Ποια είναι η συνιστώμενη φροντίδα μετά την επέμβαση τοποθέτησης Body Piercing;

Προτάσεις για τον καθαρισμό και απολύμανση της περιοχής

Ο συσκευασμένος αποστειρωμένος φυσιολογικός ορός αποτελεί μια ήπια επιλογή για τη φροντίδα μετά το piercing. Η παρασκευή δικού σας αλατούχου διαλύματος δεν αποτελεί πλέον μία συνιστώμενη πρακτική. Συνιστάται ιδιαιτέρως να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό που φέρει την ένδειξη για χρήση ως μέσο έκπλυσης πληγών.

Ο φυσιολογικός ορός για φακούς επαφής, οι οφθαλμικές σταγόνες και άλλα προϊόντα με φυσιολογικό ορό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε ένα piercing σώματος. Τα συστατικά του φυσιολογικού ορού σας θα πρέπει να αναγράφουν χλωριούχο νάτριο 0,09% ως το μοναδικό συστατικό.

Η παρασκευή του δικού σας διαλύματος θα έχει συνήθως ως αποτέλεσμα το προϊόν να είναι υπερβολικά αλμυρό και ισχυρό, κάτι που μπορεί να ξηράνει υπερβολικά το piercing και να παρεμποδίσει την επούλωσή του.

Οδηγίες για το πώς να καθαρίζετε τα σωματικά piercing

Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν καθαρίσετε ή αγγίξετε το σκουλαρίκι σας για οποιονδήποτε λόγο.

Ξεπλύνετε την τρύπα με αλατόνερο (φυσιολογικό ορό) όπως απαιτείται κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της θέσης του piercing μπορεί να είναι πιο εύκολο να εφαρμόσετε τo καθαριστικό διάλυμα χρησιμοποιώντας καθαρή γάζα εμποτισμένη με φυσιολογικό ορό. Ένα σύντομο ξέπλυμα στη συνέχεια θα απομακρύνει τυχόν υπολείμματα.

Εάν ο επαγγελματίας που τοποθέτησε το piercing σας προτείνει τη χρήση σαπουνιού, δημιουργήστε απαλό αφρό γύρω από το piercing και ξεπλύνετε το σημεί. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών σαπουνιών ή σαπουνιών με χρωστικές ουσίες, αρώματα ή τρικλοζάνη.

Ξεπλύνετε καλά για να απομακρύνετε όλα τα ίχνη του σαπουνιού από το piercing. Δεν είναι απαραίτητο να περιστρέψετε το κόσμημα μέσα στην τρύπα του.

Στεγνώστε καλά την περιοχή με απαλή εφαρμογή πίεσης με καθαρά προϊόντα μιας χρήσης από χαρτί, επειδή οι υφασμάτινες πετσέτες μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια και να γαντζωθούν στα κοσμήματα, προκαλώντας τραυματισμό.

Κοσμήματα που χρησιμοποιούνται για pierceing

 • Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με το μέγεθος, το στυλ ή το υλικό του αρχικού κοσμήματος, αφήστε το στη θέση του για όλη την περίοδο επούλωσης. Επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αλλαγή του κοσμήματος που καθίσταται απαραίτητη κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
 • Επικοινωνήστε με τον επαγγελματία που σας ανέλαβε για την εξέυρεση μιας εναλλακτικής λύσης μη μεταλλικού κοσμήματος, εάν το μεταλλικό σας κόσμημα πρέπει να αφαιρεθεί προσωρινά (π.χ. για μια ιατρική επέμβαση).
 • Αφήστε τα κοσμήματα στη θέση τους ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και τα επουλωμένα piercing που έχετε εδώ και χρόνια μπορεί να συρρικνωθούν ή να κλείσουν μέσα σε λίγα λεπτά! Εάν αφαιρεθούν, η επανατοποθέτηση μπορεί να είναι δύσκολη έως αδύνατη.
 • Με καθαρά χέρια ή προϊόντα χαρτιού, φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τα άκρα των κοσμημάτων σας είτε αυτά διαθέτουν στερεωτικό μηχανισμό (threaded) είτε όχι (threadless) για το πόσο σφιχτά βρίσκονται στη θέση τους.
 • Σε περίπτωση που αποφασίσετε ότι δεν θέλετε πλέον το piercing, απλά αφαιρέστε το κόσμημα (ή αναθέστε σε επαγγελματία piercer να το αφαιρέσει) και συνεχίστε τον καθαρισμό του piercing μέχρι να κλείσει η τρύπα. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να παραμείνει μόνο ένα μικρό σημάδι.
 • Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία μόλυνσης, μπορεί να παραμείνουν στη θέση τους ποιοτικά κοσμήματα ή μια αδρανής εναλλακτική λύση για να επιτραπεί η αποστράγγιση της μόλυνσης, εφόσον το εγκρίνει ο γιατρός σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν αφαιρείται το κόσμημα, τα επιφανειακά κύτταρα κλείνουν, γεγονός που μπορεί να κλειδώσει τη μόλυνση μέσα στο κανάλι του piercing και να οδηγήσει σε απόστημα. Μέχρι να καθαρίσει η λοίμωξη, συζητήστε με το γιατρό σας αν πρέπει να αφήσετε μέσα ένα ποιοτικό κόσμημα (με καλής ποιότητας και αδρανή υλικά) ή ένα κατάλληλο υποκατάστατο.

