Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Ποια είναι τα ποσοστά επιβίωσης;

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Ποια είναι τα ποσοστά επιβίωσης;

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας σπάνιος, ταχύτατα αναπτυσσόμενος καρκίνος του πνεύμονα.

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, αλλά συνήθως προσβάλλει άτομα που έχουν μακρύ ιστορικό χρήσης καπνού, συγκεκριμένα καπνίσματος τσιγάρων.

Οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν ορισμένους ανθρώπους εάν η πάθηση εντοπιστεί νωρίς- σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο.

Ο μόνος τρόπος για την πρόληψη του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα
Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα

Πόσο συχνή είναι αυτή η πάθηση;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων 1,8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές το 2018.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, υπεύθυνος για περίπου 388.000 θανάτους το 2018, ή περίπου 1 στους 5 από όλους τους θανάτους από καρκίνο.

Συνολικά, περίπου 57 στους 100.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει περίπου το 15% αυτών των διαγνώσεων καρκίνου. Είναι λιγότερο συχνός από τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Με ποιον τρόπο επηρεάζει τον οργανισμό μου ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα;

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα ξεκινά όταν τα υγιή κύτταρα στους πνεύμονές σας μεταλλάσσονται ή μεταπίπτουν σε καρκινικά κύτταρα.

Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Τελικά, τα καρκινικά κύτταρα συσσωρεύονται σε μάζες (όγκους) στους πνεύμονές σας.

Αυτοί οι όγκοι μπορεί να αποβάλλουν καρκινικά κύτταρα τα οποία παραλαμβάνονται από το αίμα ή τη λέμφο και μεταφέρονται σε όλο το σώμα σας. (Η λέμφος είναι το υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο σώμα σας προς τους λεμφαδένες σας).

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα συνήθως εξαπλώνεται σε:

 • Λεμφαδένες.
 • Οστά.
 • Στον εγκέφαλο.
 • Ήπαρ.
 • Επινεφρίδια. Αυτοί οι αδένες βρίσκονται πάνω στα νεφρά σας.

Μόλις τα καρκινικά κύτταρα διασπαρούν, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν νέους καρκινικούς όγκους στους λεμφαδένες και τα όργανά σας.

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στους πνεύμονές σας ή στο χώρο γύρω από τους πνεύμονές σας.

Μπορεί να κάνει τον πνεύμονά σας να καταρρεύσει, διώχνοντας τον αέρα από τον πνεύμονά σας. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται υπεζωκοτική συλλογή.

k2 2
Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Ποια είναι τα ποσοστά επιβίωσης;

Υπάρχουν δύο τύποι μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα:

Μικροκυτταρικό καρκίνωμα: Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Μικτό μικροκυτταρικό καρκίνωμα: Το μικτό μικροκυτταρικό καρκίνωμα αντιπροσωπεύει περίπου το 2% έως 5% όλων των μικροκυτταρικών καρκινωμάτων. Αυτός ο τύπος μικροκυτταρικού καρκίνου είναι ένας συνδυασμός μη μικροκυτταρικού και μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα;

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα που δεν έχει επεκταθεί σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι τα εξής:

 • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος.
 • Χρόνιος βήχας που δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται.
 • Βήχας που βγάζει αίμα (αιμόπτυση).
 • Δυσκολία στην αναπνοή.
 • Οίδημα στο πρόσωπο.
 • Κόπωση.
 • Βραχνάδα.
 • Απώλεια της όρεξης.
 • Πρησμένες φλέβες στο λαιμό.
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
 • Συριγμός.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Το να έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα δεν αποτελεί ένδειξη ότι έχετε μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Ωστόσο, αν καπνίζετε ή καπνίζατε παλαιότερα και παρατηρείτε τέτοιου είδους συμπτώματα, μιλήστε με έναν ειδικό γιατρό. Αυτός θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας προτείνει τυχόν επόμενα βήματα.

Τι προκαλεί τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα;

Μολονότι οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα, τα άτομα που καπνίζουν, συνήθιζαν να καπνίζουν ή εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου (παθητικό κάπνισμα) έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

 • Έκθεση σε ακτινοβολία από θεραπείες για τον καρκίνο ή απεικονιστικές εξετάσεις.
 • Έκθεση σε αέριο ραδόνιο. Το ραδόνιο είναι ένα άχρωμο ραδιενεργό αέριο που μπορεί να διαρρεύσει στα σπίτια και σε άλλα κτίρια.
 • Έκθεση σε εργασιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως αμίαντος, αρσενικό, νικέλιο, πίσσα ή τοξικές χημικές ουσίες.
 • Ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του πνεύμονα.
 • Το να έχετε τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).
k3 1
Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Ποια είναι τα ποσοστά επιβίωσης;

Αυτό το δείγμα αφαιρέθηκε από έναν άνδρα 40 ετών, ο οποίος παρουσιάστηκε με ιστορικό 6 εβδομάδων ξηρού βήχα και πλευριτικού πόνου στο στήθος. Οι ακτινογραφίες έδειξαν κατάρρευση και σταθεροποίηση του αριστερού κάτω λοβού και η βρογχοσκόπηση έδειξε άκαμπτη διήθηση του βρόγχου του αριστερού κάτω λοβού.

