Μύθοι για τις ημικρανίες

Μύθος #1: Οι ημικρανίες είναι απλώς πολύ σοβαροί πονοκέφαλοι

Λάθος! Οι ημικρανίες είναι μία από τις κορυφαίες ασθένειες που προκαλούν αναπηρία στους ανθρώπους. Κορυφώνονται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στην ακμή της ζωής τους – μεταξύ των 30 και 49 ετών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ημικρανίες προκαλούνται από ανισορροπίες στη χημεία του εγκεφάλου. Συνήθως, οι ημικρανίες:

  • Προκαλούν έντονο πόνο που μπορεί να περιγραφεί ως σφυροκόπημα ή τρομερά έντονος παλμός.
  • Συχνά παρουσιάζουν συνοδά συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως ή ναυτία.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ημικρανία είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα και ότι πρέπει να την ξεπεράσετε για να εργαστείτε και να λειτουργήσετε κανονικά. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια νευρολογική ασθένεια η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την εργασιακή, οικογενειακή και κοινωνική σας συμπεριφορά και λειτουργικότητα.

Μύθοι για τις ημικρανίες

Μύθος #2: Όλες οι ημικρανίες είναι ίδιες

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που αφορούν την ημικρανία: Ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να λειτουργήσει, αν και όχι με πλήρη αποτελεσματικότητα. Ένα άλλο άτομο μπορεί να διαπιστώσει ότι οι ημικρανίες το καθιστούν εντελώς ανίκανο. Εξ ορισμού η ημικρανία είναι μέτρια έως σοβαρή, αλλά ένα άτομο μπορεί να έχει σοβαρή ημικρανία χωρίς να εμφανίζει εμετό και ευαισθησία στο φως.

Μύθος #3: Μόνο οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν την ημικρανία

Το ιστορικό και η φυσική εξέταση είναι το μόνο που χρειάζεται για τη διάγνωση μιας ημικρανίας. Δεν υπάρχουν εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν μια ημικρανία. Πρέπει απλώς να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό σε θέματα ημικρανίας προκειμένου να γίνει διάγνωση.

Μην αφήνετε το θέμα ενός πονοκεφάλου σας να περάσει σε δεύτερη μοίρα κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου τσεκ απ. Απαιτείται η συζήτηση για τον πονοκέφαλό σας να βρεθεί στο επίκεντρο, ώστε να μπορέσετε να βρείτε ανακούφιση.

Μύθος #4: Οι ημικρανίες έχουν σαφή αιτία

Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν θα μάθει ποτέ τι προκαλεί τον ψυχοφθόρο πόνο της ημικρανίας. Αυτό που πραγματικά τρελλαίνει τους ανθρώπους είναι ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτό που προκάλεσε την ημικρανία.

Θέλουν να μάθουν τι πρέπει να αποφεύγουν, και έτσι καταλήγουν από το να δοκιμάζουν δίαιτες αποκλεισμού μέχρι να αποφεύγουν το κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου. Αλλά στους περισσότερους ανθρώπους, ο εντοπισμός των εκλυτικών παραγόντων της ημικρανίας θα αποδειχθεί από δύσκολος έως αδύνατος.

Μύθος #5: Εάν καμία θεραπεία ημικρανίας δεν έχει αποτέλεσμα στην περίπτωσή σας, θεωρήστε τον εαυτό σας καταδικασμένο

Μην τα παρατάτε! Οι ερευνητές έχουν μελετήσει την πρωτεΐνη που προκαλεί ημικρανία και ονομάζεται πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης. (CGRP).

Το CGRP προκαλεί φλεγμονή στα καλύμματα του εγκεφάλου (μηνίγγες) η οποία οδηγεί σε κρίσεις ημικρανίας. Οι ερευνητές ανέπτυξαν φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για να σταματήσουν το CGRP από το να σπέρνει τον όλεθρο στις μήνιγγές σας.

