Γιατί τα μωρά και τα παιδιά ζαλίζονται, έχουν ναυτία και τάση για εμετό στο αυτοκίνητο. Πώς να τα βοηθήσετε

Αν το παιδί σας κάνει εμετό κάθε φορά που πηγαίνετε με το αυτοκίνητο, τότε γνωρίζετε πόσο ενοχλητική μπορεί να είναι η ναυτία στο αυτοκίνητο στην καθημερινότητα.

Η ναυτία της κίνησης παρατηρείται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, αλλά το φαινόμενο αυτό επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τους πάντες. Ακόμα και τα μωρά δεν έχουν ανοσία απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

Η ναυτία λόγω κίνησης προκαλείται όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με την κίνηση του σώματος και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την αισθητηριακή αναντιστοιχία που οδηγεί σε ζάλη, ναυτία και εμετό. Υπάρχουν επίσης τρόποι αντιμετώπισης των ίδιων των συμπτωμάτων όταν δεν μπορείτε να τα αποτρέψετε.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε πληροφορίες από παιδίατρους και συμβουλές από έμπειρους γονείς για να βοηθήσετε ένα παιδί να αντιμετωπίσει τη ναυτία και τη ζαλάδα στο αυτοκίνητο.

Γιατί τα μωρά και τα παιδιά ζαλίζονται, έχουν ναυτία και τάση για εμετό στο αυτοκίνητο. Πώς να τα βοηθήσετε

Τι είναι αυτό που προκαλεί την ναυτία και την τάση για εμετό στο αυτοκίνητο;

Η ναυτία στο αυτοκίνητο είναι ένα είδος ναυτίας λόγω κίνησης, η οποία μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο πλοίο ή στο αεροπλάνο. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από την οδήγηση ως καθημερινό μέσο μεταφοράς, η ναυτία στο αυτοκίνητο είναι συχνότερο πρόβλημα.

Η ναυτία λόγω κίνησης εμφανίζεται όταν τα σήματα που στέλνουν τα μάτια και το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο για να δείξουν ότι το σώμα βρίσκεται σε κίνηση έρχονται σε σύγκρουση με τα μηνύματα από το δέρμα, τους μύες και τις αρθρώσεις ότι το σώμα κάθεται ακίνητο.

Αυτό οδηγεί σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, η ναυτία και ο εμετός.

Γιατί μερικά μωρά και παιδιά ζαλίζονται και έχουν ναυτία στο αυτοκίνητο;

Παρόλο που δεν είναι απολύτως σαφές γιατί κάποια μωρά παθαίνουν ναυτία στο αυτοκίνητο και κάποια άλλα όχι, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό και μπορεί να επηρεάζουν ειδικά τα παιδιά.

Το να κάθεται κανείς στο πίσω κάθισμα καθιστά δύσκολο να κοιτάξει έξω από το μπροστινό παράθυρο, το οποίο δίνει την πιο ακριβή οπτική αναπαράσταση της κίνησης του αυτοκινήτου. Συν τοις άλλοις, τα παιδιά συχνά απασχολούνται στις μεγάλες διαδρομές κοιτάζοντας βιβλία, τάμπλετ ή παιχνίδια. Το να κοιτάτε ένα σταθερό σημείο, ευθεία μπροστά, μπορεί συχνά να βοηθήσει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί καλύτερα τα σήματα που λαμβάνει.

Υπάρχει και μια κληρονομική συνιστώσα στη ναυτία του αυτοκινήτου. Έτσι, αν υποφέρατε από ναυτία της κίνησης στα νιάτα σας, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν και τα παιδιά σας.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη ναυτία και τη ζαλάδα στο αυτοκίνητο

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τη ναυτία. Αν και δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφύγετε την οδήγηση, η μείωση της συχνότητας των μεγαλύτερων διαδρομών μπορεί να βοηθήσει. Μην κάνετε οικογενειακά ταξίδια με αυτοκίνητο εάν έχετε παιδιά που υποφέρουν από ναυτία.