Κατά τη διάρκεια μιας αριστερής πνευμονεκτομής διαπιστώθηκε συμμετοχή λεμφαδένων του μεσοθωρακίου. Αυτή η στεφανιαία τομή στον αριστερό πνεύμονα δείχνει μια μεγάλη, ακανόνιστα διηθητική, ωχρή νεοπλασία που αναδύεται στο πνευμονικό λοφίο. Ο βρόγχος του κατώτερου λοβού έχει σχεδόν εξαφανιστεί και οι λεμφαδένες έχουν προσβληθεί σε συνέχεια της κύριας μάζας του όγκου. Η εκτεταμένη έμφραξη του υπόλοιπου κάτω λοβού υποδηλώνει αγγειακή απόφραξη ή διάσπαση από τον όγκο.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα;

Η ακτινογραφία θώρακα είναι συνήθως το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση ενός ατόμου για οποιονδήποτε τύπο καρκίνου του πνεύμονα.

Εάν οι εικόνες παρουσιάσουν ύποπτα σημεία στον πνεύμονά σας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω διαγνωστικές εξετάσεις:

 • Απεικονιστικές εξετάσεις: Η αξονική τομογραφία (CT) και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) ανιχνεύουν τους όγκους του πνεύμονα. Οι αξονικές τομογραφίες είναι ο κύριος τρόπος διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εκτίμηση της διασποράς του καρκίνου.
 • Βιοψία: Η βιοψία με βελόνα συλλέγει δείγματα ιστού από τους πνεύμονές σας.
 • Βρογχοσκόπηση: Χρησιμοποιώντας ένα βρογχοσκόπιο, ο γιατρός σας εξετάζει το εσωτερικό των αεραγωγών των πνευμόνων σας για όγκους. Ταυτόχρονα, μπορεί να αφαιρέσει δείγματα ιστού για βιοψία.

Ποια είναι η θεραπεία για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα;

Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία σας, η γενική σας υγεία και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση: Περίπου 1 στους 20 ανθρώπους με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έχει όγκο που δεν έχει επεκταθεί πέρα από τον πνεύμονα. Σε αυτή την περίπτωση, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μέρος του πνεύμονα ή ολόκληρο τον πνεύμονα. Τα άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να λάβουν ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
 • Ακτινοθεραπεία: Η εξωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα για την παροχή ισχυρών ακτίνων Χ απευθείας στον όγκο. Εκτός από τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, η θεραπεία αυτή μπορεί να ανακουφίσει τους ασθενείς από τα συμπτώματα. Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα που βρίσκεται σε περιορισμένο στάδιο.
 • Χημειοθεραπεία: Εάν υποβλήθηκατε σε χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να συνδυάσει χημειοθεραπευτικά φάρμακα με άλλες θεραπείες για να εξολοθρεύσει τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Τα άτομα με καρκίνο εκτεταμένου σταδίου συχνά λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, αλλά μπορεί να συρρικνώσει τους καρκινικούς όγκους, να ανακουφίσει τους ανθρώπους από τα συμπτώματα και να τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο.
 • Ανοσοθεραπεία: Αυτή η θεραπεία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας προκειμένου να καταπολεμήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ένας τύπος ανοσοθεραπείας που αντιμετωπίζει τον εκτεταμένο μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη θεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για τη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι η πρόγνωση για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα;

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι μια πολύ επιθετική πάθηση. Χωρίς θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα πεθαίνουν λίγους μήνες μετά τη διάγνωσή τους.

Οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, αλλά η ασθένεια συχνά επανέρχεται.

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι πάνω από το 50% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα παρουσίασαν υποτροπή, δηλαδή ο καρκίνος επέστρεψε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, περίπου το 7% όλων των ατόμων με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα βρίσκονταν στη ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα:

 • Το στάδιο του καρκίνου: Οι γιατροί έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη θεραπεία του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα που δεν έχει εξαπλωθεί από το σημείο από το οποίο ξεκίνησε.
 • Θεραπευτικές επιλογές: Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου αποτελεί επιλογή για 1 στα 20 άτομα με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα περιορισμένου σταδίου. Τα άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να λάβουν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
 • Υποτροπή: Οι γιατροί έχουν λιγότερες επιλογές για τη θεραπεία του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα που επανεμφανίζεται.
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προβλέψεις για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα είναι δυσοίωνες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πρόγνωση είναι το τι μπορεί να συμβεί, όχι το τι θα συμβεί.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης;

Τα ποσοστά επιβίωσης είναι εκτιμήσεις που βασίζονται στις εμπειρίες ομάδων ανθρώπων. Περίπου το 70% των ατόμων με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα δεν διαγιγνώσκονται παρά μόνο όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί (μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα εκτεταμένου σταδίου.) Τα άτομα αυτά έχουν λιγότερες θεραπευτικές επιλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020:

 • Συνολικά, το 7% όλων των ατόμων με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα βρίσκονταν εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.
 • Περίπου το 27% των ατόμων με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα περιορισμένου σταδίου ήταν εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Ένα άτομο με περιορισμένου σταδίου μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έχει καρκίνο σε έναν πνεύμονα και σε κοντινούς λεμφαδένες.
 • Περίπου το 16% των ατόμων με καρκίνο που έχει εξαπλωθεί εκτός των πνευμόνων σε κοντινούς ιστούς και όργανα ήταν εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Να θυμάστε – όπως και οι προβλέψεις, έτσι και τα ποσοστά επιβίωσης είναι εκτιμήσεις που βασίζονται στις εμπειρίες διαφόρων ομάδων ανθρώπων. Αυτό που συνέβη σε άλλους ανθρώπους μπορεί να μην ισχύει στη δική σας περίπτωση.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox