Piercing: Πώς να αποφύγετε τις επιπλοκές

Μπορεί το piercing να είναι πιο δημοφιλές και συνηθισμένο από κάθε άλλη φορά, αλλά μην παίρνετε το piercing ελαφρά τη καρδία.

Ενημερωθείτε για τους κινδύνους και κατανοήστε τα βασικά μέτρα ασφαλείας και τα απαραίτητα στάδια μετά το πέρας της διαδικασίας.

Αυτιά. Χείλη. Ομφαλοί. Φρύδια. Τα σκουλαρίκια και το piercing είναι δημοφιλή, ιδίως μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Όμως τα piercing μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Μάθετε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες, η θέση του piercing σας και το πόσο καλά το φροντίζετε μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και τη σωστή επούλωση της πληγής που δημιουργείται.

Piercing
Piercing

Ενημερωθείτε για τους κινδύνους

Το piercing είναι η δημιουργία μιας οπής σε ένα μέρος του σώματος για την τοποθέτηση ενός κοσμήματος.

Σπάνια πραγματοποιείται με τη χρήση κάποιου αναισθητικού μέσου (αναισθητικό).

Οποιοσδήποτε τύπος piercing ενέχει κίνδυνο επιπλοκών, όπως:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις. Ορισμένα κοσμήματα piercing – ιδιαίτερα κοσμήματα από νικέλιο – μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Στοματικές επιπλοκές. Τα κοσμήματα που χρησιμοποιούνται στο piercing της γλώσσας μπορεί να σπάσουν τα δόντια σας και να προκαλέσουν ζημιά στα ούλα σας. Το πρήξιμο της γλώσσας μετά από ένα νέο piercing μπορεί να επηρεάσει τη μάσηση και την κατάποση – και μερικές φορές την αναπνοή.
  • Λοιμώξεις του δέρματος. Ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο ή εκκρίσεις που μοιάζουν με πύον μετά από ένα piercing.
  • Άλλα δερματικά προβλήματα. Το τρύπημα μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και υπερυψωμένες περιοχές που προκαλούνται από υπερανάπτυξη ουλώδους ιστού (“χηλοειδή”).
  • Νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα. Εάν ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση του piercing έχει μολυνθεί με μολυσμένο αίμα, μπορεί να προσβληθείτε από διάφορες ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα, όπως η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C, ο τέτανος και ο HIV.
  • Σκίσιμο ή τραύμα. Τα κοσμήματα μπορεί να πιαστούν και να ξεκολλήσουν κατά λάθος, απαιτώντας ενδεχομένως ράμματα ή άλλου είδους αποκατάσταση.

Ενδέχεται να χρειαστείτε φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία εάν εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση, μόλυνση ή άλλο δερματικό πρόβλημα στην περιοχή του piercing.

Piercing στα γεννητικά όργανα

Ένα σκουλαρίκι στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την ούρηση και το σεξ.

Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος εάν αντιμετωπίζετε άλλες παθήσεις, όπως:

  • διαβήτη
  • αλλεργίες, ειδικά αν παρουσιάσατε ποτέ στο παρελθόν αναφυλακτική αντίδραση
  • δερματικές διαταραχές, όπως έκζεμα ή ψωρίαση
  • αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Μιλήστε με έναν γιατρό πριν κάνετε piercing αν έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι

Πριν κάνετε ένα piercing, σκεφτείτε το προσεκτικά. Αναλογιστείτε τη θέση του τρυπήματος και αν θα μπορείτε να το κρύψετε εάν είναι απαραίτητο – όπως στην εργασία σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το piercing ή ανησυχείτε ότι μπορεί να το μετανιώσετε κάποια στιγμή στο μέλλον, προτιμήστε να περιμένετε.

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πιεστεί για να κάνετε ένα piercing και μην κάνετε piercing αν είστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Αν είστε σίγουροι ότι θέλετε να κάνετε ένα piercing, μιλήστε με φίλους που το έχουν κάνει. Μάθετε αν έχουν κάποιες συμβουλές ή αν έχουν μετανιώσει.

Επιμείνετε στα μέτρα ασφαλείας

Για να βεβαιωθείτε ότι το piercing σας γίνεται με ασφάλεια, κάντε τις εξής ερωτήσεις:

Ποιος πραγματοποιεί το piercing; Μην επιχειρήσετε να τρυπήσετε τον εαυτό σας ή μην επιτρέψετε σε έναν ανεκπαίδευτο φίλο να κάνει το τρύπημα.

