Οι 15 κορυφαίες συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Οι 15 κορυφαίες συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
14 Λεπτά

Ανοσοποιητικό σύστημα ενίσχυση με 15 τρόπους!

Με το ξέσπασμα κορονοϊού (COVID-19), πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τη διατήρηση της υγείας τους γενικότερα και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Contents
Ανοσοποιητικό σύστημα ενίσχυση με 15 τρόπους!Είναι όμως το άγχος κακό για σένα;Μπορεί το σεξ να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα;Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα είναι χρήσιμηΒοηθούν τα κατοικίδια στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος;Τα ζώα συντροφιάς είναι ωφέλιμα για την ανοσίαΟι κοινωνικοί δεσμοί μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα;Η κοινωνικότητα μπορεί να σας κάνει πιο δυνατούςΗ διάθεση είναι το πανΝα είστε θετικοί για να ενισχύσετε την ανταπόκριση του ανοσοποιητικούΚαταπολέμηση της ασθένειας με γέλιοΓελάστε! Το πολύ γέλιο είναι καλό για εσάςΤι γίνεται όμως με τα αντιοξειδωτικά;Προστατεύουν τα κύτταρα σαςΈχει σημασία η βιταμίνη;Μια πολυβιταμίνη μπορεί να βοηθήσειΤι γίνεται με τις κακές θερμίδες;Αποφύγετέ τις!Φυτικά προϊόντα και συμπληρώματα για το ανοσοποιητικόΘεραπευτικά φυτάΗ άσκηση ενισχύει την ανοσία;Κινήστε το σώμα σαςΚοιμηθείτε για ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημαΚάντε τον ύπνο σας προτεραιότηταΕίναι ασφαλές να πίνετε αλκοόλ;Είναι καλύτερο να το περιορίσετε!Η νικοτίνη είναι κατασταλτική για το ανοσοποιητικόΜια επικίνδυνη ουσία!Μπορεί το πλύσιμο των χεριών να σας κρατήσει υγιείς;Προστατεύστε την υγεία σας!

Κάτι τέτοιο μπορεί να ωφελήσει το σώμα σας και να ενισχύσει την άμυνα σας έναντι ιών, βακτηρίων και άλλων παθογόνων.

Στη συνέχεια του άρθρου θα διαβάσετε τις κορυφαίες συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού για να βοηθήσουμε εσάς και το σώμα σας να παραμείνετε ισχυροί για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Είναι όμως το άγχος κακό για σένα;

Το χρόνιο στρες καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων ασθενειών.

Αυξάνει το επίπεδο των ορμονών που ονομάζονται κατεχολαμίνες. Το άγχος οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κατασταλτικών Τ κυττάρων, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν αυτό το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξασθενημένο, είστε επιρρεπείς σε ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών παθήσεων όπως το κρυολόγημα, η γρίππη και την νέα λοίμωξη από κορονοϊό.

Το άγχος οδηγεί στην απελευθέρωση ισταμίνης, ενός μορίου που συνδέεται με αλλεργίες. Καταπολεμήστε το άγχος με στρατηγικές όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμό, άσκηση και χαλάρωση.

Μπορεί το σεξ να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα είναι χρήσιμη

Σε μια μελέτη φοιτητών, εκείνοι που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) στο σάλιο τους. Η IgA είναι ένα ανοσοποιητικό μόριο που μας προστατεύει από ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα.

Οι μαθητές που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη ποσότητα IgA σιέλου από τους μαθητές που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί, σπάνια σεξουαλικά ενεργοί (λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα) ή που ήταν πολύ σεξουαλικά ενεργοί (τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα).

Η απόλαυση του σεξ έως και μερικές φορές την εβδομάδα φαίνεται να είναι ευεργετική για την ανάπτυξη των βέλτιστων επιπέδων IgA.

Βοηθούν τα κατοικίδια στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος;

Τα ζώα συντροφιάς είναι ωφέλιμα για την ανοσία

Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είχαν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και τριγλυκερίδια σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν κατοικίδια ζώα.
Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε καλύτερη συνολική υγεία της καρδιάς και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορεί να απολαμβάνουν εν μέρει βελτιωμένη υγεία της καρδιάς, επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα επειδή περπατούν με τα σκυλιά τους τακτικά.
Η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων συνδέεται με μειωμένη ευαισθησία σε αλλεργίες.

Οι κοινωνικοί δεσμοί μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

Η κοινωνικότητα μπορεί να σας κάνει πιο δυνατούς

Από πολλές μελέτες προκύπτει ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι πολύ επιζήμια για την υγεία.

Σε μια μελέτη, εκείνοι με τις ισχυρότερες κοινωνικές σχέσεις ήταν πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο από εκείνους με κακές κοινωνικές σχέσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάπτυξης και ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών.