Η θεραπεία κατά του CGRP είναι εντυπωσιακή διότι αναπτύχθηκε ειδικά για τις ημικρανίες, γεγονός που τη διαφοροποιεί ριζικά από τις τρέχουσες θεραπείες για την ημικρανία. Τα περισσότερα προληπτικά φάρμακα για την ημικρανία – όπως τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για τις επιληπτικές κρίσεις – δημιουργήθηκαν για μια διαφορετική πάθηση και τυχαία διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν κάποιο όφελος και για τις ημικρανίες.

Μύθος #6: Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα προσφέρουν ανακούφιση από την ημικρανία

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φάρμακα για τον πονοκέφαλο χωρίς συνταγή αντί να επισκεφθούν έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να τους βοηθήσει να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις ημικρανίας. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να βασίζονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο. Και ενώ αυτά ενδέχεται να βοηθούν σε κάποιο βαθμό, συχνά δεν αντιμετωπίζουν τα συνακόλουθα συμπτώματα της ημικρανίας που θέτουν εκτός λειτουργίας τους πάσχοντες.

Η λήψη ενός μη συνταγογραφούμενου παυσίπονου μπορεί να είναι αποτελεσματική για τους περιστασιακούς πονοκεφάλους. Αλλά αν έχετε ένα με δύο επεισόδια ημικρανίας την εβδομάδα, μπορεί να περιέλθετε σε μια δίνη υπερβολικής χρήσης φαρμάκων η οποία θα επιδεινώσει τους πονοκεφάλους.

Μύθος #7: Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη ή τη διαχείριση των ημικρανιών

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς είναι χρήσιμη. Αποδίδει σε όλους; Όχι – αλλά αξίζει μια προσπάθεια. Το άγχος είναι το νούμερο 1 εκλυτικό αίτιο των ημικρανιών. Η υιοθέτηση μεθόδων μείωσης του στρες, όπως οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας και η σωματική άσκηση, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η επαρκής ενυδάτωση και ο ύπνος αποτελούν επίσης το κλειδί για να κρατήσετε τις ημικρανίες μακριά.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε συμπληρώματα όπως το μαγνήσιο, η ριβοφλαβίνη, και το CoQ10. Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα, γι’ αυτό να έχετε υπομονή.

Μύθος #8: Οι πραγματικές ημικρανίες συνοδεύονται από αύρα

Η αύρα είναι μια οπτική ή αισθητηριακή διαταραχή που εμφανίζεται πριν από τον πονοκέφαλο. Αυτός ο μύθος ότι πρέπει να έχετε αύρα για να είναι ο πονοκέφαλός σας ημικρανία είναι ένα χιλιοειπωμένο παραμύθι.

Οι ημικρανίες εκδηλώνονται τόσο με αύρα όσο και χωρίς αύρα – και οι χωρίς αύρα ημικρανίες αποτελούν την πλειοψηφία. Μόνο το 30% των ανθρώπων εμφανίζουν αύρα κατά την ημικρανία τους και δεν την εμφανίζουν απαραίτητα σε κάθε επεισόδιο.

Μύθος #9: Μόνο οι γυναίκες παθαίνουν ημικρανίες

Είναι αλήθεια ότι περισσότερο οι γυναίκες βιώνουν ημικρανίες – το 18% των γυναικών σε σύγκριση με το 6% των ανδρών. Μπορεί να υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο για τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες διαχειρίζονται τον πόνο. Οι ορμόνες μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο.

Αλλά και οι άνδρες παθαίνουν ημικρανίες. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αγόρια έχουν περισσότερους πονοκεφάλους στην παιδική ηλικία από ό,τι τα κορίτσια, αλλά όταν φτάνουν στην εφηβεία, τα κορίτσια έχουν συχνότερα πονοκεφάλους.

Μύθος #10: Η διαμονή σε ένα καλύτερο κλίμα αποτελεί θεραπεία για την ημικρανία

Οι καιρικές αλλαγές έχουν σίγουρα συνδεθεί με την εμφάνιση πονοκεφάλων, και δεν γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί. Αλλά η μετακόμιση σε μια περιοχή με καλύτερο κλίμα δεν αποτελεί μόνιμη θεραπεία της ημικρανίας. Επομένως, μην ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας ακόμα – αλλά κλείστε ένα ραντεβού για να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τον πόνο της ημικρανίας.

Share to...