ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Yπερλειτουργική, Yπεραντιδραστική ή Υπερδραστήρια κύστη

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τι είναι η υπερδραστήρια κύστη;

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων που ενδέχεται να σας αναγκάζουν να ουρείτε (κατουράτε) συχνότερα, να έχετε ανεξέλεγκτες τάσεις για κατούρημα, να εμφανίζετε ακράτεια και να πρέπει να ουρείτε τη νύχτα.

Ποιους επηρεάζει η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι πιο συχνή σε άτομα 65 ετών και άνω. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν το πρόβλημα σε νεότερη ηλικία, συνήθως γύρω στα 45.

Πόσο συχνή είναι η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι συχνό φαινόμενο. Επηρεάζει περίπου το 30% των ανδρών και το 40% των γυναικών. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι υψηλότερος επειδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν αμηχανία και δεν ζητούν βοήθεια.

Υπερδραστήρια κύστη
Υπερδραστήρια κύστη

Πώς επηρεάζει το σώμα μου η υπερδραστήρια κύστη;

Τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν άγχος και να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Η υπερδραστήρια κύστη υποχωρεί;

Όχι, η υπερδραστήρια κύστη δεν υποχωρεί από μόνη της. Εάν δεν αντιμετωπίσετε την υπερδραστηριότητα της κύστης, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν, οι μύες της ουροδόχου κύστης σας που βοηθούν στον έλεγχο του πότε κατουράτε μπορεί να εξασθενήσουν και οι ιστοί του πυελικού σας εδάφους μπορεί να αδυνατίσουν.

Συμπτώματα και αιτίες

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά είναι τα εξής:

 • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση. Η επιτακτική ανάγκη για ούρηση είναι μια ξαφνική, ανεξέλεγκτη ανάγκη για ούρηση. Μόλις νιώσετε την ανάγκη να κατουρήσετε, έχετε μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να φτάσετε στην τουαλέτα.
 • Συχνή ούρηση. Η συχνή ανάγκη για κατούρημα σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά από το συνηθισμένο.
 • Επιτακτική ακράτεια (ακράτεια έπειξης). Η επιτακτική ακράτεια είναι μια ξαφνική, ανεξέλεγκτη ανάγκη να κατουρήσετε και μπορεί να έχετε διαρροή ούρων.
 • Νυκτουρία. Η νυκτουρία είναι η ανάγκη να σηκώνεστε για να ουρήσετε τουλάχιστον δύο φορές κάθε βράδυ.

Ποιές είναι οι βασικές αιτίες της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Καταστάσεις ή τραυματισμοί που επηρεάζουν τον εξωστήρα μυ προκαλούν υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Ο εξωστήρας μυς σας είναι μια συλλογή λείων μυϊκών ινών στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης σας. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

Κοιλιακό τραύμα. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορούν να τεντώσουν και να αποδυναμώσουν τους πυελικούς σας μύες. Οι πυελικοί σας μύες είναι οι μύες και οι ιστοί που στηρίζουν τα όργανα στην κάτω κοιλιακή σας χώρα. Η ουροδόχος κύστη σας μπορεί να κρεμάσει από τη φυσιολογική της θέση εάν οι πυελικοί μύες σας αποδυναμωθούν.

Νευρική βλάβη. Μερικές φορές το σώμα σας στέλνει σήματα στον εγκέφαλο και την ουροδόχο κύστη σας για να κατουρήσετε σε λάθος χρόνο. Ορισμένες ασθένειες και τραύματα μπορεί να προκαλέσουν νευρική βλάβη, όπως χειρουργική επέμβαση στην πύελο ή στην πλάτη, κήλη δίσκου, ακτινοθεραπεία, νόσος του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φάρμακα, αλκοόλ και καφεΐνη. Όλα αυτά μπορούν να αδρανοποιήσουν τα νεύρα σας, τα οποία επηρεάζουν τα σήματα προς τον εγκέφαλό σας και να προκαλέσουν υπερχείλιση της ουροδόχου κύστης σας. Τα διουρητικά και η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν ταχεία πλήρωση της ουροδόχου κύστης σας και ενδεχομένως διαφυγή ούρων.