  • Σηκώστε το τηλέφωνο και καλέστε τους φίλους σας τακτικά.
  • Κάντε σχέδια για να συναντηθείτε προσωπικά.
  • Γίνετε εθελοντής για έναν σκοπό που πιστεύετε.
  • Συμμετάσχετε σε μια τάξη ή συμμετάσχετε σε μια ομάδα που σχετίζεται με ένα ενδιαφέρον ή χόμπι που έχετε.
  • Κρατήστε επαφή με παλιούς φίλους και δημιουργήστε νέους για να ενισχύσετε και να επεκτείνετε τον κοινωνικό σας κύκλο.

Η διάθεση είναι το παν

Να είστε θετικοί για να ενισχύσετε την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού

Περιμένετε καλά πράγματα και θα ακολουθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Μια μελέτη των φοιτητών νομικής διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν ισχυρότερο όταν ένιωθαν αισιόδοξοι.

Κάντε την αισιοδοξία να λειτουργεί για εσάς.

  • Προσπαθήστε να δείτε το ποτήρι μισό γεμάτο, όχι μισό άδειο.
  • Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη και σκεφτείτε τουλάχιστον τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα.
  • Φανταστείτε το καλύτερο αποτέλεσμα για καταστάσεις, ακόμη και δύσκολες.
  • Ενδέχεται να μην μπορείτε πάντα να ελέγχετε τα συμβάντα γύρω σας, αλλά μπορείτε πάντα να αποφασίσετε πώς θα απαντήσετε σε αυτά.
  • Σκεφτείτε με θετικό τρόπο για να αυξήσετε τις πιθανότητες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και να ενισχύσετε την ανοσία σας.

Καταπολέμηση της ασθένειας με γέλιο

Γελάστε! Το πολύ γέλιο είναι καλό για εσάς

Μπορεί το γέλιο να ενισχύσει πραγματικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

Τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών δείχνουν ότι μπορεί. Σε μια μελέτη υγιών ανδρών, η παρακολούθηση μιας κωμωδίας ενίσχυσε σημαντικά τη φυσική δραστηριότητα των κυττάρων ενώ παρακολουθώντας μια συναισθηματικά ουδέτερη ταινία δεν ενίσχυσε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί μια καταλυτική σχέση μεταξύ του γέλιου και της βελτιωμένης ανοσίας, συνεχίστε να γελάτε.

Τα γέλια, ειδικά όταν διαρκούν πολύ, επιφέρουν μία υπέροχη αίσθηση.
Δεν βλάπτουν ενώ αντίθετα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στη μείωση της πιθανότητας να νοσήσετε.

Τι γίνεται όμως με τα αντιοξειδωτικά;

Προστατεύουν τα κύτταρα σας

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το DNA και άλλα συστατικά των κυττάρων.
Τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων παρέχουν τον καλύτερο συνδυασμό προστατευτικών αντιοξειδωτικών για την ενίσχυση της συνολικής υγείας και της ανοσίας.

Οι 15 κορυφαίες συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Οι 15 κορυφαίες συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Φάτε φυλλώδη χόρτα, καρπούζι, καρότα, μούρα, μπρόκολο, πορτοκάλια, ακτινίδια, πεπόνια και άλλα έντονα σε χρώμα προϊόντα για να δώσετε στα κύτταρα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα όλη τη φυσική προστασία που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στο καλύτερό επίπεδο τους.

Η σπιτική σούπα κοτόπουλου με καρότα, σέλινο και άλλα λαχανικά μπορεί επίσης να είναι καλή για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Έχει σημασία η βιταμίνη;

Μια πολυβιταμίνη μπορεί να βοηθήσει

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι ικανοποιείτε τουλάχιστον την ελάχιστη ημερήσια απαίτησή σας για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Οι βιταμίνες που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού περιλαμβάνουν βιταμίνες A, C, D και E.

Ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το μαγνήσιο είναι ανόργανα άλατα που το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται για να λειτουργεί καλύτερα.

Αυτά τα μέταλλα είναι επίσης κρίσιμα για τη λειτουργία πολλών ενζυματικών αντιδράσεων στο σώμα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το σώμα σας δεν μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα χωρίς τα βασικά δομικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται.

Τι γίνεται με τις κακές θερμίδες;

Αποφύγετέ τις!

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως η καραμέλα, η σόδα, τα fast food και σνακ, περιέχουν κακές θερμίδες που δεν παρέχουν στο σώμα σας βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά ή φυτικές ίνες.

Συχνά περιέχουν επίσης χημικά και συντηρητικά που δεν είναι καλά για το σώμα σας.
Εάν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα αντί για τρόφιμα με τη φυσική, μη επεξεργασμένη μορφή τους, το σώμα σας θα στερείται βιταμινών και θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα έναντι φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος, υγιεινών λιπών και δημητριακών ολικής αλέσεως για να δώσετε στο σώμα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσουν καλύτερα.
Βελτιστοποιήστε τις διατροφικές σας συνήθειες για να υποστηρίξετε την υγεία σας.

