Κάνει το παιδί σας ναρκωτικά; Τα προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών από τους εφήβους

Δυστυχώς, υπάρχει μια σωρεία διαφορετικών ναρκωτικών που είναι διαθέσιμα στους σημερινούς εφήβους, από τη μαριχουάνα και το MDMA μέχρι τα οπιοειδή και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Κατά συνέπεια, ο εντοπισμός των ενδείξεων της χρήσης ναρκωτικών είναι λίγο πιο περίπλοκος από το να αναζητάμε απλώς σωματικά σημάδια όπως το χαμένο βλέμμα -ειδικά επειδή δεν έχουν όλα τα ναρκωτικά τις ίδιες παρενέργειες.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι έφηβοι εμπλέκονται με τα ναρκωτικά ήδη από την 6η δημοτικού ή μεταξύ 12 και 14 ετών. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μαριχουάνα είναι το πιο συνηθισμένο ναρκωτικό που χρησιμοποιείται από παιδιά 14 ετών και άνω. Τα παιδιά που αρχίζουν τη χρήση ναρκωτικών μεταξύ 15 και 17 ετών είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν με το αλκοόλ.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι γονείς ή οι κηδεμόνες να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα πιο συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ένας έφηβος δοκιμάζει ναρκωτικά – και στη συνέχεια να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν τον έφηβο. Ακολουθούν μερικές μόνο πιθανές προειδοποιητικές ενδείξεις που πρέπει να προσέχετε όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από τους εφήβους.

Κάνει το παιδί σας ναρκωτικά; Τα προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών από τους εφήβους
Κάνει το παιδί σας ναρκωτικά; Τα προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών από τους εφήβους

Ναρκωτικά: Τα σημάδια στο σπίτι

Δεν είναι ποτέ εύκολο να μάθετε αν το παιδί σας κάνει χρήση ναρκωτικών, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια της χρήσης ναρκωτικών, ειδικά στο σπίτι σας. Λάβετε υπόψη ότι τα πιο ανεπαίσθητα σήµατα αφορούν αλλαγές στη συµπεριφορά και όχι σωµατικά σηµάδια, όπως η µυρωδιά ναρκωτικών και τα κατακόκκινα µάτια, τα οποία τα παιδιά βρίσκουν δηµιουργικούς τρόπους για να τα αποκρύψουν.

Αν το παιδί σας-έφηβος ξαφνικά χάνει το ενδιαφέρον του για τις οικογενειακές δραστηριότητες, δεν σέβεται τα μέλη της οικογένειας και τους οικογενειακούς κανόνες, αποσύρεται από τις ευθύνες του ή περνάει πολύ χρόνο στο δωμάτιό του, αυτά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ενός προβλήματος.

Ομοίως, η παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή η κρυφή έξοδος από το σπίτι, η άρνηση να σας πει πού πηγαίνει, η επίκληση δικαιολογιών για την κακή συμπεριφορά ή τα ψέματα σχετικά με τις δραστηριότητες ή το πού πηγαίνει, δικαιολογούν να γίνει έλεγχος. Ακόμη και αν η κακή συμπεριφορά τους δεν σχετίζεται με τα ναρκωτικά, αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα.

Οι ακραίες αλλαγές όπως η συναισθηματική, λεκτική ή σωματική κακοποίηση άλλων, η ξαφνική αύξηση ή μείωση της όρεξης ή η συχνή απώλεια πολύτιμων αντικειμένων ή χρημάτων μπορεί επίσης να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια χρήσης ναρκωτικών. Και τα παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να έχουν αντικείμενα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στις τσέπες τους, στις τσάντες τους ή στο δωμάτιό τους.

Παρόλο που ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα μπορεί να είναι τα πιο προφανή αντικείμενα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, όπως τα στριφτά τσιγάρα, τα μικρά γυάλινα φιαλίδια, οι πλαστικές σακούλες, οι σπόροι και οι σκόνες, να είστε επίσης σε επιφυλακή για πράγματα που μπορεί να μη φαίνονται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ναρκωτικά, όπως περίεργα στυλό ή συσκευές που μοιάζουν με USB flash drives. Τα στυλό ατμίσματος, για παράδειγμα, δεν μοιάζουν καθόλου με σύνεργα χρήσης ναρκωτικών.

Άλλα σημάδια πιθανής χρήσης ναρκωτικών είναι η ανακάλυψη ότι λείπουν χρήματα, συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ακόμη και κουτάλια από το σπίτι σας. Παρομοίως, αν ο έφηβός σας μυρίζει λιβάνι, χρησιμοποιεί κολλύρια για τα μάτια, μασάει τσίχλα ή τρώει πιο συχνά καραμέλες για την αναπνοή, αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδια χρήσης ναρκωτικών.

Τα προειδοποιητικά σημάδια στο σχολείο

Σχεδόν πάντα, οι αλλαγές στις σχολικές επιδόσεις υποδηλώνουν ότι ο έφηβος σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Μερικές φορές οι αλλαγές οφείλονται σε σχολικό εκφοβισμό ή σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

Αλλά αυτά τα σημάδια μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι ο έφηβός σας κάνει χρήση ναρκωτικών. Κάθε φορά που παρατηρείτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, θα πρέπει να διερευνήσετε την κατάσταση.

Ορισμένα συνηθισμένα προβλήματα που σχετίζονται με το σχολείο είναι η ξαφνική πτώση των βαθμών, η απουσία ή η αργοπορία από το σχολείο, η απώλεια ενδιαφέροντος για το μάθημα, η κακή επίδοση στα μαθήματα και η άρνηση να κάνει ή να ξεχνά να ολοκληρώσει τα μαθήματά του. Μπορεί επίσης να έχει αρνητική στάση απέναντι στον αθλητισμό ή σε άλλες δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε ή ακόμη και να δυσκολεύεται να θυμηθεί πράγματα.

