Ξεχωρίζουμε 7 πολύ συνηθισμένες ιώσεις

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από ιογενείς λοιμώξεις κάθε χρόνο. Οι ιοί είναι μικροσκοπικοί μολυσματικοί οργανισμοί που προκαλούν αναπνευστικά, γαστρεντερικά, νευρολογικά ή άλλα συμπτώματα.

Μπορούν να μεταδοθούν από ένα έντομο στον άνθρωπο (όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου) ή από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του σεξ (όπως ο έρπης, ο HPV και ο HIV) ή μέσω περιστασιακής επαφής, όπως συμβαίνει με τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Αυτή η επισκόπηση των συνηθισμένων ιώσεων επικεντρώνεται στις ιώσεις που μεταδίδονται μέσω της καθημερινής επαφής. Αυτοί οι ιοί προκαλούν είτε αναπνευστικά είτε γαστρεντερικά συμπτώματα και μεταδίδονται συνήθως στα σχολεία, στα γραφεία και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τις ιογενείς λοιμώξεις που διαδίδονται στην κοινότητα είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να απολυμαίνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά και να μένετε μακριά από ανθρώπους που είναι άρρωστοι.

Το κοινό κρυολόγημα

Οι περισσότεροι ενήλικες παρουσιάζουν δύο έως τέσσερα κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν αρκετά περισσότερα. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς ιούς. Τις περισσότερες φορές, το κρυολόγημα προκαλείται από αδενοϊό, κορονοϊό ή ρινοϊό.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι συνήθως ήπια και διαρκούν μεταξύ μιας εβδομάδας και 10 ημερών. Συνήθως, η αυτοθεραπεία στο σπίτι με την παροχή άνεσης και ίσως η χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι το μόνο που χρειάζεται.

Οι ιοί του κρυολογήματος μεταδίδονται με τα σταγονίδια, είτε όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται σε κοντινή απόσταση είτε από το άγγιγμα επιφανειών που έχουν μολυνθεί με αυτά τα σταγονίδια, κόπρανα ή αναπνευστικές εκκρίσεις.

Χρησιμοποιήστε τα συνήθη μέτρα πρόληψης για να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε κρυολόγημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το συχνό πλύσιμο των χεριών σας, η χρήση απολυμαντικού χεριών όταν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, το να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και η αποφυγή άλλων ανθρώπων που είναι άρρωστοι.

Γρίπη

Η γρίπη είναι ο ιός που προκαλεί την εποχική γρίπη. Υπάρχουν πολλά στελέχη γρίπης που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα γρίπης και ο ιός μεταλλάσσεται από χρόνο σε χρόνο.

Αν και η γρίπη δεν είναι σοβαρή για όλους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύονται κάθε χρόνο εξαιτίας της.

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν από τη γρίπη 250.000 έως μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Ενώ η αυτοθεραπεία ενδείκνυται για ήπιες περιπτώσεις, τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών (όπως πνευμονία) μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον γιατρό τους με αντιιικά φάρμακα.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι να κάνετε ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης. Εκατοντάδες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό. Εάν δεν είστε σίγουροι αν είναι κατάλληλο για εσάς και την οικογένειά σας, φροντίστε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Σημειώστε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι για τους οποίους αντενδείκνυται.

Όπως και με το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος και η ίδια τακτική του πλυσίματος των χεριών και της αποφυγής όσων είναι άρρωστοι αποτελεί τη δεύτερη γραμμή πρόληψης.

Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή ακόμη και χημικές ουσίες, αλλά ο ιογενής τύπος αυτής της λοίμωξης είναι ο πιο συνηθισμένος. Μπορεί να προκαλέσει βήχα που διαρκεί για εβδομάδες και αποτελεί συχνή επιπλοκή τόσο του κρυολογήματος όσο και της γρίπης.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε βρογχίτιδα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματά σας και τον τύπο της βρογχίτιδας που έχετε.

Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πολύ συχνή ιογενής λοίμωξη. Αυτή η δυσάρεστη ασθένεια προκαλεί συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια και είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Η γαστρεντερίτιδα διαφέρει από τη γρίπη (εποχική γρίπη). Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιούς όπως ο ροταϊός και ο νοροϊός, μεταξύ άλλων.

Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μεταδίδονται μέσω των κοπράνων. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα ή το νερό, ή μπορεί να μεταδοθεί από επιφάνειες ή από την επαφή με μολυσμένο άτομο. Το πλύσιμο των χεριών και η χρήση καλών μεθόδων υγιεινής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης αυτών των ιών.

Ορισμένες λοιμώξεις του αυτιού

Συχνά, οι λοιμώξεις του αυτιού συμβαίνουν μετά από κρυολόγημα ή γρίπη. Είναι πολύ πιο συχνές στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες, πιθανώς λόγω της μικρότερης απόστασης προς το εσωτερικό του αυτιού.

Παλαιότερα όλες οι λοιμώξεις του αυτιού αντιμετωπίζονταν με αντιβιοτικά, επειδή πίστευαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνταν από βακτήρια. Περισσότερα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις του μέσου ωτός είναι επίσης συχνά ιογενείς και θα υποχωρήσουν από μόνες τους χωρίς τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Η θεραπεία εξαρτάται συνήθως από το πόσο πόνο προκαλεί η λοίμωξη και από άλλα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής. Εάν η περίπτωση είναι ήπια, ο γιατρός θα συστήσει συνήθως παρακολούθηση με μερικές ημέρες ξεκούρασης στο κρεβάτι, λήψη αρκετών υγρών και λήψη αναλγητικών ανάλογα με την ηλικία (παρακεταμόλη για παιδιά κάτω των 6 μηνών, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τους υπόλοιπους).

Ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς ιούς, με πιο συνηθισμένους τους τύπους 1 και 3 του ιού της ανθρώπινης παραϊνφλουέντζας. Εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μικρά παιδιά, αλλά μπορεί να είναι πολύ ανησυχητική τόσο για το παιδί που την παθαίνει όσο και για τους γονείς του.

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα χαρακτηρίζεται από βήχα που ακούγεται σαν γάβγισμα φώκιας. Ορισμένα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν εισπνευστικό συριγμό, δηλαδή έναν σφυριχτό ήχο που ακούγεται όταν το παιδί εισπνέει.

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με την εισπνοή ατμοσφαιρικού ή κρύου αέρα. Περίπου το 60% των παιδιών καλυτερεύει μέσα σε 48 ώρες. Δεν χρειάζονται φάρμακα για ήπιες περιπτώσεις που δεν παρουσιάζουν εισπνευστικό συριγμό ή σύσφιξη του θωρακικού τοιχώματος όταν αναπνέουν σε κατάσταση ηρεμίας. Ένα κατασταλτικό του βήχα (δεξαμεθαζόνη) μπορεί να συνταγογραφηθεί για τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα.Σε σοβαρές περιπτώσεις, χορηγείται θεραπεία που υποστηρίζει την αναπνοή.

RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή των πρόωρων βρεφών έως την ηλικία των 2 ετών, αλλά προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα κρυολογήματος σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Για τους περισσότερους που έχουν ήπια συμπτώματα, η μείωση του πυρετού και η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι η κατάλληλη φροντίδα.

Ο RSV δημιουργεί πολλή βλέννα και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τα πολύ μικρά παιδιά να αναπνεύσουν όταν συμβαίνει αυτό. Πολλά μωρά που ήταν πρόωρα και προσβάλλονται από RSV κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής τους πρέπει να νοσηλευτούν.

Ο ιός μεταδίδεται με τα αναπνευστικά σταγονίδια από το βήχα και το φτάρνισμα ή με την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Ενώ τα περισσότερα παιδιά είναι μεταδοτικά για τρεις έως οκτώ ημέρες, ορισμένα συνεχίζουν να αποβάλλουν τον ιό για τέσσερις εβδομάδες. Αυτό καθιστά δύσκολη την αποφυγή του ιού στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία.

Τα μόνα διαθέσιμα εμβόλια για τον RSV είναι εγκεκριμένα μόνο για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Το Arexvy και το Abrysvo είναι και τα δύο εγκεκριμένα για την πρόληψη της νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον RSV σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Οι ενέσεις Synagis (palivizumab) και Beyfortus (nirsevimab) περιέχουν αντισώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του RSV σε πρόωρα μωρά υψηλού κινδύνου.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.