Μειωτική στήθους: Για ποιους λόγους γίνεται μία επέμβαση μείωσης στήθους και τι μπορούμε να περιμένουμε μετά από αυτήν;

Η χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του στήθους, που ονομάζεται επίσης μειωτική μαστοπλαστική ή μείωση και ανύψωση του στήθους, είναι μια πλαστική χειρουργική επέμβαση που μπορεί να μειώσει το μέγεθος του στήθους και να αλλάξει το σχήμα του.

Τι είναι η μείωση στήθους;

Η μείωση του στήθους είναι μια πλαστική χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στο να μικρύνει το στήθος. Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί το λίπος, τον αδενικό ιστό και το δέρμα του μαστού για να μειώσει το μέγεθός του και να αλλάξει το σχήμα και τη θέση του στο θώρακα.

Εκτός από την βελτίωση της εμφάνισης της ασθενούς, η επέμβαση αυτή μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσφορία ή τα επώδυνα συμπτώματα που σχετίζονται με το μεγάλο στήθος, όπως η μυϊκή καταπόνηση, ο πόνος και η καταστροφή του δέρματος.

Η χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού είναι μια επέμβαση επιλογής που σχεδόν πάντα πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Αν και δεν είναι συνηθισμένο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και υπό τοπική αναισθησία με ενδοφλέβια νάρκωση (η περιοχή του στήθους σας μουδιάζει και σας βάζουν σε ελαφρύ ύπνο).

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός πραγματοποιεί δύο έως τρεις τομές στο στήθος και αφαιρεί ιστό, λίπος και δέρμα. Στη συνέχεια, ο μαστός αναδιαμορφώνεται και η θηλή επανατοποθετείται στο στήθος.

Σκοπός της χειρουργικής επέμβασης μείωσης στήθους

Το υπερβολικά μεγάλο στήθος μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στο στήθος, τον αυχένα, τους ώμους και το άνω μέρος της πλάτης. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν δερματικά εξανθήματα ή μολύνσεις στην περιοχή όπου ο μαστός σας συναντά το δέρμα στο στήθος σας.

Επιπλέον, όσες έχουν πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν ρούχα που να τους ταιριάζουν καλά ή να νιώθουν αμήχανα από τις επίμονες βαθιές αυλακώσεις που αφήνουν οι τιράντες του σουτιέν στο δέρμα.

Εάν το επιθυμείτε, η χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους μπορεί να μειώσει το μέγεθος και το βάρος των μαστών σας για την αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων/προβλημάτων. Μπορεί επίσης να γίνει για λόγους αισθητικής (εμφάνισης) ανεξαρτήτως συμπτωμάτων. .

Εάν έχετε μικρότερο και ελαφρύτερο στήθος, είναι δυνατόν:

 • Να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους
 • Να παρατηρήσετε βελτίωση της συνολικής ισορροπίας μεταξύ του σώματος και του μεγέθους του στήθους σας
 • Να μειώσετε τη χαλάρωση των μαστών
 • Να ταιριάζουν πιο άνετα τα σουτιέν και τα μαγιό
 • Να είστε σε θέση να ασκείστε και να συμμετέχετε σε ευχάριστες δραστηριότητες που περιορίζονταν από το μέγεθος του στήθους σας
 • Να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας (εάν αυτός είναι ένας τομέας για τον οποίο ανησυχείτε)

Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι η χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι, για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αμφίπλευρης μαστεκτομής (η οποία εξασφαλίζει μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 90%).

Ποιες γυναίκες είναι υποψήφιες για μειωτική του μαστού;

Οι γυναίκες που είναι καλές υποψήφιες για χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους είναι αυτές που:

 • Έχουν στήθη που είναι πλήρως ανεπτυγμένα και έχουν μέγεθος D ή μεγαλύτερο (85-105 εκατοστά περιφέρεια στήθους)
 • Είναι μη καπνίστριες και υγιείς χωρίς σημαντικές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις
 • Έχουν σταθερό, υγιές βάρος (η σημαντική απώλεια βάρους μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα)
 • Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες (π.χ. θα υπάρχουν ουλές στο στήθος και μπορεί να επηρεαστεί η αισθητικότητα της θηλής)
 • Δεν έχουν πρόβλημα με το γεγονός ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να θηλάσουν στο μέλλον

