Πόσο καιρό παραμένει κάποιος μεταδοτικός μετά από μια ιογενή λοίμωξη; Για ποιο χρονικό διάστημα μεταδίδεται ένας ιός;

Το χρονικό διάστημα για το οποίο είστε μολυσματικοί μετά από μια ιογενή λοίμωξη εξαρτάται από τον τύπο του ιού που εμπλέκεται. Η μολυσματική περίοδος αρχίζει συχνά πριν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία ή να παρατηρείτε κάποιο εξάνθημα.

Ερωτήσεις για την έκθεση σε λοιμώξεις

Αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση κοινών λοιμώξεων. Καλύπτεται το πόσο καιρό πρέπει να μείνετε εκτός σχολείου ή φροντίδας παιδιών.

Περίοδος επώασης. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα μετά την επαφή με τη λοίμωξη.

Περίοδος μεταδοτικότητας. Ο χρόνος κατά τον οποίο η ασθένεια ενός άρρωστου παιδιού μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους. Μερικές φορές, τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο πριν από το τέλος αυτής της περιόδου.

Λοιμώξεις που δεν μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους, αλλά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Ο γιατρός του παιδιού σας θα σας πει με βεβαιότητα. Πολλές κοινές βακτηριακές λοιμώξεις δεν μεταδίδονται σε άλλους.

Παραδείγματα είναι οι λοιμώξεις των αυτιών, των ιγμορείων, της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Οι περισσότερες πνευμονίες στα παιδιά επίσης δεν μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους, αλλά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.

Ο γιατρός του παιδιού σας θα σας πει με βεβαιότητα. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συνήθως δεν μεταδίδονται στα παιδιά. Αλλά, μπορούν να μεταδοθούν εάν υπάρχει σεξουαλική επαφή ή κοινόχρηστο μπάνιο.

Εάν γνωρίζουμε την περίοδο επώασης μιας μολυσματικής νόσου – το χρονικό διάστημα από την έκθεση στον αιτιολογικό παράγοντα έως την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων – μπορούμε να λάβουμε σημαντικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, όπως πότε τα μολυσμένα άτομα θα εμφανίσουν συμπτώματα και θα είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τη νόσο.

Επειδή ο χρόνος μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη του παθογόνου, τον ρυθμό αντιγραφής και την έκκριση τοξινών, η περίοδος επώασης παρέχει ενδείξεις σχετικά με την αιτία και την πηγή της νόσου όταν οι παράγοντες αυτοί είναι άγνωστοι.

Βρογχίτιδα

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεταδοθεί η βρογχίτιδα ποικίλλει, ανάλογα με την αιτία της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βρογχίτιδα προκαλείται από τους ίδιους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη και είναι πιθανό να μεταδώσετε τη λοίμωξη όσο έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.

Μεταδοτική περίοδος της ανεμοβλογιάς

Η ανεμοβλογιά είναι μολυσματική από περίπου μία έως δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως ότου όλες οι φουσκάλες αποκτήσουν πλήρη κρούστα ή αποκολληθούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως πέντε έως έξι ημέρες μετά την έναρξη του εξανθήματος.

Για ποιο χρονικό διάστημα μεταδίδεται ένας ιός
Για ποιο χρονικό διάστημα μεταδίδεται ένας ιός

Μολυσματική περίοδος για το κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μεταδοτικό από λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων σας μέχρι την εξάλειψη όλων των συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μολυσματικοί για περίπου δύο εβδομάδες.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα κατά τη διάρκεια των δύο έως τριών πρώτων ημερών και τότε είναι πιο πιθανό να μεταδώσετε τον ιό.

Κορονοϊός (COVID-19)

Εάν έχετε τον κορονοϊό (COVID-19), μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους ανθρώπους για έως και 10 ημέρες από την έναρξη της λοίμωξής σας.

Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν είναι πλέον μεταδοτικοί μετά από 5 ημέρες.

Γρίπη

Μπορείτε να μεταδώσετε τη γρίπη από 1 ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σας μέχρι περίπου 5 έως 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σας.

Τα παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για λίγες ημέρες περισσότερο.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Η διασπορά της λοιμώδους μονοπυρήνωσης γίνεται συνήθως μέσω της άμεσης επαφής με το σάλιο, γι’ αυτό και μερικές φορές αποκαλείται “ασθένεια του φιλιού”.

Μπορείτε να μεταδώσετε τη λοίμωξη από έως και 7 εβδομάδες προτού εμφανίσετε συμπτώματα μέχρι την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συνεχίσετε να πηγαίνετε στο σχολείο ή στην εργασία σας, αν αισθάνεστε αρκετά καλά.

Μολυσματική περίοδος για την ιλαρά

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται περίπου 10 ημέρες αφότου μολυνθείτε. Η ιλαρά είναι πιο μολυσματική μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και πριν την ανάπτυξη του εξανθήματος.

Τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς είναι τα ακόλουθα:

  • υψηλή θερμοκρασία
  • κόκκινα μάτια
  • ευαισθησία στο φως
  • συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα – όπως ρινική καταρροή, υγρά μάτια, πρησμένα βλέφαρα και φτέρνισμα

Περίπου δύο έως τέσσερις ημέρες αργότερα, αναπτύσσεται ένα κόκκινο-καφέ κηλιδώδες εξάνθημα που συνήθως εξασθενεί μετά από περίπου μία εβδομάδα.

Παρωτίτιδα

Η παρωτίτιδα προκαλεί διόγκωση των σιελογόνων αδένων σας. Αυτοί οι αδένες βρίσκονται ακριβώς κάτω και μπροστά από τα αυτιά σας.

Είναι πιθανότερο να μεταδώσετε παρωτίτιδα από περίπου 1 έως 2 ημέρες πριν από τη διόγκωση των αδένων σας μέχρι περίπου 9 ημέρες μετά.

Ερυθρά (γερμανική ιλαρά)

Τα άτομα με ερυθρά θα πρέπει να μείνουν μακριά από το σχολείο ή την εργασία και να αποφεύγουν την επαφή με έγκυες γυναίκες, εφόσον είναι δυνατόν, για τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση του εξανθήματος.

Έρπητας

Δεν μπορείτε να μεταδώσετε τον έρπητα ζωστήρα σε άλλους. Αλλά οι άνθρωποι που δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά στο παρελθόν θα μπορούσαν να κολλήσουν ανεμοβλογιά από εσάς.

Μπορείτε να μεταδώσετε τη λοίμωξη ενόσω το εξάνθημα στάζει υγρό.

Μολυσματική περίοδος της αμυγδαλίτιδας

Η ίδια η αμυγδαλίτιδα δεν είναι μεταδοτική, αλλά οι ιοί που την προκαλούν είναι. Η διάρκεια της μολυσματικής περιόδου εξαρτάται από τον ιό.

Share to...