Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά.

Η νέα πανδημία του κορονοϊού του 2019 κάνει τους ανθρώπους να ψεκάζουν, να τρίβουν και να πλένονται περισσότερο από το συνηθισμένο για να κρατήσουν τα μικρόβια μακριά.

Όμως, όλη αυτή η καθαριότητα έχει κάποια απρόβλεπτα αποτελέσματα:

Τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων έχουν παρατηρήσει αύξηση 20% στις κλήσεις που σχετίζονται με οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά, όπως η χλωρίνη, τα μη αλκοολούχα απολυμαντικά και τα απολυμαντικά χεριών.

Και πολλές από αυτές τις κλήσεις αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών που πήραν στα χέρια τους αυτά τα προϊόντα.

Παρόλο που βοηθούν στην εξάλειψη των επικίνδυνων μικροβίων στα σπίτια μας, τα καθαριστικά και τα απολυμαντικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή – ειδικά σε νοικοκυριά που έχουν παιδιά.

Περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό σας.

Μπορούν επίσης να είναι δηλητηριώδη εάν καταποθούν, ακόμη και σε μικρές δόσεις.

Η κατάποση προϊόντων καθαρισμού μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, ναυτία, εμετό, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα, ανάλογα με το τι έχει καταποθεί.

Απολυμαντικό χεριών: ένας αθέατος κίνδυνος

Οι γονείς πιθανόν να μη σκέφτονται ότι το απολυμαντικό χεριών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Εξάλλου, βρίσκεται σχεδόν παντού στις μέρες μας.

Αλλά τα περισσότερα απολυμαντικά χεριών περιέχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ – μια συγκέντρωση ισχυρότερη από αυτή που υπάρχει στα περισσότερα ποτά.

Εάν τα παιδιά καταπιούν έστω και μικρές ποσότητες απολυμαντικού χεριών, μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Είναι εύκολος στόχος για τα παιδιά, επειδή είναι άμεσα διαθέσιμο και συχνά διατίθεται σε μπουκαλάκια που ανοίγουν εύκολα.

Το απολυμαντικό χεριών συσκευάζεται μερικές φορές με τρόπο που είναι πολύ ελκυστικός για τα παιδιά.

Πολλά από αυτά τα προϊόντα διατίθενται σε φωτεινά χρώματα, περιέχουν εντυπωσιακές λάμψεις ή μυρίζουν δελεαστικά για τα παιδιά.

Για λόγους ασφαλείας, τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών μόνο υπό επίβλεψη.

Ένας ενήλικας θα πρέπει να πιέζει στα χέρια τους μια σταγόνα σε μέγεθος στραγαλιού και να τα παρακολουθεί να το τρίβουν μέχρι να στεγνώσουν τα χέρια τους.

Καθαρίστε και απολυμάνετε με προσοχή

Δεν πρέπει ποτέ να καταπίνετε ή να εισπνέετε οποιαδήποτε προϊόντα οικιακού καθαρισμού ή απολύμανσης.

Αποφύγετε επίσης να τα βάλετε στα μάτια σας ή στο δέρμα σας.

Καθαριστικά για όλες τις χρήσεις

Πολλά καθαριστικά γενικής χρήσης που πωλούνται στο εμπόριο περιέχουν αφρίζοντες παράγοντες όπως η διαιθανολαμίνη και η τριαιθανολαμίνη (συχνά επισημαίνονται ως DEA και TEA).

Αυτές οι ενώσεις αντιδρούν με νιτρώδη (που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά) και σχηματίζουν την καρκινογόνο νιτροζαμίνη, η οποία διεισδύει εύκολα στο δέρμα.

Άλλα συστατικά, όπως η βλαβερή για τα νεύρα 2-βουτοξυαιθανόλη, μπορούν επίσης να διαπεράσουν το δέρμα.

Τα καθαριστικά γενικής χρήσης που περιέχουν αμμωνία προκαλούν ερεθισμούς του αναπνευστικού συστήματος, ιδίως στα ευάλωτα μέλη της οικογένειας – παιδιά και ηλικιωμένους.

Αυτά και άλλα τοξικά συστατικά είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χρήση τέτοιων προϊόντων στο σπίτι, ειδικά αν έχετε μωρό ή νήπιο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σαπούνι, ζεστό νερό, μαγειρική σόδα, ξύδι και σαπούνι καστίλης ως υποκατάστατο των καθαριστικών γενικής χρήσης.

