Νόσος του Crohn

Ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (inflammatory bowel disease – IBD), η νόσος του Crohn προκαλεί οίδημα και ερεθισμό του πεπτικού σας συστήματος.

Εάν πάσχετε από νόσο του Crohn, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, απώλεια βάρους και αιμορραγία από το ορθό.

Πρόκειται για μια πάθηση που διαρκεί όλη τη ζωή και δεν μπορεί να θεραπευτεί.

Ωστόσο, οι θεραπείες για τη νόσο του Crohn συνήθως ελέγχουν τα συμπτώματά σας και σας επιτρέπουν να συνεχίσετε να είστε δραστήριοι.

Τι είναι η νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn, που ονομάζεται επίσης τμηματική εντερίτιδα ή ειλεΐτιδα, είναι μια δια βίου μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD).

Η πάθηση προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό του πεπτικού συστήματος – συγκεκριμένα του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει διάρροια και κράμπες στο στομάχι.

Είναι σύνηθες να παρουσιάζονται περιοδικές εξάρσεις της νόσου.

Η νόσος του Crohn πήρε το όνομά της από τον Αμερικανό γαστρεντερολόγο Dr. Burrill Crohn (1884-1983).

Ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που περιέγραψε την ασθένεια το 1932.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια άλλη συχνά διαγνωσμένη φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Πόσο συχνή είναι η νόσος του Crohn;

Υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο Αμερικανοί πάσχουν από τη νόσο του Crohn.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Για τη χώρα μας δεν υπάρχουν ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα

Ο επιπολασμός της νόσου του Crohn αναφέρεται σε διάφορες μελέτες από 5,1-10,5/100.000 κατοίκους και προέρχεται από μελέτες κλειστών περιοχών.

Τα προβλήματα της μελέτης του επιπολασμού της νόσου του Crohn είναι τα ίδια με αυτά της ελκώδους κολίτιδας με το επιπρόσθετο γεγονός του μικρότερου αριθμού ασθενών με νόσο του Crohn σε επίπεδο τέτοιο που η προσθήκη ή η απώλεια ενός ασθενούς να μεταβάλει κατά σημαντικό βαθμό το συνολικό τελικό ποσοστό.

Ποιος μπορεί να νοσήσει από τη νόσο του Crohn;

Η νόσος του Crohn εμφανίζεται συνήθως σε νεότερα άτομα – συχνά στα τέλη της εφηβείας, στη δεκαετία των 20 ή στις αρχές της δεκαετίας των 30.

Ωστόσο, η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες. Η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μικρά παιδιά.

Εάν είστε καπνιστής, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Crohn μπορεί να είναι υψηλότερος από τους μη καπνιστές.

Ποιοι είναι οι τύποι της νόσου του Crohn;

Η νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλει διαφορετικά τμήματα του πεπτικού συστήματος. Οι τύποι της νόσου του Crohn είναι οι εξής:

Ειλεοκολίτιδα: Η φλεγμονή εμφανίζεται στο λεπτό έντερο και σε τμήμα του παχέος εντέρου. Η ειλεοκολίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος της νόσου του Crohn.

Ειλεΐτιδα: Οίδημα και φλεγμονή αναπτύσσονται στο λεπτό έντερο (ειλεός).

Γαστροδωδεκαδακτυλικός τύπος: Η φλεγμονή και ο ερεθισμός επηρεάζουν το στομάχι και την αρχή του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο).

Νηστιδίτιδα: Αναπτύσσονται κηλιδώδεις ζώνες φλεγμονής στο ανώτερο μισό του λεπτού εντέρου (που ονομάζεται νήστιδα).

Νόσος του Crohn
Νόσος του Crohn

Τι προκαλεί τη νόσο του Crohn;

Δεν είναι γνωστή η αιτία της νόσου του Crohn.

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, όπως:

 • Αυτοάνοσα νοσήματα: Τα βακτήρια στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί στα υγιή κύτταρά σας.
 • Γονίδια: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) συχνά εμφανίζεται σε οικογένειες. Εάν έχετε γονέα, αδελφό ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας με νόσο του Crohn, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσετε και εσείς. Υπάρχουν αρκετές συγκεκριμένες μεταλλάξεις (αλλαγές) στα γονίδιά σας που μπορεί να προδιαθέτουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν τη νόσο του Crohn.
 • Το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Crohn;

Τα άτομα με νόσο του Crohn μπορεί να εμφανίζουν περιόδους σοβαρών συμπτωμάτων (εξάρσεις) που ακολουθούνται από περιόδους χωρίς ή με πολύ ήπια συμπτώματα (ύφεση).

Η ύφεση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και χρόνια.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλεφθεί το πότε θα εμφανιστούν οι εξάρσεις.

Εάν έχετε τη νόσο του Crohn, τα συμπτώματα που ενδεχομένως να έχετε μπορεί να είναι τα εξής:

 • Κοιλιακό άλγος.
 • Χρόνια διάρροια.
 • Αίσθημα πληρότητας.
 • Πυρετός.
 • Απώλεια της όρεξής σας.
 • Απώλεια βάρους.
 • Ανώμαλοι ακροχορδώνες (συνήθως στους γλουτούς σας – ένας μικρός καλοήθης όγκος που σχηματίζεται κυρίως σε περιοχές όπου το δέρμα σχηματίζει πτυχές (ή τρίβεται μεταξύ του), όπως ο λαιμός, η μασχάλη και η βουβωνική χώρα).
 • Ραγάδες του πρωκτού.
 • Πρωκτικά συρίγγια (περιεδρικά συρίγγια).
 • Αιμορραγία από το ορθό.

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος του Crohn;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με νόσο του Crohn επισκέπτονται για πρώτη φορά έναν γιατρό εξαιτίας της συνεχόμενης διάρροιας, της κράμπας στην κοιλιά ή της ανεξήγητης απώλειας βάρους.

Εάν έχετε ένα παιδί που εμφανίζει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

Για να βρει την αιτία των συμπτωμάτων σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις:

Εξέταση αίματος: Μια εξέταση αίματος εξακριβώνει τον υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων που μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή ή λοίμωξη.

Η εξέταση εξακριβώνει επίσης χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αναιμία. Περίπου ένα στα τρία άτομα με νόσο του Crohn έχει αναιμία.

Εξέταση κοπράνων: Αυτή η εξέταση μελετά ένα δείγμα των κοπράνων σας για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βακτήρια ή παράσιτα.

Μπορεί να αποκλείσει λοιμώξεις που προκαλούν χρόνια διάρροια.

Κολονοσκόπηση: Κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα ενδοσκόπιο (λεπτό σωλήνα με προσαρτημένο φως και κάμερα) για να εξετάσει το εσωτερικό του παχέος εντέρου σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να λάβει δείγμα ιστού (βιοψία) από το παχύ έντερο για να διαπιστώσει σημάδια φλεγμονής.

Αξονική τομογραφία (CT): Η αξονική τομογραφία δημιουργεί εικόνες του πεπτικού συστήματος. Πληροφορεί τον γιατρό σας για το πόσο σοβαρή είναι η φλεγμονή του εντέρου.

Ενδοσκόπηση του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος (GI): Ο γιατρός σας εισάγει έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα που ονομάζεται ενδοσκόπιο μέσω του στόματός σας και μέσα στο λαιμό σας.

Μια προσαρτημένη κάμερα επιτρέπει στον γιατρό σας να δει το εσωτερικό.

Κατά τη διάρκεια μιας ανώτερης ενδοσκόπησης, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λάβει δείγματα ιστού.

Εξέταση του ανώτερου γαστρεντερικού (GI): Οι εικόνες ακτινογραφίας που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα επιτρέπουν στον γιατρό σας να παρακολουθήσει την κίνηση μέσω του πεπτικού σας συστήματος ενός υγρού με βάριο το οποίο καταπίνετε .

Πώς αντιμετωπίζεται ή θεραπεύεται η νόσος του Crohn;

Η θεραπεία για τη νόσο του Crohn ποικίλλει ανάλογα με το τι προκαλεί τα συμπτώματά σας και πόσο σοβαρά είναι αυτά για εσάς.

Στα παιδιά, ο στόχος της θεραπείας είναι να προκληθεί ύφεση (το χρονικό διάστημα μεταξύ των εξάρσεων των συμπτωμάτων), να διατηρηθεί η ύφεση και να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλοκές της νόσου του Crohn με την πάροδο του χρόνου.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεραπείες για τη νόσο του Crohn:

Αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τις λοιμώξεις. Οι σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποστήματα (θύλακες πύου).

Ή μπορεί να προκαλέσουν συρίγγια (ανοίγματα ή σήραγγες που συνδέουν δύο όργανα που κανονικά δεν επικοινωνούν).

Αντιδιαρροϊκά φάρμακα: Συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η λοπεραμίδη (Imodium A-D®) μπορούν να σταματήσουν τη σοβαρή διάρροια.

Βιολογικά φάρμακα: Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν μονοκλωνικά αντισώματα για την καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης.

Ανάπαυση του εντέρου: Για να δώσετε στο έντερό σας την ευκαιρία να επουλωθεί, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μείνετε χωρίς φαγητό ή ποτό για αρκετές ημέρες ή και περισσότερο.

Για να λάβετε τη διατροφή που χρειάζεστε, μπορεί να λάβετε ενδοφλέβια (παρεντερική) διατροφή.

Πίνετε μόνο ένα συνταγογραφούμενο υγρό ή έχετε ένα σωλήνα σίτισης κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Κορτικοστεροειδή: Η κορτιζόνη, η πρεδνιζόνη και άλλα κορτικοστεροειδή απαλύνουν τη φλεγμονή που προκαλείται από την αυτοάνοση νόσο.

Ανοσοτροποποιητικά: Αυτά τα φάρμακα ηρεμούν τη φλεγμονή καταστέλλοντας το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αζαθειοπρίνη και η κυκλοσπορίνη.

Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση δεν θεραπεύει τη νόσο του Crohn, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές. Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσετε εντερικές διατρήσεις (τρύπες), αποφράξεις ή αιμορραγία.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου του Crohn;

Η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • Αποστήματα: Μολυσμένοι θύλακες γεμάτοι πύον σχηματίζονται στον πεπτικό σωλήνα ή στην κοιλιά.
 • Πρωκτικές ραγάδες: Μικρά σχισίματα στον πρωκτό (πρωκτικές ραγάδες) μπορεί να προκαλέσουν πόνο, κνησμό και αιμορραγία.
 • Απόφραξη του εντέρου: Ο ουλώδης ιστός από φλεγμονή, συρίγγια ή ένα στενωμένο έντερο μπορεί να φράξει το έντερο μερικώς ή πλήρως. Τα απόβλητα και τα αέρια συσσωρεύονται. Μια απόφραξη στο λεπτό ή στο παχύ έντερο απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η νόσος του Crohn στο παχύ έντερο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
 • Συρίγγια: Η ΙΦΝΕ (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ανώμαλων ανοιγμάτων που μοιάζουν με σήραγγες, τα οποία ονομάζονται συρίγγια, στα εντερικά τοιχώματα. Αυτά τα συρίγγια μερικές φορές μολύνονται.
 • Υποσιτισμός: Η χρόνια διάρροια μπορεί να δυσχεράνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το σώμα σας. Ένα κοινό πρόβλημα σε άτομα με νόσο του Crohn είναι η έλλειψη σιδήρου. Η υπερβολική έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων), οπότε τα όργανά σας δεν μπορούν να λάβουν αρκετό οξυγόνο.
 • Έλκη: Ανοιχτές πληγές που ονομάζονται έλκη μπορεί να σχηματιστούν στο στόμα, το στομάχι ή το ορθό σας.

Πώς επηρεάζει η νόσος του Crohn την εγκυμοσύνη;

Οι γυναίκες με νόσο του Crohn μπορούν να έχουν, και συνήθως έχουν, φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να προσπαθήσετε να συλλάβετε όσο η νόσος βρίσκεται σε ύφεση.

Οι εξάρσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο:

 • Αποβολής (απώλεια της εγκυμοσύνης πριν το μωρό αναπτυχθεί πλήρως).
 • Πρόωρου τοκετού (τοκετός πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης).
 • Χαμηλού βάρους γέννησης (βάρος νεογέννητου μικρότερο από 2,5 κιλά).

Ποια είναι η πρόγνωση για τα άτομα με νόσο του Crohn;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με νόσο του Crohn απολαμβάνουν μια υγιή, δραστήρια ζωή.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn, οι θεραπείες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διατηρήσουν τη νόσο σε ύφεση και να αποτρέψουν τις επιπλοκές.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή σας.

Τα άτομα με νόσο του Crohn πρέπει συχνά να προσαρμόζουν τη διατροφή τους έτσι ώστε να λαμβάνουν αρκετές θερμίδες κάθε μέρα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να αποτελεί πρόβλημα για τα άτομα με νόσο του Crohn.

Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα εάν διαπιστώσετε ότι έχετε προβλήματα με αυτή τη διατροφική δυσανεξία.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το κάπνισμα εάν έχετε τη νόσο του Crohn.

Το κάπνισμα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε προληπτικές κολονοσκοπήσεις μετά τη διάγνωση της νόσου του Crohn.

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε κολονοσκοπήσεις και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που διατρέχετε για άλλες παθήσεις.

Μία σημαντική επισήμανση από το medbox.gr

Οι εξάρσεις της νόσου του Crohn είναι απρόβλεπτες και μπορούν να διαταράξουν την καθημερινή σας ζωή.

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τα βήματα που μπορείτε να λάβετε για να κρατήσετε τη νόσο υπό έλεγχο.

Με τη σωστή θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, να αποφύγετε τις επιπλοκές και να συνεχίσετε να ζείτε δραστήρια.

Share to...