ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μούδιασμα στα πόδια. Τι σημαίνει όταν τα πόδια σας μουδιάζουν όταν τρέχετε

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Άλλο πράγμα είναι να αποκοιμιέται το πόδι σας όταν απλά κάθεστε και βλέπετε τηλεόραση στην ίδια στάση ή κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης πτήσης με αεροπλάνο.

Είναι εντελώς διαφορετικό να συμβαίνει ενώ στέκεστε όρθιοι. Για την ακρίβεια, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αισθάνονται μια αίσθηση τσιμπήματος στα πόδια τους κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι σοβαροί και αντιμετωπίζονται εύκολα.

Μούδιασμα στα πόδια
Μούδιασμα στα πόδια. Τι σημαίνει όταν τα πόδια σας μουδιάζουν όταν τρέχετε

Γιατί μουδιάζουν τα πόδια μου όταν τρέχω;

Ενδέχεται να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα πόδια σας παρουσιάζουν αυτή την αίσθηση σαν να σας τσιμπάν με βελόνες όταν τρέχετε, μεταξύ των οποίων η κακή εφαρμογή των παπουτσιών, τα κορδόνια που είναι πολύ σφιχτά δεμένα, το στυλ πατήματος του ποδιού σας, η δομή του ποδιού σας, το πρόγραμμα προπόνησής σας, η μυϊκή σύσφιξη, ακόμη και ιατρικές παθήσεις όπως τα νευρώματα ή η περιφερική νευροπάθεια.

Υποδήματα που δεν εφαρμόζουν καλά

Μια σημαντική αιτία για το μούδιασμα στα πόδια των δρομέων είναι τα πολύ στενά παπούτσια που ασκούν πίεση στα νεύρα του ποδιού.

Αν υποψιάζεστε ότι αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για το μούδιασμα των ποδιών στην περίπτωσή σας, η λύση είναι εύκολη: αγοράστε νέα παπούτσια.

Πηγαίνετε σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται στα παπούτσια τρεξίματος και ζητήστε να σας βοηθήσει ένας επαγγελματίας, ο οποίος θα εξετάσει όχι μόνο το μήκος και το πλάτος του ποδιού σας αλλά και το σχήμα του.

Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεστε παπούτσια τρεξίματος ειδικά για φαρδιά πόδια ή παπούτσια που έχουν πολύ μεγάλο toebox (η περιοχή στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού που φιλοξενεί τα δάχτυλα του ποδιού σας).

Ο ειδικός θα λάβει επίσης υπόψη του τον τρόπο βάδισής σας κατά το τρέξιμο. Μερικές φορές το μούδιασμα αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα ενός εμβιομηχανικού προβλήματος (βλ. παρακάτω) που μπορεί να διορθωθεί με το κατάλληλο παπούτσι.

Αφού επιλέξετε ένα παπούτσι, αγοράστε ένα ζευγάρι που είναι μισό έως ένα ολόκληρο νούμερο μεγαλύτερο από το νούμερο του παπουτσιού που φοράτε στο δρόμο.

Αυτό είναι το μυστικό, επειδή όταν τρέχετε τα πόδια σας πρήζονται, ειδικά όταν έχει ζέστη και υγρασία έξω.

Αν αυξήσετε το μέγεθος κατά μισό ή ολόκληρο νούμερο, θα μπορέσετε επίσης να φορέσετε πιο χοντρές κάλτσες, αν τρέχετε σε κρύο καιρό.

Τα κορδόνια είναι πολύ σφιχτά

Μερικές φορές το πρόβλημα δεν είναι τα παπούτσια, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα φοράτε -συγκεκριμένα, ο τρόπος με τον οποίο τα δένετε και τα κορδόνια τους.

Είναι συνηθισμένο να τραβάτε τα κορδόνια πολύ σφιχτά για να έχετε καλή εφαρμογή στον αστράγαλο, αλλά αυτό μπορεί να παγιδεύσει τα νεύρα στο πάνω μέρος του ποδιού στον αστράγαλο, μια περιοχή γνωστή ως πρόσθιος ταρσιαίος σωλήνας, παρόμοιος με τον καρπιαίο σωλήνα στον καρπό. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους με ψηλές καμάρες.

Δοκιμάστε να χαλαρώσετε τα κορδόνια σας γύρω από τους αστραγάλους σας. Αν αυτό προκαλεί στα πόδια σας αίσθημα ανασφάλειας, πειραματιστείτε με διαφορετικές τεχνικές δεσίματος για να βρείτε μία που να κρατάει τα παπούτσια σας σφιχτά στα πόδια σας χωρίς να δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση στο πάνω μέρος του ποδιού σας.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε κάποιο μαξιλάρι κάτω από τη γλώσσα του παπουτσιού σας.

Λάθος πάτημα

Μερικές φορές ο τρόπος που τρέχει κάποιος μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα του ποδιού που οδηγεί σε μούδιασμα.

Για παράδειγμα, το πολύ ανοιχτό βήμα – η προσγείωση με τη φτέρνα πρώτα και το πόδι να βρίσκεται μπροστά από το κέντρο βάρους του σώματός σας – φέρνει τα πόδια σας σε επαφή με το έδαφος για πολύ ώρα.

Για να διορθώσετε αυτό το συνηθισμένο λάθος στο τρέξιμο, δοκιμάστε να μειώσετε τον εύρος του βήματος και να επικεντρωθείτε στο να προσγειώνεστε στο μέσο της σόλας με κάθε βήμα.

