Τι προκαλεί το μούδιασμα στο πρόσωπο μου;

Τι προκαλεί το μούδιασμα στο πρόσωπό μου; 9 πιθανές αιτίες για αυτήν την εξαιρετικά δυσάρεστη αίσθηση

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
12 Λεπτά

Μπορεί να εμφανίσετε μούδιασμα στο πρόσωπο σας σε περίπτωση ημικρανίας, αλλεργικών αντιδράσεων ή νευρολογικών παθήσεων. Αυτό μπορεί να αποτελεί επείγον περιστατικό εάν εμφανιστεί σε συνδυασμό με ορισμένα άλλα συμπτώματα ή μετά από τραυματισμό στο κεφάλι.

Το μούδιασμα αφορά την απώλεια αίσθησης σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Το μούδιασμα στο πρόσωπό σας δεν αποτελεί πάθηση, αλλά σύμπτωμα κάποιας άλλης κατάστασης.

Οι περισσότερες αιτίες του μουδιάσματος στο πρόσωπο σχετίζονται με την πίεση που ασκείται στα νεύρα σας ή με νευρική βλάβη. Το να αισθάνεστε το πρόσωπό σας μουδιασμένο μια στο τόσο δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, αν και μπορεί να αισθάνεστε παράξενα ή ακόμα και να τρομοκρατείστε από το εν λόγω φαινόμενο.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες του μουδιάσματος στο πρόσωπό σας και ποιες από αυτές είναι ανησυχητικές.

Τι προκαλεί το μούδιασμα στο πρόσωπο μου;
Τι προκαλεί το μούδιασμα στο πρόσωπο μου;

Επείγουσα ιατρική βοήθεια

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με το μούδιασμα του προσώπου που δικαιολογούν την άμεση επίσκεψη στο γιατρό. Καλέστε το 166 ή αναζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν έχετε μούδιασμα στο πρόσωπο σε συνδυασμό με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • μούδιασμα του προσώπου που εμφανίζεται μετά από τραυματισμό στο κεφάλι
 • μούδιασμα που αρχίζει ξαφνικά και αφορά ολόκληρο το χέρι ή το πόδι εκτός από το πρόσωπό σας
 • δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση των άλλων
 • ναυτία και ζάλη
 • έντονος πονοκέφαλος
 • απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια

Μούδιασμα στο πρόσωπο, Πιθανές αιτίες

Το μούδιασμα του προσώπου μπορεί να οφείλεται σε διάφορους υποκείμενους παράγοντες. Ακολουθούν εννέα πιθανές καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν μούδιασμα στο πρόσωπό σας.

Λοιμώξεις

Οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε μούδιασμα του προσώπου. Τα οδοντιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων κάτω από τα ούλα σας και στις ρίζες των δοντιών σας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα. Άλλες λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα μουδιάσματος στη μία πλευρά ή σε όλο το πρόσωπό σας είναι οι εξής:

 • μπλοκαρισμένοι σιελογόνοι αδένες
 • έρπητας ζωστήρας
 • πρησμένοι λεμφαδένες

Αυτές οι λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αισθανθείτε ξανά το πρόσωπό σας φυσιολογικό. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια καλλιέργεια ή να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό σε θέματα λοιμώξεων ή σε έναν οδοντίατρο για να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη που προκαλεί μούδιασμα στο πρόσωπο.

Παράλυση ή πάρεση του προσωπικού νεύρου (Bell’s Palsy)

Η παράλυση Bell είναι μια πάθηση που συνήθως προκαλεί μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου σας. Η παράλυση του Bell εμφανίζεται ξαφνικά και πιθανότατα προκαλείται από τον ιό του έρπητα. Εάν έχετε παράλυση Bell, το μούδιασμα του προσώπου οφείλεται σε βλάβη των νεύρων στο πρόσωπό σας.

