Οι δέκα ασθένειες του χειμώνα και πώς να αποφύγετε να τις κολλήσετε

Είναι η εποχή που κολλάμε… τα μικρόβια του κρυολογήματος, τους ιούς της γρίπης, τους μικροοργανισμούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα και πολλά άλλα. Οι μήνες που επικρατεί κρύο απαθανατίζουν αυτή τη μαγική εποχή που το παιδί σας φέρνει στο σπίτι μια σωρεία μικροβίων από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, ενώ ο συνάδελφός σας που φτερνίζεται επιμένει να έρθει σε μια συνάντηση αντί να μείνει στο σπίτι.

Φέτος η χειμερινή περίοδος θα μπορούσε να είναι ακόμη μια δύσκολη περίοδος, καθώς πολυάριθμοι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), κάνουν θραύση μαζί με τη γρίπη και την COVID-19. Μπορείτε να αποφύγετε όλες αυτές τις λοιμώξεις; Και αν αρρωστήσετε, πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε να μείνετε εκτός δράσης προτού επιστρέψετε στο κανονικό σας πρόγραμμα;

Γιατί μπορεί να αρρωστήσετε φέτος το χειμώνα

Οι ασθένειες είναι πιο συχνές το χειμώνα, επειδή τα μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια ταξιδεύουν πιο εύκολα στον ξηρό αέρα όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Επιπλέον, οι άνθρωποι έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους όταν έξω κάνει κρύο (και για τις γιορτές), γεγονός που διευκολύνει τη μετάδοση των μικροβίων από άτομο σε άτομο.

Γνωρίζουμε επίσης ότι όταν κολλάτε μια ασθένεια, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες ή και μια εβδομάδα για να εμφανιστούν τα συμπτώματα μιας χειμερινής ασθένειας, ανάλογα με τον ιό που κολλήσατε ή τα μικρόβια με τα οποία ήρθατε σε επαφή και την αντοχή του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Παρόλο που μπορεί να μην αισθάνεστε άρρωστοι, εξακολουθείτε να είστε μολυσμένοι κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου επώασης – και είναι πιθανό να είστε μεταδοτικοί και σε θέση να μεταδώσετε τη μόλυνση σε άλλους.

Συνήθως είστε πιο μεταδοτικοί δύο έως τρεις ημέρες μετά τη μόλυνσή σας, αλλά μπορείτε να μολύνετε τους άλλους για δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, ενώ αναρρώνετε από μια ασθένεια.

Πώς να εμποδίσετε την εξάπλωση των συνηθισμένων χειμερινών ασθενειών

Εάν εσείς ή το παιδί σας νοσήσετε από οποιαδήποτε ασθένεια, μπορείτε να αποφύγετε τη μετάδοση των ιών στους άλλους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Να βήχετε και να φτερνίζεστε μέσα στον αγκώνα σας και όχι στα χέρια σας.
 • Απολυμάνετε τις περιοχές που αγγίζονται συχνά, όπως οι πάγκοι, τα πόμολα και τα τηλεχειριστήρια.
 • Μην χρησιμοποιείτε από κοινού σκεύη, ποτήρια, τρόφιμα, οδοντόβουρτσες, ρούχα, πετσέτες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.
 • Μείνετε στο σπίτι μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας και να μην είστε πλέον μεταδοτικοί.
 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι και χρησιμοποιείτε κατά διαστήματα απολυμαντικά χεριών.
 • Φορέστε μάσκα σε δημόσιους χώρους και εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε μάσκα στο σπίτι κοντά σε μέλη της οικογένειας για να προστατεύσετε άλλα άτομα, ιδιαίτερα εκείνα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.

10 συχνές χειμερινές ασθένειες

1. Κοινό κρυολόγημα (ρινοϊός)

Με περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς κρυολογήματος (ρινοϊούς) να κυκλοφορούν, δεν είναι περίεργο που οι περισσότεροι ενήλικες κρυολογούν δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Τα παιδιά – με τα βρώμικα χέρια τους, τον βήχα τους και την έλλειψη της ικανότητας να καλύπτονται κατά το φτέρνισμα – αρρωσταίνουν ακόμη πιο συχνά.

