Μπορούν οι καθαριστές αέρα να βελτιώσουν την υγεία τόσο των πνευμόνων όσο και της καρδιάς σας;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το συναίσθημα του να μπορείς να αναπνέεις με ευκολία, ειδικά αν πάσχεις από πνευμονικά ή καρδιακά προβλήματα.

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν οι καθαριστές αέρα.

Η εγκατάσταση ενός καθαριστή αέρα στο σπίτι ή το γραφείο σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε καλύτερα, αλλά μήπως μπορεί επίσης να βελτιώσει και την υγεία της καρδιάς σας;

Είναι πιθανό, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί είτε να προκαλέσει είτε να επιδεινώσει τα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας και η συμφόρηση των ανώτερων αεραγωγών, αλλά έχει επίσης ενοχοποιηθεί και για τις καρδιακές παθήσεις.

Οι αερομεταφερόμενες τοξικές ουσίες είναι ερεθιστικές. Έχουν χημικές συνθέσεις που οδηγούν σε αλλαγές στη χημεία του αίματός σας, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και της νόσου των καρωτίδων, μιας κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια άλλη μελέτη κατονομάζει τη ρύπανση ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για χρόνιες ασθένειες.

Στο βαθμό που θα μπορούσατε να εξαλείψετε ορισμένα από αυτά τα σωματίδια στον αέρα και να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτά, θα μειώσετε τις όποιες επιπτώσεις τους στην υγεία σας.

Καθαριστές αέρα
Καθαριστές αέρα

Πώς λειτουργούν οι καθαριστές αέρα

Οι καθαριστές αέρα λειτουργούν ουσιαστικά με την εξυγίανση του αέρα, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει ρύπους, αλλεργιογόνα και τοξίνες.

Είναι το ακριβώς αντίθετο από τους διαχυτές αιθέριων ελαίων και τους υγραντήρες, οι οποίοι προσθέτουν σωματίδια στον αέρα του εσωτερικού χώρου.

Οι καθαριστές αέρα δρουν επίσης διαφορετικά από τα φίλτρα. Ενώ τα φίλτρα απομακρύνουν μόνο τα σωματίδια, οι καθαριστές μπορούν επίσης να τα απολυμαίνουν.

Τα συγκεκριμένα σωματίδια που αφαιρούνται μέσω ενός καθαριστή αέρα εξαρτώνται τελικά από τον τύπο που επιλέγετε.

Ορισμένες εκδόσεις κατασκευάζονται με φίλτρα για να παγιδεύουν τα σωματίδια καθώς ο αέρας περνάει από μέσα τους, ενώ άλλες μπορεί να εξουδετερώνουν άλλα σωματίδια στον αέρα χωρίς να τα φιλτράρουν πρώτα.

Μια άλλη επιλογή είναι ένας καθαριστής αέρα που εκπέμπει αρνητικά ιόντα (ιονιστής), ο οποίος συμβάλλει στην προσέλκυση σωματιδίων θετικών ιόντων στον αέρα, ώστε να εξουδετερωθούν. Το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι η πιθανότητα εκπομπής όζοντος.

Ένας καθαριστής αέρα μπορεί να δράσει συμπληρωματικά με ένα φίλτρο και άλλες μεθόδους που βοηθούν στην απομάκρυνση των ακόλουθων σωματιδίων.

 • Αλλεργιογόνα

Τα αλλεργιογόνα είναι ουσίες που μπορούν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος με τη μορφή αλλεργιών ή άσθματος.

Η γύρη, το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και τα ακάρεα της σκόνης συγκαταλέγονται στα πιο κοινά αεροαλλεργιογόνα.

Ένας καθαριστής αέρα μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με ένα φίλτρο σωματιδιακού αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA), το οποίο είναι γνωστό ότι παγιδεύει καλύτερα τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.

