Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης μετά από τη διακοπή του καπνίσματος;

Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης μετά από τη διακοπή του καπνίσματος;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους για τους ανθρώπους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα είναι ότι θα υποστούν στερητικό σύνδρομο από τη νικοτίνη. Η διαδικασία και η περίοδος στέρησης της νικοτίνης μπορεί να είναι δυσάρεστη και οι άνθρωποι συχνά βιώνουν συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, λιγούρες (για τσιγάρο αλλά και φαγητό) και αύξηση του σωματικού βάρους.

Με τα κατάλληλα εργαλεία όμως, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτά τα συμπτώματα και να κάνετε την επόμενη προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα να στεφθεί με επιτυχία.

Τι να αναμένετε κατά τη διάρκεια της στέρησης της νικοτίνης.

Η στέρηση της νικοτίνης είναι μια φυσιολογική σωματική και συναισθηματική αντίδραση στην απότομη διακοπή ή στη σημαντική μείωση της πρόσληψης νικοτίνης. Συνήθως λαμβάνει χώρα όταν μειώνετε δραστικά ή διακόπτετε το κάπνισμα, αφότου προσλαμβάνετε νικοτίνη καθημερινά για τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες (πόσο μάλλον για χρόνια σε ό,τι έχει να κάνει με τους καπνιστές).

Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης μετά από τη διακοπή του καπνίσματος;
Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης μετά από τη διακοπή του καπνίσματος;

Το σώμα και ο εγκέφαλός σας προσαρμόζονται στη νικοτίνη που προσλαμβάνετε τακτικά μέσω του καπνίσματος, της μάσησης καπνού, του ταμπάκου, της πίπας ή του πούρου ή της χρήσης αυτοκόλλητου νικοτίνης, τσίχλας ή άλλης θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης.

Το σώμα σας μαθαίνει να προσδοκά μια συγκεκριμένη ποσότητα νικοτίνης κάθε μέρα και αντιδρά δυσάρεστα όταν δεν την λαμβάνει παρουσιάζοντας μία σειρά καθόλου ευχάριστων συμπτωμάτων.

Για πολλούς ανθρώπους, η καθημερινή πρόσληψη νικοτίνης γίνεται επίσης μέρος του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και επηρεάζει τόσο τον τρόπο με τον οποίο χαλαρώνουν όσο και τον τρόπο με τον οποίο διατηρούνται σε εγρήγορση.

Όταν η νικοτίνη ξαφνικά εκλείψει, έχετε την τάση να εμφανίζετε συμπτώματα στέρησης νικοτίνης. Περίπου οι μισοί από όλους τους καπνιστές αναφέρουν ότι βιώνουν τουλάχιστον τέσσερα συμπτώματα στέρησης όταν κόβουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτες.

Πόσο διαρκεί η στέρηση της νικοτίνης;

Ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα στέρησης συνήθως διαρκούν από μία εβδομάδα έως ένα μήνα. Η πρώτη εβδομάδα μετά τη διακοπή είναι η χειρότερη, και μετά από αυτή, η ένταση των συμπτωμάτων τείνει να μειώνεται κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα. Η περίοδος της στέρησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο καιρό και πόσο έντονα καπνίζατε.

Χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τη νικοτίνη

Οι άνθρωποι έχουν συνήθως πολλά συμπτώματα συγχρόνως μετά τη διακοπή της χρήσης νικοτίνης, γεγονός που κάνει τη στέρηση της νικοτίνης πολύ δυσάρεστη.

Εάν προετοιμαστείτε και βρείτε τρόπους να τα αντιμετωπίσετε, θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Δείτε τι μπορείτε να περιμένετε όσον αφορά τα συμπτώματα στέρησης κατά τις πρώτες ώρες, ημέρες και εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ώρες μετά το κόψιμο

Τα συμπτώματα της στέρησης είναι τα πιο σοβαρά και έντονα αμέσως μετά τη διακοπή της χρήσης νικοτίνης. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ωρών περιλαμβάνουν:

 • Μια παρόρμηση για κάπνισμα: Η παρόρμηση αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη κατά τις ώρες της ημέρας που συνήθως καπνίζετε ένα τσιγάρο.
 • Αυξημένη πείνα: Η νικοτίνη μπορεί να καταστείλει την όρεξη και το κάπνισμα παρεμβαίνει επίσης στις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, επομένως μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως υποκατάστατο του σνακ και ως τρόπο για να προσπαθήσουν να ελέγξουν το βάρος τους. Ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι η όρεξή σας αρχίζει να επανέρχεται μετά τη διακοπή του τσιγάρου.
 • Μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια: Η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, συνεπώς μπορεί να αισθανθείτε μυρμήγκιασμα καθώς η κυκλοφορία αρχίζει να βελτιώνεται.
 • Δυσκολία στον ύπνο: Τα συμπτώματα της στέρησης μπορεί να δυσχεράνουν τον ύπνο, ιδίως την πρώτη ή τις πρώτες δύο νύχτες μετά τη διακοπή του τσιγάρου.
Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης μετά από τη διακοπή του καπνίσματος;
Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης μετά από τη διακοπή του καπνίσματος;

Λίγες ημέρες μετά το κόψιμο

Μόλις ξεπεράσετε το πρώτο 24ωρο, θα συνεχίσετε να βιώνετε κάποιες έντονες συνέπειες της στέρησης της νικοτίνης για αρκετές ημέρες.

