Προειδοποιητικά σημεία στην κρεβατοκάμαρα: Ποια είναι και πως δείχνουν ότι ο άντρας σας μπορεί να έχει προβλήματα υγείας!

Οι προσωπικές στιγμές που μοιράζεστε με τον άνδρα της ζωής σας είναι σημαντικές για τον δεσμό σας – και ενδεχομένως για την υγεία του.

Και αυτό γιατί, ανάλογα με το πόσο παρατηρητικός είναι σχετικά με το σώμα του, μπορεί να είστε η πρώτη που θα εντοπίσετε αλλαγές στον ανδρισμό του και στον τρόπο λειτουργίας του.

Αν η σεξουαλική του ορμή έχει μειωθεί ή αν παρατηρήσετε ότι χρησιμοποιεί πιο συχνά την τουαλέτα, έχει πάρει βάρος ή έχει άλλες αλλαγές στη σωματική του διάπλαση, όπως διόγκωση του στήθους- μπορεί να αντιμετωπίζει αδιάγνωστα προβλήματα υγείας.

Ορισμένες κοινές καταστάσεις σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μιλήστε με τον άντρα σας για αυτά που παρατηρείτε και ενθαρρύνετέ τον να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να επισκεφθούν έναν γιατρό για τακτικές εξετάσεις.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες λαμβάνουν το 80% όλων των αποφάσεων για την υγειονομική περίθαλψη, η επιρροή σας έχει πραγματικά σημασία.

Μπορεί να χρειαστεί κάποια παρότρυνση για να προγραμματίσετε το ραντεβού, αλλά ίσως αυτό ακριβώς να είναι που χρειάζεται να κάνετε γι’ αυτόν – και για την υγεία του.  

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους άνδρες ότι υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες για σεξουαλικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, όπως θέματα προστάτη, στυτική δυσλειτουργία, ανδρική υπογονιμότητα, κυρτό πέος ή ανεπάρκεια τεστοστερόνης.

Αλλαγές στη συχνότητα ή τον όγκο των ούρων

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξυπνάει για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα πιο συχνά. Η ροή των ούρων του μπορεί να είναι λιγότερο έντονη και μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να αδειάσει την κύστη του.

[ruby_related heading=”More Read” total=5 layout=3]

Μπορεί να σταματάει πιο συχνά για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα στα ταξίδια.

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε ότι παράγει λιγότερο σπέρμα.

Ίσως έχετε δει αίμα στα ούρα του και μπορεί να αναφέρει ότι μερικές φορές βρίσκει επώδυνη την εκσπερμάτιση.

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις μπορεί να είναι σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια για προβλήματα του προστάτη, τα οποία μπορεί να γίνονται πιο συχνά καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν.

Η διόγκωση του προστάτη παρατηρείται σε πολλούς άνδρες με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με διάφορες προσεγγίσεις.

Υπάρχουν δύο είδη προβλημάτων του προστάτη για τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται οι άνδρες με αυτά τα συμπτώματα:

Διογκωμένος προστάτης: Ο διογκωμένος ή πρησμένος προστάτης, που ονομάζεται επίσης καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), είναι μια πολύ συχνή κατάσταση στους άνδρες. Προσβάλλει τους μισούς άνδρες μέχρι την ηλικία των 50 ετών και το 90% των ανδρών μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Ο προστάτης εμπλέκεται τόσο στην ουροποιητική όσο και στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών και, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής ενός άνδρα.

Εκτός του ότι προκαλεί τόσο σεξουαλικά προβλήματα όσο και προβλήματα στην τουαλέτα, το πρόβλημα μπορεί περιστασιακά να είναι άβολο για τους άνδρες που το έχουν, ειδικά όταν κάθονται λόγω της θέσης του προστάτη (κάτω από την ουροδόχο κύστη). 

Καρκίνος του προστάτη: Ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει 1 στους 7 άνδρες. Για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) ενός άνδρα μετράται μέσω εξετάσεων αίματος.

Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται αποκλειστικά από τα κύτταρα του προστάτη.

Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία προτείνει στους άνδρες ηλικίας 55 έως 69 ετών να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη μέσω της εξέτασης αίματος PSA, με βάση τις ατομικές τους ανάγκες και προτιμήσεις.

Επίσης, οι άνδρες με αυξημένο κίνδυνο -που έχουν καρκίνο του προστάτη στην οικογένειά τους ή που είναι Αφροαμερικανοί- θα πρέπει να κάνουν αυτή τη συζήτηση με το γιατρό τους νωρίτερα, μεταξύ των ηλικιών 40 και 54 ετών.

Απώλεια της λίμπιντο

Εάν ξαφνικά ή προοδευτικά δεν μπορεί να αποκτήσει ή να διατηρήσει στύση για αρκετή ώρα ώστε να κάνει σεξ, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό και για τους δυο σας.