 • Μούχλα

Όπως και τα αλλεργιογόνα, τα σωματίδια μούχλας εσωτερικού χώρου μπορούν να καταστούν ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα άτομα με άσθμα και άλλες πνευμονικές παθήσεις.

Οι καθαριστές αέρα μπορεί να λειτουργούν σε κάποιο βαθμό, αλλά το φιλτράρισμα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για την απαλλαγή από τη μούχλα στον αέρα.

Ένας καθαριστής αέρα με φίλτρο HEPA θα λειτουργούσε καλύτερα, μαζί με τη μείωση των επιπέδων υγρασίας στο σπίτι σας.

 • Καπνός

Οι εξοπλισμένοι με φίλτρα καθαριστές αέρα μπορούν επίσης να απομακρύνουν τον καπνό στον αέρα, όπως ο καπνός από πυρκαγιές και ο καπνός του τσιγάρου.

Παρόλα αυτά, οι καθαριστές αέρα δεν μπορούν να απομακρύνουν εντελώς τη μυρωδιά του καπνού και μπορεί να υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις λεκέδων από καπνό στους τοίχους και τα ταβάνια παρά τη χρήση τους.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι προτιμότερη από την προσπάθεια φιλτραρίσματος του γεμάτου καπνό αέρα.

Μια μελέτη σχετικά με τους καθαριστές αέρα διαπίστωσε ότι οι συσκευές αυτές συμβάλλουν ελάχιστα στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον αέρα εσωτερικών χώρων.

 • Τοξίνες εσωτερικού χώρου

Το σπίτι σας μπορεί όχι μόνο να είναι πηγή αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων και μούχλας, αλλά μπορεί επίσης να είναι πηγή εσωτερικών τοξινών από προϊόντα καθαρισμού, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και άλλα.

Όταν αυτά τα σωματίδια βρίσκονται στον αέρα, μπορεί να γίνουν επιβλαβή για τον οργανισμό σας.

Οι καθαριστές αέρα μπορεί επίσης να παγιδεύουν τις εσωτερικές τοξίνες, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις τοξίνες στο σπίτι σας είναι να μειώσετε εξαρχής τη χρήση τους.

Πώς οι καθαριστές αέρα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας

Πολλά από τα πιθανά οφέλη της χρήσης ενός καθαριστή αέρα σχετίζονται με τους πνεύμονές σας, ιδίως σε περιπτώσεις όπως το άσθμα.

Με το φιλτράρισμα των λεπτών σωματιδίων, οι καθαριστές βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα που αναπνέετε και μειώνουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης.

Έχει αποδειχθεί ότι οι καθαριστές μεταβάλλουν τη χημεία του αίματος με τέτοιο τρόπο που μπορεί να ωφελήσει και την υγεία της καρδιάς.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού μετά την εγκατάσταση καθαριστών αέρα.

[ruby_related heading=”More Read” total=3 layout=3]

Για παράδειγμα, μια μικρής κλίμακας μελέτη σε 35 Κινέζους φοιτητές διαπίστωσε ότι οι συσκευές αυτές βελτίωσαν την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας τα επίπεδα μικροσωματιδίων κατά 57%.

Αναφέρθηκαν επίσης βελτιώσεις τόσο στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης όσο και στις λειτουργίες των πνευμόνων των φοιτητών.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα φίλτρα αέρα HEPA εσωτερικού χώρου βελτίωσαν την υγεία του αναπνευστικού συστήματος σε άτομα με άσθμα.

Ωστόσο, οι γιατροί δεν έχουν μακροπρόθεσμα δεδομένα που να δείχνουν ότι οι καθαριστές αέρα μειώνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια, τις καρδιακές προσβολές ή τα ποσοστά θανάτου.

Όλα αυτά είναι τελικά πιθανά συμπεράσματα που εξετάζουν τις αλλαγές στη χημεία του αίματος στο βαθμό που αυτή μπορεί να παρακολουθείται, και πιθανώς θα έχουν οφέλη για την καρδιά. Αλλά τέτοιες μελέτες δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί.

