Tips

Μυρίζουν τα πόδια σας; Πώς να απαλλαγείτε από τα δύσοσμα πόδια.

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Αν παρατηρείτε ότι τα πόδια σας μυρίζουν άσχημα όταν βγάζετε τα παπούτσια σας, δεν είστε οι μόνοι που το παθαίνετε.

Το να έχετε δύσοσμα πόδια είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Ενημερωθείτε σχετικά με το τι προκαλεί την άσχημη μυρωδιά των ποδιών και πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψή της.

Αιτίες των δύσοσμων ποδιών

Η κύρια αιτία των δύσοσμων ποδιών είναι ο παγιδευμένος ιδρώτας. Τα πόδια σας δημιουργούν πολύ ιδρώτα κάθε μέρα, καθώς διαθέτουν χιλιάδες ιδρωτοποιούς αδένες.

Όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στα παπούτσια ή τις κάλτσες σας, μπορεί να δημιουργήσει άσχημη οσμή.

Τα βακτήρια είναι επίσης υπεύθυνα για τα δύσοσμα πόδια. Υπάρχουν πολλά είδη βακτηρίων στο κάτω μέρος των ποδιών σας.

Αυτά τα βακτήρια ζουν από τον ιδρώτα που παράγουν συνεχώς τα πόδια σας. Όταν τρέφονται με τον ιδρώτα, τα βακτήρια παράγουν ένα οξύ που προκαλεί την κακοσμία των ποδιών.

Μυρίζουν τα πόδια σας;
Μυρίζουν τα πόδια σας;

Εκτός από τα βακτήρια, οι μύκητες είναι δυνατόν να σας προκαλέσουν επίσης δύσοσμα πόδια. Οι μύκητες αναπτύσσονται και ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές.

Όταν τα πόδια σας ιδρώνουν μέσα στα παπούτσια και τις κάλτσες σας, τότε δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν.

Ορισμένοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δύσοσμα πόδια είναι μεταξύ άλλων:

  • Η κακή υγιεινή
  • Το να φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα ή να μην αλλάζετε τα παπούτσια σας αρκετά συχνά
  • Ορισμένες παθήσεις

Τα πόδια μου ιδρώνουν

Η δυσοσμία των ποδιών δεν εμφανίζεται μόνο σε ζεστό καιρό. Τα πόδια σας ιδρώνουν κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία.

Παρόλο που ο καθένας μπορεί να έχει δύσοσμα πόδια, εκτιμάται ότι το 10% έως 15% όλων των ανθρώπων έχουν πόδια που μυρίζουν περισσότερο από το μέσο όρο.

Αυτοί οι άνθρωποι φιλοξενούν στα πόδια τους ένα συγκεκριμένο βακτήριο που ονομάζεται Kyetococcus sedentarius και το οποίο παράγει θειούχες ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να κάνουν τον ιδρώτα να μυρίζει σαν κλούβιο αυγό.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν ιδρωμένα πόδια. Για παράδειγμα, οι γυναίκες και οι έφηβοι μπορεί να ιδρώνουν περισσότερο λόγω των ορμονικών αλλαγών στο σώμα τους.

Τα άτομα με υπεριδρωσία μπορεί επίσης να έχουν πιο ιδρωμένα πόδια, καθώς αυτή η κατάσταση προκαλεί υπερβολική εφίδρωση. Με τη σειρά του, ο επιπλέον ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει άσχημη μυρωδιά στα πόδια σας.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας ιδρώνουν και μυρίζουν περισσότερο αν:

  • Φοράτε παπούτσια που είναι πολύ μικρά ή πολύ στενά
  • Στέκεστε στα πόδια σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Έχετε πολύ άγχος
Μυρίζουν τα πόδια σας;
Μυρίζουν τα πόδια σας;

Τι μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας για να περιορίσετε ή να καταπολεμήσετε τελείως την δυσοσμία των ποδιών σας

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε την κακοσμία των ποδιών σας. Το μυστικό είναι να βεβαιωθείτε ότι τις ακολουθείτε τακτικά και επιμελώς.

Διατηρήστε τα πόδια σας καθαρά και περιποιημένα

Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι και μια βούρτσα για να πλένετε τα πόδια σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε αυτό είναι κατά τη διάρκεια του πρωινού ή του βραδινού σας ντους.