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

Μόλις εισέλθετε στο χειρουργείο, εάν υποβληθείτε σε γενική αναισθησία, ο αναισθησιολόγος θα σας χορηγήσει εισπνεόμενα ή ενδοφλέβια φάρμακα για να σας κοιμίσει. Ένας αναπνευστικός (ενδοτραχειακός) σωλήνας θα εισαχθεί μέσω του στόματός σας στην τραχεία σας. Αυτός ο σωλήνας συνδέεται με έναν αναπνευστήρα που βοηθά τους πνεύμονές σας να αναπνέουν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Η χειρουργική σας επέμβαση θα διαρκέσει περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες και θα προχωρήσει με τον εξής τρόπο:

 • Τομή: Ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται, ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ένα νυστέρι για να κάνει δύο έως τρεις τομές στο στήθος.
 • Αφαίρεση και επανατοποθέτηση: Στη συνέχεια, θα αφαιρεθεί κάποιος ιστός του μαστού, το δέρμα και το λίπος και ο υπόλοιπος ιστός του μαστού θα αναδιαμορφωθεί. Η θηλή και η θηλαία άλως – οι οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, παραμένουν συνδεδεμένες με την υπάρχουσα παροχή αίματος και νεύρων – θα επανατοποθετηθούν επίσης. Μερικές φορές, το μέγεθος της θηλαίας άλω μειώνεται με χειρουργική περικοπή του δέρματος γύρω από τις άκρες της.
 • Μεταμόσχευση: Σε άτομα με εξαιρετικά μεγάλο στήθος, η θηλή και η θηλαία άλως μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν και να μεταμοσχευθούν σε υψηλότερη θέση στο στήθος (ονομάζεται μόσχευμα ελεύθερης θηλής).
 • Τοποθέτηση παροχέτευσης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα τοποθετηθεί προσωρινά μια παροχέτευση κάτω από το δέρμα κοντά στα σημεία των τομών για την αποστράγγιση της περίσσειας αίματος ή υγρού.
 • Κλείσιμο: Αφού αφαιρεθεί ο πλεονάζων ιστός και το στήθος σας αναδιαμορφωθεί, οι τομές θα κλείσουν με ράμματα, χειρουργική κόλλα ή και τα δύο. Στη συνέχεια, θα τοποθετηθούν επίδεσμοι από γάζα στους μαστούς σας και θα καλυφθούν με στηθόδεσμο στήριξης.
 • Παθολογοανατομική εξέταση: Ο αφαιρεθείς ιστός του μαστού θα σταλεί σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για να εξεταστεί για προκαρκινικά ή καρκινικά κύτταρα.
 • Προετοιμασία για την αποκατάσταση: Η αναισθησία θα διακοπεί και ο αναπνευστικός σωλήνας θα αφαιρεθεί (εάν υποβληθείτε σε γενική αναισθησία). Στη συνέχεια, θα μεταφερθείτε σε μια μονάδα μετεγχειρητικής φροντίδας.

Αποκατάσταση

Παρόλο που ο πραγματικός χρόνος της επέμβασης για τη μείωση του στήθους είναι σύντομος, η διαδικασία ανάρρωσης απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο και υπομονή. Για να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στην επούλωση, είναι σημαντικό να έχετε έναν σύντροφο, ένα άλλο αγαπημένο πρόσωπο ή έναν φίλο να αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού για εσάς για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο χειρουργός σας δεν θα θέλει να ξαπλώνετε στο κρεβάτι όλη μέρα. Οι περίπατοι που αυξάνονται σιγά σιγά σε διάρκεια και συχνότητα θα πρέπει να ενθαρρύνονται ξεκινώντας από την επομένη της χειρουργικής επέμβασης.

Επούλωση και Ίαση

Καθώς αναρρώνετε, θα πρέπει να περιμένετε πόνο γύρω από τα σημεία της τομής. Για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία σας, πάρτε τα παυσίπονα όπως ακριβώς σας έχουν συνταγογραφηθεί. Πιθανόν να σας χορηγηθεί ένα οπιοειδές για αρχή, ακολουθούμενο από παρακεταμόλη μόνο, και τελικά, ένα ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη.

