Διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG)

Τι είναι η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία;

Η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG) είναι η διαδικασία τοποθέτησης ενός σωλήνα σίτισης. Αυτοί οι σωλήνες σίτισης συχνά ονομάζονται σωλήνες PEG ή σωλήνες G. Ο σωλήνας σας επιτρέπει να λαμβάνετε τροφή απευθείας μέσω του στομαχιού σας. Αυτός ο τύπος σίτισης είναι επίσης γνωστός ως εντερική σίτιση ή εντερική θρέψη.

Διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία
Διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία

Σε ποιες περιπτώσεις τοποθετείται σωλήνας PEG;

Πιθανώς να χρειάζεστε σωλήνα PEG εάν έχετε δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία). Τα αίτια της δυσφαγίας είναι τα εξής:

 • Εγκεφαλική βλάβη.
 • Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου.
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Χρόνια απώλεια όρεξης λόγω σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Οι σωλήνες σίτισης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμοι εάν υποφέρετε από κάποια πάθηση που διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας επεξεργάζεται τη διατροφή.

Για παράδειγμα, μπορεί να ωφεληθείτε από έναν σωλήνα PEG εάν έχετε κυστική ίνωση ή αν κάνετε αιμοκάθαρση για νεφρική ανεπάρκεια. Κάποιος που βρίσκεται σε κώμα μπορεί να υποβληθεί σε τοποθέτηση ενός σωλήνα PEG προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.

Ποιά είναι η προετοιμασία πριν από την πραγματοποίηση της διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας;

Πριν από τη ενδοσκοπική τοποθέτηση, θα συναντηθείτε με τον γαστρεντερολόγο σας για να συζητήσετε τη διαδικασία.

Πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε καρδιακές παθήσεις, αν διατρέχετε κίνδυνο αιμορραγίας ή αν έχετε αλλεργίες σε φάρμακα.

Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας και τις υποκείμενες παθήσεις σας, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε τροποποιήσεις στη φαρμακευτική σας αγωγή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αλλαγές στα παρακάτω:

 • Στη δοσολογία της ινσουλίνης.
 • Στα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα σας, όπως η βαρφαρίνη.
 • Στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη (Algofren®).

Μην φάτε και μην πιείτε τίποτα τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν από την επέμβαση. Πρέπει επίσης να κανονίσετε να έχετε μεταφορικό μέσο για το σπίτι σας μετά την επέμβαση.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας;

Οι περισσότεροι γιατροί τοποθετούν σωλήνες PEG με ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση. Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μικρών τομών και ενός εύκαμπτου οργάνου που ονομάζεται ενδοσκόπιο.

Την ημέρα της επέμβασης, λαμβάνετε ενδοφλέβια (IV) αναισθησία και αντιβιοτικά. Η αναισθησία διασφαλίζει ότι θα παραμείνετε ήρεμοι και αναισθητοποιημένοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τα αντιβιοτικά αποτρέπουν τις ενδεχόμενες μολύνσεις.

Μπορεί επίσης να λάβετε τοπικό αναισθητικό. Το τοπικό αναισθητικό είναι μια ένεση φαρμάκου που προκαλεί αναισθησία. Κάνετε αυτή την ένεση κοντά στο σημείο όπου ο γαστρεντερολόγος σας πραγματοποιεί την τομή.

Κατά τη διάρκεια της διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας, ο γιατρός σας:

 • Κάνει μια μικρή τομή στο άνω μέρος της κοιλιάς σας.
 • Τοποθετεί τον σωλήνα μέσω της τομής.
 • Συνδέει τον σωλήνα στο στομάχι σας.

Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις 20 με 30 λεπτά. Συνήθως, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί.

Διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία
Διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία

Τι ακολουθεί μετά τη διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία;

Θα αισθανθείτε κάποιο πόνο μετά από μια επέμβαση διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας. Αυτός ο πόνος μπορεί να προέρχεται από την τομή.

Ή ενδέχεται να έχετε σπασμούς και κράμπες από τη συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτός ο πόνος θα πρέπει να μειωθεί μέσα σε 24 έως 48 ώρες.

Θα έχετε έναν επίδεσμο πάνω από το σημείο της τομής. Μπορεί να δείτε κάποια απορροή γύρω από την τομή για έως και 48 ώρες. Συνήθως, ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει οδηγίες να αφαιρέσετε τον επίδεσμο μετά από μία έως δύο ημέρες.

Αφού επουλωθεί η περιοχή γύρω από τον σωλήνα σίτισης, θα συναντηθείτε με έναν διαιτολόγο. Αυτός ο ειδικός επιστήμονας θα σας εξηγήσει πώς να χρησιμοποιείτε τον σωλήνα PEG και θα αρχίσει να σας χορηγεί εντερική σίτιση.

Ακτινολογικά τοποθετούμενη γαστροστομία

Οι σωλήνες γαστροστομίας μπορούν να τοποθετηθούν υπό ακτινολογική καθοδήγηση χωρίς ενδοσκόπηση με την τεχνική Seldinger.

Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει αυτές τις μεθόδους και διαπίστωσαν ότι συγκρίνονται ικανοποιητικά με την ενδοσκοπικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση.

Οι συνήθεις ενδείξεις για σωλήνες γαστροστομίας (PEG) με ακτινολογική τοποθέτηση είναι η στένωση του οισοφάγου από κακοήθη ή καλοήθη στένωση, οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία η ενδοσκόπηση αντενδείκνυται για τον ασθενή ή η αδυναμία τοποθέτησης σωλήνα PEG με ενδοσκοπική καθοδήγηση λόγω αδυναμίας ακριβούς εντοπισμού ενός ασφαλούς σημείου παρακέντησης.

Σε μια μεγάλη μετα-ανάλυση που αφορούσε την τοποθέτηση σωλήνων G, σημειώθηκε ότι οι μείζονες επιπλοκές και η θνητότητα στις 30 ημέρες μετά από διαδερμική ακτινολογική γαστροστομία (PRG) ήταν σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με τη διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG) ή τη χειρουργική τοποθέτηση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με το τραύμα (π.χ. μείζων λοίμωξη, σηψαιμία, διάνοιξη) ήταν 0,8% για την ακτινολογικά τοποθετούμενη γαστροστομία (PRG) έναντι 3,3% για την PEG.

Μπορείτε να δείτε τον σωλήνα PEG στο εξωτερικό του σώματός σας μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Ναι. Οι σωλήνες PEG έχουν περίπου τη διάμετρο ενός στυλό ή ενός μολυβιού. Θα παρατηρήσετε 15 έως 30 εκατοστά του σωλήνα να βγαίνουν από την περιοχή της τομής.

Γύρω από τον σωλήνα υπάρχει ένας δίσκος που ονομάζεται εξωτερικός προφυλακτήρας. Αυτός ο προφυλακτήρας εμποδίζει τον σωλήνα να εισχωρήσει βαθύτερα στο στομάχι σας.

Στο τέλος του σωλήνα σίτισης υπάρχει ένα μικρό καπάκι ή πώμα. Αυτό το πώμα εμποδίζει το οξύ του στομάχου ή το περιεχόμενο να διαρρεύσει στο δέρμα ή στα ρούχα σας. Μπορείτε να ανοίξετε αυτό το πώμα για να λάβετε τροφή, νερό ή φάρμακα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ή οι επιπλοκές από τους σωλήνες PEG;

Οι πιθανοί κίνδυνοι της διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας είναι οι εξής:

 • Τυχαία μετατόπιση του σωλήνα (ο σωλήνας μετακινείται από τη θέση του ή βγαίνει έξω).
 • Εισρόφηση (τυχαία εισπνοή του περιεχομένου του στομάχου σας).
 • Αιμορραγία και διάτρηση (τρύπα στο τοίχωμα του εντέρου σας).
 • Λοίμωξη κοντά στην τομή.
 • Πόνος κοντά στον σωλήνα PEG.
 • Διαρροή του περιεχομένου του στομαχιού γύρω από τον σωλήνα.

Ο θεράπων ιατρός σας θα σας εξηγήσει τα συμπτώματα μιας επιπλοκής του σωλήνα PEG και πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια. Θα πρέπει να καθαρίζετε τον σωλήνα PEG καθημερινά για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ποια είναι η πρόγνωση μετά την τοποθέτηση σωλήνα G;

Οι περισσότεροι ασθενείς με σωλήνες G δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, η δική σας πρόγνωση εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση που οδήγησε στην τοποθέτηση του σωλήνα.

Μπορώ να τρώω και να πίνω από το στόμα έχοντας σωλήνα PEG;

Μετά την τοποθέτηση του σωλήνα, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν υγρά και υγρή διατροφή μέσω του σωλήνα. Τα άτομα που χρειάζονται σωλήνες PEG λόγω προβλημάτων κατάποσης έχουν περιορισμούς στην κατανάλωση φαγητού και ποτού από το στόμα.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν ακόμα να τρώνε και να πίνουν μικρές ποσότητες μέσω του στόματος. Μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό σας σχετικά με τους περιορισμούς στην κατανάλωση φαγητού και ποτού.

Πόσο καιρό αντέχουν αυτοί οι σωλήνες; Πώς αφαιρούνται;

Οι σωλήνες PEG μπορούν να αντέξουν για μήνες ή χρόνια. Ωστόσο, επειδή μπορεί να καταστραφούν ή να φράξουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν.

Ο γιατρός σας μπορεί εύκολα να αφαιρέσει ή να αντικαταστήσει έναν σωλήνα χωρίς ηρεμιστικά ή αναισθησία, αν και μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει νάρκωση και ενδοσκόπηση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο γιατρός σας θα αφαιρέσει τον σωλήνα εφαρμόζοντας σταθερή έλξη και είτε θα τοποθετήσει έναν νέο σωλήνα είτε θα αφήσει το άνοιγμα να κλείσει εάν δεν χρειάζεται αντικατάσταση.

Τα σημεία PEG κλείνουν γρήγορα μόλις αφαιρεθεί ο σωλήνας, επομένως η τυχαία αποκόλληση του σωλήνα απαιτεί άμεση φροντίδα.

Murray TE, Lee MJ. Gastrostomy and jejunostomy. In: Mauro MA, Murphy KP, Thomson KR, Venbrux AC, Morgan RA, eds. Image-Guided Interventions. 3rd ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2021:chap 91.

Twyman SL, Davis PW. Percutaneous endoscopic gastrostomy placement and replacement. In: Fowler GC, ed. Pfenninger and Fowler’s Procedures for Primary Care. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2020:chap 92.

Feeding tube insertion – gastrostomy https://medlineplus.gov/ency/article/002937.htm

Share to...