Πώς να επιλέξετε το καλύτερο σαπούνι για τον τύπο του δέρματός σας

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Ξεκινώντας από την καθαριότητα, την απαλότητα και τη λάμψη του δέρματος και φτάνοντας μέχρι τη διαχείριση των προβλημάτων της επιδερμίδας, η επιλογή του σωστού σαπουνιού μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη.

Πώς μπορείτε όμως να επιλέξετε το καλύτερο σαπούνι για τον τύπο της επιδερμίδας σας;

Τα σαπούνια διαφέρουν ανάλογα με τη χημική τους σύνθεση και τις επιδράσεις που έχουν στο δέρμα.

Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας και θα πρέπει να βρείτε το πιο κατάλληλο σαπούνι για αυτόν.

Καλύτερο σαπούνι
Πώς να επιλέξετε το καλύτερο σαπούνι για τον τύπο του δέρματός σας

Πώς δρουν τα σαπούνια;

Ο πρωταρχικός σκοπός των σαπουνιών και των καθαριστικών είναι να απομακρύνουν τη βρωμιά, τον ιδρώτα και τα έλαια από το δέρμα σας.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια επιφανειοδραστικών ουσιών που περιβάλλουν το λάδι και τη βρωμιά, τα διαλύουν και διευκολύνουν το νερό να τα ξεπλύνει.

Βοηθούν επίσης στην απολέπιση του δέρματός σας, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Οι εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας έρχονται καθημερινά σε επαφή με τη βρωμιά, τη ρύπανση και οι καλυπτόμενες περιοχές λερώνονται λόγω της συνεχούς εφίδρωσης και της υγρασίας.

Το δέρμα σας εκκρίνει ένα φυσικό έλαιο που ονομάζεται σμήγμα, το οποίο αναμιγνύεται με τη βρωμιά στο δέρμα σας, καθιστώντας δύσκολη την απομάκρυνσή της από την επιφάνεια του δέρματός σας.

Η χρήση νερού βοηθά απλώς στον βαθύ καθαρισμό του δέρματός σας. Ένα κατάλληλο σαπούνι δρα εξαιρετικά όσον αφορά τον ενδελεχή καθαρισμό του.

Ένα μόριο σαπουνιού έχει αφενός αλάτι και αφετέρου λίπος. Τα τμήματα του άλατος προσελκύουν το νερό και τα λιπαρά τμήματα προσελκύουν τους ρύπους και τα έλαια.

Όταν εφαρμόζετε σαπούνι στο δέρμα σας με νερό, τα μόρια διαχωρίζουν τα βακτήρια, τα μικρόβια και τη βρωμιά στο δέρμα σας σχηματίζοντας έναν κύκλο γύρω από καθένα από αυτά.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί κύκλοι σαπουνιού γύρω από τα βακτήρια και τη βρωμιά ονομάζονται μικκύλια.

Η βρωμιά και τα μικρόβια απομακρύνονται από την επιφάνεια του δέρματός σας μόλις σχηματιστούν μικκύλια. Τα μόρια ελαίου του δέρματός σας ξεπλένονται όταν περιβάλλονται από σαπούνι.

Τα περισσότερα καθαριστικά με βάση το σαπούνι έχουν pH περίπου 9-10 και γι’ αυτό διαταράσσουν την ουδετερότητα του δέρματος και το καταστρέφουν σε κυτταρικό επίπεδο, οδηγώντας σε διαδερμική απώλεια νερού.

Από την άλλη πλευρά, τα καθαριστικά χωρίς σαπούνι έχουν pH περίπου 5,5-6,5, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ουδετερότητας του δέρματος, καθώς έχουν την τέλεια ισορροπία οξέων και βάσεων, όπως απαιτεί το δέρμα.

Ποιοι είναι οι τύποι των σαπουνιών που διατίθενται στην αγορά;

1. Γνήσια ή παραδοσιακά σαπούνια

Τα γνήσια ή παραδοσιακά σαπούνια είναι εκείνα που παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο και περιλαμβάνουν αλκαλικά άλατα λιπαρών οξέων.

