7 τρόποι με τους οποίους το σώμα σου ωφελείται από το Νερό με Λεμόνι.

Το νερό με λεμόνι είναι εξαιρετικά δημοφιλές αυτήν την περίοδο.

Πολλά εστιατόρια το σερβίρουν σε καθημερινή βάση και πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με νερό με λεμόνι αντί για καφέ ή για τσάι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα λεμόνια είναι υπέροχα, αλλά είναι αλήθεια ότι το να τα προσθέτεις στο νερό σε κάνουν υγιέστερο;

Πολλά από τα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη του νερού με λεμόνι για την υγεία είναι ανεπίσημα.

Δεν έχει γίνει παρά ελάχιστη επιστημονική έρευνα συγκεκριμένα για το νερό με λεμόνι αλλά υπάρχουν έρευνες για τα οφέλη του νερού και του λεμονιού ξεχωριστά.

Παρακάτω απαριθμούνται οι τρόποι με τους οποίους το σώμα σου επωφελείται από το νερό με λεμόνι:

7 τρόποι με τους οποίους το σώμα σου ωφελείται από το Νερό με Λεμόνι

1. Αυξάνει την ενυδάτωση

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες του Food and Nutrition Board, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 2,7 λίτρα νερό την ημέρα και οι άντρες 3.6, συμπεριλαμβανομένου του νερού που προέρχεται από την τροφή και τα αναψυκτικά και ποτά.

Το νερό είναι το καλύτερο ποτό για ενυδάτωση αλλά πολλοί άνθρωποι δεν προτιμούν τη γεύση του σκέτου νερού. Η προσθήκη λεμονιού ενισχύει τη γεύση του νερού, κάτι που βοηθά την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας.

2. Είναι μία καλή πηγή βιταμίνης C

Τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι έχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C που αποτελεί ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό μέσο το οποίο βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες.

Πιθανά να έχεις ακούσει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθά στην αποφυγή ή στη μείωση της διάρκειας ενός κοινού κρυολογήματος σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά εδώ οι μελέτες είναι αντικρουόμενες.

Η βιταμίνη C είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Παρόλο που τα λεμόνια δε βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των εσπεριδοειδών με υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C παραμένουν ωστόσο μία πολύ καλή πηγή της.

Σύμφωνα με το United States Department of AgricultureTrusted Source, ο χυμός ενός λεμονιού παρέχει περίπου 18,6 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C για τους ενήλικες είναι 65 έως 90 χιλιοστόγραμμα.

3. Επιταχύνει τη μείωση του σωματικού βάρους

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα λεμόνια και οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση μειώνουν σημαντικά το ρυθμό με τον οποίο κερδίζουν βάρος πειραματόζωα τα οποία σιτίζονται υπερβολικά με σκοπό να γίνουν υπέρβαρα.

Σε αυτές τις μελέτες με τα ποντίκια, τα αντιοξειδωτικά συστατικά αντισταθμίζουν επίσης τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής σίτισης στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και στην αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, τους δύο κύριους παράγοντες ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Παρά το γεγονός ότι αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να τεκμηριωθούν και στην περίπτωση των ανθρώπων, τα ανεπίσημα τεκμήρια δείχνουν σταθερά προς την κατεύθυνση ότι το νερό με λεμόνι ενισχύει την απώλεια σωματικού βάρους.

Το αν αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι απλά νιώθουν αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού ή αν αυτό οφείλεται στον ίδιο τον χυμό του λεμονιού, είναι ακόμα ασαφές.

4. Βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος

Η βιταμίνη C που περιέχεται στα λεμόνια είναι δυνατό να βοηθάει στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων, να εμποδίζει το στεγνό δέρμα να γεράσει και να μειώνει τις βλάβες από την έκθεση στον ήλιο. Ο τρόπος με τον οποίο το νερό βελτιώνει το δέρμα είναι αμφιλεγόμενος, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο.

Εάν το δέρμα μας χάσει την υγρασία του γίνεται ξηρό και είναι πιο εύκολο να αποκτήσει ρυτίδες. Μία εργαστηριακή μελέτη του 2016 απέδειξε ότι ένα ποτό βασισμένο στα εσπεριδοειδή βοήθησε στην παρεμπόδιση ανάπτυξης ρυτίδων σε άτριχα ποντίκια.

5.Βοηθάει στην πέψη

Πολλοί πίνουν νερό με λεμόνι το πρωί ως καθαρτικό προκειμένου να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα. Πίνοντας χλιαρό ή ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί κατά το ξύπνημα, μπορεί κανείς να βοηθήσει στην κινητοποίηση του γαστρεντερικού συστήματος.

Σε εναλλακτικές ιατρικές φιλοσοφίες θεωρείται ότι η ξινή γεύση του λεμονιού ενεργοποιεί το “agni”, την εσωτερική δύναμη που είναι υπεύθυνη για την πέψη και τον μεταβολισμό. Έτσι διευκολύνεται η πέψη και αποτρέπεται η συσσώρευση τοξινών.

6. Διατηρεί φρέσκια την αναπνοή

Έχετε τρίψει ποτέ τις παλάμες σας με χυμό λεμονιού για να καταπολεμήσετε την οσμή του σκόρδου ή οποιαδήποτε άλλη ισχυρή οσμή;

Η ίδια παραδοσιακή πρακτική μπορεί να εφαρμοστή και στην δυσάρεστη αναπνοή που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων με δυνατή οσμή όπως σκόρδο, κρεμμύδι, ψάρι κτλ.

