Πώς είναι οι πνεύμονες των καπνιστών σε σχέση με τους φυσιολογικούς υγιείς πνεύμονες;

Πώς είναι οι πνεύμονες των καπνιστών σε σχέση με τους φυσιολογικούς υγιείς πνεύμονες;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
10 Λεπτά

Πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει τον όρο “πνεύμονες καπνιστή” ή έχουν δει δίπλα-δίπλα φωτογραφίες των μαύρων πνευμόνων κάποιου που κάπνιζε και των ροζ πνευμόνων κάποιου που δεν κάπνιζε.

Το κάπνισμα μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση των πνευμόνων καθώς και να μειώσει τη λειτουργικότητά τους.

Τι είναι οι πνεύμονες των καπνιστών;

Ο όρος “πνεύμονες καπνιστή” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους πνεύμονες κάποιου που καπνίζει.

Με την πάροδο του χρόνου, το τσιγάρο μπορεί να κάνει τους πνεύμονες μαυριδερούς ή καφετί χρώματος, να μειώσει την πνευμονική χωρητικότητα και να κάνει τους πνεύμονες πιο ευάλωτους σε μολυσματικά βακτήρια.

Οι προειδοποιήσεις με εικόνες ή οι εικόνες πνευμόνων που έχουν υποστεί βλάβη από το κάπνισμα μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά τους ανθρώπους από το να καπνίζουν τσιγάρα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) και οι αντίστοιχοι οργανισμοί και υπουργεία πολλών ακόμα χωρών έχουν καταβάλει προσπάθειες να καταγράψουν τους κινδύνους για την υγεία από τη χρήση καπνού και να τοποθετήσουν γραφικές εικόνες -όπως οι κατεστραμμένοι πνεύμονες- στις συσκευασίες των τσιγάρων, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κάπνισμα.

Πώς το κάπνισμα αλλάζει τους πνεύμονες

Τόσο η εμφάνιση όσο και η φυσιολογία και η λειτουργία των πνευμόνων επηρεάζονται από το κάπνισμα.

Εμφάνιση των πνευμόνων

Οι υγιείς πνεύμονες κάποιου που δεν καπνίζει έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα, ενώ οι πνεύμονες κάποιου που καπνίζει μπορεί να γίνουν μαύροι ή γκρίζοι με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με το πόσο πολύ καπνίζει.

Η αιτία του αποχρωματισμού είναι η μαύρου χρώματος πίσσα (σωματιδιακή ύλη που δημιουργείται όταν καίτε καπνό) που εισπνέεται όταν ρουφάτε ένα τσιγάρο.

Οι πνεύμονες κάποιου που καπνίζει μπορεί επίσης να φαίνονται μεγαλύτεροι σε μέγεθος λόγω φλεγμονής.

Τα δηλητηριώδη σωματίδια και αέρια στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση στους πνεύμονες.

Ο πνεύμονας συνδέεται και εκτίθεται μέσω των αεραγωγών σε έναν δυνητικά βλαβερό εξωτερικό κόσμο.

Κατά συνέπεια, οι κυψελιδικοί χώροι περιέχουν κανονικά εξειδικευμένα κύτταρα που απομακρύνουν τα μολυσματικά συστατικά, τα λεγόμενα κυψελιδικά μακροφάγα.

Η δουλειά αυτών των μακροφάγων είναι να καταπίνουν (φαγοκυτταρώνουν) κάθε πιθανώς επιβλαβές ξένο υλικό που εισέρχεται στον πνεύμονα μέσω των αεραγωγών.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές ακαθαρσίες που εισπνέονται σε μεγάλες ποσότητες απευθείας στον πνεύμονα.

Για το λόγο αυτό, οι κυψελιδικοί χώροι του καπνιστή περιέχουν πολυάριθμα κύτταρα καθαρισμού (μακροφάγα) τα οποία είναι γεμάτα με απορροφημένα (φαγοκυτταρωμένα) σωματίδια ακαθαρσιών και υπολειμμάτων.

Κάτω από το μικροσκόπιο, με αυτή την υψηλή μεγέθυνση, μπορείτε πραγματικά να δείτε τα μαύρα και καφέ απορροφημένα σωματίδια στα κύτταρα των κυψελίδων.

Πράγματι, ο πνεύμονας του καπνιστή μπορεί να έχει τόσο πολύ από αυτό το σωματιδιακό υλικό, ώστε ο πνεύμονας να φαίνεται γκριζόμαυρος με γυμνό μάτι.

Τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεστε μικροσκόπιο για να διαπιστώσετε αν κάποιος είναι ή ήταν βαρύς καπνιστής.

Η εξέταση του πνεύμονα ενός καπνιστή με γυμνό μάτι θα αποκαλύψει συνήθως έναν διευρυμένο γκριζόμαυρο πνεύμονα με διευρυμένους χώρους αέρα (το εμφύσημα).

Το διάφραγμα, ή ο μυς κάτω από τους πνεύμονες, μπορεί επίσης να είναι μικρότερο σε άτομα που καπνίζουν σε σχέση με άτομα που δεν καπνίζουν.

Το κάπνισμα προκαλεί συρρίκνωση του διαφράγματος λόγω της μυϊκής ατροφίας ή της λέπτυνσης των μυών.

Η μυϊκή ατροφία του διαφράγματος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν όσο περισσότερο καπνίζουν.

Τοξίνες και τοξικές ουσίες στους πνεύμονες

Οι βλεφαρίδες είναι μικροσκοπικά εξαρτήματα που μοιάζουν με τρίχες και εμποδίζουν τη βρωμιά και τη βλέννα να εισέλθουν στους πνεύμονες.

Οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου, όπως η φορμαλδεΰδη, παραλύουν τις βλεφαρίδες και τελικά τις καταστρέφουν, με αποτέλεσμα αυτές να μην μπορούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους.

Χωρίς τις βλεφαρίδες, οι τοξίνες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου (πάνω από 70 από τις οποίες είναι καρκινογόνες) και άλλοι μολυσματικοί οργανισμοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στους πνεύμονες, όπου μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Φραγμένοι αεραγωγοί

Η καταστροφή των βλεφαρίδων οδηγεί επίσης σε συσσώρευση βλέννας στους αεραγωγούς, η οποία προκαλεί τον χρόνιο βήχα που είναι γνωστός ως “βήχας του καπνιστή ” ή “τσιγαρόβηχας”.

Η φλεγμονή επηρεάζει επίσης τους αεραγωγούς και μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές ασθένειες.

Για παράδειγμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής των μεγάλων αεραγωγών που ονομάζονται βρόγχοι.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει εμφύσημα, έναν τύπο ΧΑΠ.

Οι αεραγωγοί περιέχουν αεροφόρους σάκους που ονομάζονται κυψελίδες, οι οποίες κανονικά είναι ελαστικές, δηλαδή διαστέλλονται κατά την εισπνοή και συστέλλονται κατά την εκπνοή.

Το κάπνισμα προκαλεί την απώλεια της ελαστικότητας των σάκων αυτών και την αποσυμπίεσή τους, καθιστώντας δυσκολότερη την εισπνοή οξυγόνου και την εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα.

Η ελαστικότητα των αεροφόρων σάκων μειώνει την πνευμονική χωρητικότητα, δηλαδή την ποσότητα αέρα που μπορείτε να εισπνεύσετε.

Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την πρόσληψη οξυγόνου, γεγονός που επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά σας.

Η έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρδιακές προσβολές.

Μπορούν οι εικόνες των πνευμόνων των καπνιστών να κάνουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα;

Το 2020, ο FDA επέβαλε στους κατασκευαστές τσιγάρων να εκτυπώνουν μία από τις 11 προειδοποιήσεις για την υγεία απευθείας στα πακέτα των τσιγάρων τους πριν μπορέσουν να τα πουλήσουν στα καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη χώρα μας η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται εδώ και χρόνια, με μακάβριες και αποθαρρυντικές εικόνες να “κοσμούν” τα πακέτα των τσιγάρων.

Οι προειδοποιήσεις αυτές αποτελούν συνδυασμό κειμένου και γραφικής εικόνας, προκειμένου να προβάλλονται σε εμφανές σημείο στους καταναλωτές οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στην υγεία.

Μια τέτοια προειδοποίηση για την υγεία αναφέρει: “Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί θανατηφόρες πνευμονοπάθειες στους μη καπνιστές”, συνοδευόμενη από μια εικόνα πνευμόνων γκρίζου χρώματος.

(Άνθρωποι που δεν καπνίζουν μπορούν να προσβληθούν από πνευμονοπάθεια εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος).

Η απεικόνιση των πνευμόνων που έχουν υποστεί βλάβη από το κάπνισμα στο πακέτο των τσιγάρων μπορεί να είναι ένας τρόπος αποθάρρυνσης ορισμένων καταναλωτών από την αγορά τσιγάρων – αλλά η αποτελεσματικότητά της μπορεί να εξαρτάται από το πόσο εξαρτημένο είναι ένα άτομο από τη νικοτίνη.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν μικρότερη εξάρτηση από τη νικοτίνη αποθαρρύνονταν περισσότερο από τις γραφικές εικόνες και ήταν λιγότερο πιθανό να αγοράσουν πακέτα τσιγάρων με αυτές τις εικόνες.

Οι εικόνες είχαν μικρότερη επίδραση στους συμμετέχοντες με υψηλότερη εξάρτηση από τη νικοτίνη, οι οποίοι ήταν πιο πιθανό να αγοράσουν τα τσιγάρα τους παρά τις εικόνες που είχαν επάνω τους.

Αλλά οι παραστατικές εικόνες μπορεί να εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ανθρώπων που κάπνιζαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να συζητήσουν για τους κινδύνους του καπνίσματος με άλλα μέλη της οικογένειας ή συνομηλίκους τους, αφού είχαν δει ένα πακέτο τσιγάρων με μια παραστατική εικόνα.

Οι εικόνες μπορεί να αποτρέψουν αυτούς τους εφήβους και τους φίλους τους από το κάπνισμα στο μέλλον.

Διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος ελαχιστοποιεί τη βλάβη στους πνεύμονές σας και επιτρέπει στο σώμα σας να ξεκινήσει τη διαδικασία επούλωσης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η λειτουργία των πνευμόνων ενός ατόμου αυξάνεται μόλις δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Μεταξύ ενός μήνα και ενός έτους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, θα έχετε λιγότερο βήχα και λιγότερη δύσπνοια.

Οι βλεφαρίδες αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι κανονικά, καθαρίζοντας τους πνεύμονες.

Η διακοπή του καπνίσματος σημαίνει επίσης ότι μειώνετε τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος- για να ξεκινήσετε, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας για το ποιες επιλογές μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς.

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT) για να απεξαρτηθούν από το τσιγάρο.

Η NRT χορηγεί μια μικρή ποσότητα νικοτίνης χωρίς τις άλλες τοξίνες του τσιγάρου. Κυκλοφορεί σε τοπικά επιθέματα, παστίλιες, σπρέι, τσίχλες και άλλες μορφές.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως το Chantix (βαρενικλίνη).

Το Chantix μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της στέρησης νικοτίνης.

Όπως με κάθε φάρμακο, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές.

Μιλήστε με έναν γιατρό για να διαπιστώσετε αν ένα φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή για εσάς.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.