Καθαριστικά μπάνιου και τουαλέτας

Αυτά τα προϊόντα περιέχουν θειικά άλατα, που μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος, αλλά περιέχουν επίσης και χλωρίνη, φωσφορικό οξύ και υπεροξείδιο του νατρίου που ερεθίζουν και καίνε τα μάτια, το δέρμα, τους πνεύμονες και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα εσωτερικά όργανα σε περίπτωση κατάποσης.

Προϊόντα καθαρισμού
Προϊόντα καθαρισμού

Αυτές οι χημικές ουσίες συχνά αφήνουν υπολείμματα και μολύνουν τον αέρα.

Γι’ αυτό το ασφαλέστερο είναι να αποφεύγετε τη χρήση τους, ειδικά αν υπάρχει παιδί στο σπίτι σας.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτά τα καθαριστικά με σαπούνι, μαγειρική σόδα και βόρακα για να τρίψετε τη βρωμιά και τον ασβεστόλιθο στο μπάνιο και την τουαλέτα σας.

Μια άλλη επιλογή είναι να αγοράσετε πιστοποιημένο προϊόντα οικολογικού καθαρισμού για το μπάνιο και την τουαλέτα σας.

Αντιβακτηριακά καθαριστικά και απολυμαντικά

Τα προϊόντα καθαρισμού που χαρακτηρίζονται ως αντιβακτηριακά περιέχουν μικροβιοκτόνα φυτοφάρμακα.

Τα αντιβακτηριακά καθαριστικά μπορεί επίσης να περιέχουν αιθοξυλικά αλκυλοφαινόλια – ορμονικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν βιοδιασπώνται εύκολα.

Είναι ορθολογικό να σκοτώνονται ορισμένα είδη βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και το e-coli, αλλά όταν χρησιμοποιούμε υπερβολικά αντιβακτηριακά και απολυμαντικά προϊόντα, απλώς βοηθάμε τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά και σκοτώνουμε κάποια καλά βακτήρια, μαζί με τα επιβλαβή είδη.

Για τα μωρά και τα παιδιά που αναπτύσσονται, το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, το ανοσοποιητικό τους σύστημα πρέπει να αναπτυχθεί και να είναι σε θέση να καταπολεμήσει από μόνο του κάποια μικρόβια και βακτήρια.

Για τις περισσότερες δουλειές καθαρισμού του σπιτιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινο σαπούνι και ζεστό νερό.

Χρησιμοποιήστε μεθυλική αλκοόλη για να απολυμάνετε τις επιφάνειες με ασφάλεια.

Καθαριστικά παραθύρων – τζαμιών

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, όταν επιλέγετε προϊόντα καθαρισμού τζαμιών – τα περισσότερα από αυτά περιέχουν συστατικά που βλάπτουν τα νεύρα, όπως η 2-βουτοξυαιθανόλη.

Απορροφώνται εύκολα από το δέρμα σας.

Τα προϊόντα καθαρισμού παραθύρων και τζαμιών περιέχουν επίσης αμμωνία – ουσία που μπορεί να ερεθίσει τους ευάλωτους αεραγωγούς των παιδιών.

Το γεγονός ότι η αμμωνία απελευθερώνει τοξικά αέρια εάν αναμιχθεί κατά λάθος με καθαριστικά που περιέχουν χλώριο, καθιστά το καθαριστικό παραθύρων και τζαμιών ένα προϊόν, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε με μέτρο και μόνο όταν το παιδί σας δεν είναι κοντά.

Μπορείτε είτε να επενδύσετε σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον καθαριστικό τζαμιών, είτε απλά να αραιώσετε λίγο λευκό αποσταγμένο ξύδι σε ζεστό νερό και να χρησιμοποιήσετε αυτό το διάλυμα για να καθαρίσετε τις γυάλινες επιφάνειες στο σπίτι σας.

Κρέμες καθαρισμού και καθαριστικά φούρνων

Συχνά επιλέγουμε αυτά τα προϊόντα βαρέως τύπου στο σούπερ μάρκετ, επειδή μας εξοικονομούν χρόνο όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένη βρωμιά, λίπη και επίμονους λεκέδες.

Ωστόσο, οι κρέμες απόξεσης περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου. Το διοξείδιο του πυριτίου μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς όταν εισπνέεται.

Αυτά τα καθαριστικά περιέχουν επίσης χλωρίνη, η οποία όταν αναμιγνύεται με άλλα καθαριστικά μπορεί να εξατμίσει τοξικά αέρια και να ερεθίσει τους πνεύμονες, το δέρμα και τα μάτια.