Τέτοια σαπούνια διατίθενται ακόμη και σήμερα στην αγορά. Πολλές μεγάλες και μικρές μάρκες παρασκευάζουν γνήσια σαπούνια.

Τα γνήσια σαπούνια σε μπάρα έχουν ορισμένες επιφανειοδραστικές ουσίες που ελαχιστοποιούν την επιφανειακή τάση μεταξύ λαδιού και νερού και καθαρίζουν τέλεια τους ρύπους.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι το γνήσιο σαπούνι διαταράσσει την ισορροπία του pH του δέρματος.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ακόμη και μετά τον καθαρισμό του δέρματός σας με τέτοιο σαπούνι, η ισορροπία του pH του δέρματός σας επιστρέφει γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα.

2. Σαπούνια Syndet

Τα σαπούνια Syndet είναι σαπούνια που αποτελούνται από συνθετικά επιφανειοδραστικά και άλλα χημικά συστατικά.

Τα σαπούνια Syndet διαφέρουν από τα σαπούνια που παρασκευάζονται με φυτικά έλαια. Οι επιφανειοδραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μπάρες syndet προέρχονται από λίπη, λάδια και πετρέλαιο.

Σε αντίθεση με τα γνήσια σαπούνια, δεν υφίσταται φυσική σαπωνοποίηση. Ολόκληρη η σύνθεση γίνεται με χημική διαδικασία.

Τα περισσότερα σαπούνια ομορφιάς που αγοράζετε από το εμπόριο είναι συνήθως σαπούνια syndet.

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για ξηρότητα του δέρματος μετά τη χρήση τέτοιων σαπουνιών.

3. Υπερλιπαρά σαπούνια

Τα υπερλιπαρά σαπούνια είναι ουσιαστικά γνήσια σαπούνια που περιέχουν επιπλέον λάδι που δεν έχει σαπωνοποιηθεί.

Η υπερλιπαρή ιδιότητα του σαπουνιού ενυδατώνει ακόμα καλύτερα το δέρμα σας και το καθιστά λιγότερο ερεθιστικό.

Ωστόσο, μπορεί να θεωρήσετε αυτά τα σαπούνια βαριά και να θεωρήσετε ότι δεν καθαρίζουν αρκετά.

4. Φαρμακευτικά σαπούνια

Τα φαρμακευτικά σαπούνια περιλαμβάνουν αντιβακτηριακές ιδιότητες σε συνδυασμό με φυσικά συστατικά.

Σας βοηθούν να ενυδατώσετε το δέρμα σας, να διατηρήσετε το επίπεδο του pH της επιδερμίδας σας, έχουν αντισηπτικές ιδιότητες, αποτρέπουν την οσμή του σώματος κ.λπ. Εάν έχετε οποιοδήποτε είδος δερματικής αλλεργίας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτικά σαπούνια.

Τα φαρμακευτικά σαπούνια χωρίζονται περαιτέρω σε τρεις τύπους:

α) Αντιβακτηριδιακά σαπούνια:

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια είναι ειδικά σχεδιασμένα με συστατικά που σκοτώνουν τα βακτήρια στο δέρμα σας. Τα περισσότερα αντιβακτηριδιακά σαπούνια περιέχουν τρικλοζάνη και άλλα πρόσθετα συστατικά.

β) Αντιμυκητιασικά σαπούνια:

Τα αντιμυκητιασικά σαπούνια παρασκευάζονται με συστατικά που καταπολεμούν τους μύκητες, τη μικοναζόλη και την κετοκοναζόλη ή φυσικά συστατικά όπως το έλαιο τεϊόδεντρου και το ελαιόλαδο.

γ) Αποσμητικά σαπούνια:

Πρόκειται για αρωματικά σαπούνια που διατηρούν την οσμή του σώματός σας υπό έλεγχο. Το αποσμητικό σαπούνι βοηθά στην απολέπιση του δέρματος και το διατηρεί ενυδατωμένο. Ορισμένα από αυτά τα σαπούνια μπορούν επίσης να αποτρέψουν την εφίδρωση.