Οι ιοί του κρυολογήματος παραμένουν και μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους για έως και δύο εβδομάδες. Εσείς και το παιδί σας είστε μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης χωρίς συμπτώματα. Αλλά είναι πιο πιθανό να μολύνετε τους άλλους όταν τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι στη χειρότερη φάση τους – συνήθως γύρω στην τρίτη ημέρα της αδιαθεσίας σας.

Για την ανακούφιση από το κρυολόγημα, η διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού είναι το βασικό στοιχείο. Η κατανάλωση ζεστών υγρών, όπως το τσάι, μπορεί να είναι καταπραϋντική για τον πονόλαιμο και τη συμφόρηση, και οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά όταν έχετε κρυολόγημα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιό σας για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα για να χαλαρώσετε τη συμφόρηση ή να κάνετε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο.

2. Γρίπη

Η περίοδος της γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, αλλά είναι δυνατόν να νοσήσετε από τον ιό της γρίπης οποιαδήποτε εποχή του έτους. Η γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο εκατομμύρια περιπτώσεις ασθένειας και μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή νοσηλεία ή θάνατο. Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από αυτόν τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό. Κάθε χρόνο, κυκλοφορεί ένα νέο εμβόλιο που σας προστατεύει από τις τρέχουσες παραλλαγές της γρίπης.

Μέχρι να αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα γρίπης, πιθανότατα έχετε ήδη μεταδώσει τον ιό σε τουλάχιστον ένα άλλο άτομο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είστε μεταδοτικοί πριν καν καταλάβετε ότι είστε άρρωστοι. Η γρίπη είναι μεταδοτική για μια εβδομάδα ή και περισσότερο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

3. COVID-19

Η COVID-19 εξαπλώνεται εύκολα και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπως ακριβώς η γρίπη και ο RSV. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, διαθέτουμε πλέον ένα ετήσιο επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19 που λειτουργεί όπως ακριβώς και το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης: Προστατεύει εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα από τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές της COVID-19 που κυκλοφορούν.

Παρόλο που μπορείτε να κολλήσετε COVID-19 ακόμη και μετά τον εμβολιασμό σας, είναι πιθανό να εμφανίσετε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και κινδυνεύετε λιγότερο να νοσηλευτείτε σε νοσοκομείο.

Εάν μολυνθείτε με COVID-19, είναι πιο πιθανό να μολύνετε άλλους με τον ιό μία έως δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και δύο έως τρεις ημέρες αφότου αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία. Το πόσο καιρό είστε μεταδοτικοί μπορεί επίσης να εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειάς σας. Εάν έχετε:

 • Ήπια ή καθόλου συμπτώματα (ασυμπτωματικοί): Είστε μεταδοτικοί για περίπου πέντε ημέρες.
 • Μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα: Μπορεί να είστε μεταδοτικοί για έως και 20 ημέρες.

Μόλις τα συμπτώματά σας βελτιωθούν σημαντικά ή υποχωρήσουν και έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορείτε γενικά να βρίσκεστε κοντά σε άλλους.

Ωστόσο, είναι φρόνιμο να φοράτε μάσκα σε δημόσιους χώρους ή όταν βρίσκεστε κοντά σε ευάλωτα άτομα για τουλάχιστον 10 ημέρες, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης. Εάν δεν έχετε συμπτώματα και έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων σας, είναι συνήθως ασφαλές να συνεχίσετε τις κανονικές σας δραστηριότητες χωρίς μάσκα.

4. Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Σε ενήλικες και παιδιά που είναι κατά τα άλλα υγιή, ο RSV προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. Αλλά αυτή η αναπνευστική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει δυνητικά απειλητική για τη ζωή βρογχιολίτιδα και πνευμονία σε βρέφη, ενήλικες που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κάθε χρόνο, οι λοιμώξεις από RSV στα παιδιά οδηγούν σε 58.000 έως 85.000 νοσηλείες και τώρα, βλέπουμε περίπου 177.000 ενήλικες 60 ετών και άνω να νοσηλεύονται επίσης με αυτόν τον ιό. Για να βοηθήσουμε στην προστασία αυτών των πληθυσμών, κυκλοφορεί τώρα ένα εμβόλιο RSV για παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Εάν εσείς ή το παιδί σας μολυνθείτε από τον RSV, μπορεί να είστε μεταδοτικοί για μερικές ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και έως και οκτώ ημέρες μετά. Αλλά τα βρέφη που έχουν μολυνθεί και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για έως και τέσσερις εβδομάδες, ακόμη και όταν δεν έχουν πλέον συμπτώματα.