Τα παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να εμφανίσουν πιο ακραία προβλήματα που σχετίζονται με το σχολείο. Για παράδειγμα, αν πληροφορηθείτε ότι κοιμούνται στην τάξη, αψηφούν τον καθηγητή, παραβιάζουν κανόνες ή απουσιάζουν από το μάθημα, θα πρέπει να το διερευνήσετε.

Ακόμα και το γεγονός ότι δεν σας ενημερώνουν για τις συναντήσεις με τους καθηγητές, τους βαθμούς και τα διαγωνίσματα και άλλες σημαντικές σχολικές δραστηριότητες μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι προσπαθούν να κρύψουν κάτι.

Σωματικά και συναισθηματικά σημάδια

Σε ό,τι αφορά τα συναισθηματικά σημάδια της χρήσης ναρκωτικών, είναι εύκολο να μην προσέξετε τα προειδοποιητικά σημάδια, επειδή οι έφηβοι μπορεί να είναι κυκλοθυμικοί και ευερέθιστοι.

Είναι συνηθισμένο να αλλάζουν και οι παρέες των φίλων τους, αλλά μερικές φορές αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ότι βαδίζουν σε λάθος δρόμο. Για την ακρίβεια, η αλλαγή των φίλων είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της χρήσης ναρκωτικών.

Άλλα συνηθισμένα σημάδια είναι οι εναλλαγές της διάθεσης και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, καθώς και το να είναι κανείς αρνητικός, εριστικός, παρανοϊκός, μπερδεμένος, καταστροφικός ή αγχώδης.

Τα παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών τείνουν επίσης να αντιδρούν υπερβολικά στην κριτική, να συμπεριφέρονται επαναστατικά, να έχουν κακή υγιεινή και να μοιράζονται λίγες ή και καθόλου λεπτομέρειες για την προσωπική τους ζωή.

Μπορεί επίσης να εμφανίζονται υπερβολικά κουρασμένα ή υπερκινητικά, να παρουσιάζουν δραστική αλλαγή στο βάρος τους και να φαίνονται δυστυχισμένα, καταθλιπτικά ή αγχωμένα. Σε ακραίες περιπτώσεις, θα χρειάζονται συνεχώς χρήματα (ή θα έχουν υπερβολικά πολλά χρήματα) ή μπορεί να εξαπατούν, να κλέβουν ή να εμπλέκονται σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Γιατί πρέπει να δώσετε προσοχή

Μπορεί να είναι μεγάλος πειρασμός να υποτιμάτε ή να αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια της χρήσης ναρκωτικών από τους εφήβους. Μάλιστα, οι περισσότερες από τις παραπάνω πιθανές προειδοποιήσεις μπορούν να εξηγηθούν από κάτι άλλο. Είτε υποψιάζεστε ότι πρόκειται για ναρκωτικά, είτε για εφηβικές ορμόνες, είτε για κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, αυτά τα σημάδια αξίζει να τα προσέξετε.

Σίγουρα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε προειδοποιητικό σημάδι που περιλαμβάνεται σε αυτές τις λίστες υποδεικνύει ότι ένας έφηβος κάνει χρήση ναρκωτικών, αλλά οι έφηβοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών κάνουν πολλά από τα πράγματα που αναφέρονται σε αυτούς τους καταλόγους.

Αν διαπιστώσετε ότι κάποια από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια αντιστοιχούν στο δικό σας παιδί, ρίξτε μια ματιά στη γενική εικόνα. Ανεξάρτητα από το αν ο έφηβός σας κάνει χρήση ναρκωτικών ή όχι, αυτά τα σημάδια πιθανότατα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι ο έφηβός σας χρειάζεται τη βοήθειά σας.

Για αρχή, ασχοληθείτε περισσότερο με τη ζωή του εφήβου σας και μάθετε τι κάνει, πού πηγαίνει και με ποιους είναι παρέα. Επίσης, περάστε λίγο χρόνο μαζί κάνοντας κάτι που σας αρέσει και τους δύο. Μερικές φορές αυτές οι στιγμές συνεύρεσης θα ωθήσουν τον έφηβο να μοιραστεί περισσότερα για τη ζωή του.

Αλλά ό,τι κι αν κάνετε, μην αγνοείτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και μην ελπίζετε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν από μόνα τους. Όταν κάποιος κάνει χρήση ναρκωτικών, ειδικά ένας έφηβος, αυτή η συμπεριφορά μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε εθισμό.

Επιπλέον, η χρήση ναρκωτικών από εφήβους ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Η χρήση ναρκωτικών όχι μόνο επηρεάζει τη γνωστική τους ανάπτυξη και τη σωματική τους υγεία, αλλά μπορεί να αποβεί και μοιραία.

Φυσικά, οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο του ναρκωτικού που χρησιμοποιείται, τον τρόπο με τον οποίο αναμειγνύονται τα ναρκωτικά και τον τρόπο χρήσης τους. Αλλά για τους εφήβους που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, το ποσοστό θανάτου λόγω υπερβολικής δόσης είναι εξαιρετικά υψηλό.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών ιατρικής φύσεως, επειδή οι έφηβοι χρήστες ναρκωτικών είναι πιο πιθανό να μοιράζονται βελόνες ή να χρησιμοποιούν μολυσμένα υλικά.

Share to...