακτης ιατρικής φροντίδας ή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Η ατροπίνη μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία του γρήγορου καρδιακού παλμού είναι τα εξής:

 • Αδενοσίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, έξαψη, δύσπνοια και κολπική μαρμαρυγή.
 • Οι β-αναστολείς, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, προβλήματα στο στομάχι ή στον ύπνο και σεξουαλική δυσλειτουργία και μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένες διαταραχές της αγωγιμότητας
 • Αναστολείς διαύλων ασβεστίου, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, πρησμένα πόδια ή χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Διγοξίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και διάρροια
 • Αναστολείς διαύλων καλίου, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα με τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας, πνευμονικές παθήσεις ή άλλο τύπο αρρυθμίας
 • Αναστολείς των διαύλων νατρίου, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε άτομα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις

Επεμβάσεις και συσκευές

Εάν τα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την αρρυθμία σας, μπορεί να χρειαστείτε μία από τις ακόλουθες επεμβάσεις ή συσκευές.

Καρδιοανάταξη

Η καρδιοανάταξη είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί εξωτερικά ηλεκτροσόκ για την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Η καρδιοανάταξη ονομάζεται απινίδωση όταν γίνεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη του θανάτου όταν οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί στους κάτω θαλάμους της καρδιάς σας, τις κοιλίες, απειλούν με καρδιακή ανακοπή ή στην πραγματικότητα την προκαλούν.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προγραμματίσει την καρδιοανάταξη ως έναν τρόπο αντιμετώπισης αρρυθμιών στους άνω θαλάμους της καρδιάς σας.

ar2 1 1
Καρδιακές Αρρυθμίες: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Οι προγραμματισμένες επεμβάσεις καρδιοανάταξης μπορεί να γίνονται σε νοσοκομείο ή άλλη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης από καρδιολόγους, τους γιατρούς που ειδικεύονται στην καρδιά.

Παρόλο που η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, είναι απαραίτητο να φτάσετε μερικές ώρες πριν από τη διαδικασία.

Για να προετοιμαστείτε, θα σας χορηγηθεί αναισθησία μέσω ενδοφλέβιας (IV) γραμμής στο χέρι σας για να σας κάνει να κοιμηθείτε και θα τοποθετηθούν ηλεκτρόδια στο στήθος σας και ενδεχομένως στην πλάτη σας.

Αυτά τα ηλεκτρόδια θα συνδεθούν με το μηχάνημα καρδιοαναστροφής.

Το μηχάνημα καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας και στέλνει τα απαραίτητα ηλεκτρικά σοκ στην καρδιά σας.

Όταν είναι έτοιμο, ο γιατρός θα στείλει ένα ή περισσότερα σύντομα, χαμηλής ενέργειας ηλεκτροσόκ στην καρδιά σας για να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό ρυθμό. Δεν θα αισθανθείτε πόνο από τα ηλεκτροσόκ.

Θα χρειαστεί να παραμείνετε εκεί για λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα παρακολουθεί στενά τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση και θα προσέχει για τυχόν επιπλοκές.

Θα χρειαστεί να σας μεταφέρουν στο σπίτι σας λόγω των φαρμάκων ή της αναισθησίας που λάβατε.

Μπορεί να έχετε κάποια ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο όπου τοποθετήθηκαν τα ηλεκτρόδια.

Μπορεί επίσης να έχετε ελαφρούς μώλωπες στο σημείο όπου τοποθετήθηκε η ενδοφλέβια γραμμή στο χέρι σας.

Αν και σπάνια, η καρδιοανάταξη ενέχει ορισμένους κινδύνους. Μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος που θα αποσπαστούν και θα ταξιδέψουν από την καρδιά σε άλλους ιστούς ή όργανα και θα προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα προβλήματα.

