5 τρόποι για να αποφύγετε να πάρετε κιλά όταν κόψετε το κάπνισμα

Πιθανόν να έχετε προσωπικούς λόγους για τους οποίους δεν κόβετε το κάπνισμα. Για πολλούς ανθρώπους, απλώς και μόνο ο φόβος ότι θα πάρουν βάρος είναι αρκετός για να τους εμποδίσει να κόψουν τη επιβλαβή αυτή συνήθεια.

Αλλά αν θέλετε σοβαρά να το κόψετε, μην αφήσετε την ιδέα της αύξησης του σωματικού σας βάρους να σας κάνει να αναθεωρήσετε την απόφασή σας.

Απλά καταλάβετε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να διατηρήσετε το βάρος σας σε ένα φυσιολογικό, σταθερό επίπεδο όταν τελικά κόψετε οριστικά το κάπνισμα.

Γιατί παίρνετε κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Αν και είναι αλήθεια ότι το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί μόλις κόψετε το κάπνισμα, δεν πρόκειται για ένα άμεσο αποτέλεσμα της διακοπής του καπνίσματος. Παρόλο που πολλοί καπνιστές παίρνουν κάποιο βάρος μόλις κόψουν το κάπνισμα, αυτό είναι συνήθως πολύ λίγο: λιγότερο από 10 κιλά.

Στην πραγματικότητα, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τη συνέχιση του καπνίσματος είναι πολύ πιο επικίνδυνες από το να πάρετε μερικά κιλά παραπάνω.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πάρετε βάρος μόλις το κόψετε. Πρώτον, το κάπνισμα καταστέλλει την όρεξη. Όταν καπνίζετε ένα τσιγάρο, αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι.

Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης, επομένως η πραγματική εμπειρία του φαγητού μπορεί να μην είναι πολύ ευχάριστη.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάπνισμα επιταχύνει ελαφρώς το μεταβολισμό σας, γεγονός που διευκολύνει τη διατήρηση του βάρους σας σε χαμηλά επίπεδα.

Όλοι όσοι κόβουν το κάπνισμα παίρνουν βάρος;

Σε μία έρευνα του 2019 από το σύνολο των 348 ασθενών που αξιολογήθηκαν, 161 (46,2%) πέτυχαν συνεχή αποχή από το κάπνισμα (eCO < 10 ppm) κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου παρακολούθησής τους από τους ερευνητές.

Από αυτούς τους 161 ασθενείς, οι 104 (64,6%) διατήρησαν το αρχικό τους βάρος ή παρουσίασαν μεταβολή βάρους όχι μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με το αρχικό τους βάρος, ενώ οι υπόλοιποι 57 (35,4%) παρουσίασαν αύξηση βάρους μεγαλύτερη από 5%, 18 από αυτούς τους ασθενείς παρουσίασαν αύξηση > 10% σε σχέση με το αρχικό τους βάρος.

Η αύξηση του σωματικού βάρους δεν συνδέεται απαραίτητα με τη διακοπή του καπνίσματος και οι καπνιστές που έχουν κίνητρο να το κόψουν θα πρέπει να ενημερώνονται για το γεγονός αυτό.

Η πληροφορία αυτή θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για την προσέγγιση των καπνιστών που εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι λόγω της πιθανότητας αύξησης του σωματικού τους βάρους.

Πώς θα αποφύγετε την αύξηση του σωματικού σας βάρους

Το γεγονός ότι η αύξηση του σωματικού βάρους είναι συχνό φαινόμενο όταν οι άνθρωποι κόβουν το κάπνισμα δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που συμβαίνει αναγκαστικά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε σταθερή την ένδειξη της ζυγαριάς σας.

Κάντε έναν προγραμματισμό εκ των προτέρων. Αντί να κάνετε αυθόρμητες διατροφικές επιλογές, προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ σας εκ των προτέρων, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να παρεκκλίνετε από την πορεία σας και να φτάσετε παρορμητικά να τρώτε κάτι ανθυγιεινό.

Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και να περιορίσετε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα τρανς λιπαρά. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για να καταλάβετε τη διατροφική αξία και τις θερμίδες που πραγματικά λαμβάνετε, ώστε να κάνετε καλύτερες επιλογές.

