Κολπική οσμή; Διαβάστε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε!

Ο κόλπος έχει μία φυσική οσμή. Εάν παρατηρήσετε μια ασυνήθιστη οσμή, ίσως μπορέσετε να απαλλαγείτε από αυτήν αλλάζοντας τις συνήθειες υγιεινής, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας ή τη διατροφή σας.

Τι είναι η κολπική οσμή;

Η κολπική οσμή είναι οποιαδήποτε οσμή η οποία προέρχεται από τον κόλπο σας. Θα μπορούσε να είναι η οσμή που παράγεται από τις υγείες κολπικές εκκρίσεις ή μια δυσάρεστη, μη φυσιολογική οσμή που προκαλείται από κάποια λοίμωξη.

Η κολπική σας οσμή μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου ή σε άλλες περιπτώσεις, όπως κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Είναι φυσιολογική η κολπική οσμή;

Ο κόλπος *δεν* πρέπει να μη μυρίζει καθόλου! Ακριβώς όπως και άλλα μέρη του σώματος – όπως το τριχωτό της κεφαλής, ο αφαλός, οι μασχάλες – ο κόλπος έχει κάποια μυρωδιά.

Και ποια είναι αυτή η μυρωδιά; Σίγουρα δεν μυρίζει σαν τριαντάφυλλο!

Ο κόλπος της γυναίκας δεν υποτίθεται ότι μυρίζει σαν λουλούδι, άσχετα με το τι θέλουμε να πιστεύουμε ή με το τι επιθυμούμε.

Η μυρωδιά του κόλπου σας διαφέρει ανάλογα με παράγοντες όπως τα επίπεδα ενυδάτωσης, η πρόσφατη πρόσληψη τροφής, τα φάρμακα, η γενική κατάσταση της υγείας σας και το σημείο στο οποίο βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Αιτίες της κολπικής οσμής

Οι φυσικές εκκρίσεις από τον κολπικό ιστό συχνά παράγουν οσμή. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Παρόλα αυτά, μερικές φορές αυτή η οσμή μπορεί να σας φαίνεται πιο έντονη από το συνηθισμένο.

Ακολουθούν ορισμένες πιθανές αιτίες ισχυρότερης ή μη φυσιολογικής κολπικής οσμής:

 • εφίδρωση
 • κακή υγιεινή
 • βακτηριακή κολπίτιδα
 • τριχομονάδες
 • ξεχνάτε να βγάλετε το ταμπόν
 • πλύσεις
 • διατροφή
 • ορμονικές αλλαγές ( περίοδος, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση)

Σε σπάνιες περιπτώσεις, πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία του κόλπου, όπως

 • ορθοκολπικό συρίγγιο
 • καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
 • καρκίνος του κόλπου

Γιατροσόφια και σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε για την καταπολέμηση της κολπικής οσμής (ή δυσοσμίας)

Εάν ο κόλπος σας μυρίζει λίγο παράξενα και αυτή η μυρωδιά ΔΕΝ συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ενδεχομένως να μπορείτε να απαλλαγείτε από τα συμπτώματά σας μόνη σας.

1. Κάντε τακτικά ντους ή μπάνιο

Πού να το φανταζόσασταν: Η παράξενη μυρωδιά μπορεί να είναι απλώς ένα σημάδι ότι χρειάζεστε ένα ντους!

Στην περιοχή μπορεί να συσσωρευτεί ιδρώτας, νεκρό δέρμα και βρωμιά. Και όπως ακριβώς αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά της μασχάλης σας, μπορούν να επηρεάσουν και τη μυρωδιά του κόλπου σας.

Η τήρηση μιας τακτικής ρουτίνας υγιεινής μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη συσσώρευση της μυρωδιάς που δεν σας αρέσει.

Αλλά αν η μυρωδιά έχει ήδη ριζώσει και δεν έχετε χρόνο να κάνετε ντους, απλά πάρτε ένα ζεστό πανί και πλύνετε το εφηβαίο σας και τα εξωτερικά χείλη του αιδοίου σας.

Πληροφοριακά: Οι λούφες *δεν* αποτελούν καλό υποκατάστατο για τα πανάκια πλυσίματος. Οι λούφες μπορεί να προκαλέσουν μικρά σκισίματα στο ευαίσθητο δέρμα των γεννητικών οργάνων και να εκθέσουν την περιοχή σε πιθανές μολύνσεις.

2. Μην πλένετε το εσωτερικό του κόλπου σας

Για να είμαστε σαφείς: ενώ μπορείτε (και πρέπει!) να πλένετε το εξωτερικό του κόλπου σας ( αλλιώς το αιδοίο), δεν πρέπει να εισχωρεί νερό, πανάκια ή σαπούνι στο εσωτερικό του κόλπου σας.

‘Ισχύει ότι ο κόλπος είναι μια αυτοκαθαριζόμενη λειτουργική μονάδα του γυναικείου σώματος. Η φυσική σύνθεση των βακτηρίων μέσα στον κολπικό σωλήνα είναι σχεδιασμένη για να διατηρεί τον σωλήνα υγιή και καθαρό – και αυτά τα βακτήρια δεν χρειάζονται καμία βοήθεια από εσάς για να λειτουργήσουν στο βέλτιστο βαθμό.