Τα προϊόντα καθαρισμού φούρνων περιέχουν συχνά αλισίβα και υδροξείδιο του νατρίου, τα οποία είναι διαβρωτικά και προκαλούν εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια.

Γνωρίζουμε, ότι η χρήση προϊόντων τριψίματος και καθαρισμού μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και κόπο κατά τον καθαρισμό, αλλά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε όταν είναι κοντά τα παιδιά σας.

Ενζυμικά καθαριστικά

Τα ενζυμικά καθαριστικά είναι πολύ αποτελεσματικά στο να διασπούν γρήγορα και εύκολα τους λεκέδες από πρωτεΐνες ή λίπη.

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι τα ενζυμικά καθαριστικά είναι ασφαλή – άλλωστε, τα ένζυμα παράγονται από όλα τα έμβια όντα για να επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, όταν έχετε μικρά παιδιά, θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων με βάση τα ένζυμα σε χαλιά και ταπετσαρίες, επειδή τα υπολείμματα του προϊόντος μπορεί να παγιδευτούν στις ίνες, προκαλώντας αλλεργίες στους μικρούς και ευάλωτους οργανισμούς των παιδιών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ορισμένα ενζυμικά καθαριστικά περιέχουν σκληρά συντηρητικά, επιφανειοδραστικές ουσίες και άλλες σκληρές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε άλλα κοινά προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού.

Αρωματικά χώρου, αποσμητικά και αεροζόλ

Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα για την ανθρώπινη υγεία. Περιέχουν διάφορα τοξικά συστατικά που μπορούν να βλάψουν τα πιο ευάλωτα μέλη της οικογένειάς σας.

Τα αποσμητικά μπλοκ και τα εντομοαπωθητικά συχνά περιέχουν παραδιχλωροβενζόλιο – ένα έντονα καρκινογόνο συστατικό.

Τα τεχνητά αρώματα, ιδίως αυτά που βρίσκονται στα αεροζόλ, οδηγούν σε διάφορες αλλεργίες και συνδέονται με ισχυρές ημικρανίες και ασθματικές αντιδράσεις στις πιο ευάλωτες ομάδες – ηλικιωμένους, εγκύους και μικρά παιδιά.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να προστατεύσετε το σπίτι σας από τα δηλητήρια και να αποτρέψετε ατυχήματα:

  • Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες. Διατηρείτε τα καθαριστικά και τα απολυμαντικά στα αρχικά τους δοχεία με την ετικέτα. Είναι σημαντικό να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες για ασφαλή και αποτελεσματική χρήση. Ορισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της οικιακής χλωρίνης, πρέπει να αραιώνονται. Είναι επίσης σημαντικό να μην τα χρησιμοποιείτε σε αντικείμενα ή επιφάνειες για τις οποίες δεν προορίζονται.
  • Χρησιμοποιείτε ένα κάθε φορά. Μην δημιουργείτε ένα κοκτέιλ χημικών σε μια προσπάθεια να καθαρίσετε όντως κάτι. Η ανάμειξη χλωρίνης με ξύδι ή αμμωνία μπορεί να δημιουργήσει ένα δηλητηριώδες αέριο.
  • Χρησιμοποιήστε προστασία. Η χλωρίνη, η αμμωνία και άλλα καθαριστικά για σκληρές επιφάνειες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, τα μάτια και το λαιμό σας. Χρησιμοποιήστε γάντια μίας χρήσης (ή επαναχρησιμοποιούμενα που θα φοράτε μόνο για τον καθαρισμό) και βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που καθαρίζετε έχει καλό εξαερισμό. Κρατήστε τα παιδιά μακριά από το δωμάτιο όσο καθαρίζετε και για αρκετά λεπτά μετά.
  • Αποθηκεύστε τα χημικά προϊόντα ψηλά και μακριά. Εάν έχετε παιδιά ή κατοικίδια ζώα, μην αφήνετε ποτέ ένα μπουκάλι ανοιχτό ή χωρίς επίβλεψη. Κλείστε τα μετά τη χρήση και αποθηκεύστε τα σε ψηλά ράφια ή κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι. Επίσης, αποθηκεύστε ή απορρίψτε σωστά τα πανιά, τα σφουγγάρια ή τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό.

Αντιμετωπίστε τα “ασφαλέστερα” καθαριστικά με τον ίδιο τρόπο.

Αν χρησιμοποιείτε ένα σπιτικό καθαριστικό ή ένα που κυκλοφορεί στο εμπόριο ως “πράσινο”, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην έχετε το νου σας.

Χρησιμοποιήστε τα με προσοχή, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό.

Share to...