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να μειώσετε τη διάρκεια των διαδρομών σας με το αυτοκίνητο, όταν αυτό είναι δυνατόν.

Είναι χρήσιμο να ενθαρρύνετε ένα παιδί που έχει ναυτία να κοιτάζει ευθεία μπροστά: έξω από το μπροστινό παράθυρο αν κοιτάζει μπροστά ή από το πίσω παράθυρο αν είναι σε κάθισμα αυτοκινήτου με την όψη προς τα πίσω. Η καλύτερη θέση για ένα παιδί που έχει ναυτία στο αυτοκίνητο είναι συχνά το μεσαίο κάθισμα της δεύτερης σειράς, το οποίο προσφέρει λιγότερο περιορισμένη θέα προς τον ορίζοντα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να βάζετε το παιδί σας να διαβάζει ένα βιβλίο ή να κοιτάζει μια οθόνη.

Η αναπαραγωγή μουσικής ή ηχητικών βιβλίων ή το οικογενειακό τραγούδι είναι διασκεδαστικές εναλλακτικές λύσεις που κρατούν τα μάτια ψηλά. Παιχνίδια όπως το “Μάντεψε τι βλέπω” – εστιάζοντας σε αντικείμενα που φαίνονται ευθεία μπροστά -μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Να αφήνετε το παράθυρο ανοιχτό για καθαρό αέρα. Είναι καλό επίσης να δίνετε στα παιδιά ένα μικρό σνακ πριν από τη βόλτα με το αυτοκίνητο, αλλά όχι κάτι βαρύ.

Ορισμένοι γονείς έχουν διαπιστώσει ότι ο προγραμματισμός των διαδρομών με το αυτοκίνητο κοντά στην ώρα του μεσημεριανού ύπνου μπορεί να είναι βοηθητικός. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παραμένει ασφαλώς δεμένο στο κάθισμα του αυτοκινήτου του εάν και όταν αποκοιμηθεί.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας εμφανίσει ναυτία ή τάση για εμετό καθ’ οδόν

Όταν τα παιδιά ζαλίζονται στο αυτοκίνητο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Σταματήστε προσεκτικά όταν αυτό είναι ασφαλές και αφήστε τα να ξεκουραστούν. Ιδανικά, καλό θα ήταν να σταματήσετε για ένα διάλειμμα πριν το παιδί σας κάνει εμετό. Δεδομένου ότι τα μωρά και τα μικρά νήπια δεν μπορούν πάντα να εκφραστούν με λόγια, να είστε σε επιφυλακή για σημάδια όπως χασμουρητά, αναστεναγμοί, ρεψίματα ή γκρίνια.

Αν δείτε το μωρό σας να παρουσιάζει αυτά τα σημάδια, προσπαθήστε να προσφέρετε στο παιδί σας λίγο καθαρό αέρα. Η Horsey βρίσκει ότι το να αφήνει την κόρη της να βγει έξω και να περπατήσει για λίγο βοηθάει στην καταπράυνση της ναυτίας.

Τα παιδιά που κάνουν υπερβολικό εμετό μπορεί να κινδυνεύουν από αφυδάτωση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντικαταστήσουν τα υγρά.

Ξεπερνούν τα παιδιά τη ναυτία από το αυτοκίνητο;

Η ναυτία του αυτοκινήτου μειώνεται με την ηλικία, προς μεγάλη ανακούφιση πολλών γονέων. Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από τη ναυτία του αυτοκινήτου, με την κορύφωση να παρατηρείται μεταξύ 9 και 10 ετών. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μετά από αυτήν, η ναυτία του αυτοκινήτου μειώνεται. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα των παιδιών αρχίζει να συνηθίζει την κίνηση του αυτοκινήτου και ο εγκέφαλός τους μαθαίνει να προσαρμόζεται.

Share to...