Ηπατίτιδα. Τι προβλήματα δημιουργεί; Συνήθεις επιπλοκές της ηπατίτιδας

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Η ηπατίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε άλλες παθήσεις ή να επιδεινωθεί από αυτές. Ορισμένες από αυτές τις παθήσεις, όπως η ίνωση ( ο ηπατικός ιστός που καταστρέφεται και αποκτά ουλές) και η κίρρωση (ένα προχωρημένο στάδιο της ίνωσης), είναι πολύ συχνές.

Ευτυχώς, ορισμένες από αυτές τις επιπλοκές, όπως η ηπατική ανεπάρκεια, μπορούν επίσης να προληφθούν. Εάν έχετε ηπατίτιδα, παρακάτω θα βρείτε 10 άλλες παθήσεις και επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζετε.

Ίνωση

Μία από τις πιο συχνές επιπλοκές της χρόνιας ηπατίτιδας είναι η ίνωση, μια κατάσταση που προκαλεί ουλές στο ήπαρ. Στην περίπτωση της ίνωσης, το ήπαρ καταστρέφεται από τη συνεχή φλεγμονή, δημιουργώντας ουλώδη ιστό πάνω στην προσπάθειά του να αποκατασταθεί.

Δυστυχώς, αυτός ο ουλώδης ιστός εμποδίζει το ήπαρ να λειτουργεί όπως λειτουργούσε κάποτε. Το ευχάριστο είναι ότι αν η ίνωση αντιμετωπιστεί εγκαίρως και περιοριστεί σε ένα μικρό τμήμα του ήπατος, το υπόλοιπο όργανο μπορεί να λειτουργήσει πιο εντατικά και να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του. Εάν η ίνωση αναπτυχθεί και γίνει πιο εκτεταμένη, τότε χαρακτηρίζεται ως κίρρωση.

Ηπατίτιδα. Τι προβλήματα δημιουργεί; Συνήθεις επιπλοκές της ηπατίτιδας
Ηπατίτιδα. Τι προβλήματα δημιουργεί; Συνήθεις επιπλοκές της ηπατίτιδας

Κίρρωση του ήπατος

Η εκτεταμένη ίνωση ονομάζεται κίρρωση. Η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C και η αλκοολική ηπατίτιδα μπορούν να προκαλέσουν κίρρωση, καθώς και λιπώδη ηπατική νόσο και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ. Οι ουλές που σχετίζονται με την κίρρωση είναι συχνά μη αναστρέψιμες. Σε σοβαρές περιπτώσεις και χωρίς θεραπεία, η καλύτερη αντιμετώπιση μπορεί να είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

i2
Ηπατίτιδα. Τι προβλήματα δημιουργεί; Συνήθεις επιπλοκές της ηπατίτιδας

Καρκίνος του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί επιπλοκή της κίρρωσης. Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους εξής δύο τύπους: ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και χολαγγειοκαρκίνωμα. Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα προσβάλλει τα ηπατικά κύτταρα, ενώ το χολαγγειοκαρκίνωμα προσβάλλει τους χοληφόρους πόρους.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος συχνά σχετίζονται με την ηπατική βλάβη και περιλαμβάνουν ίκτερο (κίτρινο δέρμα/μάτια), κοιλιακό πόνο στη δεξιά πλευρά, πόνο στη δεξιά ωμοπλάτη, κοιλιακή μάζα ή όγκο στη δεξιά πλευρά, κνησμό, ανεξήγητη απώλεια βάρους, δύσπνοια και φούσκωμα.

Το στάδιο 4 του καρκίνου του ήπατος είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί επιτυχώς σε σχέση με τα άλλα στάδια, επειδή σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες και/ή σε απομακρυσμένα όργανα και περιοχές, όπως οι πνεύμονες, τα οστά και τα επινεφρίδια. Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν και αποτελούν απλώς συνολικές εκτιμήσεις, αλλά το σχετικό ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι περίπου 2% (απομακρυσμένη διασπορά) έως 11% (περιφερειακή διασπορά).

Ηπατική ανεπάρκεια

Η ηπατική ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή, αλλά ασυνήθιστη επιπλοκή της ηπατίτιδας. Οι γιατροί χρησιμοποιούν διαφορετικούς όρους για να περιγράψουν παραλλαγές της ηπατικής ανεπάρκειας, όπως η κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια, ή η οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Εάν το συκώτι σας δεν λειτουργεί πλέον, το σώμα σας θα σταματήσει να λειτουργεί, γεγονός που τελικά αποβαίνει μοιραίο.

Υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες αιτίες ηπατικής ανεπάρκειας, αλλά γενικά, η ανεπάρκεια προκύπτει όταν το συκώτι σας έχει υποστεί τέτοια βλάβη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματός σας.