Για να διαγνώσει την παράλυση ή πάρεση του προσωπικού νεύρου ο γιατρός σας θα πρέπει να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για το μούδιασμα του προσώπου σας. Η νευρολογική απεικόνιση, όπως αυτή επιτυγχάνεται ,με τη μαγνητική τομογραφία ή το ηλεκτρομυογράφημα, θα καθορίσει εάν τα νεύρα που ελέγχουν το πρόσωπό σας έχουν υποστεί βλάβη.

Η παράλυση Bell είναι τις περισσότερες φορές μια προσωρινή κατάσταση, αλλά μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Άλλα σημεία και συμπτώματα της παράλυσης Bell περιλαμβάνουν:

 • αδυναμία του προσώπου
 • πτώση του στόματος
 • αδυναμία έκφρασης του προσώπου, όπως το χαμόγελο ή το συνοφρύωμα
 • δυσκολία στην προφορά ορισμένων λέξεων
 • ξηροφθαλμία και ξηροστομία
 • αλλοιωμένη γεύση
 • σιελόρροια
 • ευαισθησία στον ήχο
 • δυσκολία στην κατανάλωση φαγητού και ποτού
 • μυϊκές συσπάσεις στο πρόσωπο
 • Ερεθισμός του ματιού από την πλευρά που επηρεάζεται
 • Πονοκέφαλος

Ημικρανία

Ένας συγκεκριμένος τύπος ημικρανίας μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματός σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ημιπληγική ημικρανία. Εκτός από το μούδιασμα του προσώπου, μπορεί να εμφανίσετε:

 • ζάλη
 • προβλήματα όρασης
 • δυσκολίες στην ομιλία

Συνήθως, τα συμπτώματα αυτού του είδους ημικρανίας υποχωρούν μετά από 24 ώρες.

Εάν έχετε ημικρανία σε συνδυασμό με μούδιασμα του προσώπου, ο γιατρός σας θα πρέπει να λάβει λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό και να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας. Μερικές φορές αυτό το είδος ημικρανίας εμφανίζεται στις οικογένειες. Ενίοτε συνταγογραφούνται τριπτάνες και ενέσεις στεροειδών φαρμάκων για τον πόνο.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το μούδιασμα του προσώπου στη μία πλευρά ή σε ολόκληρο το πρόσωπό σας μπορεί να συμβεί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή μικροεγκεφαλικό επεισόδιο. Το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα ή η απώλεια του ελέγχου των μυών του προσώπου μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως:

 • έντονο πονοκέφαλο
 • δυσκολία στην ομιλία ή στην κατάποση
 • ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια

Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από απόφραξη ή ρήξη αρτηριών.

Ο γιατρός θα μπορέσει να διακρίνει αν είχατε εγκεφαλικό επεισόδιο με βάση τα συμπτώματά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μέχρι να φτάσετε στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο. Ζητήστε από κάποιον να κρατάει ημερολόγιο με τα συμπτώματά σας, πότε άρχισαν και πόσο διαρκούν μέχρι να μπορέσετε να λάβετε ιατρική φροντίδα.

Εάν λάβετε διάγνωση για εγκεφαλικό επεισόδιο, η θεραπεία θα έχει ως στόχο να σας αποτρέψει από το να πάθετε νέο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιπηκτικά φάρμακα. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους, μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος του σχεδίου θεραπείας σας.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Η λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών μπορεί να έχει ως παρενέργεια το προσωρινό μούδιασμα του προσώπου. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλες ουσίες που μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα είναι τα εξής:

 • Κοκαΐνη
 • αλκοόλ
 • αντιισταμινικά
 • φάρμακα χημειοθεραπείας
 • αμιτριπτυλίνη (Elavil) και άλλα αντικαταθλιπτικά

Ακόμη και αν το μούδιασμα δεν είναι μια από τις αναφερόμενες παρενέργειες ενός φαρμάκου που παίρνετε, είναι πιθανό η έναρξη μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής να είναι ο λόγος που αισθάνεστε μούδιασμα στο πρόσωπό σας. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε αυτή την παρενέργεια.