Φυτικά προϊόντα και συμπληρώματα για το ανοσοποιητικό

Θεραπευτικά φυτά

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις στα βότανα και τα συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία.

Το σκόρδο, το γαϊδουράγκαθο, το τζίνσενγκ, το πράσινο τσάι, το μαύρο κύμινο και η γλυκόριζα είναι μερικά μόνο βότανα που έχουν αναφερθεί ότι έχουν οφέλη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Συζητήστε με το γιατρό η το φαρμακοποιό σας προτού συμπεριλάβετε βότανα και συμπληρώματα στο σχήμα σας. Μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα βότανα, συμπληρώματα ή φάρμακα.

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά στην παροχή βακτηρίων που έχουν επίσης θετική επίδραση στην θωράκιση του ανοσοποιητικού. Αναζητήστε προβιοτικά συμπληρώματα με γαλακτοβάκιλλο και bifidobacterium. Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της πεπτικής υγείας.

Η άσκηση ενισχύει την ανοσία;

Κινήστε το σώμα σας

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας σας από καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση, ακόμη και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η άσκηση είναι επίσης μια ανοσοποιητική ενίσχυση.mΓια να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη, προσπαθήστε να είστε μέτρια σωματικά δραστήριοι για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Το περπάτημα είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους άσκησης.
Εάν δεν σας αρέσει το περπάτημα, δοκιμάστε γιόγκα, κολύμπι, ποδηλασία ή γκολφ.
Η κηπουρική είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να κάνετε κάποια υπαίθρια δραστηριότητα.

Κοιμηθείτε για ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα

Κάντε τον ύπνο σας προτεραιότητα

Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ ύπνου και ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται από 7 έως 9 ώρες για να αισθάνονται επαρκώς ξεκούραστοι.  Η καλή ανάπαυση βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να πάθετε ασθένειες όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, κρυολογήματα και γρίπη.

Εξασκηθείτε στην καλή υγιεινή του ύπνου για να βελτιστοποιήσετε τον ύπνο. Αυτό σημαίνει να ξυπνάς και να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Αποφύγετε ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, για αρκετές ώρες πριν τον ύπνο.

Είναι πιο πιθανό να κοιμηθείτε καλά εάν το δωμάτιό σας είναι πιο δροσερό. Καθιερώστε μια χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα πριν τον ύπνο.
Απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο, χαλαρωτική μουσική ή ένα φλιτζάνι τσάι για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Είναι ασφαλές να πίνετε αλκοόλ;

Είναι καλύτερο να το περιορίσετε!

Το αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε είναι καλύτερο να το πίνετε με μέτρο ή και καθόλου.

Οι άνδρες μπορεί να καταναλώνουν έως και δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από ένα.

Το αν κάποιος μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια αλκοόλ έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως η συνολική κατάσταση της υγείας, οι παράγοντες κινδύνου για ασθένεια και οποιαδήποτε φάρμακα μπορεί να παίρνετε.

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι ασφαλές να απολαύσετε περιστασιακά αλκοολούχα ποτά και αν ναι, πόσο μπορείτε να καταναλώσετε.

Η νικοτίνη είναι κατασταλτική για το ανοσοποιητικό

Μια επικίνδυνη ουσία!

Το κάπνισμα και η χρήση νικοτίνης έχουν κακή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν καπνό διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως καρκίνο του πνεύμονα, άσθμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Κάθε ουσία που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι κάτι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να διακόψετε το κάπνισμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αυτοκόλλητα νικοτίνης, αντικαταθλιπτικά ή άλλες θεραπείες για να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Μπορεί το πλύσιμο των χεριών να σας κρατήσει υγιείς;

Προστατεύστε την υγεία σας!

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης αναπνευστικών λοιμώξεων όπως κρυολογήματα, γρίπη, κορονοϊός, διάρροιες και άλλες μολυσματικές παθήσεις.

Μερικά μικρόβια μεταδίδονται εύκολα από άτομο σε άτομο όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Είναι εύκολο να μεταφέρετε μικρόβια από τα χέρια σας στη μύτη, τα μάτια και το στόμα σας, αν τα αγγίξετε. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε αρρώστιες.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι κάτω από τρεχούμενο νερό. Τρίψτε το μπροστινό και το πίσω μέρος των χεριών σας, καθώς και μεταξύ των δακτύλων. Το αντιβακτηριακό σαπούνι και το απολυμαντικό χεριών μπορεί να παρέχουν πρόσθετη προστασία έναντι μικροοργανισμών.

Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ που έχει τουλάχιστον 60% αλκοόλης ειδικά όταν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.