Μόλυνση. Μια λοίμωξη, όπως μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος , μπορεί να ερεθίσει τα νεύρα της ουροδόχου κύστης σας και να οδηγήσει σε συμπίεση της ουροδόχου κύστης σας χωρίς προειδοποίηση.

Επιπλέον βάρος. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιτακτική ακράτεια.

Ανεπάρκεια οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν επιτακτική ακράτεια. Η θεραπεία με οιστρογόνα μόνο στον κόλπο μπορεί να βοηθήσει.

Διάγνωση και εξετάσεις

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερδραστήρια κύστη;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη εξετάζοντας τα συμπτώματά σας και πραγματοποιώντας μια φυσική εξέταση των οργάνων γύρω από την πύελο και το ορθό σας. Μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις όπως:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας;
 • Πόσο καιρό έχετε αυτά τα συμπτώματα;
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;
 • Ποια φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και ποια συνταγογραφούμενα φάρμακα παίρνετε;
 • Τι είδους υγρά πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας;
 • Τι ώρα της ημέρας πίνετε κάποια συγκεκριμένα υγρά;
 • Τι τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε ουρολόγο. Ο ουρολόγος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται σε ασθένειες και καταστάσεις που επηρεάζουν το ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σας σύστημα.

Ποιες εξετάσεις θα γίνουν για τη διάγνωση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για να βοηθήσει στη διάγνωση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Αυτές οι εξετάσεις ενδέχεται να είναι οι ακόλουθες:

Ανάλυση ούρων. Μια ανάλυση ούρων (εξέταση ούρων) εξετάζει τις ορατές, χημικές και μικροσκοπικές παραμέτρους των ούρων σας. Ο γιατρός θα αναζητήσει ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και βακτήρια. Εάν έχετε κάποιο από αυτά στο δείγμα ούρων σας, μπορεί να έχετε λοίμωξη που προκαλεί υπερδραστήρια κύστη.

Ουροδυναμική εξέταση. Οι ουροδυναμικές εξετάσεις μετρούν πόσα ούρα παραμένουν στην ουροδόχο κύστη σας αφού πάτε στην τουαλέτα, πόσο κατουράτε, πόσο γρήγορα κατουράτε και πόση πίεση ασκείται στην ουροδόχο κύστη σας καθώς γεμίζει με ούρα.

Υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα είναι μια μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση που επιτρέπει στον ιατρό να εξετάσει λεπτομερώς την ουροδόχο κύστη σας.

Αξονική τομογραφία (CT). Η αξονική τομογραφία είναι μια μη επεμβατική εξέταση απεικόνισης που παράγει τρισδιάστατες εικόνες της ουροδόχου κύστης σας.

Κυστεοσκόπηση. Ένας γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό όργανο (κυστεοσκόπιο) για να εξετάσει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης μέσω της ουρήθρας σας. Ο γιατρός συνήθως χρησιμοποιεί ένα αναισθητικό τζελ ώστε να μην αισθάνεστε πόνο στην ουρήθρα σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία, ώστε να μην είστε ξύπνιος, να μην κινείστε και να μην αισθάνεστε πόνο.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιδιορθώσετε την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη σας. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγή ορισμένων συμπεριφορών, φάρμακα και νευρική διέγερση (νευροδιαμόρφωση).

Ποιες αλλαγές σε θέματα συμπεριφοράς μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στη διόρθωση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Μπορείτε να κάνετε πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά σας για να βοηθήσετε στη σταθεροποίηση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης σας. Αυτές είναι μεταξύ άλλων:

Τήρηση ημερολογίου ουροδόχου κύστης

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κρατάτε ημερολόγιο ουροδόχου κύστης για μερικές ημέρες. Η καταγραφή του τι συνέβαινε πριν από το ατύχημα μπορεί να βοηθήσει τον θεράποντα ιατρό να προσδιορίσει την αιτία της υπερδραστήριας κύστης σας. Θα χρησιμοποιήσετε το ημερολόγιο της ουροδόχου κύστης για να παρακολουθείτε:

 • Τι πίνετε.
 • Πόσο πίνετε.
 • Τι τρώτε.
 • Πόσο συχνά κατουράτε.
 • Πότε και πόσα ούρα χάνετε.
 • Πόσο συχνά αισθάνεστε επείγουσα ανάγκη να κατουρήσετε.
 • Πότε δεν μπορέσατε να φτάσετε εγκαίρως στην τουαλέτα.
 • Αν κάτι σας προκάλεσε την ανάγκη να ουρήσετε, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα ή το γέλιο.

Παρακολούθηση της διατροφής σας

Σταματήστε να τρώτε ή μειώστε τα ποτά ή τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα στην ουροδόχο κύστη. Σε αυτά μπορεί να ανήκουν τα εξής:

 • Τσάι.
 • Καφές.
 • Αλκοόλ.
 • Αναψυκτικά με καφεΐνη.
 • Φρούτα και χυμοί φρούτων.
 • Σοκολάτα.
 • Ντομάτες και προϊόντα με βάση την ντομάτα.
 • Πικάντικα και όξινα τρόφιμα και ποτά.
 • Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως τα αναψυκτικά διαίτης και ορισμένες τσίχλες.

Διατήρηση της τακτικότητας του εντέρου

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη και να επηρεάσει τη λειτουργία της. Μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και να μειώσετε τα συμπτώματα από την κύστη διατηρώντας σωστές εντερικές συνήθειες. Τα παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την κανονικότητα του εντέρου:

 • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Ενσωματώστε στη διατροφή σας τροφές όπως φασόλια, ζυμαρικά, πλιγούρι βρώμης, δημητριακά από πίτουρο, ψωμί ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και φρέσκα λαχανικά.
 • Πίνετε δύο έως τέσσερα επιπλέον ποτήρια νερό κάθε μέρα.
 • Να ασκείστε τακτικά.

Διαχείριση του βάρους σας

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Η διατήρηση ενός βάρους που είναι υγιές για εσάς μπορεί να μειώσει την πίεση στην ουροδόχο κύστη σας.

Σταματήστε τη χρήση προϊόντων καπνού

Τα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού μπορούν να ερεθίσουν τον μυ της ουροδόχου κύστης σας. Οι σπασμοί του βήχα λόγω του βήχα του καπνιστή μπορεί επίσης να προκαλέσουν διαφυγή ούρων.

Επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης

Όταν έχετε υπερδραστήρια κύστη, το σώμα σας δημιουργεί τις προϋποθέσεις οι μύες της κύστης σας να αντιδρούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Με την επαναφορά των μυών της ουροδόχου κύστης σας, μπορεί να συγκρατήσετε καλύτερα τα ούρα σας.

Η επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης σας διδάσκει τον τρόπο:

 • Να αντιστέκεστε στο αίσθημα της επείγουσας ανάγκης.
 • Να καθυστερείτε να πηγαίνετε στην τουαλέτα.
 • Να κατουράτε σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα αντί να ανταποκρίνεστε στο αίσθημα της επείγουσας ανάγκης.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Καθώς επανεκπαιδεύετε την ουροδόχο κύστη σας, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της ουροδόχου κύστης. Τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη περιλαμβάνουν:

Αντιχολινεργικά φάρμακα

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα βοηθούν στη ρύθμιση των μυϊκών σπασμών στην ουροδόχο κύστη σας. Ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει:

 • Οξυβουτυνίνη.
 • Γέλη οξυβουτυνίνης.
 • Τολτεροδίνη.
 • Σολιφενακίνη.
 • Φεσοτεροδίνη.
 • Νταριφενακίνη.

Βήτα-3 αδρενεργικά φάρμακα

Τα βήτα-3 αδρενεργικά φάρμακα προκαλούν χαλάρωση των μυών του εξωστήρα στην ουροδόχο κύστη σας, ώστε η κύστη σας να μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερα ούρα. Ένας ιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει:

 • Mirabegron.
 • Vibegron.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...