Ημικρανίες

Πώς να προλάβετε τις ημικρανίες

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
15 Λεπτά

Εάν είστε επιρρεπείς στις ημικρανίες, η πρόληψη μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής σας.

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η πρόληψη αυτή μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες (CAM), και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και χειρουργικές προσεγγίσεις.

Δεδομένου του πόσο εξουθενωτικές μπορεί να είναι, η πρόληψη των ημικρανιών αποτελεί στόχο όλων όσων τις βιώνουν.

Αλλά οι στρατηγικές πρόληψης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές εάν οι ημικρανίες σας τείνουν να είναι σοβαρές ή διαρκούν αρκετές ημέρες ή εάν τα φάρμακα για την ημικρανία σας προκαλούν αφόρητες παρενέργειες ή αποδεικνύονται αναποτελεσματικά για εσάς.

Ημικρανίες
Ημικρανίες

Θεραπείες στο σπίτι και τρόπος ζωής

Λένε ότι η καλύτερη επίθεση είναι μια καλή άμυνα, και αυτό ισχύει απόλυτα για τις ημικρανίες.

Οι ημικρανίες έχουν συχνά διάφορα εναύσματα, πολλά από τα οποία συνδέονται με τον τρόπο ζωής, και η αποφυγή τους μπορεί συχνά να αποτρέψει ένα επεισόδιο.

Η καλύτερη διάσταση αυτής της προσέγγισης: Δεν παρουσιάζει παρενέργειες.

Λάβετε υπόψη ότι δεν επηρεάζει κάθε παράγοντας του τρόπου ζωής κάθε άτομο με τον ίδιο τρόπο.

Για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα και ήχοι μπορεί να αποτελούν σημαντικούς εκλυτικούς παράγοντες ημικρανίας για ορισμένους ανθρώπους, αλλά μπορεί να μην επηρεάζουν καθόλου εσάς.

Κοιμηθείτε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου είναι από τις πιο συχνές αιτίες των ημικρανιών. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής (CDC) συνιστούν επτά ή περισσότερες ώρες ποιοτικού ύπνου ανά νύχτα για τους ενήλικες.

Εάν όμως η κατάκλιση και η παραμονή στον ύπνο είναι συστηματικά δύσκολη ή ροχαλίζετε συχνά ή προσπαθείτε να πάρετε αέρα, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να αποκλείσετε την πιθανότητα διαταραχής του ύπνου.

Ορισμένες προσαρμογές είναι δυνατόν να γίνουν στο περιβάλλον του ύπνου σας για να αντιμετωπιστούν πράγματα που ίσως διαταράσσουν τον ύπνο σας.

Μπορεί να ωφεληθείτε από το να κρεμάσετε σκίαστρα συσκότισης για να αποτρέψετε το φως να εισχωρήσει ή να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας σε μια δροσερή, άνετη θερμοκρασία.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ αργά μέσα στην ημέρα ή να αποφεύγετε να τρώτε ακριβώς πριν από τον ύπνο.

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνει τη διαφορά.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κλείνετε την τηλεόραση και άλλες συσκευές μια ώρα πριν από τον ύπνο, βάζετε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο και διαβάζετε ή ακούτε απαλή μουσική.

Βάλτε τα δυνατά σας για να τηρήσετε ένα πρόγραμμα ύπνου που θα σας εξασφαλίσει επαρκή ύπνο.

Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τα διατροφικά ερεθίσματα

Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν ημικρανίες μετά την κατανάλωση σοκολάτας, προϊόντων σόγιας, τροφίμων που περιέχουν νιτρικά, γλουταμικό μονονάτριο (MSG) ή χρωστικές ουσίες τροφίμων.

Δεδομένου ότι ορισμένα τρόφιμα περιέχουν πολλαπλά συστατικά, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε ποιο από αυτά πυροδοτεί τις ημικρανίες σας.

Εάν εμφανίζετε ημικρανίες μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε είδους τροφίμου, καταγράψτε το περιστατικό σε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να δείτε αν, με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει κάποιο μοτίβο.