Ποιοι ωφελούνται από τους καθαριστές αέρα;

Δεδομένου ότι οι καθαριστές αέρα μπορεί να είναι δαπανηροί, είναι σημαντικό να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για να εκτιμήσετε ποιος είναι πιθανότερο να επωφεληθεί από αυτούς.

Οι χρήστες καθαριστών αέρα είναι πιο πιθανό να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία τους σε περιοχές με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ζουν σε μια πόλη με κακή ποιότητα αέρα ή κοντά σε μια σημαντική πηγή ρύπανσης.

Τα οφέλη μπορεί επίσης να είναι υψηλότερα σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με καρδιακή ή/και πνευμονική νόσο.

Ειδικότερα, οι συσκευές αυτές είναι δυνατόν να βοηθήσουν άτομα που έχουν ήδη ασθένειες που επηρεάζουν τους πνεύμονες, όπως το άσθμα, η κυστική ίνωση και παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εάν δυσκολεύεστε να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις, η απόκτηση ενός καθαριστή αέρα μπορεί να είναι ευεργετική.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν έχουν αποτελέσματα

Μολονότι οι καθαριστές αέρα μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του εσωτερικού σας χώρου, συνήθως λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με ένα φίλτρο.

Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη και το μέγεθος του καθαριστή.

Ένα μεγαλύτερο σύστημα είναι ιδανικό εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε καθαρότερο αέρα για ολόκληρο το σπίτι σας.

Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστείτε πολλούς μικρότερους ή φορητούς καθαριστές για κάθε δωμάτιο.

Παρά τα πιθανά οφέλη τους, οι καθαριστές αέρα μπορεί να είναι ανώφελοι αν δεν λάβετε και άλλα μέτρα για να εξασφαλίσετε καθαρότερο αέρα στο σπίτι σας.

Απομακρύνουν μόνο τα σωματίδια στον αέρα, αλλά δεν θα βοηθήσουν πολύ όταν αυτά τα σωματίδια παραμείνουν στις επιφάνειες του σπιτιού σας.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην αποτροπή της εισόδου επιβλαβών σωματιδίων στον εσωτερικό σας χώρο με τις ακόλουθες ενέργειες:

 • Καθαρίζετε συχνά τα χαλιά, τις μοκέτες και τα υφασμάτινα έπιπλα. Τουλάχιστον, σκουπίστε αυτούς τους χώρους μία φορά την εβδομάδα με ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA.
 • Αντικαταστήστε τις μοκέτες με δάπεδα από βινύλιο ή σκληρό ξύλο σε περίπτωση σοβαρών αλλεργιών.
 • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα με ζεστό νερό μία φορά την εβδομάδα.
 • Κάντε συχνά μπάνιο τα κατοικίδια ζώα. Εάν είστε αλλεργικοί στο τρίχωμα των ζώων, προσπαθήστε να αποφύγετε να κοιμάστε με τα κατοικίδια ζώα σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι η υγρασία στο σπίτι σας είναι σωστή, ώστε να είναι αρκετά χαμηλή για την αποφυγή ακάρεων σκόνης και μούχλας.
 • Μην καπνίζετε ποτέ μέσα στο σπίτι.
 • Μεταπηδήστε σε μη τοξικά προϊόντα καθαρισμού, αν είναι εφικτό. Αερίστε το σπίτι σας ανοίγοντας ένα παράθυρο και βάζοντας σε λειτουργία τους ανεμιστήρες, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πιο σκληρές χημικές ουσίες.
 • Αλλάξτε τα φίλτρα αέρα HVAC κάθε 30 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με το Asthma and Allergy Foundation of America.

Πριν επενδύσετε χρήματα σε έναν καθαριστή αέρα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσετε πρώτα ένα τεστ ποιότητας του αέρα στο σπίτι σας για να διαπιστώσετε αν χρειάζεστε έναν τέτοιο καθαριστή.

Share to...