Το πλύσιμο του εσωτερικού του κολπικού σωλήνα δεν είναι απλώς περιττό, είναι και απολύτως επικίνδυνο. Το πλύσιμο στο εσωτερικό του κολπικού καναλιού – ειδικά με αρωματικά σαπούνια – μπορεί να διαταράξει τη φυσική βακτηριακή σύνθεση και το pH του κόλπου σας.

Και τι συμβαίνει όταν διαταράσσεται η φυσική βακτηριακή σύνθεση του κόλπου σας; Θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο να αναπτύξετε λοιμώξεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, οι οποίες (εκτός όλων των άλλων) επηρεάζουν (αρνητικά) την κολπική σας οσμή.

3. Ελέγξτε αν έχετε κάνει πρόσφατα αλλαγές στα προϊόντα υγιεινής που χρησιμοποιείτε.

Αλλάξατε πρόσφατα το απορρυπαντικό σας; Αρχίσατε να χρησιμοποιείτε ένα διαφορετικό προϊόν πλύσης σώματος; Αλλάξατε τη μάρκα του χαρτιού υγείας σας; Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τον κόλπο σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε τι πράγματα έχουν αλλάξει στη καθημερινή σας ρουτίνα. Τα σαπούνια που χρησιμοποιείτε, ο τύπος των εσωρούχων που φοράτε και το πόσο στενά είναι τα ρούχα σας μπορεί να είναι ο ένοχος για την αλλαγή στην οσμή σας.

Η αλλαγή των λιπαντικών που χρησιμοποιείτε στο σεξ, του καθαριστικού για τα σεξουαλικά σας παιχνίδια και του τύπου του προφυλακτικού (ή άλλων μεθόδων αντισύλληψης) θα μπορούσε επίσης να είναι ο ένοχος.

4. Παραμείνετε ενυδατωμένες

Όχι, δεν μιλάμε για αλκοόλ. Μιλάμε για το  το νερό.

Το να πίνετε άφθονο νερό δεν κάνει καλό μόνο στο δέρμα σας. Μπορεί να βοηθήσει και τη συνολική υγεία του κόλπου σας, ενισχύοντας την υγιή εφίδρωση και την απελευθέρωση υγρών.

5. Ισορροπημένη διατροφή

Κατά γενικό κανόνα, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες, θα προκαλέσει πιο απαλές μυρωδιές σε σύγκριση με τα λιπαρά, πρόχειρα φαγητά.

Απλά να έχετε υπόψη σας το εξής: Ορισμένες πολύ έντονες σε οσμή τροφές, όπως τα σπαράγγια, το σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορεί να οδηγήσουν σε μια πιο έντονη μυρωδιά του κόλπου.

Έτσι, αν έχετε φάει πολλά σπαράγγια, σκόρδο και κρεμμύδια πρόσφατα, απλώς και μόνο με το να κόψετε αυτές τις τροφές μπορεί να επιστρέψει ο κόλπος σας στο φυσικό του άρωμα.

Συνταγογραφούμενες θεραπείες για την κολπική οσμή

Δεν υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία αποκλειστικά της κολπικής οσμής.

Ωστόσο, μια ασυνήθιστη κολπική οσμή ενδέχεται να είναι παρεπόμενο της κολπικής βακτηριακής διαταραχής, της λοίμωξης ή της ορμονικής διαταραχής, καταστάσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή.

Για παράδειγμα, μια βακτηριακή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και η τριχομονάδα – που όλες μπορούν να επηρεάσουν την κολπική μυρωδιά – μπορεί να καταπολεμηθεί με ένα συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό.

Πώς να αποτρέψετε την κολπική οσμή

Καταγράψτε στο μυαλό σας το σύνηθες άρωμά σας

Πριν μπορέσετε να διαγνώσετε στον εαυτό σας μια παράξενη μυρωδιά, πρέπει να ξέρετε ποια είναι η συνηθισμένη σας μυρωδιά! Έτσι, αν δεν έχετε ήδη κρατήσει μια νοερή σημείωση της φυσιολογικής μυρωδιάς του κόλπου σας, αρχίστε να το κάνετε!

Χρησιμοποιήστε βαμβάκι

Λυπούμαστε πολύ, αλλά ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τα μεταξωτά και σατέν εσώρουχά σας με βαμβακερά.

Το βαμβάκι είναι πολύ πιο αναπνέον από άλλα υλικά και κάνει εξαιρετική δουλειά στην απομάκρυνση του ιδρώτα και των υγρών από το σώμα σας.

Τα άλλα υλικά μπορεί να παγιδεύουν την υπερβολική υγρασία, η οποία έχει την ικανότητα να διαταράσσει τα φυσικά επίπεδα των βακτηρίων σας και να οδηγεί σε μολύνσεις.

Σταματήστε να φοράτε στενά ρούχα

Πέρα από τα εσώρουχα, κάθε στενό ρούχο μπορεί να παγιδεύσει την υγρασία στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Και αυτή η υγρασία μπορεί να έχει ορισμένες βρωμερές, ενοχλητικές παρενέργειες.

Η παροχή άφθονου οξυγόνου στην περιοχή μεταξύ των ποδιών σας είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία του κόλπου.

Έτσι, αν παρατηρείτε μια αλλαγή στην οσμή – ή θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες να παρατηρήσετε μια αλλαγή στην οσμή – μείνετε μακριά από τα στενά κολάν και τα στενά τζην.

Share to...