Η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων πριν και μετά την καρδιοανάταξη μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Κατάλυση με καθετήρα (διακαθετηριακή κατάλυση)

Η κατάλυση με καθετήρα είναι μια διαδικασία για να σταματήσουν τα μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα να κινούνται μέσω της καρδιάς σας και να προκαλούν ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Οι γιατροί εκτελούν κατάλυση με καθετήρα σε νοσοκομείο. Η κατάλυση γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται καρδιακός καθετηριασμός, κατά την οποία περνούν εύκαμπτοι σωλήνες, ή καθετήρες, μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία σας μέχρι να φτάσουν στην καρδιά σας.

Ορισμένοι καθετήρες διαθέτουν συρμάτινα ηλεκτρόδια που καταγράφουν και εντοπίζουν την πηγή των μη φυσιολογικών καρδιακών παλμών σας. Άλλοι καθετήρες μπορούν να χορηγούν θεραπείες.

Ο γιατρός σας θα στοχεύσει την άκρη ενός ειδικού καθετήρα στη μικρή περιοχή του καρδιακού ιστού.

Ένα μηχάνημα θα στείλει είτε κύματα ραδιοσυχνοτήτων (RF), εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ή λέιζερ μέσω του άκρου του καθετήρα για να δημιουργήσει μια ουλή στην καρδιά. Η ουλή εμποδίζει τα μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα να προκαλούν ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Η κατάλυση με καθετήρα ενέχει ορισμένους κινδύνους τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, όπως:

 • Αιμορραγία
 • Λοίμωξη
 • Βλάβη των αιμοφόρων αγγείων
 • Βλάβη στην καρδιά
 • Αρρυθμίες
 • Θρόμβους αίματος
ar3
Καρδιακές Αρρυθμίες: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Εμφυτεύσιμοι καρδιοανατάκτες απινιδωτές

Οι απινιδωτές είναι συσκευές που αποκαθιστούν τον φυσιολογικό καρδιακό παλμό στέλνοντας έναν ηλεκτρικό παλμό ή ένα ηλεκτροσόκ στην καρδιά.

Χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη διόρθωση μιας αρρυθμίας, ενός καρδιακού παλμού που είναι ανομοιόμορφος ή πολύ αργός ή πολύ γρήγορος.

Οι απινιδωτές μπορούν επίσης να αποκαταστήσουν τον καρδιακό παλμό εάν η καρδιά σταματήσει ξαφνικά.

Οι διάφοροι τύποι απινιδωτών λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους.

Οι ICD μπορούν να αποτρέψουν τον αιφνίδιο θάνατο σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης απειλητικής για τη ζωή αρρυθμίας. Τοποθετούνται χειρουργικά στο εσωτερικό του σώματός σας.

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να συνηθίσετε να ζείτε με έναν απινιδωτή και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές.

Βηματοδότες

Ο βηματοδότης είναι μια μικρή συσκευή που στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς για να βοηθήσει την καρδιά σας να χτυπά με φυσιολογικό ρυθμό και ρυθμό.

Οι βηματοδότες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους θαλάμους της καρδιάς σας να χτυπάνε μαζί σε συγχρονισμό, ώστε η καρδιά σας να μπορεί να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά στο σώμα σας.

Μπορεί να χρειαστείτε προσωρινό (βραχυπρόθεσμο) ή μόνιμο (μακροπρόθεσμο) βηματοδότη.

Αντιμετώπιση της αιτίας της αρρυθμίας σας

Ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την αιτία της αρρυθμίας σας, όπως ένα πρόβλημα με τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας, την υψηλή αρτηριακή πίεση, μια καρδιακή νόσο, την υπνική άπνοια ή μία πάθηση του θυρεοειδούς.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει συμπληρώματα για την αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου ή καλίου.

Κολπικοί ελιγμοί

Οι κολπικοί ελιγμοί είναι τεχνικές χαλάρωσης που μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του καρδιακού σας ρυθμού.

Οι τεχνικές στις οποίες μπορεί να σας καθοδηγήσει η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας είναι μεταξύ άλλων:

 • Βήχας ή φίμωση
 • Το κράτημα της αναπνοής σας και η καταπόνηση, η οποία ονομάζεται ελιγμός Valsalva
 • Ξάπλωμα
 • Τοποθέτηση μιας πετσέτας βουτηγμένης σε παγωμένο νερό πάνω στο πρόσωπό σας
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.