‘Μη πίνεις καφέ με άδειο στομάχι’. Τι ισχύει πραγματικά;

Αν ένα φλιτζάνι καφέ είναι το πρώτο πράγμα που αναζητάτε μετά το ξύπνημα, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ, 9 στους 10 καταναλωτές καφέ ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ – συχνά πριν από μια μπουκιά φρυγανιά ή δημητριακά.

Μπορεί όμως αυτό το ζεστό ρόφημα με άδειο στομάχι να κάνει κακό στην υγεία σας; Μάλλον όχι, σύμφωνα με πολλούς διαιτολόγους.

Το πεπτικό σας σύστημα είναι απίστευτα πολύπλοκο και αποτελεσματικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πίνουν καφέ με άδειο στομάχι.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι;

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok έχουν συμβάλει στη διάδοση αμφισβητούμενων τάσεων και παραπληροφόρησης για την υγεία. Μεταξύ αυτών είναι και η άποψη ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι κάνει κακό.

Μύθος #1: Ο καφές προκαλεί παλινδρόμηση και καούρες

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) συμβαίνει όταν μια βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου δεν κλείνει σωστά. Όταν συμβαίνει αυτό, το περιεχόμενο του στομάχου σας – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ποτών και του στομαχικού οξέος – ρέει πίσω στον οισοφάγο σας. Μπορεί να νιώσετε ένα αίσθημα καύσου στο στήθος σας, γνωστό ως καούρα.

Η έρευνα σχετικά με το αν ο καφές προκαλεί παλινδρόμηση ή επιδεινώνει τα συμπτώματά της δεν είναι τελεσίδικη. Μια μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις του καφέ στο πεπτικό σύστημα διαπίστωσε ότι παράγοντες όπως η παχυσαρκία και άλλες χρόνιες παθήσεις προκαλούν παλινδρόμηση – όχι το ίδιο το ρόφημα. Αλλά μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε αυξημένα συμπτώματα παλινδρόμησης αφού οι συμμετέχοντες έπιναν καφέ, τσάι ή αναψυκτικό με καφεΐνη.

Ο καφές και η καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή στομαχικού οξέος. Ο καφές χαλαρώνει επίσης τη βαλβίδα, επιτρέποντας την είσοδο υπερβολικού οξέος στον οισοφάγο σας. Και οι δύο αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά και συχνά συμπτώματα παλινδρόμησης.

Αν είστε επιρρεπείς σε παλινδρόμηση ή καούρα αλλά δεν θέλετε να εγκαταλείψετε την πρωινή σας δόση καφέ, προσθέστε λίγο γάλα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά στο ρόφημά σας.

Το λίπος στο γάλα μερικές φορές επιδεινώνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Αλλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά μπορούν να λειτουργήσουν ως ρυθμιστής μεταξύ του στομαχικού οξέος και της στομαχικής σας επένδυσης, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της καούρας.

Μύθος #2: Ο καφές προκαλεί έλκος

Τα έλκη είναι πληγές που σχηματίζονται στο στομάχι ή στο λεπτό έντερό σας. Προκαλούν καυστικό πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και καούρα. Παρόλο που μπορεί να έχετε ακούσει ότι το άγχος και η διατροφή (συμπεριλαμβανομένου του καφέ) προκαλούν πεπτικό έλκος, οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Η κύρια αιτία των ελκών είναι οι λοιμώξεις από Helicobacter pylori (H. pylori), βακτήρια που καταστρέφουν την προστατευτική επένδυση του στομάχου σας και επιτρέπουν στο οξύ του στομάχου να βλάψει τον υποκείμενο ιστό. Η άλλη κύρια αιτία των ελκών είναι η υπερβολική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη.

Αλλά ο καφές δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο. Μια μελέτη εξέτασε την κατανάλωση καφέ και τον σχηματισμό έλκους σε περισσότερα από 8.000 άτομα που ζούσαν στην Ιαπωνία. Η έρευνα δεν διαπίστωσε καμία σημαντική σχέση, ακόμη και μεταξύ των ατόμων που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια κάθε μέρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, και πάλι: Αν και ο καφές μπορεί να μην προκαλεί έλκος στομάχου, μπορεί να αυξήσει το πόσο οξύ παράγει το στομάχι σας. Εάν έχετε ήδη έλκος, οι υψηλότερες ποσότητες στομαχικού οξέος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι;

Το να πίνετε καφέ πριν φάτε μπορεί να μην είναι κακό για την υγεία σας. Θα μπορούσε όμως να οδηγήσει σε ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

  • Αυξημένη νευρικότητα ή άγχος

Το σώμα σας απορροφά τον καφέ (και, επομένως, την καφεΐνη) πιο γρήγορα όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο στομάχι σας. Αυτή η γρήγορη απορρόφηση μπορεί να εντείνει τις επιδράσεις της καφεΐνης, κάνοντάς σας να αισθάνεστε αγχωμένοι, νευρικοί ή ευερέθιστοι.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει την αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπάει πολύ γρήγορα ή ότι πηδάει χτύπους (αίσθημα παλμών της καρδιάς). Μπορεί να αρχίσετε να βιώνετε αυτές τις παρενέργειες μέσα σε 10 λεπτά από την κατανάλωση του πρώτου φλιτζανιού σας, αν και συνήθως χρειάζεται έως και μία ώρα για να επέλθουν οι πλήρεις συνέπειες της καφεΐνης.

Αν βιώνετε αυτά τα αποτελέσματα μετά την πρωινή σας κούπα, η λύση είναι απλή: Φάτε κάτι μαζί με το ρόφημά σας.

Το να έχετε φαγητό στο στομάχι σας επιβραδύνει την απορρόφηση της καφεΐνης στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Mην προσθέτετε ζάχαρη στο πρωινό σας φλιτζάνι.

Η ζάχαρη προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ο συνδυασμός ζάχαρης και καφεΐνης μπορεί να σας χαρίσει μια ταχεία έκρηξη ενέργειας, ακολουθούμενη από μια πτώση που σας καθιστά πιο κουρασμένους από πριν. Μπορεί να βρεθείτε σε έναν κύκλο που θα προσπαθείτε να πιείτε ένα ακόμη φλιτζάνι καφέ με περισσότερη ζάχαρη.

  • Ένα γρήγορο ταξιδάκι στην τουαλέτα

Έως και 1 στους 3 καταναλωτές καφέ αναφέρουν την ανάγκη να πανε στην τουαλέτα μετά την απόλαυση ενός ζεστού ροφήματος. Αυτή η ανάγκη να αφοδεύσετε μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, από 4 έως 30 λεπτά αφότου αποχωριστείτε το φλιτζάνι σας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα οξέα του καφέ είναι αυτά που σας ωθούν να αφοδεύσετε. Αυτά τα οξέα διεγείρουν την παραγωγή ορμονών – συγκεκριμένα, της γαστρίνης και της χολοκυστοκινίνης, οι οποίες προκαλούν ακούσιες μυϊκές συσπάσεις στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό κάνει το έντερό σας να κινείται.

Δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι θα ξυπνήσει το έντερό σας γρηγορότερα. Αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καφεϊνούχος καφές είναι εξίσου αποτελεσματικός με το φαγητό, και 23% πιο αποτελεσματικός από τον ντεκαφεϊνέ καφέ, στη δημιουργία ενός καθαρτικού τύπου φαινομένου.

Share to...