Πάρεση του προσωπικού νεύρου

Πάρεση του προσωπικού νεύρου – Παράλυση του Bell

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Η πάρεση του προσωπικού νεύρουπαράλυση του Bell είναι ένα ανεξήγητο επεισόδιο αδυναμίας ή παράλυσης των μυών του προσώπου που αρχίζει ξαφνικά και επιδεινώνεται σε διάστημα τριών έως πέντε ημερών.

Η πάθηση αυτή προκύπτει από βλάβη στο 7ο (προσωπικό) κρανιακό νεύρο και ο πόνος και η δυσφορία εμφανίζονται συνήθως στη μία πλευρά του προσώπου ή του κεφαλιού.

Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε έγκυες γυναίκες και σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη, γρίπη, κρυολόγημα ή άλλη πάθηση του ανώτερου αναπνευστικού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων, αυτή η νευρική διαταραχή επηρεάζει περίπου 40.000 ενήλικες και παιδιά στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η πάρεση – παράλυση του Bell πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Είναι λιγότερο συχνή πριν από την ηλικία των 15 ετών ή μετά την ηλικία των 60 ετών.

Η πάρεση του προσωπικού νεύρου δεν θεωρείται μόνιμη, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις δεν εξαφανίζεται.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την παράλυση του Bell- ωστόσο, η ανάρρωση αρχίζει συνήθως δύο εβδομάδες έως έξι μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η πλειονότητα των ατόμων με πάρεση του προσωπικού νεύρου ανακτούν πλήρη δύναμη και έκφραση στο πρόσωπο.

Ανατομία του προσωπικού νεύρου

Tο προσωπικό νεύρο είναι μικτό νεύρο και περιέχει:

 • Eιδικές σπλαχνοκινητικές ίνες για τους μιμικούς μύες, το μυώδες πλάτυσμα, τον  μυ  του  αναβολέα και γενικώς για τους μύες που κατάγονται εμβρυολογικά από το 2ο βραγχιακό τόξο.
 • Eιδικές σπλαχνοκινητικές ίνες (γευστικές), για τα 2 πρόσθια τριτημόρια του βλεννογόνου της γλώσσας και για τον βλεννογόνο της μαλθακής υπερώας.
 • Σωματοαισθητικές  παρασυμπαθητικές  ίνες  για  το  δέρμα  του  έξω  ακουστικού  πόρου.
 • Σπλαχνοκινητικές,  παρασυμπαθητικές  ίνες  για  τον  δακρυϊκό,  υπογνάθιο,  υπογλώσσιο αδένα και για τους αδένες της μύτης και της υπερώας.

Τι προκαλεί την πάρεση του προσωπικού νεύρου;

Δεν είναι γνωστή η συγκεκριμένη αιτία της παράλυσης Bell, ωστόσο έχει προταθεί ότι η διαταραχή οφείλεται σε φλεγμονή που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και στρέφεται κατά του νεύρου που ελέγχει την κίνηση του προσώπου.

Η αδυναμία ή τα συμπτώματα που παρατηρούνται στην παράλυση Bell συνδέονται μερικές φορές με τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Διαβήτης
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Τραύμα
 • Τοξίνες
 • Νόσος του Lyme (ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από το τσιμπούρι Ixodes ricinus.

Η παρουσίαση της νόσου ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα γρίπης στα αρχικά στάδια και έπειτα εκδηλώνεται με μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα.

 • Σύνδρομο Guillain-Barré (σπάνια νευρολογική διαταραχή , στην οποία το ανοσολογικό σύστημα του σώματος καταστρέφει νευρικά κύτταρα, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο, μούδιασμα και αδυναμία μυών, εξελισσόμενη σε παράλυση στα περισσότερο σοβαρά περιστατικά)
 • Σαρκοείδωση (σπάνια πάθηση που προκαλεί την ανάπτυξη μικρών κηλίδων κόκκινου και οιδηματώδους ιστού, τα λεγόμενα κοκκιώματα, στα όργανα του σώματος. Συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες και το δέρμα)
 • Μυασθένεια Gravis (χρόνια νευρομυική διαταραχή που οδηγεί σε αδυναμία και ασυνήθιστα ραγδαία εξάντληση των εκούσιων σκελετικών μυών. Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο σώμα και συγκεκριμένα οι στόχοι του είναι οι υποδοχείς της ακετυλοχολίνης)
 • Λοίμωξη, ιδίως μετά από ιογενή λοίμωξη με τον ιό του απλού έρπητα

Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν αδυναμία μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού από τη συνήθη φλεγμονή της παράλυσης του Bell.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα στην πάρεση του προσωπικού νεύρου;