Σημειώστε την ώρα που το φάγατε και την ποσότητα που καταναλώσατε.

Η τήρηση ενός λεπτομερούς ημερολογίου τροφίμων μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέρος μιας δίαιτας αποκλεισμού.

Αλλά και αυτή η προσέγγιση έχει τα μειονεκτήματά της- με την πάροδο του χρόνου, μια επιθετική δίαιτα αποκλεισμού μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, γι’ αυτό δεν συνιστάται να ακολουθήσετε αυτή την προσέγγιση για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα έχει εντοπίσει μερικές πιθανές “δίαιτες ημικρανίας”.

Συγκεκριμένα, έχει προταθεί ότι η κετογόνος δίαιτα μειώνει τα επίπεδα cGRP, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, τα οποία συνδέονται στενά με τις ημικρανίες.

Ακόμα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί ότι η η κετογόνος δίαιτα είναι συγκεκριμένα ευεργετική για τη διαχείριση της ημικρανίας.

Αποφύγετε τις μυρωδιές και τους ήχους που προκαλούν προβλήματα

Οι έντονες μυρωδιές, όπως των προϊόντων καθαρισμού και των καλλυντικών, μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία, ενώ η παρατεταμένη έκθεση σε αναθυμιάσεις μπορεί επίσης να την προκαλέσει.

Αν η αποφυγή αυτών των εκλυτικών παραγόντων δεν είναι εφικτή, μπορείτε να νιώσετε ανακούφιση χρησιμοποιώντας ένα βύσμα στη μύτη, φορώντας μάσκα N95 ή εφαρμόζοντας μια σταγόνα έλαιο μέντας στο μέτωπο ή στους κροτάφους σας.

Οι δυνατοί θόρυβοι και ορισμένοι ήχοι είναι επίσης γνωστό ότι πυροδοτούν ημικρανίες σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά το να διατηρείτε ένα ήσυχο περιβάλλον είναι συχνά ευκολότερο να το λέτε παρά να το κάνετε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διασφάλιση χρόνου για σιωπηλό διαλογισμό μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων ημικρανίας.

Δοκιμάστε να αποτραβηχτείτε για δέκα λεπτά διαλογισμού όταν οι αισθήσεις σας δείχνουν να είναι καταβεβλημένες.

Λάβετε υπόψη ότι το να κρατάτε το τηλέφωνο στο αυτί σας για πολλή ώρα ή να φοράτε ακουστικά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ημικρανία.

Μπορεί να θεωρείτε ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε ανοιχτή ακρόαση όταν έχετε παρατεταμένες τηλεφωνικές κλήσεις ή μια ημέρα γεμάτη τηλεδιασκέψεις.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος είναι ένας συνηθισμένος εκλυτικός παράγοντας και οι σχετικές ημικρανίες μπορεί να εμφανιστούν τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από μια στρεσογόνο κατάσταση.

Η πλήρης αποφυγή αγχωτικών καταστάσεων δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση, αλλά μπορείτε να αφιερωθείτε στην εφαρμογή τεχνικών που μπορούν να σας βοηθήσουν να τις διαχειριστείτε καλύτερα.

Ασκηθείτε, κρατήστε ημερολόγιο, ασχοληθείτε με ένα χόμπι – βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και αφιερώστε χρόνο γι’ αυτό κάθε μέρα.

Φροντίστε επίσης να προγραμματίζετε κάποιο χρόνο ηρεμίας μετά από ιδιαίτερα στρεσογόνα γεγονότα για να χαλαρώσετε.

Όταν είστε αγχωμένοι, να ξέρετε ότι το να εντείνετε την προσοχή σας σε άλλα ερεθίσματα μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ.

Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά όταν έχετε βρεθεί σε μια ταραχώδη περίοδο στη δουλειά.

Ρυθμίστε την πρόσληψη καφεΐνης

Η καφεΐνη είναι συστατικό ορισμένων φαρμάκων κατά της ημικρανίας που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως το Excedrin (παρακεταμόλη, σαλικυλικό οξύ, καφεΐνη).

Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο και την πρόληψη των ημικρανιών.

Όμως, σε κάποιους ανθρώπους, η πρόσληψη καφεΐνης στην πραγματικότητα προκαλεί ημικρανίες.

Η καφεΐνη είναι ένας αγγειοσυσταλτικός παράγοντας (στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία) και η ημικρανία σχετίζεται με την αγγειοδιαστολή.

Εάν το σώμα σας συνηθίσει στην αγγειοσύσπαση που προκαλείται από την καφεΐνη, o φυσικός έλεγχος των αγγείων σας θα προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση.

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος (συνήθως λίγες ημέρες) για να προσαρμοστεί ξανά όταν υπάρχει αλλαγή στη ρουτίνα σας.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, ακούστε το σώμα σας.

Εάν μπορείτε να ανεχτείτε λίγη καφεΐνη, είναι καλύτερο να διατηρείτε την πρόσληψη καφεΐνης προβλεπόμενη και τακτική -τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς τον χρόνο.

Αν παρατηρήσετε, ωστόσο, ότι η κατανάλωση καφεΐνης τείνει να πυροδοτεί ημικρανίες, ίσως να εξετάσετε το ενδεχόμενο να την αποφύγετε εντελώς.

Να γνωρίζετε ότι ο καφές, η σοκολάτα, το κακάο και το τσάι περιέχουν καφεΐνη.

Αποφύγετε τα έντονα φώτα

Τα έντονα φώτα μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας.

Αν αισθάνεστε ότι τα φώτα γύρω σας είναι πολύ έντονα, προτιμήστε να φοράτε γυαλιά ηλίου ή να χαμηλώνετε τα φώτα όταν είναι εφικτό.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το φως -ιδιαίτερα το πράσινο φως- μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη και η φωτοθεραπεία έχει συγκεντρώσει την προσοχή πολλών για τις δυνατότητές της να προλαμβάνει τις ημικρανίες.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας, η αντικατάσταση ορισμένων πηγών φωτός στο σπίτι με πράσινους λαμπτήρες και “λαμπτήρες ημικρανίας” μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και ανέξοδη μορφή προληπτικής φροντίδας.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του σώματός σας

Οι ημικρανίες έχουν συσχετιστεί με αλλαγές στη θερμοκρασία, όπως η έκθεση στο κρύο και τη ζέστη.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή να ντυθείτε με τρόπο που να σας εμποδίζει να ζεσταθείτε ή να κρυώσετε πολύ.

Εάν αισθάνεστε ότι σας έρχεται ημικρανία ή εάν γνωρίζετε ότι έχετε εκτεθεί σε έναν από τους παράγοντες που προκαλούν ημικρανίες, η χρήση μιας παγοκύστης στο λαιμό, τους ώμους ή το μέτωπό σας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας ολοκληρωμένης ημικρανίας. Εναλλακτικά, η χρήση ενός ζεστού μαξιλαριού μπορεί να βοηθήσει.

Συνταγές

Εάν έχετε περισσότερες από τρεις έως πέντε ημικρανίες το μήνα (ή περισσότερες από πέντε ημέρες ημικρανίας το μήνα), ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε καθημερινά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την πρόληψη της ημικρανίας.

Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα δεν ενδείκνυνται επισήμως για την προφύλαξη από την ημικρανία, αλλά χρησιμοποιούνται συχνά εκτός ετικέτας για το σκοπό αυτό.

Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μια διακύμανση στη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών.

Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιείτε συνταγογραφούμενα φάρμακα προφύλαξης από ημικρανίες για χρόνια ή ίσως μπορέσετε να τα διακόψετε μετά από λίγο καιρό, όταν οι ημικρανίες σας βελτιωθούν.

  • Φάρμακα κατά της cGRP

Οι αναστολείς του πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (cGRP) είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της ημικρανίας.

Αυτά τα φάρμακα είναι αντισώματα που μπλοκάρουν τον υποδοχέα cGRP, ο οποίος είναι ένας υποδοχέας πόνου.

Ο cGRP μπορεί επίσης να προκαλέσει αγγειοδιαστολή (διεύρυνση των αρτηριών), η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στα συμπτώματα της ημικρανίας. Με τον αποκλεισμό της δράσης του cGRP, τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να διατηρήσουν το φυσιολογικό τους εύρος.

  • Αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά ενδείκνυνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ωστόσο, χρησιμοποιούνται συχνά και για την πρόληψη της ημικρανίας.

Όταν χρησιμοποιούνται για την προφύλαξη από την ημικρανία, τα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνται συνήθως σε χαμηλότερη δόση από τη συνιστώμενη για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Αυτά τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, αλληλεπιδρούν με τους νευροδιαβιβαστές που μεσολαβούν στον πόνο.

Μπορεί να χρειαστούν τέσσερις έως έξι εβδομάδες καθημερινής χρήσης αντικαταθλιπτικών πριν παρατηρήσετε μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ημικρανιών σας.

  • Αντισπασμωδικά

Αρκετά φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ημικρανίας όταν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Η καθημερινή χρήση χαμηλής δόσης αντιυπερτασικών φαρμάκων μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της συχνότητας της ημικρανίας για ορισμένα άτομα.

Δύο μορφές αντιυπερτασικών φαρμάκων διακρίνονται ιδιαίτερα για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν τις ημικρανίες.

  • Β-αναστολείς, όπως το Inderal (προπρανολόλη) ή το Lopressor (μετοπρολόλη)
  • Αναστολείς ΜΕΑ, όπως το Vasotec (εναλαπρίλη) ή το Prinivil (λισινοπρίλη)
  • Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη
  • Στεροειδή

Σε γενικές γραμμές, όταν χρησιμοποιούνται στεροειδή για την πρόληψη της ημικρανίας, χρησιμοποιούνται για σύντομο χρονικό διάστημα (μία έως δύο εβδομάδες).

  • Αντισυλληπτικά από το στόμα

Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ημικρανικών πονοκεφάλων όταν χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά από το στόμα.

Αυτό είναι πιο συνηθισμένο για τις γυναίκες που εμφανίζουν ημικρανίες εμμήνου ρύσεως, αλλά ορισμένες γυναίκες με άλλα πρότυπα ημικρανίας επωφελούνται επίσης από τη χρήση αυτών των φαρμάκων.

Σε ορισμένες μορφές ημικρανίας, κυρίως στην ημικρανία με αύρα, τα από του στόματος αντισυλληπτικά είναι πολύ αμφιλεγόμενα, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της θεραπείας με τον γυναικολόγο σας καθώς και με τον νευρολόγο σας.

Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM)

Αρκετές εναλλακτικές θεραπείες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της ημικρανίας. Αυτές οι στρατηγικές τείνουν να είναι ασφαλείς, αλλά μπορεί να λειτουργήσουν ή να μην λειτουργήσουν στη περίπτωση σας.

  • Μαγνήσιο

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους το μαγνήσιο έχει χρησιμοποιηθεί για τις ημικρανίες: ακαριαία τη στιγμή του πονοκεφάλου σε μορφή ενδοφλέβιας χορήγησης ή καθημερινά για προληπτική φροντίδα σε μορφή από του στόματος.

Το μαγνήσιο, που χρησιμοποιείται από το στόμα σε δόση 400 έως 500 mg ημερησίως, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών.

Παρόλο που μπορείτε να το προμηθευτείτε χωρίς συνταγή, μην χρησιμοποιείτε μαγνήσιο για την πρόληψη της ημικρανίας χωρίς την έγκριση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, επειδή μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα.

Νευροδιαμόρφωση

Ορισμένες συσκευές νευροδιαμόρφωσης (νευρική διέγερση) έχουν εγκριθεί για την πρόληψη της ημικρανίας. Αυτές οι συσκευές τοποθετούνται εξωτερικά στο κεφάλι για να παράγουν δονήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ημικρανιών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.