ΟΜΟΡΦΙΑ

Υπάρχει πιθανότητα να κολλήσετε τον ιό HIV από τατουάζ ή piercing;

Από

Medbox

Υπάρχει ένας θεωρητικός κίνδυνος να κολλήσετε τον ιό HIV από ένα τατουάζ ή piercing, απλώς και μόνο επειδή ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί ακόμη ούτε ένα τέτοιο περιστατικό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν το body art αυτού του είδους εκτελείται σύμφωνα με τους νόμους και τους υγειονομικούς κανονισμούς, ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV θεωρείται αμελητέος. Το ίδιο μπορεί να μην ισχύει σε μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα όπου το ποσοστό του HIV είναι υψηλό, όπως σε μια αναπτυσσόμενη χώρα ή σε μια φυλακή.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τόσο τον θεωρητικό όσο και τον τεκμηριωμένο κίνδυνο μετάδοσης του HIV από τα τατουάζ και το body piercing.

Πώς το τατουάζ και το Piercing θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό HIV

Οι tattoo artists δημιουργούν τα σχέδιά τους εγχύοντας μελάνι στο ενδιάμεσο στρώμα του δέρματος του ατόμου, το οποίο ονομάζεται χόριο. Αυτό το κάνουν χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα που ονομάζεται πιστόλι τατουάζ και τρυπάει το δέρμα με ένα πλήθος από μικρές βελόνες με μεγάλη ταχύτητα.

Το body piercing χρησιμοποιεί μία μόνο βελόνα για να τρυπήσει το δέρμα.

Με το τρύπημα του δέρματος και την αναρρόφηση αίματος, ορισμένες λοιμώξεις, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C, μπορούν θεωρητικά να μεταδοθούν από τον έναν πελάτη στον άλλο, εάν το πιστόλι ή οι βελόνες δεν απολυμαίνονται σωστά.

Ακόμα κι έτσι, ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανος.

Γιατί η μετάδοση είναι απίθανη

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV μέσω τατουάζ ή piercing θεωρείται χαμηλός έως αμελητέος.

Αν και το CDC αναφέρει ότι υπάρχει θεωρητικός κίνδυνος μετάδοσης, δεν έχει καταγραφεί ακόμη ούτε ένα περιστατικό HIV από οποιαδήποτε μορφή τέχνης του σώματος.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η μετάδοση μπορεί να συμβεί μόνο εάν:

  • Ο πρώτος πελάτης όχι μόνο έχει HIV αλλά και υψηλό ιικό φορτίο (δηλαδή υπάρχει αρκετή ποσότητα του ιού στο αίμα του). Ο HIV είναι λιγότερο πιθανό να μεταδοθεί εάν το ιικό φορτίο είναι χαμηλό ή μη ανιχνεύσιμο.
  • Ο πελάτης αιμορραγεί σημαντικά στον εξάρτημα.
  • Ο εξοπλισμός δεν απολυμαίνεται (είτε επαρκώς είτε καθόλου) μεταξύ των πελατών.
  • Το αίμα από τον μολυσμένο εξοπλισμό εισέρχεται στο σώμα του επόμενου πελάτη σε αρκετά σημαντικές ποσότητες ώστε να εμφανιστεί μόλυνση.

Στο πλαίσιο της τέχνης του σώματος, η πιθανότητα να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις είναι μικρή.

Ο κίνδυνος μόλυνσης δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο υψηλός όσο, ας πούμε, η κοινή χρήση ενέσιμων βελονών και συριγγών, όπου μολυσμένο από τον ιό HIV αίμα μεταφέρεται απευθείας στη φλέβα ενός άλλου ατόμου.

Πού υπάρχει ο κίνδυνος για λοίμωξη με HIV

Παρά τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν κάποιοι που δεν πείθονται ότι το τατουάζ και το piercing δεν ενέχουν σημαντικό κίνδυνο.

Ενδεικτικά, ένας 27χρονος πελάτης body art κατέθεσε μήνυση το 2017, όταν ένα ινστιτούτο τατουάζ αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει επειδή είχε HIV. Παρόλο που το δικαστήριο αποφάσισε τελικά υπέρ του άνδρα, η υπόθεση καταδεικνύει τις παρατεταμένες αμφιβολίες και παρανοήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται ή όχι ο HIV.

Ο θεωρητικός κίνδυνος μετάδοσης μπορεί να γίνει εξαιρετικά πραγματικός όταν το τατουάζ ή το piercing πραγματοποιείται εκτός οργανωμένου εργαστηρίου.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα τατουάζ συμμοριών που εκτελούνται από ερασιτέχνες καλλιτέχνες, τατουάζ που γίνονται στη φυλακή και piercing που γίνονται από φίλους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ο επιπολασμός (ποσοστό) του HIV είναι υψηλός.

Ως παράδειγμα, μια μελέτη του 2012 από την Αιθιοπία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο HIV και άλλες αιματογενείς λοιμώξεις μεταδίδονταν περιστασιακά μέσω ακατάλληλα αποστειρωμένου εξοπλισμού κουρείων.
Εκτός από τις μη αποστειρωμένες πρακτικές, το ποσοστό του HIV στην Αιθιοπία είναι 10 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες (3% έναντι 0,3%, αντίστοιχα).

Ομοίως, το ποσοστό του HIV στις φυλακές είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ό,τι στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ (1,3% έναντι 0,3%, αντίστοιχα).

Προσθέτοντας τον κίνδυνο, τα τατουάζ στις φυλακές γίνονται συχνά με πολλαπλές, βαθιές παρακεντήσεις του δέρματος με τη χρήση επαναχρησιμοποιημένων αντικειμένων, όπως συρραπτικά, συνδετήρες και σωληνάρια μελανιού από στυλό. Εξαιτίας αυτού, τείνει να υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στο αίμα και, με τη σειρά του, μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του HIV και της ηπατίτιδας C.

Ανεξάρτητα από την εγκατάσταση ή την τοποθεσία, οι ανθυγιεινές πρακτικές body art αυξάνουν εγγενώς τον κίνδυνο λοιμώξεων που μεταδίδονται με το αίμα, και κυρίως της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C.

Ασφαλές τατουάζ και piercing σώματος

Εάν σκέφτεστε να κάνετε τατουάζ ή piercing, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε καλύτερα για την ασφάλειά σας.

Τηλεφωνήστε εκ των προτέρων στο εργαστήριο και ρωτήστε ποιες διαδικασίες χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εξάπλωσης του HIV και άλλων λοιμώξεων που μεταδίδονται με το αίμα.
Κατά περίπτωση, ζητήστε αποδείξεις ότι ο καλλιτέχνης διαθέτει άδεια και ελέγξτε ότι η άδεια είναι ενημερωμένη.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link