ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Δυσκοιλιότητα και Δαμάσκηνα: Μπορεί ο χυμός δαμάσκηνου να σας ανακουφίσει;

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Μια επίσκεψη στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ με τους χυμούς μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα.

Ο χυμός δαμάσκηνου κατέχει σχεδόν μυθική θέση όσον αφορά την ικανότητά του να ανακουφίζει την δυσκοιλιότητα. Πολλοί θεωρούν ότι είναι το νούμερο 1 φάρμακο της φύσης σε αυτόν τον τομέα.

Πώς βοηθά ο χυμός δαμάσκηνου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σκούρο και σκούρο μωβ ελιξίριο που είναι γνωστό ως χυμός δαμάσκηνου μπορεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους. Η μία μελέτη μετά την άλλη το αποδεικνύουν αυτό.

Ο τρόπος με τον οποίο ο χυμός δαμάσκηνου ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα δεν είναι κάτι το μαγικό. Είναι η επιστήμη της βιολογίας.

Ο χυμός δαμάσκηνου είναι γεμάτος με σορβιτόλη, έναν υδατάνθρακα και μια αλκοόλη ζάχαρης που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά φρούτα. Αυτός ο κατάλογος φρούτων περιλαμβάνει τα δαμάσκηνα, μεταξύ των οποίων και ποικιλίες που αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Η σορβιτόλη σας βοηθά να κερδίσετε τη μάχη κατά της δυσκοιλιότητας, αντλώντας νερό στο παχύ έντερο. Αυτή η υγρασία προσφέρει ένα καθαρτικό αποτέλεσμα, ενώ μαλακώνει τα σκληρά και σβολιασμένα κόπρανα που βουλώνουν τον οργανισμό σας.

Ο χυμός δαμάσκηνου είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν υπέρ της καλύτερης ρύθμισης των κινήσεων του εντέρου και της μετακίνησης των περιττωμάτων μέσω του εντέρου σας λίγο πιο γρήγορα.

Για την ακρίβεια, η έρευνα δείχνει ότι ο χυμός δαμάσκηνου εμφανίζεται πιο αποτελεσματικός από το ψύλλιο (ένα καθαρτικό με φυτικές ίνες που χρησιμοποιείται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) όσον αφορά τη βελτίωση της συχνότητας και της σύστασης των κοπράνων.

Η κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων μπορεί να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα;

Η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα με δαμάσκηνα δεν απαιτεί αυτά να έχουν μορφή χυμού. Η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων μπορεί να προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

Μια μελέτη κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα “θα πρέπει να θεωρούνται θεραπεία πρώτης γραμμής” για την ήπια έως μέτρια δυσκοιλιότητα.

Σε σύγκριση με το χυμό δαμάσκηνου, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προσφέρουν:

 • Υπερδιπλάσια ποσότητα σορβιτόλης στο ίδιο μέγεθος μερίδας.
 • Υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (καθώς κάποιες φυτικές ίνες χάνονται κατά τη διαδικασία χυμοποίησης).

Το συμπέρασμα: Τόσο ο χυμός δαμάσκηνου όσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να σας κάνουν να πάτε στην τουαλέτα. Οι συμβουλή των ειδικών είναι πάντα να προτιμάτε το πραγματικό φρούτο αντί για το χυμό, δεδομένης της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, που είναι καλές για το γαστρεντερικό σας σύστημα.

Επιπλέον, η ζάχαρη και οι θερμίδες στο χυμό δαμάσκηνου μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα εάν το ποτό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Οι ειδικευμένοι διαιτολόγοι συχνά συγκρίνουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στον 100% χυμό φρούτων με αυτή που υπάρχει στα αναψυκτικά.

Άλλα οφέλη των αποξηραμένων δαμάσκηνων

Τα δαμάσκηνα προσφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα πέρα από την ανακούφιση της συκοιλιότητας. Ο συγκεκριμένος καρπός αποτελεί επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που ενισχύουν τον οργανισμό και των ακόλουθων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών:

 • Σίδηρος.
 • Μαγγάνιο.
 • Κάλιο.
 • Βιταμίνη Α.
 • Βιταμίνη C.
 • Βιταμίνη Κ.

Πόσος χυμός δαμάσκηνου είναι πάρα πολύς;

Η θεωρία ότι μπορείτε να το παρακάνετε ακόμη και με ωφέλιμα προϊόντα και τροφές ισχύει και για το χυμό δαμάσκηνου.

Εάν δοκιμάζετε χυμό δαμάσκηνου για πρώτη φορά, η γενική σύσταση για τους ενήλικες είναι να ξεκινήσετε με μισή μερίδα (120 ml) το πρωί. (Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 60 ml (1/4 της κούπας) χυμού δαμάσκηνου την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις κινήσεις του εντέρου).

Ίσως αξίζει να δοκιμάσετε μια δεύτερη μερίδα μισής κούπας το βράδυ πριν από τον ύπνο, αν ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται καλά. (Πέντε αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι το κατά προσέγγιση ισοδύναμο μισής κούπας χυμού).

Για μικρότερα παιδιά, μειώστε τις ποσότητες στο μισό για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα.

Και αν το παρακάνετε με τον χυμό δαμάσκηνου ή τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, θα το καταλάβετε πολύ γρήγορα. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε:

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Αν έχετε πρόβλημα με τις κενώσεις, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Υπολογίζεται ότι το 16% του ενήλικου πληθυσμού του κόσμου – ή περίπου 1 στους 6 ανθρώπους – ταλαιπωρείται από τη δυσκοιλιότητα. Το πρόβλημα συνήθως επιδεινώνεται και με την πάροδο της ηλικίας.

(Το πόσο συχνά οι άνθρωποι “πάνε στην τουαλέτα” ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά το να έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα θεωρείται το όριο της δυσκοιλιότητας).

Ο χυμός δαμάσκηνου είναι μία από τις πολλές οικιακές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα που μπορούν να προσφέρουν το επιθυμητό καθαρτικό αποτέλεσμα. Απλές ενέργειες όπως η αλλαγή της διατροφής, η κατανάλωση αρκετού νερού και η μείωση του στρες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να έχετε πιο τακτικές κενώσεις.

Ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να κάνει τη διαφορά. (Τα οξέα στον καφέ μπορεί να σας προκαλέσουν την επιθυμία να πάτε τουαλέτα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά)!

Μιλήστε με το γιατρό σας αν η δυσκοιλιότητα εμφανιστεί ξαφνικά ως ένα πρωτοεμφανιζόμενο πρόβλημα υγείας ή αν:

 • Δείτε αίμα στα κόπρανά σας.
 • Αρχίσετε να χάνετε βάρος χωρίς να το θέλετε.
 • Αντιλαμβάνεστε έντονο πόνο με τις κενώσεις του εντέρου.
 • Διανύετε περισσότερες από τρεις εβδομάδες έχοντας δυσκοιλιότητα.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Καταπολεμήστε άμεσα τα αέρια και το φούσκωμα!

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...