Συγκεκριμένες Περιοχές

Ομφαλός

Ένα σκληρό, αεριζόμενο επίθεμα (που πωλείται στα φαρμακεία) μπορεί να εφαρμοστεί κάτω από στενά ρούχα (όπως οι νάιλον κάλτσες) ή να στερεωθεί χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι ελαστικού επιδέσμου γύρω από το σώμα (για να αποφευχθεί ο ερεθισμός από την κόλλα του).

Αυτό μπορεί να προστατεύσει την περιοχή από τα στενά ρούχα, τον υπερβολικό ερεθισμό και την τριβή και πρόσκρουση κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, όπως τα αθλήματα επαφής.

Αυτί, Χόνδρος αυτιού, Πρόσωπο

Χρησιμοποιήστε το κόλπο με το μπλουζάκι: Ντύστε το μαξιλάρι σας με ένα μεγάλο, καθαρό μπλουζάκι και γυρίστε το κάθε βράδυ- ένα καθαρό μπλουζάκι παρέχει τέσσερις καθαρές επιφάνειες για ύπνο.

Διατηρήστε τα τηλέφωνα, τα ακουστικά, τα γυαλιά οράσεως, τα κράνη, τα καπέλα και οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την περιοχή του τρυπήματος καθαρά.

Να είστε προσεκτικοί όταν φτιάχνετε τα μαλλιά σας και να ενημερώνετε τον κομμωτή σας για ένα νέο πίρσινγκ ή για ένα πίρσινγκ που επουλώνεται.

Θηλές

Η στήριξη από ένα στενό βαμβακερό πουκάμισο ή ένα αθλητικό σουτιέν μπορεί να παρέχει προστασία και να προσφέρει άνεση, ειδικά στον ύπνο.

Γεννητικά Όργανα

Τα σκουλαρίκια στα γεννητικά όργανα – ειδικά τα Triangles, Prince Alberts, Ampallangs και Apadravyas – ενδέχεται να αιμορραγούν συνεχώς τις πρώτες ημέρες. Να είστε προετοιμασμένοι. Δεν είναι απαραίτητος ο επιπλέον καθαρισμός μετά την ούρηση.

Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε ένα piercing που επουλώνεται (ή κοντά σε αυτό).

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να συμμετέχετε σε σεξουαλική δραστηριότητα μόλις νιώσετε έτοιμοι, αλλά η διατήρηση της υγιεινής και η αποφυγή τραυματισμών είναι ζωτικής σημασίας- όλες οι σεξουαλικές δραστηριότητες πρέπει να είναι ήπιες κατά την περίοδο επούλωσης του πίρσινγκ.

Χρησιμοποιείτε προστατευτικά μέσα, για παράδειγμα προφυλακτικά, οδοντικούς φραγμούς και αδιάβροχους επιδέσμους κ.λπ. για να αποφύγετε την επαφή με τα σωματικά υγρά των συντρόφων σας, ακόμη και όταν πρόκειται για μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις.

Χρησιμοποιείτε καθαρά, αναλώσιμα προστατευτικά μέσα στα σεξουαλικά σας παιχνίδια.

Χρησιμοποιείτε καινούργιο δοχείο λιπαντικού με βάση το νερό- μην χρησιμοποιείτε σάλιο.

Μετά το σεξ, προτείνεται ένα επιπλέον ξέπλυμα της περιοχής που επουλώνεται με φυσιολογικό ορό.

Surface Anchors

Αυτού του είδους τα piercing απαιτούν περιποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επειδή μπορεί να συσσωρευτεί υλικό κάτω από την κορυφή με τον κοχλία, προκαλώντας ερεθισμό του piercing. Ο φυσιολογικός ορός και/ή οι πλύσεις με νερό μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της ύλης κάτω από το σπειροειδές άκρο.

Αποφύγετε να εφαρμόζετε μακιγιάζ σε αυτά τα σκουλαρίκια ακόμη και μετά την επούλωσή τους.

Ακόμα και με την κατάλληλη φροντίδα, οι Surface Anchors μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο ανθεκτικές από άλλες σωματικές διατρήσεις.

Τι να κάνετε

 • Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το piercing- αφήστε το στην ησυχία του, εκτός αν το καθαρίζετε. Κατά τη διάρκεια της επούλωσης δεν είναι απαραίτητο να εναλλάσσετε τα κοσμήματά σας
 • Η άσκηση κατά τη διάρκεια της επούλωσης είναι απολύτως εντάξει- ακούστε το σώμα σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα κλινοσκεπάσματά σας πλένονται και αλλάζουν τακτικά. Φορέστε καθαρά, άνετα, ρούχα που αναπνέουν και προστατεύουν το piercing σας όσο κοιμάστε.
 • Το ντους είναι κατά κανόνα ασφαλέστερο από το μπάνιο, καθώς οι μπανιέρες μπορεί να φιλοξενήσουν βακτήρια. Αν κάνετε μπάνιο σε μπανιέρα, καθαρίστε την καλά πριν από κάθε χρήση και ξεπλύνετε το piercing σας όταν βγαίνετε.

Τι να αποφεύγετε

 • Αποφύγετε τον καθαρισμό με οινόπνευμα, υπεροξείδιο του υδρογόνου, αντιβακτηριδιακά σαπούνια, ιώδιο ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό προϊόν, καθώς αυτά μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Αποφύγετε επίσης τις αλοιφές, καθώς εμποδίζουν την αναγκαία κυκλοφορία του αέρα.
 • Αποφύγετε το Bactine®, τα διαλύματα περιποίησης τρυπημένων αυτιών και άλλα προϊόντα που περιέχουν χλωριούχο βενζαλκόνιο (BZK). Αυτά μπορεί να είναι ερεθιστικά και δεν προορίζονται για μακροχρόνια φροντίδα πληγών.
 • Αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση και να ερεθίσει το piercing σας. – Αποφύγετε τον αδικαιολόγητο τραυματισμό, όπως είναι η τριβή από τα ρούχα, η υπερβολική κίνηση της περιοχής, το να παίζετε με το κόσμημα και ο έντονος καθαρισμός. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό αντιαισθητικού και δυσάρεστου ουλώδους ιστού, κυτταρική μετεγκατάσταση*, παρατεταμένη επούλωση και άλλες επιπλοκές.
 • Αποφύγετε κάθε στοματική επαφή, σκληρό ερωτικό παιχνίδι και επαφή με σωματικά υγρά άλλων στο ή κοντά στο σκουλαρίκι σας κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
 • Αποφύγετε το άγχος και τη χρήση ναρκωτικών ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής καφεΐνης, της νικοτίνης και του αλκοόλ.
 • Αποφεύγετε να βυθίζετε το piercing σε ακάθαρτα νερά, όπως λίμνες, πισίνες, υδρομασάζ κ.λπ. Ή, προστατέψτε το piercing σας χρησιμοποιώντας έναν αδιάβροχο επίδεσμο στεγανοποίησης πληγών. Αυτοί είναι διαθέσιμοι στα περισσότερα φαρμακεία και είναι κατάλληλοι για τις θηλές, τον ομφαλό και τις επιφανειακές θέσεις piercing.
 • Αποφύγετε όλα τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας πάνω ή γύρω από το piercing, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών, των λοσιόν, των σπρέι κ.λπ.
 • Μην κρεμάτε γούρια ή οποιοδήποτε αντικείμενο από το κόσμημά σας μέχρι να επουλωθεί πλήρως το piercing. – Ο ύπνος απευθείας πάνω σε ένα piercing σε χόνδρο που επουλώνεται μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, προκαλώντας ακόμη και μετατοπίσεις στη γωνία του piercing. Η τοποθέτηση ενός ταξιδιωτικού μαξιλαριού, πάνω στο μαξιλάρι σας, και στη συνέχεια η τοποθέτηση του αυτιού σας στο άνοιγμα μπορεί να είναι εξυπηρετική για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

κυτταρική μετεγκατάσταση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της αποκατάστασης τραυμάτων, της εισβολής και της μετάστασης του καρκίνου, της ανοσολογικής απόκρισης, της αγγειογένεσης και της εμβρυϊκής μορφογένεσης.

Η επούλωση των πληγών είναι μια πολύπλοκη κυτταρική και βιοχημική διαδικασία απαραίτητη για την αποκατάσταση των δομικά κατεστραμμένων ιστών.

Κατά την επούλωση των δερματικών τραυμάτων, τα κύτταρα του δέρματος μεταναστεύουν από τις άκρες του τραύματος μέσα στο τραύμα για να αποκαταστήσουν την ακεραιότητα του δέρματος

Share to...