Τα ακόλουθα είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της παράλυσης του Bell. Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να εμφανίζει τα συμπτώματα με διαφορετικό τρόπο.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διαταραγμένη κίνηση των μυών που ελέγχουν τις εκφράσεις του προσώπου, όπως το χαμόγελο, το κλείσιμο των ματιών, το ανοιγοκλείσιμο των ματιών ή το κλείσιμο του βλεφάρου.
 • Απώλεια αίσθησης στο πρόσωπο
 • Πονοκέφαλος
 • Δάκρυα
 • Σιελόρροια
 • Απώλεια της αίσθησης της γεύσης στα μπροστινά δύο τρίτα της γλώσσας
 • Υπερευαισθησία στον ήχο στο πάσχον αυτί
 • Αδυναμία κλεισίματος του ματιού στην προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου

Τα συμπτώματα της παράλυσης του Bell μπορεί να μοιάζουν με άλλες παθήσεις ή άλλα προβλήματα υγείας.
Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας για να γίνει διάγνωση.

Πώς διαγιγνώσκεται η παράλυση του Bell;

Ο θεράπων γιατρός σας μπορεί συνήθως να διαγνώσει την πάρεση του προσωπικού νεύρου εξετάζοντας τα συμπτώματά σας.

Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της πάρεσης του προσωπικού νεύρου .

Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και να καθορίσει την έκταση της συμμετοχής ή της βλάβης των νεύρων.

Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) για τον προσδιορισμό της έκτασης της συμμετοχής του νεύρου
 • Εξετάσεις αίματος για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει άλλη πάθηση, όπως ο διαβήτης ή η νόσος του Lyme
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT) για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ανατομική αιτία των συμπτωμάτων σας.

Αντιμετώπιση της πάρεσης του προσωπικού νεύρου

Εφόσον εντοπιστεί μια συγκεκριμένη αιτία για την παράλυση Bell, όπως μια λοίμωξη, θα αντιμετωπιστεί αυτή η αιτία.

Διαφορετικά, τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του ασθενούς.

Μια ενιαία συνιστώμενη θεραπεία για την πάρεση του προσωπικού νεύρου είναι η προστασία του ματιού από την ξηρότητα τη νύχτα ή κατά την εργασία στον υπολογιστή.

Η φροντίδα των ματιών μπορεί να περιλαμβάνει οφθαλμικές σταγόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλοιφή κατά την κατάκλιση, τοποθέτηση  κολλητικού  επιδέσμου  για  τη  βραδινή  σύγκλειση  των  βλεφάρων ή θάλαμο υγρασίας τη νύχτα.

Αυτό συμβάλλει στην προστασία του κερατοειδούς από το να γρατζουνιέται, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της πάρεσης του προσωπικού νεύρου.

Ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει και άλλη θεραπεία για την κατάστασή σας με βάση τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και το ιστορικό της υγείας σας.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Στεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής
 • Αντιιικά φάρμακα, όπως η ακυκλοβίρη
 • Αναλγητικά ή υγρή θερμότητα για την ανακούφιση από τον πόνο
 • Φυσικοθεραπεία για τη διέγερση του προσωπικού νεύρου

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία της παράλυσης Bell, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτές κάνουν τη διαφορά στην ανάρρωση.

Μια τέτοια θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Χαλάρωση
 • Βελονισµό
 • Ηλεκτρική διέγερση: Η διαδερμική χορήγηση ηλεκτρικού ερεθίσματος με σκοπό τη διέγερση των μιμικών μυών  χρησιμοποιείται  με  σκοπό  τη  διατήρηση  της αγωγιμότητας  των  μεμβρανών των μυϊκών ινών και τον περιορισμό της μυϊκής ατροφίας.
 • Βιοανάδραση
 • Θεραπεία με βιταμίνες, όπως η Β12, η Β6 και ο ψευδάργυρος

Ποιες είναι οι επιπλοκές της πάρεσης του προσωπικού νεύρου;

Η παράλυση του Bell συνήθως υποχωρεί εγκαίρως και δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ασθένειας τα περισσότερα άτομα με παράλυση του Bell δεν είναι σε θέση να κλείσουν το μάτι τους στην πάσχουσα πλευρά του προσώπου τους.

Είναι, επομένως, σημαντικό να προστατεύεται το μάτι από το να ξηραίνεται τη νύχτα ή κατά την εργασία στον υπολογιστή.

Η φροντίδα των ματιών μπορεί να περιλαμβάνει οφθαλμικές σταγόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλοιφή κατά την κατάκλιση ή θάλαμο υγρασίας τη νύχτα.

Αυτό συμβάλλει στην προστασία του κερατοειδούς από το να γρατζουνιστεί.

Ζώντας με την παράλυση Bell

Η παράλυση Bell συνήθως υποχωρεί με τον καιρό και δεν προκαλεί μακροχρόνιες επιπλοκές.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να λαμβάνετε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να προστατεύετε το προσβεβλημένο μάτι από την ξήρανση.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.
Leave a comment