Ελέγξτε τις μερίδες του φαγητού σας. Ο έλεγχος των μερίδων είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να μην τρώτε και να μην πίνετε περισσότερο από όσο χρειάζεστε.

Οι μερίδες των εστιατορίων είναι συχνά υπερμεγέθεις, επομένως η τήρηση των παρακάτω βασικών κατευθυντήριων γραμμών μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Μια μερίδα κοτόπουλου ή κρέατος 100 γραμμάρια έχει περίπου το μέγεθος μιας τράπουλας και μια μερίδα ψαριού 100 γραμμάρια έχει περίπου το μέγεθος ενός μπλοκ επιταγών. Μια μερίδα του 1 φλιτζανιού έχει περίπου το μέγεθος μιας μπάλας του μπέιζμπολ και μια μερίδα του μισού φλιτζανιού έχει περίπου το μέγεθος μιας λάμπας πυρακτώσεως. 30 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας) έχουν περίπου το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ.
  • Τρώτε τα γεύματά σας σε μικρότερα πιάτα για να προτρέψετε τον εαυτό σας να τρώει μικρότερες μερίδες.
  • Αν πεινάτε ακόμα μετά το γεύμα σας, περιμένετε 10 λεπτά πριν φάτε και δεύτερη μερίδα. Μπορεί στην πραγματικότητα να μην πεινάτε πλέον όταν περάσει ο παραπάνω χρόνος.
  • Όταν βγαίνετε έξω για φαγητό, είτε να μοιράζεστε το κυρίως πιάτο με έναν φίλο σας είτε να ζητάτε να σας βάλουν το μισό σας γεύμα σε ένα πακέτο για να το πάρετε μαζί σας.
  • Μετρήστε μεμονωμένες μερίδες διαφόρων σνακ, ώστε να ξέρετε ακριβώς πόση ποσότητα λαμβάνετε και να μην μπαίνετε στον πειρασμό να τρώτε περισσότερο.

Να γυμνάζεστε καθημερινά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας και να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

Εκτός από την τόνωση της διάθεσής σας και τον έλεγχο της όρεξής σας, η άσκηση καίει θερμίδες, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος, αν αυτός είναι ο στόχος σας. Η άσκηση είναι επίσης απαραίτητη για την ενίσχυση του μεταβολισμού σας.

Δεδομένου ότι ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί μόλις κόψετε το κάπνισμα, η τακτική γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να τον επιταχύνετε με φυσικό τρόπο. Δεν χρειάζεται να είστε αθλητής για να αποκομίσετε όλα τα παραπάνω οφέλη- μόλις 10 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική, ο χορός και η ποδηλασία είναι όλες αποδεκτές.

Μάθετε να τρώτε συνειδητά και έχοντας επίγνωση του φαγητού σας. Το να παραμένετε προσεκτικοί (συνειδητοί) όταν επιλέγετε, προετοιμάζετε και τρώτε το φαγητό σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές και να συντονιστείτε περισσότερο με το σώμα σας, ώστε να μην αντικαταστήσετε τη συνήθεια του καπνίσματος με άσκοπα σνακ ή ανθυγιεινά γεύματα.

Αφιερώστε χρόνο για να στρώσετε το τραπέζι και να καθίσετε για τα γεύματα, όταν μπορείτε, και απενεργοποιήστε όλες τις συσκευές που αποσπούν την προσοχή σας, όπως το τηλέφωνο και η τηλεόραση.

Επικεντρωθείτε σε αυτό που τρώτε και κάντε παύσεις κατά τη διάρκεια του γεύματός σας για να εκτιμήσετε αν πραγματικά πεινάτε περισσότερο ή αν χρησιμοποιείτε το φαγητό για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας ή να καλύψετε μια ανάγκη.

Αναζητήστε έναν επαγγελματία που μπορεί να σας βοηθήσει. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται την υποστήριξη και την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου ή διατροφολόγου.

Αυτοί οι ειδικοί μπορούν να σας δώσουν εξατομικευμένες συμβουλές και να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Share to...