Τραυματισμοί στο κεφάλι

Ένα άμεσο χτύπημα στο κεφάλι σας, μια διάσειση και άλλα τραύματα στον εγκέφαλό σας μπορούν να βλάψουν τα νεύρα στο νωτιαίο μυελό σας και στη βάση του εγκεφάλου σας. Αυτά τα νεύρα ελέγχουν την αίσθηση στο πρόσωπό σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μούδιασμα του προσώπου δεν προκαλείται από τραυματισμό στο κεφάλι, αλλά ενίοτε και αυτό συμβαίνει. Το μούδιασμα του προσώπου μπορεί να εμφανιστεί στη μία ή και στις δύο πλευρές του προσώπου σας έως και 24 ώρες μετά το τραύμα στο κεφάλι.

Θα πρέπει να περιγράψετε λεπτομερώς τον τραυματισμό στον γιατρό σας. Μετά την αρχική φυσική εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου, όπως μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία θα ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της νευρικής βλάβης, εφόσον διαπιστωθεί.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Το μούδιασμα στο πρόσωπο ή το στόμα μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες εξ επαφής. Σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας, το μούδιασμα του προσώπου μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη γλώσσα και τα χείλη σας.

Άλλες αιτίες αλλεργίας εξ επαφής, όπως από αμβροσία και δηλητηριώδη κισσό, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μούδιασμα στο πρόσωπό σας, εάν το δέρμα σας έρθει σε άμεση επαφή με το αλλεργιογόνο.

Εάν ο γιατρός σας προσπαθεί να εντοπίσει μια νέα αλλεργική αντίδραση, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό σε θέματα αλλεργιών ή σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το μούδιασμα στο πρόσωπο αυτού του τύπου θα συνδέεται άμεσα με την έκθεση στο αλλεργιογόνο και θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνο του εντός 24 ωρών.

Νόσος του Lyme (βορρελίωση)

Η νόσος του Lyme είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τσιμπήματα τσιμπουριών. Το τσιμπούρι πρέπει να βρίσκεται στο δέρμα σας για τουλάχιστον 24 ώρες για να μεταδώσει τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ένα από τα συμπτώματα της μη θεραπευμένης νόσου του Lyme μπορεί να είναι το μούδιασμα του προσώπου.

Μέχρι τη στιγμή που θα εμφανίσετε μούδιασμα στο πρόσωπο ως αποτέλεσμα της νόσου του Lyme, το εξάνθημα από το τσίμπημα του κρότωνος θα έχει περάσει προ πολλού και θα έχετε άλλα συμπτώματα της πάθησης. Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι τα ακόλουθα:

 • πνευματική θολούρα
 • δυσκολία συγκέντρωσης
 • κόπωση
 • μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα σε άλλα μέρη του σώματός σας

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε τη νόσο του Lyme, θα υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος και νωτιαίου υγρού για να διαπιστωθεί εάν ο οργανισμός σας έχει παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν την πάθηση και εάν εμφανίζετε συνεχή σημάδια λοίμωξης.

Η θεραπεία για τη νόσο του Lyme μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μουδιάσματος του προσώπου. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά από το στόμα για τη θεραπεία της λοίμωξης από τα βακτήρια.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα σας. Η πάθηση αυτή είναι χρόνια, αλλά εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό σε κάθε άνθρωπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν σύντομες περιόδους επιδείνωσης των συμπτωμάτων που ακολουθούνται από μεγάλα διαστήματα με ελάχιστα συμπτώματα. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι συχνά το μούδιασμα του προσώπου.

Το μούδιασμα του προσώπου από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την εξέταση για ΣΚΠ. Άλλα πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • απώλεια συντονισμού
 • απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης
 • θόλωση ή απώλεια της όρασης
 • επώδυνοι σπασμοί στα πόδια ή τα χέρια σας

Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι πάσχετε από σκλήρυνση κατά πλάκας, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε διάφορες εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες πιθανότητες. Ο γιατρός σας θα κάνει μια φυσική εξέταση, μια συνολική νευρολογική εξέταση, θα πάρει ένα λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό και θα ζητήσει τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.