 • Έντονη επιθυμία για νικοτίνη: Οι περισσότεροι άνθρωποι που απεξαρτώνται από τη νικοτίνη βιώνουν έντονες παρορμήσεις για κάπνισμα. Αυτές οι παρορμήσεις είναι γνωστές ως επιθυμίες(λαχτάρα, πόθος, επιθυμία για τσιγάρο), οι οποίες είναι συχνές μεταξύ των ατόμων που απεξαρτούνται από πολλές εξαρτησιογόνες ουσίες.
 • Άγχος και ανησυχία: Το άγχος που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης από τη νικοτίνη μπορεί να κυμαίνεται από αίσθημα νευρικότητας έως αίσθημα φόβου ή ακόμη και πανικού στη σκέψη ότι θα αντιμετωπίσετε το μέλλον χωρίς τις ηρεμιστικές επιδράσεις της νικοτίνης. Αυτή η κατάσταση άγχους εντείνεται κατά τη διάρκεια της στέρησης της νικοτίνης για τα άτομα που είναι επιρρεπή στο άγχος γενικά.
 • Ευερεθιστότητα: Αυτή η αλλαγή της διάθεσης μπορεί να κυμαίνεται από το αίσθημα ευερεθιστότητας ή απογοήτευσης έως το αίσθημα οργής. Ιδανικά, ενώ βρίσκεστε στη δίνη της στέρησης της νικοτίνης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κρατήσετε τον εαυτό σας μακριά από τους άλλους, καθώς μπορεί να καταλήξετε να τους φέρεστε με τρόπο που δεν εκτιμούν ή δεν αξίζουν.
 • Καταθλιπτική διάθεση: Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται θλίψη, κατάθλιψη ή έχουν πεσμένη διάθεση κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένες αλλαγές στη διάθεση είναι φυσιολογικές κατά τη διάρκεια της στέρησης της νικοτίνης και δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά.
 • Πονόλαιμος και έντονος βήχας: Καθώς οι πνεύμονες αρχίζουν να επουλώνονται, ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι βήχετε περισσότερο για να αποβάλλετε τις βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό σας.
 • Προβλήματα ύπνου: Η δυσκολία στον ύπνο, γνωστή και ως αϋπνία, είναι αρκετά συχνή κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους που σας βγάζει στο φως του ήλιου, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο χαλαροί και νυσταγμένοι την ώρα του ύπνου.

Οι εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Μετά την πρώτη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων θα παρατηρήσετε μείωση της έντασης των συμπτωμάτων στέρησης της νικοτίνης.

Τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν:

 • Περιστασιακές αλλά διαχειρίσιμες λαχτάρες για τσιγάρο: Μπορεί να εξακολουθείτε να επιθυμείτε το τσιγάρο κατά διαστήματα, αλλά θα διαπιστώσετε ότι αυτές οι επιθυμίες είναι λιγότερο έντονες και πιο εύκολα ελεγχόμενες.
 • Πεσμένη διάθεση: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι επεξεργάζεστε επίσης την απώλεια μιας δραστηριότητας που σας άρεσε και η οποία μπορεί να σας βοηθούσε να αντιμετωπίσετε την πεσμένη διάθεση. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κάποια θλίψη για την απώλεια της ευχαρίστησης που ένιωθαν από το κάπνισμα. Αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας ξεπεράσματος του εθισμού σας στη νικοτίνη. Τελικά η θλίψη αυτή θα μετατραπεί σε συναισθήματα αποδοχής και στη συνέχεια απελευθέρωσης από τη ναρκωτική ουσία.
 • Δυσκολία συγκέντρωσης: Όπως και τα περισσότερα διεγερτικά, βραχυπρόθεσμα, η νικοτίνη μπορεί να βοηθήσει στην πνευματική συγκέντρωση. Αντίθετα, όταν βιώνετε τη στέρηση της νικοτίνης, μπορεί να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε χωρίς τις διεγερτικές επιδράσεις της ουσίας.

Προσοχή στα παρακάτω

Περιστασιακά, τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Εάν συμβεί αυτό, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μερικές φορές, αυτό που μοιάζει να είναι τα επίμονα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης μπορεί να σχετίζεται με κάποια άλλη πάθηση.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να χρησιμοποιείτε μόνο τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης όπως συνιστάται. Η υπερβολική χρήση αυτών των υποκατάστατων μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία νικοτίνης.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα υπερδοσολογίας νικοτίνης, όπως γρήγορη αναπνοή, επιληπτικές κρίσεις, πονοκεφάλους, διάρροια, ακανόνιστο ή γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αδυναμία, τρόμο ή ξαφνικές αλλαγές στην αρτηριακή σας πίεση, καλέστε αμέσως το κέντρο δηλητηριάσεων και επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για βοήθεια.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.