Είναι δυνατό να αποφύγει κανείς την δυσάρεστη αναπνοή πίνοντας ένα ποτήρι νερού με λεμόνι μετά τα γεύματα και νωρίς το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα.

Το λεμόνι θεωρείται ότι αυξάνει την παραγωγή σιέλου και το νερό αποτρέπει την ξηροστομία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστη αναπνοή που προκαλείται από τα βακτηρίδια του στόματος.

7. Εμποδίζει τη δημιουργία νεφρικών λίθων

Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια είναι δυνατό να αποτρέπει το σχηματισμό νεφρικών λίθων.

Τα κιτρικά άλατα που αποτελούν συστατικό του κιτρικού οξέος, παραδόξως καθιστούν τα ούρα λιγότερο όξινα και είναι δυνατό ακόμα και να διαλύσουν κάποιους μικρούς λίθους.

Η κατανάλωση του νερού με λεμόνι δεν παρέχει απλά στον οργανισμό κιτρικά άλατα αλλά και το απαραίτητο νερό για να ξεπλυθούν οι λίθοι.

Πώς να ετοιμάσετε το νερό με λεμόνι

Προκειμένου να λάβουμε όλα τα οφέλη του νερού με λεμόνι, πρέπει να το καταναλώνουμε διαρκώς και χρειαζόμαστε περισσότερο από ένα στυμμένο λεμόνι στο ποτήρι μας.

Όταν παρασκευάζουμε νερό με λεμόνι πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκα λεμόνια και όχι τεχνητούς συσκευασμένους χυμούς λεμονιού.

Για την Παρασκευή νερού με λεμόνι, χρειάζεται να στύψουμε μισό λεμόνι σε 250 ml χλιαρού ή κρύου νερού.

Για να έχουμε ένα όσο γίνεται υγιεινό ρόφημα πρέπει να χρησιμοποιούμε καθαρό και φιλτραρισμένο νερό και λεμόνια βιολογικής καλλιέργειας.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση του ροφήματος και να της προσδώσουμε επιπλέον οφέλη για την υγεία μας προσθέτοντας

  • Λίγα κλαράκια μέντας
  • Ένα κουτάλι του τσαγιού μέλι
  • Μια φέτα φρέσκου τζίντζερ
  • Μία πρέζα κανέλα ή κουρκούμι.

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε φέτες από φρέσκα εσπεριδοειδή όπως πράσινο λεμόνι ή πορτοκάλι, ή φέτες από αγγουράκι. Εννοείται ότι πάντα τα φρούτα αυτά πρέπει να πλένονται καλά πριν κοπούν και χρησιμοποιηθούν στο ποτό.

Το να έχουμε στην κατάψυξη παγάκια από χυμό λεμονιού είναι ένας έξυπνος τρόπος να προσθέσουμε λεμόνι στο νερό μας γρήγορα.

Δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού για τις παγοκυψέλες και να τις καταψύξουμε.

Ρίχνοντας λίγους κύβους χυμού λεμονιού σε ένα ποτήρι κρύου ή ζεστού νερού πετυχαίνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα ποτήρι χλιαρού νερού με λεμόνι και να έχουμε μία κανάτα με νερό και λίγες φέτες λεμονιού στο ψυγείο για να έχουμε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρες.

Παρενέργειες του νερού με λεμόνι

Γενικώς είναι ασφαλές να πίνουμε νερό με λεμόνι αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη και κάποιες πιθανές παρενέργειες.

Το λεμόνι περιέχει κιτρικό οξύ το οποίο μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο μπορούμε να πίνουμε το ρόφημα με ένα καλαμάκι και να ξεπλένουμε το στόμα μας στη συνέχεια με καθαρό νερό.

Σε ό,τι αφορά τις καούρες, το νερό με λεμόνι μπορεί να λειτουργεί και επιβαρυντικά αλλά και ευεργετικά. Το κιτρικό οξύ μπορεί να φέρει καούρες σε ορισμένους ανθρώπους.

Άλλοι νιώθουν ανακούφιση από τον καύσο καθώς ο χυμός του λεμονιού γίνεται αλκαλικός και μειώνει την οξύτητα των πεπτικών υγρών και της διαδικασίας της πέψης.

Θα πρέπει να πειραματιστεί κανείς για να συμπεράνει σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει.

Κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν μεγαλύτερη συχνότητα στην ούρηση όταν πίνουν νερό με λεμόνι.

Παρά το γεγονός ότι η βιταμίνη C θεωρείται συχνά ότι έχει διουρητικές ιδιότητες, τα στοιχεία δε δείχνουν ότι η βιταμίνη C που προέρχεται από φυσικές πηγές όπως τα λεμόνια είναι διουρητικό.

Κατά πάσα πιθανότητα, η πιο συχνή ούρηση προέρχεται από τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού όταν πίνουμε νερό με λεμόνι.

Συμπέρασμα

Οι έρευνες δείχνουν ότι το νερό με λεμόνι έχει πολλά δυνητικά οφέλη για την υγεία μας. Πέρα όμως από αυτά, η προσθήκη λεμονιού στο νερό μπορεί να βοηθήσει στη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της μέρας, κάτι που βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος.

Και η ενυδάτωση είναι κρίσιμο μέγεθος για την καλή υγεία, επομένως, όπως και να το δούμε, κανείς δε χάνει πίνοντας νερό με λεμόνι.

Leave a Comment

Share to...