Πόσο μπορεί να μας ωφελήσει η ύπαρξη ενός κατοικιδίου ζώου;

Τα κατοικίδια ζώα είναι μέλη της οικογένειας. Όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται αγάπη, φροντίδα και προσοχή.

Αλλά οι σχέσεις όσων έχουν κατοικίδια ζώα με τα κατοικίδιά τους δεν είναι μονόπλευρες. Τα κατοικίδια ανταποδίδουν πάρα πολλά ως αντάλλαγμα για την αγάπη και φροντίδα που λαμβάνουν, βελτιώνοντας την υγεία του μυαλού, του σώματος και της καρδιάς μας.

Τα οφέλη της κατοχής κατοικίδιων ζώων είναι άφθονα – και επιστημονικά αποδεδειγμένα. Τα κατοικίδια βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς ψυχικά και σωματικά.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δεσμών Ανθρώπου-Ζώου (HABRI) συγκεντρώνει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις θετικές επιδράσεις των ζώων συντροφιάς στην υγεία.

Καλύτερη ψυχική υγεία

Τα κατοικίδια μπορούν να συμβάλουν στη θετική ψυχική υγεία μέσω της συναισθηματικής αλλά και της έμπρακτης δραστηριότητας.

Η συναισθηματική δραστηριότητα μπορεί να περιγραφεί ως ανακούφιση από τις έγνοιες, το άγχος και την κατάθλιψη. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το κατοικίδιό σας δεν χάνει χρόνο και αναλαμβάνει δράση όταν είστε αναστατωμένοι ή λυπημένοι.

Η διαίσθησή τους είναι αυτό που τα καθιστά σπουδαία ζώα υποστήριξης και θεραπείας και η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του μετατραυματικού στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

Υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι που συνεπάγεται η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ικανοποίηση των ατομικών τους αναγκών.

Η διαμόρφωση μιας καθημερινής ρουτίνας με βόλτες και ώρες ταΐσματος μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με ψυχικές παθήσεις να νιώσουν μια αίσθηση σκοπού που επηρεάζει και άλλους τομείς της ζωής τους.

  • Διαπιστώθηκε ότι τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αίσθησης ταυτότητας των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων με ψυχικές διαταραχές, μειώνοντας μεταξύ άλλων τις αρνητικές αντιλήψεις σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής τουε υγείας.
  • Τα κατοικίδια ζώα παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας και ρουτίνας στη σχέση, η οποία ενισχύει τη σταθερή γνωστική λειτουργία.
  • Τα κατοικίδια ζώα εξασφαλίζουν αντιπερισπασμό και απομάκρυνση από τα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως το να ακούει κανείς φωνές, να κάνει σκέψεις αυτοκτονίας, να προβληματίζεται υπερβολικά, και διευκολύνουν τη ρουτίνα και την άσκηση για όσους τα φροντίζουν.

Καλύτερη σωματική υγεία

Κάθε λιθαράκι έχει σημασία όσον αφορά τα οφέλη στη σωματική υγεία, και οι καθημερινές βόλτες είναι πολύ σημαντικές για τους ιδιοκτήτες σκύλων.

Δεδομένου ότι είναι πιθανότερο να πληρούν τα κριτήρια της τακτικής μέτριας άσκησης, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν παχυσαρκία.

Η καρδιά σας είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη στα οποία θα διαπιστώσετε τα πλήρη οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων.

Και μόνο η παρουσία των ζώων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση, με τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ηρεμίας από τους ανθρώπους χωρίς κατοικίδια.

Οι ιδιοκτήτες γατών δεν μένουν απέξω από την προσπάθεια για υγιή καρδιά. Ένας αιλουροειδής φίλος στο σπίτι σας μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών προσβολών.

Σύμφωνα με το Human Animal Bond Research Institute (HABRI), οι άνθρωποι χωρίς γάτες έχουν 40% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής από τους μη ιδιοκτήτες γάτας.

  • Περίπου το 60% των ανθρώπων που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους πληρούσαν τα κριτήρια για τακτική μέτρια ή/και έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο σε σύγκριση με το 45% περίπου των ανθρώπων που δεν είχαν σκύλο και των ανθρώπων που δεν έβγαζαν βόλτα το σκύλο τους σε μια έρευνα του 2005.
  • Σε μια έρευνα σε ενήλικες άνω των 50 ετών με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση, η παρουσία κατοικίδιου σκύλου ή γάτας είχε σημαντική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, με την ιδιοκτησία σκύλου να σχετίζεται με χαμηλότερη διαστολική και συστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν κατοικίδια ζώα.
  • Μια μελέτη σε περισσότερους από 2.400 ιδιοκτήτες γατών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε σημαντικά χαμηλότερος σχετικός κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής, σε σύγκριση με τους μη ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια μιας 20ετούς περιόδου παρακολούθησης.

Πιο υγιής διαδικασία γήρανσης

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες λαμβάνουν κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη από τα κατοικίδιά τους, η οποία καταπολεμά τη μοναξιά και την κατάθλιψη.

Εκτός από την προαγωγή της άσκησης και τη μείωση του στρες, τα κατοικίδια βοηθούν επίσης στη διαχείριση μακροχρόνιων ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Η συντροφιά των κατοικίδιων ζώων είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για τους νοσοκομειακούς και καρκινοπαθείς ασθενείς.

Όταν συνδυάζονται με δραστηριότητες που υποστηρίζονται από ζώα, τα κατοικίδια βοηθούν τους ασθενείς στη διαχείριση του πόνου και στην αλληλεπίδραση με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Οι ασθενείς αυτοί ανταποκρίνονται επίσης καλύτερα στις θεραπείες και αναφέρουν βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας

Στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε σκύλο ή γάτα για να επωφεληθείτε από τα ευεργετικά πλεονεκτήματα ενός ζώου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα ζώα παροχής υπηρεσιών και συναισθηματικής υποστήριξης παρέχουν πολλά από τα ίδια ευεργετήματα για την υγεία με τα κατοικίδια ζώα – για παράδειγμα, συντροφικότητα και βοήθεια για να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι – δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Τα ζώα παροχής υπηρεσιών και συναισθηματικής υποστήριξης είναι ειδικά εκπαιδευμένα για να παρέχουν υποστήριξη σε άτομα που ζουν με συγκεκριμένες αναπηρίες.

Τα κατοικίδια ζώα και τα ζώα παροχής υπηρεσιών διαφέρουν επίσης από τους σκύλους μιας υπηρεσίας. Πρόκειται για σκύλους που πηγαίνουν στα νοσοκομεία και προσφέρουν κάθε είδους υποστήριξη.

Αυτοί οι σκύλοι είναι εκπαιδευμένοι ώστε να είναι σε θέση να εκτελούν θεραπευτικές παρεμβάσεις με τη βοήθεια των χειριστών τους και να παρέχουν υπηρεσίες σε πολλούς ασθενείς αντί να εξυπηρετούν ένα άτομο.

Share to...