Είναι σημαντικό να στεγνώνετε εντελώς τα πόδια σας μετά το πλύσιμο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας, όπου τυχόν υγρασία μπορεί εύκολα να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Να κόβετε συχνά τα νύχια των ποδιών σας, ώστε να είναι κοντά, και να φροντίζετε να τα καθαρίζετε τακτικά.

Αφαιρέστε το σκληρό, νεκρό δέρμα από τα πόδια σας με μια λίμα ποδιών. Το σκληρό δέρμα γίνεται υγρό και μαλακό όταν είναι υγρό, δημιουργώντας ένα μέρος όπου τα βακτήρια προτιμούν να κατοικούν.

Να αλλάζετε τις κάλτσες σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν βρίσκεστε σε ζεστό περιβάλλον, αν γυμνάζεστε ή αν βρίσκεστε σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση όπου τα πόδια σας μπορεί να ιδρώσουν, θα πρέπει να αλλάζετε τις κάλτσες σας πιο συχνά.

Να έχετε δύο ζευγάρια παπούτσια που να τα φοράτε εναλλάξ κάθε δεύτερη μέρα. Αυτό επιτρέπει σε κάθε ζευγάρι να στεγνώσει καλά από τον ιδρώτα ή την υγρασία για μια ολόκληρη ημέρα πριν φορεθεί ξανά.

Μπορείτε να αφαιρέσετε τους πάτους των παπουτσιών σας για να τα βοηθήσετε να στεγνώσουν ξανά. Τα βρεγμένα παπούτσια επιτρέπουν στα βακτήρια να αναπτυχθούν στα πόδια σας πιο γρήγορα.

Επιλέξτε κάλτσες που απορροφούν την υγρασία αντί να τη συγκρατούν στα πόδια σας. Τέτοιες είναι οι χοντρές, μαλακές κάλτσες από φυσικές ίνες ή οι αθλητικές κάλτσες.

Φορέστε σανδάλια που αφήνουν ανοικτά τα δάχτυλα στις ζεστές καιρικές συνθήκες και περπατήστε ξυπόλυτοι σε εσωτερικούς χώρους όταν χρειάζεται, ώστε τα πόδια σας να παραμένουν στεγνά.

Αποφύγετε τα παπούτσια που είναι στενά ή μπορεί να συγκρατούν υγρασία.

Χρησιμοποιήστε ένα μπαλάκι βαμβακιού για να απλώσετε μικρή ποσότητα οινοπνεύματος στα πόδια σας κάθε βράδυ. Αυτό θα σας βοηθήσει να στεγνώσετε τα πόδια σας. Αποφύγετε να το εφαρμόσετε σε τυχόν σκασίματα στο δέρμα σας.

Εφαρμόστε ένα αντιμυκητιασικό σπρέι ποδιών ή μία φαρμακευτική σκόνη ποδιών στα πόδια σας μία φορά την ημέρα.

Μυρίζουν τα πόδια σας;
Μυρίζουν τα πόδια σας;

Τοποθετήστε φαρμακευτικά αποσμητικά πέλματα στα παπούτσια σας.

Εάν πρέπει να ελαττώσετε άμεσα την οσμή των ποδιών σας, είναι ασφαλές να εφαρμόσετε αντιιδρωτικό ή αποσμητικό σπρέι στα πόδια σας.

Δοκιμάστε διάφορους τύπους αντιμυκητιασικών και αντιβακτηριακών σαπουνιών μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Φτιάξτε το δικό σας ποδόλουτρο χρησιμοποιώντας Listerine ή ξύδι.

Μουλιάστε τα πόδια σας. Εάν η οσμή των ποδιών σας είναι αισθητή, μπορείτε να δοκιμάσετε να μουλιάσετε τα πόδια σας για να τα καθαρίσετε σε βάθος.

Για να το κάνετε αυτό, αναμείξτε μισό φλιτζάνι αλάτι Epsom σε ζεστό νερό. Αν δεν έχετε αλάτι Epsom, μπορείτε να αναμείξετε δύο μέρη ζεστού νερού με ένα μέρος λευκό ξύδι ή μηλόξυδο.

Αφήστε τα πόδια σας να μουλιάσουν για έως και 20 λεπτά μία φορά την εβδομάδα. Το αλάτι Epsom βοηθά στην απομάκρυνση της υγρασίας από το δέρμα σας, οπότε τα βακτήρια είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνουν εκεί.

Το ξύδι βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των βακτηρίων από τα πόδια σας. Δεν πρέπει να μουλιάζετε τα πόδια σας αν έχετε ανοιχτές πληγές ή έλκη.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...