5. Σαπούνια με βότανα

Τα σαπούνια με βότανα περιέχουν φυσικά βότανα που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για το δέρμα σας.

Δεν προκαλούν καμία βλάβη ή παρενέργεια στο δέρμα σας. Τα φυτικά σαπούνια είναι απαλά και καταπραϋντικά για το δέρμα σας.

Επίσης, στα φυτικά σαπούνια δεν χρησιμοποιούνται τεχνητά αρώματα. Το άρωμα των φυτικών σαπουνιών προέρχεται από φυσικά συστατικά.

s3
Πώς να επιλέξετε το καλύτερο σαπούνι για τον τύπο του δέρματός σας

Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο σαπουνιού για το δέρμα σας;

A. Κανονικό δέρμα

Το κανονικό δέρμα υποδηλώνει ότι το δέρμα σας δεν είναι ούτε πολύ λιπαρό ούτε πολύ ξηρό. Συνεπώς, το σαπούνι σας πρέπει να είναι τόσο ουδέτερο όσο και το δέρμα σας.

Μην επιλέξετε ένα σαπούνι που είναι φτιαγμένο για ξηρό δέρμα ή για λιπαρό δέρμα. Η χρήση του λάθος σαπουνιού μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματός σας ή να κάνει το δέρμα σας εξαιρετικά ξηρό.

Είναι προτιμότερο να αναζητήσετε ένα σαπούνι που είναι απαλό και διατηρεί την ισορροπία του pH του δέρματός σας. Μπορείτε να επιλέξετε σαπούνια με βότανα.

B. Λιπαρό δέρμα

Τα άτομα με λιπαρό δέρμα έχουν υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Αυτοί οι τύποι δέρματος είναι πιο επιρρεπείς σε εξάρσεις ακμής.

Φροντίστε να πλένετε συχνά το πρόσωπό σας και αποφύγετε τη χρήση ισχυρών σαπουνιών.

Αναζητήστε συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, έλαιο τεϊόδεντρου και αλόη βέρα, πλιγούρι βρώμης, θαλασσινό αλάτι κ.λπ.

Αυτά τα συστατικά είναι ήπια για το δέρμα και βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας λίπους από την επιδερμίδα σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το σαπούνι σας είναι μη φαγεσωρογόνο.

Γ. Ξηρό δέρμα

Η μειωμένη παραγωγή σμήγματος οδηγεί σε ξηρό δέρμα. Τα άτομα με ξηρό δέρμα έχουν συχνά κνησμό, νιφάδες, ξηρές κηλίδες κ.λπ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γλυκερίνη, το βούτυρο κακάο, το έλαιο καρύδας, το βούτυρο καριτέ, το ελαιόλαδο, το έλαιο jojoba, και η αλόη βέρα είναι τα καλύτερα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε στο σαπούνι σας. Αυτά τα συστατικά διαθέτουν αυξημένες ενυδατικές ιδιότητες.

Δ. Ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα είναι πιθανότερο να εμφανίσει δερματικό ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις.

Επομένως, θα πρέπει να επιλέγετε ήπια και καταπραϋντικά προΐόντα. Το σαπούνι σας δεν πρέπει να έχει τεχνητά αρώματα, αλκοόλ και θειικά άλατα. Προτιμήστε ένα σαπούνι που περιέχει φυσικά συστατικά και δεν θα προκαλούσε καμία βλάβη στο δέρμα σας.

E. Μικτό δέρμα

Το μικτό δέρμα έχει τόσο ξηρές όσο και λιπαρές ιδιότητες. Αν έχετε έναν τέτοιο τύπο δέρματος, αποφύγετε τα σαπούνια που είναι φτιαγμένα ειδικά για λιπαρό ή ξηρό δέρμα.

Τα σαπούνια με γλυκερίνη μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για το μικτό δέρμα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.