Πώς να χρησιμοποιήσετε τα σακουλάκια τσαγιού για τα μάτια σας

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση σακουλιών τσαγιού στα μάτια;

Η χρήση των φακέλων τσαγιού στα μάτια σας είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία. Τα φακελάκια τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμφάνισης των ματιών σας μειώνοντας τους μαύρους κύκλους, το πρήξιμο και την ερυθρότητα.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ερεθισμού, του χαλάζιου και της επιπεφυκίτιδας.

Τα φακελάκια τσαγιού είναι μια οικονομικά προσιτή, φυσική επιλογή που μπορείτε εύκολα να δοκιμάσετε στο σπίτι.

Η τοποθέτησή τους στα μάτια σας σας δίνει την ευκαιρία να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Κάντε τη θεραπεία αρκετές φορές την ημέρα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας.

Σακουλάκια τσαγιού
Σακουλάκια τσαγιού

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Βράστε δύο φακελάκια τσαγιού όπως θα κάνατε κανονικά αν επρόκειτο να πιείτε το τσάι. Στη συνέχεια, στύψτε τα περιττά υγρά από τα φακελάκια.

Αφήστε τα να κρυώσουν ώστε να είναι χλιαρά ή ψύξτε τα στο ψυγείο για 10 έως 20 λεπτά. Εφαρμόστε τα φακελάκια τσαγιού σε κλειστά μάτια για 15 έως 30 λεπτά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις άκρες των δακτύλων σας για να ασκήσετε απαλή πίεση στα μάτια σας ή να κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή γύρω από τα μάτια σας.

Εάν χρησιμοποιείτε κρύα σακουλάκια, δοκιμάστε να τα καλύψετε με φέτες δροσερού αγγουριού για πρόσθετη ανακούφιση.

Μια συνοδευτική ανακουφιστική στάση γιόγκα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε από το άγχος της ημέρας σας ενώ κάνετε τη θεραπεία με τα φακελάκια τσαγιού.

Τι είδους τσαγιού μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τσαγιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ματιών. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε βιολογικό τσάι όταν είναι δυνατόν για την αποφυγή τυχόν χημικών ουσιών.

Το μαύρο, το λευκό και το πράσινο τσάι περιέχουν καφεΐνη και αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ματιών.

Τα τσάγια από βότανα είναι ανακουφιστικά και καταπραϋντικά. Επιπλέον, είναι δυνατόν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, του πρηξίματος και του ερεθισμού.

Τα δημοφιλή τσάγια βοτάνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων είναι τα εξής:

  • χαμομήλι
  • λεβάντα
  • φασκόμηλο
  • καλέντουλα
  • σύμφυτο
  • μάραθος
  • τριγωνέλλα

Φλεγμονή ή πρησμένα, φουσκωμένα μάτια

Η καφεΐνη στο μαύρο και το πράσινο τσάι έχει θετική επίδραση στα πρησμένα, οιδηματώδη μάτια και μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα σφιχτό.

Η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται μέσα σε αυτόν τον ευαίσθητο ιστό. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής.

Το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή και τανίνες τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Οι ταννίνες μπορούν να βοηθήσουν στη σύσφιξη του δέρματος και να τραβήξουν τα υγρά για να ανακουφίσουν περαιτέρω το πρήξιμο.

Το πράσινο τσάι μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή.

Χρησιμοποιήστε φακελάκια μαύρου ή πράσινου τσαγιού ως κρύα κομπρέσα για να αντιμετωπίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Άλλα τσάγια που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή είναι τα εξής:

  • από ευφρασία.
  • από rooibos (κόκκινο τσάι)
  • από χαμομήλι

Το τσάι από rooibos και το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για τη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων στο δέρμα της περιοχής.

Επιπεφυκίτιδα

Το τσάι καλέντουλας, χαμομηλιού και μάραθου χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της επιπεφυκίτιδας, αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση αυτών των τσαγιών για τη θεραπεία αυτής της πάθησης.

Αυτά τα τσάγια μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του υπερβολικού υγρού που τρέχει από το μάτι σας.

Μπορούν επίσης να ανακουφίσουν το πρήξιμο και τον ερεθισμό.

Το τσάι από ευφρασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τη φλεγμονή. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην άμυνα κατά των βακτηρίων και μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανοσίας.

Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να μειώσει αποτελεσματικά τη φλεγμονή.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Εφαρμόστε κρύα φακελάκια μαύρου ή πράσινου τσαγιού στα μάτια σας για να μειώσετε την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει να συσταλούν τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το μάτι σας και να περιορίσουν τη ροή του αίματος.

