Τι είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης; Κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε καρκίνο;

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι μη φυσιολογικές εξεργασίες (αναπτύξεις) ιστού που προεξέχουν από την εσωτερική βλεννογόνο επένδυση της χοληδόχου κύστης σας.

Υπάρχουν μερικά διαφορετικά είδη πολυπόδων, οι οποίοι αποτελούνται από διαφορετικά κατά περίπτωση δομικά συστατικά.

Είναι ως επί το πλείστον ακίνδυνοι, αλλά μπορεί να αποτελούν ένδειξη άλλης πάθησης της χοληδόχου κύστης. Σπάνια, ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως φλεγμονή, και περίπου το 5% από αυτούς μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Πολύποδες της χοληδόχου κύστης
Πολύποδες της χοληδόχου κύστης

Τι είναι η χοληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη είναι μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένα μικρό, κοίλο όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι σας. Μοιάζει με σύκο.

Η χοληδόχος κύστη παραλαμβάνει τη χολή από το συκώτι και τη συμπυκνώνει (αφαιρεί νερό), αποθηκεύοντάς την παράλληλα.

Όταν οι λιπαρές τροφές εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα, η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται ώστε να απελευθερώσει τη συμπυκνωμένη χολή στο λεπτό έντερο για να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπών.

Πόσο συχνοί είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Μελέτες δείχνουν ότι το 4% έως 7% των ενηλίκων μπορεί να αναπτύξει πολύποδες στη χοληδόχο κύστη. Αλλά μόνο το 5% αυτών ανήκουν στο είδος που θα μπορούσε δυνητικά να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Μεταξύ του 60% και του 90% είναι ψευδοπολύποδες – όχι πραγματικοί όγκοι ή ” εξεργασίες”, αλλά εναποθέσεις χοληστερόλης που προσκολλώνται στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης.

Ένα άλλο 5% έως 10% είναι φλεγμονώδεις πολύποδες, ένα είδος ουλώδους ιστού που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή.

Ποιοι είναι οι επιμέρους τύποι των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης;

Ψευδοπολύποδες: Αυτοί είναι απόρροια μιας καλοήθους πάθησης που ονομάζεται χοληστερινόλυση. Αυτό σημαίνει ότι έχετε επιπλέον λιπίδια χοληστερόλης που συσσωρεύονται και κολλάνε στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης, σχηματίζοντας πολύποδες.

Φλεγμονώδεις πολύποδες: Πρόκειται για έναν τύπο ουλώδους ιστού που σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα).

Αδενομυομάτωση: Πρόκειται για μια ανώμαλη υπερανάπτυξη του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης που σχηματίζει κύστεις στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί εκδηλώνεται, αλλά δεν αποτελεί επιβλαβή κατάσταση.

Αδενώματα: Καλοήθεις όγκοι που αποτελούνται από κύτταρα που προσομοιάζουν αυτά της επένδυσης της χοληφόρου οδού, του καναλιού που συνδέει τη χοληδόχο κύστη με άλλα όργανα. Παρουσιάζουν κίνδυνο 0,5% να γίνουν καρκινικοί.

Κακοήθεις πολύποδες: Πρόκειται συνήθως για αδενοκαρκίνωμα, τον πιο συχνό τύπο καρκίνου που προσβάλλει τα εσωτερικά όργανα.

Μπορούν οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης να προκαλέσουν πόνο;

Οι περισσότεροι πολύποδες δεν προκαλούν πόνο και γενικά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πόνο εάν αποφράξουν έναν από τους αγωγούς που εκβάλλουν από τη χοληδόχο κύστη.

Αλλά υπάρχουν άλλες πιθανότερες αιτίες φλεγμονής και πόνου στη χοληδόχο κύστη από τους πολύποδες – ιδίως οι χολόλιθοι.

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Γενικά ανακαλύπτονται τυχαία, την ώρα που οι γιατροί αναζητούν κάτι άλλο.

Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εάν τυχόν αποφράξει μία από τις διόδους που διακλαδίζονται από τη χοληδόχο κύστη: τον κυστικό πόρο ή τον χοληδόχο πόρο.

Οι πολύποδες που αναπτύσσονται στον κυστικό πόρο μπορεί να εμποδίσουν τη ροή της χολής προς τη χοληδόχο κύστη, προκαλώντας φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα).

Κομμάτια που αποσπώνται και ταξιδεύουν στον χοληδόχο πόρο μπορεί να εμποδίσουν τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη, προκαλώντας φλεγμονή του χοληδόχου πόρου (χολαγγειίτιδα) ή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα)

Τα συμπτώματα της φλεγμονής μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • Κοιλιακό άλγος.
 • Πυρετός.
 • Ναυτία και έμετος.
 • Ίκτερος.
 • Πιο σπάνια, τα συμπτώματα αυτά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

Τι προκαλεί τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Οι πραγματικοί όγκοι είναι ανώμαλες αναπτύξεις κυττάρων. Δεν γνωρίζουμε γιατί δημιουργούνται. Οι πολύποδες χοληστερίνης και οι φλεγμονώδεις πολύποδες, που δεν είναι πραγματικοί όγκοι, είναι υποπροϊόντα άλλων παθήσεων.

Οι πολύποδες χοληστερόλης προκαλούνται από χοληστερόλη και οι φλεγμονώδεις πολύποδες οφείλονται στην χολοκυστίτιδα. Αυτοί οι δύο τύποι αποτελούν την πλειονότητα των πολύποδων της χοληδόχου κύστης.