Οι μώλωπες και το πρήξιμο είναι επίσης συνηθισμένα φαινόμενα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για να μειώσετε το πρήξιμο, ο χειρουργός σας θα σας ζητήσει να φοράτε συνεχώς το στηθόδεσμο στήριξης που τοποθετήθηκε στο τέλος της επέμβασης για τις πρώτες τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Παρότι μπορεί να ανυπομονείτε να κάνετε ντους μετά το χειρουργείο, ο χειρουργός σας θα σας ζητήσει να αποφύγετε το ντους για αρκετές ημέρες. Μέχρι τότε, μπορείτε να κάνετε μπάνιο με σφουγγάρι ή να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια σώματος, αλλά αποφύγετε το πλύσιμο των σημείων της τομής και των μαλλιών σας (ώστε να μην ανοίξετε ξανά τα σημεία της τομής σας όταν σηκώνετε τα χέρια σας).

Όταν τελικά μπορείτε να κάνετε ντους, αφαιρέστε το σουτιέν στήριξης και τη γάζα που καλύπτει τα σημεία των τομών σας. Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει να πλύνετε απαλά τα σημεία της τομής σας με ζεστό νερό και να στεγνώσετε το δέρμα με μια καθαρή πετσέτα. Αφού κάνετε ντους, θα πρέπει να φορέσετε ξανά το σουτιέν υποστήριξης (τα επιθέματα γάζας/τα επιθέματα μπορούν να πεταχτούν).

Άλλες συνήθεις μετεγχειρητικές οδηγίες πιθανόν να είναι οι εξής:

 • Αποφύγετε την οδήγηση για τουλάχιστον 24 ώρες μετά το χειρουργείο μέχρι να σταματήσετε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του πόνου.
 • Αποφύγετε το μπάνιο έως ότου επουλωθούν τα σημεία της τομής σας (περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά την επέμβαση).
 • Εάν εργάζεστε, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας περίπου μία έως τρεις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση (υποθέτοντας ότι η εργασία σας δεν απαιτεί έντονη δραστηριότητα).
 • Αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη ή έντονη χρήση των μυών του άνω μέρους του σώματός σας για έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Αποφύγετε το τζόκινγκ ή την άσκηση υψηλής έντασης για έξι εβδομάδες.
 • Περιμένετε να δείτε τον χειρουργό σας μία εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σε αυτό το ραντεβού, ο χειρουργός σας θα ελέγξει τα σημεία της τομής σας, θα αφαιρέσει τυχόν μη απορροφήσιμα ράμματα και παροχέτευση(εις) και θα ελέγξει για τυχόν επιπλοκές. Εάν έχετε οποιαδήποτε μη φυσιολογικά αποτελέσματα στον ιστό του μαστού, αυτά θα συζητηθούν επίσης κατά την πρώτη μετεγχειρητική σας επίσκεψη (αν όχι νωρίτερα).

Μακροχρόνια φροντίδα

Χρειάζονται έως και έξι μήνες μετά την επέμβαση για να πάρουν οι μαστοί σας τη νέα τους θέση και το νέο τους σχήμα.

Καθώς οι μαστοί σας επουλώνονται πλήρως, ο χειρουργός σας θα πρέπει να συνεχίσει να σας βλέπει στο πλαίσιο της μετεγχειρητικής παρακολούθησης.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ραντεβού, ο χειρουργός σας θα παρακολουθεί την πρόοδό σας και θα σας παρέχει καθοδήγηση για την ελαχιστοποίηση των ουλών σας (οι οποίες, αν και μόνιμες, θα μειωθούν φυσικά σε ορατότητα με την πάροδο του χρόνου).

Για τη μείωση των ουλών, ο χειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μασάζ με διάφορους τοπικούς παράγοντες, όπως λάδι με βιταμίνη Ε ή αλοιφή σιλικόνης, πάνω από την ουλή. Μην χρησιμοποιείτε καμία θεραπεία για τις ουλές μέχρι να επουλωθούν πλήρως οι πληγές σας, δηλαδή περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Share to...