Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο μητρικός θηλασμός συνδέεται εδώ και καιρό με ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων για την υγεία των νέων μητέρων, μεταξύ των οποίων ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο Journal of the American Heart Association υποδηλώνει ότι ακόμη και μια σύντομη περίοδος θηλασμού μπορεί να παρέχει μακροχρόνια προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από οκτώ μελέτες με συνολικά 1,19 εκατομμύρια γυναίκες που γέννησαν για πρώτη φορά όταν ήταν κατά μέσο όρο 24,6 ετών.

Οι γυναίκες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 2,3 γεννήσεις και το 82% από αυτές δήλωσαν ότι θήλασαν τα μωρά τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτές τις γυναίκες για περίπου μια δεκαετία, ξεκινώντας από την ηλικία των 51,3 ετών κατά μέσο όρο, για να διαπιστώσουν αν το ιστορικό θηλασμού συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν θήλαζαν, εκείνες που θήλαζαν είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο (φραγμένες αρτηρίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή) και 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο θηλασμός συνδέθηκε επίσης με 17 % χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από περιστατικά όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Μολονότι η ανάλυση δεν σχεδιάστηκε για να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους ο θηλασμός μπορεί να έχει οφέλη για την καρδιά, υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για αυτή τη σχέση, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Peter Willeit, MD, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία.

Μητρικός θηλασμός
Μητρικός θηλασμός

“Για παράδειγμα, ο θηλασμός θα μπορούσε να συμβάλει στην ταχύτερη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό”, λέει ο Dr. Willeit. ”

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ευεργετικό, καθώς είναι γνωστό ότι το αυξημένο βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα”.

Πέρα από αυτό, ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης τύπου 2, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, λέει ο Willeit.

Ο θηλασμός για συνολικά έως και 12 μήνες κατά τη διάρκεια της ζωής συνδέθηκε με καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την καρδιά, αλλά οι ερευνητές δεν είχαν αρκετά μακροπρόθεσμα δεδομένα σχετικά με το πώς η μεγαλύτερη αθροιστική διάρκεια του θηλασμού μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες.

Οι ερευνητές δεν διέθεταν επίσης δεδομένα για μεμονωμένες συμμετέχουσες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να κάνουν πιο ακριβείς εκτιμήσεις για το πώς οι διαφορετικές διάρκειες θηλασμού επηρεάζουν τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις.

Ο θηλασμός σχετίζεται με μικρότερη εναπόθεση λίπους

“Οι ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού στην καρδιομεταβολική υγεία μιας γυναίκας είναι σημαντικές”, λέει η Erica Gunderson, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια στο Τμήμα Έρευνας του Kaiser Permanente Northern California στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

“Μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός σχετίζεται με πιο ευνοϊκό μεταβολικό προφίλ αλλά και με χαμηλότερες εναποθέσεις λίπους της μητέρας στην καρδιά, το ήπαρ και την κοιλιά πολλά χρόνια μετά τον τοκετό, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία”, λέει η Dr. Gunderson.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021 στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ο θηλασμός συσχετίστηκε με σημαντικά μικρότερο ποσοστό δύο τύπων σωματικού λίπους που συνδέονται με καρδιακά προβλήματα: το σπλαχνικό λίπος, το οποίο συσσωρεύεται γύρω από τη μέση, και το περικαρδιακό λίπος, το οποίο συγκεντρώνεται στο εξωτερικό της καρδιάς.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στην επιθεώρηση Journal of Hepatology εξέτασε στοιχεία από 844 γυναίκες που είχαν γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί.

Εκείνες που θήλασαν για περισσότερους από έξι μήνες είχαν το μισό κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους ήπατος σε σύγκριση με εκείνες που θήλασαν για λιγότερο από ένα μήνα ή που δεν θήλασαν καθόλου τα μωρά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Παρομοίως, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine επικεντρώθηκε σε περισσότερες από 1.000 μητέρες που είχαν τον λεγόμενο διαβήτη κύησης, μια μορφή μεταβολικής διαταραχής που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή.

Οι γυναίκες που θήλαζαν κατά αποκλειστικότητα είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνες που δεν θήλαζαν καθόλου.

Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο JAMA Network Open εξέτασε τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και του διαβήτη τύπου 2 σε περίπου 206.000 γυναίκες και τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε περίπου 255.000 γυναίκες.

Σε αυτή την ανάλυση, οι γυναίκες που θήλασαν για 12 μήνες ή περισσότερο είχαν 30 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και 13 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με τις γυναίκες που θήλασαν για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Καρδιακή υγεία μετά την εγκυμοσύνη ανεξάρτητα από την κατάσταση θηλασμού

Παρόλο που ο θηλασμός παρουσιάζει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, οι γυναίκες που δεν θηλάζουν μπορούν να κάνουν πολλά για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτου από αυτές, λέει ο Willeit.

Η πρόληψη μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και πριν από την εγκυμοσύνη. Πριν από τη σύλληψη, οι γυναίκες μπορούν να επικεντρωθούν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, στην κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών, στην τακτική άσκηση, ακόμη και αν πρόκειται για έναν καθημερινό 20λεπτο περίπατο, στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και στη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Όλα αυτά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων είτε οι γυναίκες θηλάζουν τα μωρά τους είτε όχι.

Και όλες αυτές οι συμβουλές εξακολουθούν να ισχύουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να εκπαιδευτούν σε θέματα θηλασμού και να αναζητήσουν την υποστήριξη που μπορεί να χρειαστούν αν θέλουν να θηλάσουν, λέει η Gunderson.

Αυτό μπορεί να σημαίνει την αγορά ή την ενοικίαση μιας αντλίας για την άντληση του γάλακτος ή την εξεύρεση ενός συμβούλου γαλουχίας για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων με το θηλασμό που μπορεί να προκύψουν όταν γεννηθεί το μωρό τους.

Η υποστήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο θηλασμό, όπως εκείνες που έχουν παχυσαρκία, διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, λέει η Gunderson.

“Η αυξημένη υποστήριξη του θηλασμού των γυναικών, ιδίως εκείνων με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη αμέσως μετά τον τοκετό, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη όσον αφορά τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας και τη μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή”, λέει η Gunderson.

Leave a Comment

Share to...