Μολονότι μπορεί να ανησυχείτε ότι η έλλειψη ενθουσιασμού από μέρους του σημαίνει ότι η σχέση σας κλονίζεται, θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη εξήγηση: μια κατάσταση υγείας που ονομάζεται στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Υπολογίζεται ότι το 50 % των ανδρών ηλικίας 40 έως 70 ετών έχουν αυτό το πρόβλημα.

Η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία, αλλά και οι νέοι άνδρες μπορεί να το αντιμετωπίσουν.

Η στυτική δυσλειτουργία σημαίνει ότι ένας άνδρας δεν είναι σε θέση να επιτύχει ή να διατηρήσει μια στύση αρκετά σταθερή για το σεξ περισσότερο από το ήμισυ του χρόνου.

Είναι φυσιολογικό για έναν άνδρα να αντιμετωπίζει πρόβλημα πού και πού. Πιθανότατα όμως να νιώθει αμηχανία και άγχος γι’ αυτό.

Αν ένας άνδρας αποτύχει μία φορά στην κρεβατοκάμαρα, μπορεί να συμβεί ξανά και να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Λόγω του φόβου της αποτυχίας στο κρεβάτι, οι άνδρες μπορεί ακόμη και να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αυτό που δεν πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες είναι να μιλήσουν για το πρόβλημα με έναν γιατρό, επειδή αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα κάποιων σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων.

Άλλες παθήσεις που συνήθως συμβαδίζουν με την στυτική λειτουργία είναι οι εξής:

Τι μπορεί να γίνει: Πρώτα απ’ όλα: μιλήστε με τον ίδιο γι’ αυτό. Το πιθανότερο είναι ότι αισθάνεται άβολα επειδή δεν είναι σε θέση να αποδώσει -ή δεν είναι ο ισχυρός επιβήτορας που ήταν κάποτε.

Η πίεση που πιθανότατα ασκεί στον εαυτό του για να τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά δεν πρόκειται να τον βοηθήσει ψυχολογικά ή σεξουαλικά.

Αν τα προβλήματα στύσης εμφανίζονται συχνά, ζητήστε του να επισκεφτεί έναν ουρολόγο. Οι ουρολόγοι ειδικεύονται σε θέματα που σχετίζονται με το πέος, τους όρχεις και τον προστάτη. 

Τα θέματα στύσης μπορούν να παρακινήσουν έναν απρόθυμο άνδρα να επισκεφθεί έναν γιατρό για έλεγχο.

Είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν όχι μόνο τα σεξουαλικά ζητήματα, αλλά και τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας που μπορεί επίσης να έχει.

Προβλήματα τεκνοποίησης

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε εδώ και 9 έως 12 μήνες να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο εξέτασης υπογονιμότητας και για τους δυο σας.

Ξεκινήστε όμως με αυτόν, διότι σε αντίθεση με τις γυναίκες, η ανάλυση σπέρματος είναι μη επεμβατική μέθοδος.

Θα χρειαστεί να συλλέξει ένα δείγμα σπέρματος στο σπίτι και να το παραδώσει στο γραφείο του ουρολόγου εντός μίας ώρας για ανάλυση.

Ενθαρρύνετέ τον να κάνει έλεγχο σπέρματος νωρίτερα, αν προσπαθείτε εδώ και 6 μήνες και πλησιάζετε τα 35, ή αν κάτι στο ιατρικό ιστορικό του υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει προβλήματα γονιμότητας ανδρικού παράγοντα, όπως π.χ:

  • Κρυψορχία
  • Διευρυμένες φλέβες (που ονομάζονται κιρσοκήλη)
  • Τραυματισμό του όρχεως
  • Καρκίνο των όρχεων
  • Προηγούμενη θεραπεία καρκίνου με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα.

Τι μπορεί να γίνει: Αν εντοπιστεί πρόβλημα ανδρικής γονιμότητας (το 50 % των περιπτώσεων σχετίζεται με τον άνδρα), ένας ουρολόγος για θέματα αναπαραγωγής είναι ο σωστός γιατρός που πρέπει να επισκεφθείτε.

Αυτός ο ειδικός μπορεί να αναζητήσει τις αιτίες που σχετίζονται με το πέος και τους όρχεις για τα προβλήματα του σπέρματος, καθώς και να εξετάσει άλλα θέματα υγείας που μπορεί να εμπλέκονται.

Τα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας μπορεί να αποτελούν προάγγελο άλλων θεμάτων υγείας, όπως ο καρκίνος του προστάτη ή των όρχεων, γενετικά ζητήματα ή υποκείμενα σωματικά προβλήματα.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα αξιολογήσετε και να μην προχωρήσετε απλώς σε τεχνητή γονιμοποίηση ή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συχνά, όταν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγείας, επιλύονται και τα θέματα ανδρικής γονιμότητας.

Εάν, ωστόσο, εσείς και ο σύντροφός σας έχετε αποφασίσει να μην κάνετε παιδιά και έχετε διαπιστώσει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε προστασία, εξακολουθήστε να τον βάζετε να συμβουλεύεται έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι ο άντρας σας δεν έχει υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Είναι μια καλή ευκαιρία να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βαζεκτομή, αν το επιθυμείτε.

