Κατεψυγμένα λαχανικά: Πόσο υγιεινά είναι;

Κατεψυγμένα λαχανικά

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΑ

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πόσο υγιεινά είναι;

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τα κατεψυγμένα λαχανικά θεωρούνται συχνά μια συμφέρουσα και βολική εναλλακτική λύση έναντι των φρέσκων λαχανικών.

Συνήθως δεν είναι μόνο φθηνότερα και ευκολότερα στην προετοιμασία, αλλά έχουν επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μπορείτε να τα προμηθευτείτε όλο το χρόνο.

Ωστόσο, ίσως να μην είστε σίγουροι αν τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή προσθήκη σε μια ολοκληρωμένη διατροφή.

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πόσο υγιεινά είναι
Κατεψυγμένα λαχανικά: Πόσο υγιεινά είναι;

Καταφέρνουν να κρατήσουν την διατροφική τους αξία;

Λόγω του ότι τα λαχανικά καταψύχονται συνήθως αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, διατηρούν γενικά πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Για την ακρίβεια, μια μελέτη έδειξε ότι το ζεμάτισμα και η κατάψυξη των λαχανικών για έως και 2 μήνες δεν μεταβάλλει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά συστατικά ).

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τη θρεπτική αξία ορισμένων λαχανικών και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κατεψυγμένο μπρόκολο είχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε ριβοφλαβίνη σε σύγκριση με το φρέσκο μπρόκολο, ενώ ο κατεψυγμένος αρακάς είχε χαμηλότερη περιεκτικότητα στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Επιπλέον, ενώ τα κατεψυγμένα μπιζέλια, τα καρότα και το σπανάκι ήταν χαμηλότερα σε β-καροτένιο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ κατεψυγμένων και φρέσκων πράσινων φασολιών και σπανακιού.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το κατεψυγμένο, άψητο λάχανο περιείχε μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από το φρέσκο λάχανο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάψυξη μπορεί ακόμη και να αυξήσει την περιεκτικότητα ορισμένων λαχανικών σε αντιοξειδωτικά.

Από την άλλη πλευρά, το ζεμάτισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των θρεπτικών συστατικών που είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και της θειαμίνης.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση ερευνών, η περιεκτικότητα ορισμένων λαχανικών σε βιταμίνη C μπορεί να μειωθεί κατά 10-80% κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος και της κατάψυξης, με τη μέση απώλεια θρεπτικών συστατικών να κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Έχετε κατά νου ότι άλλες μέθοδοι μαγειρέματος, όπως το βράσιμο, το τηγάνισμα και ο φούρνος μικροκυμάτων, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλειες θρεπτικών συστατικών, ακόμη και στα φρέσκα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά.

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πόσο υγιεινά είναι;
Κατεψυγμένα λαχανικά: Πόσο υγιεινά είναι;

Τα θρεπτικά συστατικά τόσο στα νωπά όσο και στα κατεψυγμένα προϊόντα μειώνονται κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους

Λίγο μετά τη συγκομιδή, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αρχίζουν να χάνουν υγρασία, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αλλοιωθούν και να μειωθεί η θρεπτική τους αξία.

Μια μελέτη διαπίστωσε μείωση των θρεπτικών συστατικών μετά από 3 ημέρες ψύξης, όταν οι τιμές έπεσαν σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των κατεψυγμένων ειδών. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στα μαλακά φρούτα .

Η βιταμίνη C στα φρέσκα λαχανικά αρχίζει να μειώνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή και συνεχίζει να μειώνεται κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι τα πράσινα μπιζέλια χάνουν έως και το 51% της βιταμίνης C τους κατά τις πρώτες 24-48 ώρες μετά τη συγκομιδή τους.

Στα λαχανικά που αποθηκεύτηκαν με απλή ψύξη ή σε θερμοκρασία δωματίου, η αντιοξειδωτική δραστηριότητα μειώθηκε.

Ωστόσο, παρόλο που η βιταμίνη C μπορεί να χαθεί εύκολα κατά την αποθήκευση, αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή και οι φαινόλες ενδέχεται ουσιαστικά να αυξηθούν.

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στη συνεχιζόμενη ωρίμανση του προϊόντος και παρατηρείται σε ορισμένα φρούτα.

l3 1
Κατεψυγμένα λαχανικά: Πόσο υγιεινά είναι;

Πρόσθετα και συντηρητικά

Όταν επιλέγετε κατεψυγμένα λαχανικά, είναι πάντα σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά την ετικέτα των συστατικών.

Αν και τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά δεν περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά, ορισμένα μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι.

Ορισμένα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί επίσης να συνδυάζονται με προπαρασκευασμένες σάλτσες ή μείγματα καρυκευμάτων, τα οποία μπορεί να προσθέσουν γεύση, αλλά μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα του νατρίου, των λιπαρών ή των θερμίδων στο τελικό προϊόν.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε ή να χάσετε βάρος, ίσως θα πρέπει να παραλείψετε τα κατεψυγμένα λαχανικά που περιέχουν γαρνιτούρες με πολλές θερμίδες, όπως βούτυρο σκόρδου, σάλτσα τυριού ή σάλτσες.

Επιπλέον, όσοι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση καλό θα ήταν να ελέγχουν προσεκτικά την περιεκτικότητα των κατεψυγμένων λαχανικών σε αλάτι και να επιλέγουν προϊόντα χωρίς πρόσθετο αλάτι.

Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πιθανά οφέλη της χρήσης κατεψυγμένων λαχανικών

Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν συχνά να προετοιμαστούν με ελάχιστο κόπο, γεγονός που τα καθιστά μια γρήγορη και βολική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα φρέσκα λαχανικά.

Είναι επίσης συνήθως φθηνότερα από τα φρέσκα λαχανικά και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, βοηθώντας σας να έχετε το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος.

Επιπλέον, είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας λαχανικά ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στην εποχή τους.

Η προσθήκη κατεψυγμένων λαχανικών στη διατροφή σας είναι ένας απλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών ίσως σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και άλλες.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox