Πρόγραμμα σίτισης νεογέννητων και μωρών. Πόσο πρέπει να τρώει ένα παιδί ηλικίας από 0 έως 3 μηνών;

Τώρα που επιστρέψατε από το νοσοκομείο με το μωράκι σας, πιθανώς αρχίζετε να προσαρμόζεστε και να γνωρίζεστε μεταξύ σας.

Παρόλο που μπορεί να νιώθετε ότι είναι μια διαρκής μέρα, καθώς ταΐζετε το μωρό σας κάθε 2 έως 4 ώρες και αλλάζετε πάνες όλο το εικοσιτετράωρο, τα πράγματα θα εξελιχθούν τελικά και με φυσικό τρόπο σε μια ρουτίνα.

Αλλά μέχρι τότε, συντονιστείτε με τα μηνύματα πείνας του μωρού σας και προσπαθήστε να ταΐζετε το μωρό σας κατόπιν απαίτησης, καθώς αυτό ανακτά το βάρος που έχασε μετά τη γέννηση και διαμορφώνει ένα ικανοποιητικό διατροφικό πρόγραμμα.

Ανεξάρτητα από το αν θηλάζετε, ταΐζετε με έτοιμο βρεφικό γάλα ή χρησιμοποιείτε συνδυασμό και των δύο, το να υπολογίσετε πόσο πρέπει να τρώει το μωρό σας μπορεί να σας φαίνεται λίγο δύσκολο.

Μπορεί να ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν τρώει αρκετά, ειδικά αν θηλάζετε.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του αρχικού χρόνου με το μωρό σας δαπανάται για την ανάπτυξη μιας σχέσης και την εδραίωση της εμπιστοσύνης όχι μόνο προς το δικό σας σώμα αλλά και προς το σώμα του μωρού σας.

Επιχειρούμε να σας απαλλάξουμε από το άγχος αυτής της κατάστασης, δίνοντάς σας οδηγίες για το πόσο γάλα χρειάζεται το νεογέννητο παιδί σας.

Αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν σκοπό να είναι δεσμευτικές, αλλά μάλλον ένας γενικός οδηγός που θα σας δώσει μια γενική ιδέα για το πόσο γάλα χρειάζεται ένα μωρό, ώστε να παρακολουθήσετε το δικό σας μωρό και να προσαρμόσετε τις συστάσεις που παρέχονται εδώ ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες.

Τι χρειάζεται το μωρό όταν είναι από 0 έως 3 μηνών

Όταν φέρνετε το μωρό σας στο σπίτι από το νοσοκομείο, οι πρωταρχικές του ανάγκες είναι να το ταΐζετε όταν πεινάει, να του αλλάζετε σταθερά τις πάνες, να φροντίζετε τον ομφάλιο λώρο, να το βάζετε να κοιμηθεί ανάσκελα και, κυρίως, να το παίρνει αγκαλιά και να το φροντίζει ο γονιός ή οι γονείς του.

Αυτή η περίοδος στη ζωή ενός μωρού μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολη καθώς όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σύμφωνα με αυτή τη νέα καθημερινότητα, αλλά περνάει γρήγορα.

Για παράδειγμα, ένα βρέφος που θηλάζει θα θηλάσει κάθε 2 έως 3 ώρες ή 8 έως 12 φορές την ημέρα.

Όλο αυτό το φαγητό έχει σχεδιαστεί για να τα βοηθήσει να επιτύχουν κάποια σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα.

Τα περισσότερα μωρά θα παρουσιάσουν απώλεια βάρους 5 έως 10% κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους.

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν το μωρό σας χάσει περισσότερο από αυτό, ο γιατρός σας πιθανόν να σας δώσει κάποιες ειδικές οδηγίες για τη σίτισή του.

Όμως, γύρω στη δεύτερη εβδομάδα, τα περισσότερα μωρά θα πρέπει να επιστρέψουν στο βάρος της γέννησής τους.

Ο παιδίατρός σας θα εξετάσει αυτή την αύξηση του βάρους κατά την πρώτη σας επίσκεψη στο ιατρείο του.

Αυτές οι αλλαγές στο βάρος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επισκέψεις στα ιατρεία είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής του μωρού.

Μετά από αυτό, η αύξηση της τάξης των 30 γραμμαρίων την ημέρα είναι φυσιολογική.

Και πάλι, ο παιδίατρός σας θα παρακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα την αύξηση του βάρους του μωρού σας κάθε φορά που επισκέπτεστε το ιατρείο του και θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το τι είναι φυσιολογικό για το μωρό σας.

Στους 3 μήνες περίπου, το μωρό σας αναμένεται να παίρνει περίπου ένα κιλό το μήνα.

Σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες, βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεστε στα σήματα πείνας και ότι ταΐζετε τακτικά το μωρό σας όλο το εικοσιτετράωρο.

Ορισμένα μικρά βρέφη μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμη το βάρος γέννησης και να έχουν πολύ λίγα αποθέματα λίπους ή εφεδρείες για να αντλήσουν ενέργεια από αυτά.

Ο παιδίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να ξυπνάτε το βρέφος σας κάθε 3 έως 4 ώρες για να του εξασφαλίσετε μία σταθερή και συνεχή ενεργειακή πρόσληψη.

Λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένα βρέφη με ίκτερο μπορεί να είναι πιο νυσταγμένα και λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν από μόνα τους.

Μόλις το μωρό σας αρχίσει να αναπτύσσεται σταθερά ο γιατρός σας μπορεί να σας υποδείξει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να ξυπνάτε το μωρό σας για να το ταΐζετε τη νύχτα και μπορεί να περάσει σε ένα πρόγραμμα κατά απαίτηση.

Πρόκειται για πολύ ευχάριστα νέα τα οποία περιμένουν να ακούσουν οι οικογένειες διότι αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα διαστήματα ύπνου.

Και πάλι, όμως, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις επισκέψεις ρουτίνας στο γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το βρέφος σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται καλά τώρα που το ταΐζετε όταν αυτό πεινάει.

Πόσο πρέπει να ταΐζετε ένα νεογέννητο

Τα νεογέννητα μωρά έχουν μικροσκοπικά στομάχια που δεν είναι μεγαλύτερα από μια μπάλα του πινγκ πονγκ, επομένως δεν μπορούν να συγκρατήσουν πολύ γάλα ταυτόχρονα.

Με την πάροδο του χρόνου, το στομάχι τους θα διαταθεί ώστε να μπορεί να δεχτεί μεγαλύτερες ποσότητες τροφής.

Αρχικά, ένα βρέφος μπορεί να λάβει μόνο 30ml γάλακτος και η ποσότητα αυτή είναι δύνατόν να αυξηθεί γρήγορα σε 90ml.

Αυτή η ποσότητα είναι ενδεχομένως δύσκολο να εκτιμηθεί για τα μωρά που θηλάζουν, αλλά συνήθως συνιστούμε παραμονή του μωρού 5 έως 20 λεπτά σε κάθε στήθος.

Η διακύμανση του χρόνου εξαρτάται από την εκροή του γάλακτος της μητέρας και πόσο γρήγορα γίνεται αυτή, καθώς και από το πόσο ισχυρός είναι ο θηλασμός του βρέφους.

Να θυμάστε ότι το ανθρώπινο γάλα αλλάζει για να καλύψει τις μεταβαλλόμενες διατροφικές ανάγκες του μωρού, οπότε μπορεί να είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά στην αρχή.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό για ένα βρέφος να προσπαθεί να θηλάζει σε κάθε θηλασμό από κάθε στήθος, ώστε να καταναλώνει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα μητρικού γάλακτος σε κάθε θηλασμό.

Ο γενικός στόχος σε αυτή την ηλικία είναι η κατανάλωση 120kcal/kg βάρους/ημέρα για την επίτευξη της βέλτιστης διατροφής σε αυτή την ηλικία.

Στόχοι για τη διατροφή του μωρού για την ηλικία των 0-3 μηνών

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) αναφέρει ότι κατά μέσο όρο, ένα μωρό αυτής της ηλικίας θα καταναλώνει περίπου 75 ml βρεφικού γάλακτος την ημέρα για κάθε κιλό του σωματικού του βάρους, ενώ τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να καταναλώνουν περίπου 180 έως 220 ml γάλακτος για κάθε κιλό του σωματικού τους βάρους.

Επιπλέον, το μωρό σας πιθανότατα θα τρώει 8 έως 10 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

Καθώς μεγαλώνουν, τόσο τα μωρά που θηλάζουν όσο και τα μωρά που τρέφονται με έτοιμο βρεφικό γάλα είναι συνήθως ικανοποιημένα με περίπου 60 έως 120 ml έτοιμου βρεφικού γάλακτος ή μητρικού γάλακτος ανά σίτιση.

Προσέξτε τα σημάδια που σας υποδεικνύουν ότι το μωρό σας πεινάει και συνεργαστείτε με τον παιδίατρό σας για να καθορίσετε τον συνολικό αριθμό των ml που πρέπει να τρώει το μωρό σας σε διάστημα μιας ημέρας.

Μπορείτε επίσης να υπολογίσετε πόση ποσότητα γάλακτος χρειάζεται το μωρό σας με βάση την ηλικία του.

  • Νεογέννητα: 60 έως 80 ml έτοιμο γάλα ή μητρικό γάλα ανά σίτιση.
  • 1 μηνός: 90 έως 120 ml έτοιμο γάλα ή μητρικό γάλα ανά σίτιση.
  • 2 μηνών: 120 έως 150 ml έτοιμο γάλα ανά σίτιση ή 90 έως 120 ml μητρικό γάλα ανά σίτιση.
  • 3 μηνών: 120 έως 150 ml έτοιμο γάλα ανά σίτιση ή 90 έως 120 ml μητρικό γάλα ανά σίτιση.

Το σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Οι αριθμοί στα παραπάνω διαγράμματα αποτελούν απλώς και μόνο κατευθυντήριες γραμμές.

Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να ταΐζετε το μωρό σας όταν πεινάει και αφήστε το να σταματήσει όταν χορτάσει.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να τα αναγκάσετε να τελειώσουν και την τελευταία γουλιά, προσπαθήστε να μην το πιέσετε.

Τα μωρά είναι πολύ καλά στο να ρυθμίζουν πόσο φαγητό χρειάζονται να φάνε.

Καθώς θα μαθαίνετε το μωράκι σας, θα μάθετε τι να περιμένετε όσον αφορά τη σίτισή του.

Πώς να καταλάβετε ότι το μωρό σας τρώει αρκετά

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τρέφεται το μωρό σας, θα φαίνεται χορτασμένο μετά το φαγητό αν έχει πάρει την κατάλληλη ποσότητα τροφής.

Αν δεν παίρνει αρκετή τροφή, η διάθεσή του θα είναι το πρώτο σημάδι ότι εξακολουθεί να πεινάει.

Για παράδειγμα, μπορεί να κλαίει, να γκρινιάζει ή να πιπιλίζει πράγματα μετά το τάισμα.

Αλλά, να είστε προσεκτικοί σε αυτό το σημείο, γιατί μερικές φορές αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι άλλο, όπως για κολικούς, αέρια ή ακόμη και παλινδρόμηση.

Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβετε αν το μωρό σας είναι χορτάτο είναι να παρακολουθείτε τον αριθμό των βρεγμένων πάνες που έχει μέσα σε ένα 24ωρο.

Τα βρέφη ηλικίας μεγαλύτερης της 1 εβδομάδας θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον έξι βρεγμένες πάνες την ημέρα και τα ούρα θα πρέπει να είναι ωχροκίτρινα.

Το να δίνετε προσοχή στην αύξηση του βάρους του μωρού σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν τρέφεται επαρκώς.

Η μέση αύξηση βάρους για τα νεογέννητα είναι περίπου 120 έως 200 γραμμάρια ανά εβδομάδα.

Εάν το μωρό σας κερδίζει λιγότερο βάρος, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν τρώει αρκετά.

Ο παιδίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν η αύξηση του βάρους και η ανάπτυξη του παιδιού σας είναι σε καλό δρόμο ή αν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

Share to...