Πρόκειται για μια μόνιμη και αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης για τα ζευγάρια.

Μια κάμψη ή κυρτότητα στο πέος

Αν παρατηρήσετε ότι το πέος του φαίνεται λυγισμένο, μπορεί πραγματικά να είναι. Μια συχνή αλλά ελάχιστα γνωστή πάθηση, που ονομάζεται νόσος Peyronie, επηρεάζει 1 στους 11 άνδρες. Συμβαίνει όταν το πέος “σπάει”.

Συνήθως συμβαίνει κατά τη διείσδυση, όταν ένας άνδρας χτυπάει κατά λάθος το ηβικό οστό της συντρόφου του.

Η νόσος Peyronie μπορεί επίσης να προκύψει από έναν αθλητικό τραυματισμό.

Το 80% των ανδρών δεν θυμούνται καν μια συγκεκριμένη στιγμή που είχαν τον τραυματισμό. Συνήθως, αυτό που παρατηρούν είναι ότι, μερικές εβδομάδες μετά, οι στύσεις αρχίζουν να πονάνε.

Ο ουλώδης ιστός που ονομάζεται πλάκα αρχίζει να συσσωρεύεται, προκαλώντας κάμψη του πέους.

Μπορεί να αναπτυχθεί στυτική δυσλειτουργία και η καμπυλότητα μπορεί να κάνει το σεξ δύσκολο ή και αδύνατο.

Τι μπορεί να γίνει: Ένα εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο που ονομάζεται κολλαγενάση, το οποίο συνταγογραφείται με την εμπορική ονομασία Xiaflex, μπορεί να βοηθήσει διασπώντας τον ουλώδη ιστό.

Όταν η νόσος Peyronie είναι πιο σοβαρή, διορθώνεται σε μεγάλο βαθμό – η μικροχειρουργική επέμβαση μπορεί να ισιώσει την καμπυλότητα.

Αύξηση του σωματικού βάρους σε όλο το σώμα

Όπως και οι γυναίκες, έτσι και οι άνδρες μπορεί να βιώσουν ορμονικές αλλαγές καθώς πλησιάζουν στις αρχές της δεκαετίας των 40.

Έτσι, αν πλησιάζει στη μέση ηλικία, αξίζει να προσέξετε αν δεν ενδιαφέρεται για το σεξ, έχει πάρει βάρος, δεν κοιμάται καλά και είναι κυκλοθυμικός.

Μπορεί επίσης να έχει ανάπτυξη στήθους, που μερικές φορές αποκαλείται “ανδρικό στήθος”, το οποίο είναι ιατρική πάθηση που ονομάζεται γυναικομαστία.

Μπορεί επίσης να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία, κόπωση, μυϊκή αδυναμία και απώλεια τριχών στο σώμα, που μπορεί να είναι σημάδια ορμονικής ανισορροπίας στους άνδρες.

Μερικές φορές η κατάσταση οφείλεται σε δυσλειτουργία των όρχεων ή της υπόφυσης, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία των όρχεων.

Περίπου 4 στους 10 άνδρες άνω των 45 ετών έχουν μια ορμονική ανεπάρκεια ανδρογόνων που ονομάζεται χαμηλή τεστοστερόνη ή χαμηλή Τ (υπογοναδισμός), όπως αναφέρει το Urology Care Foundation.

Εκτός του ότι προκαλεί όλα τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί επίσης να τον κάνει να αισθάνεται απογοητευμένος τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Τι μπορεί να γίνει Οι πιο αδύνατοι άνδρες που έχουν δείκτη μάζας σώματος στο φυσιολογικό εύρος είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν χαμηλή Τ.

Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες που διατηρούν την κατανάλωση αλκοόλ εντός των ημερήσιων συνιστώμενων ορίων (έως δύο ποτά την ημέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό). Ένας υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά στην αποφυγή της χαμηλής Τ.

Η καλύτερη διατροφή και η άσκηση μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα για τους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση- πολλοί έχουν επίσης και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης, στα οποία οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν.

Μια απλή εξέταση των επιπέδων τεστοστερόνης νωρίς το πρωί θα βοηθήσει συνήθως να γίνει αυτή η διάγνωση.

Ένας ουρολόγος, ενδοκρινολόγος ή γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να εξετάσει έναν άνδρα για ανεπάρκεια τεστοστερόνης.

Εάν αυτός διαγνωστεί με χαμηλή Τ, ο γιατρός του πιθανότατα θα συζητήσει τη συνταγογραφούμενη θεραπεία με τεστοστερόνη. (Αποτρέψτε τον όμως από τη χρήση συμπληρωμάτων τεστοστερόνης χωρίς συνταγή, τα οποία όμως δεν είναι δοκιμασμένα και θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή.

Share to...