Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν πάθατε διάσειση

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν πάθατε διάσειση. Πότε μπορείτε να κοινηθείτε μετά από διάσειση .

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
10 Λεπτά

Η διάσειση είναι μια μορφή τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης που συμβαίνει μετά από χτύπημα ή τράνταγμα στο κεφάλι. Αυτή η ξαφνική κίνηση του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει αναπήδηση ή συστροφή του εγκεφάλου στο κρανίο, δημιουργώντας χημικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας.

Μια διάσειση συνεπάγεται συνήθως μια σύντομη απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε αν έχετε διάσειση, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα σημάδια και τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά λίγο μετά τον τραυματισμό. Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε αρχικά πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός και ορισμένα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά για ώρες ή ακόμη και ημέρες.

Συμπτώματα διάσεισης

Μετά από ένα χτύπημα, τράνταγμα ή πρόσκρουση στο κεφάλι, μπορεί να υποστείτε διάσειση. Τα σημάδια διάσεισης που μπορεί να παρατηρηθούν σε εσάς από τρίτους είναι τα εξής:

 • Αδυναμία ανάκλησης γεγονότων που συνέβησαν πριν ή μετά τον τραυματισμό
 • Να φαίνεστε ζαλισμένοι ή αποχαυνωμένοι
 • Αδυναμία ανάκλησης οδηγιών
 • Να φαίνεστε μπερδεμένοι
 • Να κάνετε αδέξιες κινήσεις
 • Να αργείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις
 • Απώλεια συνείδησης
 • Να παρουσιάζετε αλλαγές στη διάθεση, την προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά σας

Για το άτομο που υφίσταται τη διάσειση, τα παραπάνω σημάδια μπορεί να μην είναι εμφανή. Υπάρχουν όμως και συμπτώματα της διάσεισης που μπορεί να αντιμετωπίσετε και τα οποία οι άλλοι μπορεί να μην τα αντιληφθούν, όπως:

 • Πονοκέφαλος ή πίεση στο κεφάλι
 • Προβλήματα ισορροπίας
 • Ζάλη
 • Διπλή ή θολή όραση
 • Ναυτία και εμετός
 • Προβλήματα με τη μνήμη ή αίσθημα σύγχυσης
 • Αίσθημα ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε
 • Αίσθημα ” αποσυντονισμού ” ή ” κατάθλιψης “
 • Υποτονικότητα ή ένα θολό, ομιχλώδες ή υποτονικό αίσθημα στο κεφάλι σας

Το σύνδρομο μετά τη διάσειση περιγράφει ένα σύνολο σύνθετων συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, νευροψυχιατρικά συμπτώματα και γνωστική εξασθένιση που εμφανίζονται μετά από τραυματικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σημεία σε μικρά παιδιά

Όταν μια διάσειση συμβαίνει σε παιδιά ή βρέφη, αυτά ενδέχεται να δυσκολεύονται να γνωστοποιήσουν τα συμπτώματα που βιώνουν. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό ή το νήπιό τους μπορεί να έχει διάσειση.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει διάσειση είναι δυνατόν να είναι τα ακόλουθα:

 • Κλάμα
 • Παράπονο για πόνο στο κεφάλι
 • Αδυναμία ύπνου ή ξύπνημα τη νύχτα
 • Να έχει αλλαγές στη διάθεση, όπως ανεξέλεγκτο γέλιο ή κλάμα ή έντονη νευρικότητα
 • Να είναι ευερέθιστο
 • Εμετός
 • Παρατηρούνται προβλήματα συγκέντρωσης
 • Προβλήματα ισορροπίας
 • Ευαισθησία στο φως ή τον ήχο

Εάν είστε παρόντες όταν το παιδί σας χτυπάει το κεφάλι του, θα πρέπει να εξακριβώσετε αμέσως τα σημάδια διάσεισης. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως, γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθείτε το παιδί σας έως και 48 ώρες μετά. Εάν τα συμπτώματα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, το παιδί πρέπει να αξιολογηθεί αμέσως από γιατρό. Ελέγχετε το παιδί σας κάθε μία έως δύο ώρες εάν έχει διάσειση.

Επιπλοκές

Μια επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια διάσειση είναι το σύνδρομο δευτερογενούς πρόσκρουσης. Αυτό προκύπτει εάν μια δεύτερη διάσειση συμβεί πριν επουλωθεί πλήρως η πρώτη.

Το σύνδρομο δευτερογενούς πρόσκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο οίδημα του εγκεφάλου. Ο κίνδυνος αυτής της επιπλοκής είναι πολύ μεγαλύτερος σε όσους ασχολούνται με αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο ή η πυγμαχία. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αναρρώνετε πάντα πλήρως από μια διάσειση πριν επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.

Άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν μετά από μια διάσειση είναι οι εξής:

 • Πονοκέφαλος
 • ίλιγγος (αίσθημα περιστροφής και ζάλης)
 • Μετατραυματική επιληψία (διαταραχή επιληπτικών κρίσεων)
 • Κατάθλιψη, άγχος ή αλλαγές στη συμπεριφορά
 • Ένας συγκεκριμένος τύπος εκφυλισμού του εγκεφάλου γνωστός ως χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια

Πώς αντιμετωπίζεται η διάσειση;

Χρειάζεστε σωματική και ψυχική ανάπαυση για να αναρρώσετε από μια διάσειση. Αν και θα χρειαστείτε περισσότερη ξεκούραση και ύπνο από το κανονικό, δεν χρειάζεται 100% πλήρης ξεκούραση. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ψυχική ξεκούραση μπορεί στην πραγματικότητα να επιμηκύνει την περίοδο ανάρρωσης και να σας κάνει πιο ευαίσθητους στις δραστηριότητες όταν επιστρέψετε σε αυτές.