Σπειραματονεφρίτιδα

Η σπειραματονεφρίτιδα είναι μια διαταραχή των νεφρών που προκαλείται από φλεγμονή η οποία τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την ανοσολογική απόκριση. Μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα με χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C. Χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή μπορεί να προχωρήσει, προκαλώντας σοβαρή βλάβη στα νεφρά σας.

Κρυοσφαιριναιμία

Η κρυοσφαιριναιμία είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από μια ανώμαλη συσσώρευση ενός είδους πρωτεΐνης που μπλοκάρει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Είναι πιο συχνή σε άτομα με χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Ηπατική εγκεφαλοπάθεια

Η σοβαρή έκπτωση της ηπατικής λειτουργίας, όπως η ηπατική ανεπάρκεια, μπορεί να δημιουργήσει συσσώρευση τοξινών στο αίμα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως εγκεφαλοπάθεια, προκαλεί διανοητικά προβλήματα, όπως σύγχυση, και μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Παρά το γεγονός ότι είναι αναστρέψιμη στα αρχικά στάδια, η προχωρημένη ηπατική εγκεφαλοπάθεια είναι μια σοβαρή κατάσταση και συνήθως είναι θανατηφόρα.

Η ακριβής παθοφυσιολογία της ΗΕ βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση- οι επικρατέστερες υποθέσεις επικεντρώνονται

  • στο ρόλο των νευροτοξινών,
  • στη διαταραχή της νευροδιαβίβασης λόγω μεταβολικών αλλαγών στην ηπατική ανεπάρκεια,
  • στις αλλαγές στον ενεργειακό μεταβολισμό του εγκεφάλου,
  • στη συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση και
  • στις μεταβολές του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Η HE προκαλεί ένα ευρύ φάσμα μη ειδικών νευρολογικών και ψυχιατρικών εκδηλώσεων. Η ελάσσων HE διαγιγνώσκεται με παθολογικά ψυχομετρικά τεστ.

Η κλινικά εμφανής HE περιλαμβάνει αλλαγές στην προσωπικότητα, μεταβολές στη συνείδηση προοδευτικό αποπροσανατολισμό στο χρόνο και στο χώρο, υπνηλία, λήθαργο και, τέλος, κώμα. Εκτός από τις κλινικές μελέτες, δεν απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση. Η ΗΕ ταξινομείται ανάλογα με την υποκείμενη νόσο, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τη χρονική της πορεία και την ύπαρξη εκλυτικών παραγόντων. Η θεραπεία της έκδηλης ΗΕ περιλαμβάνει υποστηρικτικές θεραπείες, θεραπεία των κατασταλτικών παραγόντων, λακτουλόζη και/ή ριφαξιμίνη.

Πυλαία υπέρταση

Μία από τις σημαντικές λειτουργίες του ήπατος είναι το φιλτράρισμα του αίματος. Ωστόσο, η κίρρωση καθώς και άλλα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν το σύστημα πυλαίας κυκλοφορίας του ήπατος.

Όταν αυτό το πυλαίο σύστημα είναι μπλοκαρισμένο, το αίμα που προέρχεται από το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να επιστρέψει στο ήπαρ και η πίεση αυξάνεται, δημιουργώντας μια κατάσταση που ονομάζεται πυλαία υπέρταση. Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή. 

i3
Ηπατίτιδα. Τι προβλήματα δημιουργεί; Συνήθεις επιπλοκές της ηπατίτιδας

Πορφυρία

Η πορφυρία είναι μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από προβλήματα στην επεξεργασία σημαντικών χημικών ουσιών στο σώμα που ονομάζονται πορφυρίνες.

Μία κατηγορία, η οποία ονομάζεται πορφυρία cutanea tarda, οδηγεί σε φουσκάλες στα χέρια και το πρόσωπο και αποτελεί σπάνια επιπλοκή της χρόνιας λοίμωξης από ηπατίτιδα C.

Ιογενής συλλοίμωξη

Μια άλλη σοβαρή επιπλοκή της ιογενούς ηπατίτιδας είναι η πιθανότητα να έχετε δύο ιογενείς λοιμώξεις ταυτόχρονα. Η ηπατίτιδα δεν προκαλεί τη δεύτερη λοίμωξη, αλλά δυσκολεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί επιτυχώς σε άλλους ιούς.

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι μια συχνή συλλοίμωξη για τα άτομα με ηπατίτιδα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, εάν έχετε ηπατίτιδα, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά της λοίμωξης από τον HIV. Οι συλλοιμώξεις με άλλους ιούς της ηπατίτιδας είναι επίσης συχνές. Οι ηπατίτιδες Α και Β μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Hepatitis C – Complications https://www.nhs.uk/conditions/hepatitis-c/complications/

Hepatitis B: Symptoms, Causes & Treatment https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4246-hepatitis-b

Hepatitis B – World Health Organization (WHO) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.