Κριθαράκι (χαλάζιο)

Το μαύρο τσάι είναι χρήσιμο για τη θεραπεία τέτοιων περιπτώσεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε τανίνες. Οι αντιβακτηριακές και αναλγητικές του ιδιότητες βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού.

Κόκκινα μάτια

Το χαμομήλι, το rooibos και το πράσινο τσάι μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία και αναζωογόνηση των πονεμένων ή κόκκινων ματιών. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των τσαγιών μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση οποιουδήποτε οιδήματος ή φλεγμονής που συνοδεύει τα ερεθισμένα μάτια.

Ξηρά μάτια

Χρησιμοποιήστε ζεστά φακελάκια μαύρου τσαγιού, τσαγιού από ευφρασία ή τσαγιού λεβάντας στα μάτια σας για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγρασίας και να ανακουφίσετε την ξηρότητα.

Οι καταπραϋντικές ιδιότητες αυτών των τσαγιών μπορούν να ανακουφίσουν τυχόν ερεθισμούς ή ευαισθησίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε.

Μαυρισμένο μάτι

Εάν έχετε μαυρισμένο μάτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρο ή πράσινο τσάι για να μειώσετε τη φλεγμονή.

Οι τανίνες μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τους μώλωπες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της εσωτερικής αιμορραγίας. Η λεβάντα και το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσουν στην καταπράυνση του τυχόν ερεθισμένου δέρματος και στην ανακούφιση από τον πόνο.

Που μπορεί να χρησιμεύσει το τσάι πέρα από τα προβλήματα με τα μάτια;

Βοηθάει στην αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων

Αν έχετε πέσει πάνω σε κάποιο είδος δηλητηριώδους φυτού και αντιμετωπίζετε ένα κνησμώδες (που σας φαγουρίζει έντονα), επώδυνο εξάνθημα, ένα μπάνιο εμποτισμένο με μαύρο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε τη φλεγμονή και να καταπραΰνετε το δέρμα σας.

Και οι έρευνες δείχνουν ότι οι υγροί επίδεσμοι που παρασκευάζονται με μαύρο τσάι μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικοί στη θεραπεία άλλων δερματικών παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν κνησμώδες εξάνθημα, όπως η δερματίτιδα του προσώπου.

Χρησιμεύει στην αντιμετώπιση ελαφρών τραυματισμών

Οι επίδεσμοι από μαύρο τσάι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο και να απαλύνουν το πρήξιμο που προκαλούν μικρές γρατζουνιές ή μώλωπες. Ανοίξτε το φακελάκι του τσαγιού, βράστε το τσάι και αφήστε το να κρυώσει, στη συνέχεια πιέστε το πάνω στην τραυματισμένη περιοχή για λίγα λεπτά.

Βοηθά στην αφαίρεση του κεντριού από τα τσιμπήματα των εντόμων

Ένα φακελάκι τσαγιού μπορεί να επιδράσει κατά του πόνου και της φαγούρας που εμφανίζεται μετά το τσίμπημα ενός ζωυφίου. Απλά βρέξτε το φακελάκι, στύψτε το και βάλτε το στην πληγείσα περιοχή για 15 έως 20 λεπτά.

Ανακουφίζει τον πονόδοντο

Αν έχετε πονόδοντο, ένα ζεστό φακελάκι τσαγιού μέντας μπορεί να σας προσφέρει κάποια ανακούφιση αν το κρατήσετε πάνω στο δόντι και τα ούλα σας.

Και το οξύ στο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πήξη του αίματος. Έτσι, το δάγκωμα ενός φακελίσκου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αιμορραγίας μετά την εξαγωγή ενός δοντιού.

Ανακουφίζει τον πόνο και τις ενοχλήσεις στο στήθος λόγω θηλασμού

Τα φακελάκια τσαγιού μπορούν να χρησιμεύσουν ως κομπρέσα για να βοηθήσουν τις θηλάζουσες μητέρες να απαλύνουν τις πονεμένες θηλές τους.

Έρευνες δείχνουν ότι αν βρέξετε ένα φακελάκι τσαγιού με ζεστό νερό, στύψετε την περίσσεια του υγρού και στη συνέχεια το εφαρμόσετε στην περιοχή για 15 λεπτά, τέσσερις φορές την ημέρα, μπορεί να ενισχύσετε τη ροή του αίματος και να βοηθηθείτε στην ταχύτερη ανακούφιση της περιοχής.

Ξεβουλώνει τους πόρους του δέρματός σας

Ένα scrub από φύλλα πράσινου τσαγιού μπορεί να καθαρίσει σε βάθος το λιπαρό δέρμα και να βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα.

Σχίστε ένα φακελάκι τσαγιού και αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα με λίγο νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.

Τρίψτε απαλά με την πάστα την περιοχή για 2 έως 3 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε το πρόσωπό σας και χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα.

Share to...