Αντί να σταματήσετε εντελώς τις δραστηριότητες, μάθετε να αναγνωρίζετε τα ερεθίσματα που προκαλούν συμπτώματα διάσεισης. Ξεκινήστε να επιστρέφετε σιγά σιγά, σε μικρές δόσεις στην κανονικότητά σας. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, υπαναχωρήστε και ξεκουραστείτε. Δεν πειράζει να κάνετε κάποιες από τις δραστηριότητες που δεν σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα. Περιορίστε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.

Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα είναι οι εξής:

 • Το να στέλνετε μηνύματα/να περνάτε χρόνο κοιτάζοντας την οθόνη του smartphone σας.
 • Το διάβασμα.
 • Η παρακολούθηση τηλεόρασης.
 • Το να παίζετε βιντεοπαιχνίδια.
 • Η ακρόαση δυνατής μουσικής.
 • Το να κάνετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

Καθώς τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, μπορείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε περισσότερες από τις δραστηριότητές σας στην καθημερινότητά σας.

Μπορούν να χορηγηθούν παυσίπονα για το σύμπτωμα του πονοκεφάλου της διάσεισης;

Η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ναπροξένη (Aleve®) και η ιβουπροφαίνη (Advil®, Algofren®) δεν πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μετά την υποψία διάσεισης. Αυτά τα φάρμακα καλύπτουν τα συμπτώματα και αραιώνουν το αίμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους που πέφτουν και χτυπούν το κεφάλι τους, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο για αυτούς τους ανθρώπους να λαμβάνουν ήδη αυτά τα φάρμακα. Μετά τη διάγνωση της διάσεισης, εάν απαιτείται παυσίπονο, η παρακεταμόλη (Depon®) είναι μια πιο ασφαλής επιλογή. Τα συμπτώματα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Πόσο καιρό χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αναρρώσει από μια διάσειση;

Κάθε διάσειση σε κάθε άτομο είναι κατά κάποιον τρόπο ξεχωριστή και το ίδιο ισχύει και για το χρονοδιάγραμμα ανάρρωσής του. Σε γενικές γραμμές όμως, τα περισσότερα συμπτώματα διάσεισης υποχωρούν εντός 14 έως 21 ημερών. Ωστόσο, οι αδιάγνωστες, μη εντοπισμένες ή κακώς αντιμετωπισμένες διασείσεις μπορεί να καθυστερήσουν την ανάρρωσή σας – αυξάνοντας την από τις κλασικές δύο εβδομάδες σε μήνες ή και περισσότερο.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διάσειση και τα συμπτώματα της διάσεισης εξακολουθούν να υπάρχουν μετά από 14 ημέρες ή τα συμπτώματα επιδεινώνονται, επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρό που ειδικεύεται στη διαχείριση της διάσεισης.

Η ήπια διάσειση είναι σοβαρή;

Ακόμα και αν σας είπαν ότι είχατε μόνο μια “ήπια διάσειση”, όλες οι διασείσεις πρέπει να θεωρούνται σοβαρά περιστατικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αλήθεια ότι μια απλή διάσειση είναι απίθανο να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Ωστόσο, ακόμη και μια ήπια διάσειση σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για μια νέα διάσειση.

Επιπλέον, εάν υποστείτε μια άλλη διάσειση προτού υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα της πρώτης διάσεισης, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο μόνιμης βλάβης ή ακόμη και θανάτου σε περίπτωση νέας διάσεισης.

Πότε μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από διάσειση;

Οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο να κοιμηθεί κανείς μετά από διάσειση. Ωστόσο, είναι πλέον αποδεκτό ότι ο ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από τον τραυματισμό σας πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προηγηθεί αξιολόγηση από έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν σοβαρότερο εγκεφαλικό τραύμα.

Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι μπορείτε να αφήσετε ένα άτομο με πιθανή διάσειση να κοιμηθεί εάν προηγουμένως ήταν ξύπνιο και ικανό να συζητήσει και δεν παρουσιάζει σημάδια διάσεισης, όπως διεσταλμένες κόρες ή δυσκολία στο περπάτημα.

Άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι όλες οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό ιατρό. Επίσης, ενδεχομένως συνιστούν να γίνεται μερικές φορές έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το άτομο που κοιμάται με διάσειση αναπνέει κανονικά, κάτι που δεν απαιτεί να το ξυπνήσουν.

Τα παιδιά που παθαίνουν διάσειση πρέπει να αξιολογούνται πλήρως από γιατρό. Μόλις η κατάσταση ξεκαθαρίσει, τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να κοιμούνται όσο θέλουν. Επιπλέον, θα πρέπει να ξεκουράζουν το σώμα και το μυαλό τους για 24 έως 48 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αθλούνται, να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές ή να πηγαίνουν σχολείο. Μετά από αυτή την περίοδο ανάπαυσης, η σταδιακή επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες (εφόσον αυτές δεν προκαλούν την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων) θα βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.