Με αυτόν τον τρόπο τα πόδια σας θα προσγειώνονται ακριβώς κάτω από το σώμα σας. Τρέξτε σαν να πατάτε σε αναμμένα κάρβουνα, διατηρώντας τις κινήσεις σας ελαφρές και γρήγορες.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα από την διόρθωση της συνήθειας του υπερβολικού εύρους βάδησης: Θα εξοικονομήσετε ενέργεια και θα μειώσετε τον κίνδυνο να πάθετε θλάση στην κνήμη.

Ένας φυσικοθεραπευτής ή προπονητής μπορεί να σας βοηθήσει να τελειοποιήσετε το στυλ σας, εφόσον χρειάζεστε πιο συγκεκριμένη καθοδήγηση.

Η κατασκευή και η ανατομία των πελμάτων σας

Η ανατομία των πελμάτων σας – και συγκεκριμένα οι καμάρες σας – μπορεί να παίξει ρόλο στο μούδιασμα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Αν τα πόδια σας είναι επίπεδα (δηλαδή ολόκληρος ο πάτος κάθε πέλματος έρχεται σε επαφή με το δάπεδο όταν είστε ξυπόλητοι) ή αν είναι υπερβολικά εύκαμπτα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε συμπίεση των νεύρων.

Αυτό συχνά μπορεί να διορθωθεί με ένθετα παπουτσιών που ονομάζονται ορθωτικά. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένθετα από το φαρμακείο ή από κάποιο κατάστημα, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα, ζητήστε από έναν ποδίατρο να εξετάσει τα πόδια σας.

Μπορεί να σας καθοδηγήσει στην επιλογή ενός ορθωτικού, αλλά αν δεν υπάρχει κάποιο έτοιμο που να σας εξυπηρετεί, μπορεί να σας συνταγογραφήσει ειδικά προσαρμοσμένα ορθωτικά.

Υπερπροσπάθεια στην προπόνηση

Το να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα τρεξίματος με όλη σας τη δύναμη ως αρχάριος ή να αυξήσετε ξαφνικά την ένταση και τις αποστάσεις των κανονικών σας διαδρομών μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό τραύμα – ουσιαστικά, σε τραυματισμό των μυών των ποδιών που προκαλούν διόγκωση του ιστού και πιέζουν τα νεύρα.

Ακόμη και αν είστε έμπειρος δρομέας, θα πρέπει να αυξάνετε την απόσταση, την ταχύτητα ή το χρόνο σας σταδιακά, ώστε να μην ξεπερνάτε τα όρια των δυνατοτήτων σας.

Αν είστε νέοι στο τρέξιμο, αφιερώστε χρόνο για να αναπτύξετε σταδιακά την αντοχή και τη δύναμή σας. Για παράδειγμα, ακολουθήστε ένα πρόγραμμα προπόνησης στο οποίο εναλλάσσετε το περπάτημα και το τρέξιμο, μειώνοντας τον χρόνο ή την απόσταση που περπατάτε σε ίση αναλογία προς τον χρόνο ή την απόσταση που τρέχετε.

Μυϊκή σύσφιξη

Οι δύσκαμπτοι, ανελαστικοί μύες μπορεί να οδηγήσουν σε ανατομικές καταστάσεις που ασκούν πίεση στα νεύρα των ποδιών.

Αν κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο, για παράδειγμα, οι καμπτήρες του ισχίου σας είναι βέβαιο ότι είναι σφιγμένοι. Αν δεν καταφέρετε να κρατήσετε τον κορμό σας απόλυτα όρθιο, η πλάτη σας είναι πιθανό να καμπυλώσει προς τα εμπρός, ασκώντας πίεση στο ισχιακό νεύρο, προκαλώντας συχνά μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα πόδια και τα πέλματα.

Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από το μυϊκό σφίξιμο, τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος τρεξίματος όσο και ενδιάμεσα.

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να κάνετε μερικές ασκήσεις προθέρμανσης πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες σας και να είναι έτοιμοι να δουλέψουν. Φροντίστε να κάνετε διατάσεις και μετά το τρέξιμό σας.

Αν είστε επιρρεπείς σε μυϊκό σφίξιμο, συμπεριλάβετε ασκήσεις ευλυγισίας στο πρόγραμμα γυμναστικής σας.

Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την ευλυγισία και την ευθυγράμμιση του σώματος. Χρησιμοποιήστε ένα ρολό αφρού ή άλλο εργαλείο μασάζ για να αποκαταστήσετε τις συσπάσεις σε περιοχές όπου το σφίξιμο επηρεάζει τα νεύρα, όπως οι τετρακέφαλοι, οι γάμπες, οι οπίσθιοι μηριαίοι.

Το τακτικό αθλητικό μασάζ ή άλλος τύπος σωματικής θεραπείας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους μυς σας εύκαμπτους.

Περιφερική νευροπάθεια

Αυτή είναι η μόνη δυνητικά σοβαρή αιτία μουδιάσματος των ποδιών. Η περιφερική νευροπάθεια είναι βλάβη στα νεύρα που αποτελούν μέρος του συστήματος που μεταδίδει πληροφορίες από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό στο υπόλοιπο σώμα. Συχνά αποτελεί σύμπτωμα κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος.

Για ορισμένους ανθρώπους, το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα στα πόδια είναι το πρώτο σημάδι ότι πάσχουν από διαβήτη. Αφού αποκλείσετε όλες τις άλλες αιτίες του μουδιάσματος στα πόδια σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας και μάθετε αν μπορεί να μουδιάζουν και να τσιμπάνε τα πόδια σας εξαιτίας κάποιας πάθησης.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...