Πηγαίνετε σε ένα αξιόπιστο στούντιο piercing όπου οι εργαζόμενοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

Οι προδιαγραφές και τα πρότυπα αδειοδότησης διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ενημερωθείτε από αντίστοιχο φορέα υγείας για πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς που πρέπει να διέπουν μία τέτοια επιχείρηση ώστε να αντιληφθείτε αν το στούντιο ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες (ή όχι, οπότε και θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί).

Φοράει γάντια το άτομο που κάνει το piercing; Βεβαιωθείτε ότι ο επαγγελματίας πλένει τα χέρια του και φοράει ένα καινούργιο ζευγάρι γάντια μίας χρήσης για κάθε τρύπημα.

Χρησιμοποιεί τον κατάλληλο εξοπλισμό; Παρόλο που ορισμένοι επαγγελματικοί χώροι χρησιμοποιούν πιστόλια διάτρησης για το τρύπημα του λοβού του αυτιού, οι σχετικοί με το επάγγελμα προειδοποιούν ότι τα επαναχρησιμοποιούμενα πιστόλια διάτρησης δεν μπορούν να αποστειρωθούν σωστά και μπορεί να βλάψουν τον ιστό του αυτιού.

Για το τρύπημα του λοβού του αυτιού και άλλων σημείων του σώματος, αναζητήστε έναν επαγγελματία που χρησιμοποιεί μια φρέσκια, αποστειρωμένη βελόνα μιας χρήσης για να δημιουργήσει μια τρύπα και στη συνέχεια να εισάγει ένα κόσμημα μέσα σε αυτήν.

Αποστειρώνει ο τεχνίτης τον εξοπλισμό που δεν είναι μιας χρήσης; Βεβαιωθείτε ότι ο τεχνίτης χρησιμοποιεί μηχάνημα θερμικής αποστείρωσης για να αποστειρώνει όλο τον μη αναλώσιμο εξοπλισμό μετά από κάθε τρύπημα.

Χρησιμοποιεί ο τεχνίτης υποαλλεργικά κοσμήματα; Αναζητήστε χειρουργικό ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο, νιόβιο ή χρυσό 14 ή 18 καρατίων.

Φροντίστε με προσοχή το piercing σας

Το δέρμα γύρω από ένα νέο piercing μπορεί να είναι πρησμένο, κόκκινο και ευαίσθητο για λίγες ημέρες.

Μπορεί να αιμορραγεί ελαφρώς. Εάν το πρήξιμο, το κοκκίνισμα και η αιμορραγία διαρκούν περισσότερο από λίγες ημέρες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Η άμεση θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη δυνητικά σοβαρών επιπλοκών.

Για την πρόληψη της μόλυνσης και την επίσπευση της επούλωσης:

Καθαρίστε τα στοματικά τρυπήματα με στοματικό διάλυμα. Εάν έχετε τρυπήσει τη γλώσσα, τα χείλη ή το μάγουλο, ξεπλύνετε με ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλη μετά από κάθε γεύμα και πριν πάτε για ύπνο.

Μετά το τρύπημα, χρησιμοποιήστε μια νέα οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για να αποφύγετε την εισαγωγή βακτηρίων στο στόμα σας.

Μόλις επουλωθεί η περιοχή, βγάλτε το σκουλαρίκι το βράδυ και βουρτσίστε το για να απομακρύνετε την πλάκα. Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο να το βγάζετε όταν τρώτε ή κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας.

Καθαρίστε τα δερματικά τρυπήματα. Εάν έχετε κάνει τρύπημα στο δέρμα σας, καθαρίζετε το σημείο δύο φορές την ημέρα με σαπούνι και νερό.

Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν καθαρίσετε το σημείο του τρυπήματος.

Αποφύγετε το κολύμπι. Μείνετε μακριά από πισίνες, υδρομασάζ, ποτάμια, λίμνες και άλλα υδάτινα σώματα όσο το piercing σας επουλώνεται.

Μην πειράζετε τα σκουλαρίκια σας. Μην αγγίζετε ένα νέο σκουλαρίκι και μην στρίβετε το κόσμημα, εκτός αν το καθαρίζετε. Κρατήστε επίσης τα ρούχα μακριά από το σκουλαρίκι.

Η υπερβολική τριβή και η συνεχής επαφή μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας και να καθυστερήσει την επούλωση.

Κρατήστε το κόσμημα στη θέση του. Τα περισσότερα τρυπήματα επουλώνονται μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες, αλλά σε ορισμένα μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ή και περισσότερο για να επουλωθούν.

Για να διατηρήσετε το τρύπημα, αφήστε το κόσμημα στη θέση του κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, ακόμη και τη νύχτα, για να μην κλείσει η τρύπα.

Share to...