Ποιοι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Είναι πιθανότερο να αναπτύξετε πολύποδες στη χοληδόχο κύστη εάν έχετε:

 • Χολόλιθους.
 • Χολοκυστίτιδα.
 • Χολαγγειίτιδα.
 • Ηπατίτιδα Β.
 • Οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση (Familial Adenomatous Polyposis FAP).
 • Σύνδρομο Peutz-Jeghers.
 • Υψηλή χοληστερόλη.
 • Εάν είστε άνω των 50 ετών.

Πώς διαγιγνώσκονται οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης συχνά ανακαλύπτονται τυχαία σε μια ακτινολογική εξέταση, όπως ένα διακοιλιακό υπερηχογράφημα. Εάν επιθυμείτε να λάβετε ιατρική φροντίδα για τα συμπτώματα της χοληδόχου κύστης, πιθανότατα θα υποβληθείτε πρώτα σε υπερηχογράφημα.

Οι γιατροί  μπορούν να εντοπίσουν τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης με αυτόν τον τρόπο, αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβουν τι είδους είναι.

Ενδεχομένως να θελήσουν να προχωρήσουν σε μια πιο λεπτομερή απεικονιστική εξέταση, όπως αξονική τομογραφία ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, για να έχουν καλύτερη εικόνα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης μου είναι καρκινικοί;

Δυστυχώς, οι γιατροί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν οι πολύποδες είναι καρκινικοί χωρίς προηγουμένως να τους αφαιρέσουν.

Και δεν μπορούν να αφαιρέσουν τους πολύποδες χωρίς να αφαιρέσουν εξ ολοκλήρου τη χοληδόχο κύστη.

Μολονότι μπορείτε να ζήσετε άνετα χωρίς τη χοληδόχο κύστη σας, οι γιατροί δεν θέλουν να την αφαιρούν χωρίς σοβαρό λόγο.

Έτσι, προσπαθούν να υπολογίσουν την πιθανότητα καρκίνου με βάση τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου σας.

Οι κακοήθεις πολύποδες είναι συνήθως μεγαλύτεροι από τους καλοήθεις – συνήθως με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκατοστά.

Για λόγους ασφαλείας, οι γιατροί συνιστούν συνήθως την αφαίρεση ενός πολύποδα που έχει μέγεθος 1 εκατοστό ή μεγαλύτερο. Θα συστήσουν επίσης την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης εφόσον υπάρχουν συμπτώματα φλεγμονής, όπως πόνος και πυρετός.

Πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη;

Ένας μονήρης πολύποδας συνήθως μεγαλώνει λιγότερο από 2 χιλιοστά σε ένα χρόνο. Ένας κακοήθης πολύποδας μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα.

Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι η ανάπτυξή του είναι ταχύτερη κατά την ετήσια εξέτασή σας, μπορεί να σας συστήσει την αφαίρεση του πολύποδα.

Οι καλοήθεις πολύποδες είναι πιο πιθανό να είναι πολλοί, ενώ οι κακοήθεις πολύποδες είναι συνήθως μεμονωμένοι (μονήρεις). Εάν οι πολύποδές σας αυξάνονται γρήγορα σε αριθμό, πιθανότατα δεν είναι κακοήθεις. Μπορεί όμως να υποδηλώνουν κάποια άλλη πάθηση, όπως η χρόνια χολοκυστίτιδα.

Μπορούν οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης να εξαφανιστούν από μόνοι τους;

Ορισμένα είδη πολυπόδων εξαφανίζονται, αλλά όχι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης.

Είναι πιο πιθανό να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου τόσο σε μέγεθος όσο και σε αριθμό. Δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρεθούν χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Παρακολούθηση: Οι περισσότεροι πολύποδες δεν θα προκαλέσουν προβλήματα ή δεν θα χρειαστούν θεραπεία, αλλά ο γιατρός σας θα θελήσει να τους έχει υπό παρακολούθηση για να βεβαιωθεί ότι δεν μεγαλώνουν πολύ ή πολύ γρήγορα ή ότι δεν προκαλούν νέα συμπτώματα. Αυτό θα το επιτύχει με περιοδικές υπερηχογραφικές εξετάσεις. Εάν διαπιστώσει ανησυχητικές εξελίξεις, θα συστήσει την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Χειρουργική επέμβαση: Αν και μπορεί να φαντάζει σοβαρή, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η μόνη γνωστή θεραπεία για τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης. Εάν οι πολύποδες σας συνοδεύονται από φλεγμονή ή από χολόλιθους, ο γιατρός σας θα σας συστήσει την αφαίρεσή τους για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές. Θα το συστήσει επίσης για κάθε πιθανότητα ενδεχόμενου καρκίνου. Μπορείτε να ζήσετε άνετα και χωρίς τη χοληδόχο κύστη σας.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι ή επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης;

Η χειρουργική επέμβαση ενέχει πάντα κάποιους κινδύνους, όπως αιμορραγία, επιπλοκές της αναισθησίας και τραυματισμός των κοντινών οργάνων.

Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τους κινδύνους που ενέχει ο πιθανός καρκίνος. Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Ποια είναι η πρόγνωσή μου μετά την επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν ικανοποιητικά μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης τους και τα συμπτώματά τους δεν θα επιστρέψουν.

Το πεπτικό σας σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς τη χοληδόχο κύστη σας. Το συκώτι σας θα εναποθέτει τη χολή απευθείας στο λεπτό σας έντερο χωρίς να την αποθηκεύει πρώτα στη χοληδόχο κύστη.

Παρά το γεγονός ότι ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη λίπους αμέσως μετά την επέμβαση, οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην κανονική τους διατροφή μετά από μερικές εβδομάδες.

Share to...