5. Κρύωμα (βρογχίτιδα)

Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19 μπορούν όλοι να οδηγήσουν σε βρογχίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστούν ή εάν τα συμπτώματά τους είναι αρκετά σοβαρά. Η βρογχίτιδα προκαλεί διόγκωση των αεραγωγών των πνευμόνων σας και τους γεμίζει με βλέννα. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ένας χρόνιος βήχας που διαρκεί τρεις εβδομάδες ή περισσότερο. Η βρογχίτιδα δεν είναι μεταδοτική. Όμως το κρυολόγημα, η γρίπη ή άλλος ιός που οδήγησε στη βρογχίτιδα είναι, οπότε θα πρέπει ακόμα να λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε τη μόλυνση άλλων.

6. Πνευμονία

Τα βακτήρια – καθώς και οι ιοί που προκαλούν COVID-19 και RSV – μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία. Τόσο η ιογενής όσο και η βακτηριακή πνευμονία είναι μεταδοτικές, αλλά δεν αρρωσταίνουν όλοι όσοι εκτίθενται στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (πνευμονίας) για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. Αυτοί οι πληθυσμοί διατρέχουν συγκεκριμένα αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα, ακόμη και θάνατο, ως αποτέλεσμα της πνευμονίας.

Εάν έχετε ιογενή πνευμονία, είστε μεταδοτικοί μέχρι να πέσει ο πυρετός σας και όταν δεν έχετε πυρετό για αρκετές ημέρες.

Εάν έχετε βακτηριακή πνευμονία, είστε μεταδοτικοί μέχρι να πάρετε αντιβιοτικά για τουλάχιστον δύο ημέρες και να μην έχετε πλέον πυρετό.

7. Επιπεφυκίτιδα

Τα βακτήρια, καθώς και οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα και COVID-19, μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Αυτή η οφθαλμική λοίμωξη διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία στους ιστούς (επιπεφυκότας) που επενδύουν τα βλέφαρα και το εξωτερικό μάτι σας. Τα διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία σας κάνουν το λευκό μέρος του μολυσμένου ματιού σας να φαίνεται ροζ.

Μπορείτε να μεταδώσετε πολύ εύκολα την ιογενή επιπεφυκίτιδα κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης και ενώ έχετε συμπτώματα. Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτική μέχρι να πάρετε αντιβιοτικά για τουλάχιστον 24 ώρες – ή μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό αν έχετε επιπεφυκίτιδα να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, τα μάτια σας και άλλες επιφάνειες όσο το δυνατόν περισσότερο πριν πλύνετε τα χέρια σας.

8. Λοίμωξη των ιγμορείων (ιγμορίτιδα)

Τα κρυολογήματα και οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ιγμορίτιδες. Γνωστή και ως οξεία ιγμορίτιδα, η λοίμωξη αυτή εμφανίζεται όταν τα ιγμόρεια σας, τα οποία παράγουν βλέννα, γεμίζουν με υγρό. Τα βακτήρια μερικές φορές αναπτύσσονται σε αυτή τη βλέννα, προκαλώντας βακτηριακή ιγμορίτιδα. Η βακτηριακή ιγμορίτιδα δεν είναι μεταδοτική, αλλά μπορείτε να μεταδώσετε το κρυολόγημα που προκάλεσε την ιγμορίτιδα σε άλλους.

Για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία της πίεσης των ιγμορείων από μια λοίμωξη, συνιστάται η τακτική ρινική έκπλυση με φυσιολογικό ορό. Αυτή η απλή τεχνική βοηθά στον καθαρισμό των ρινικών διόδων, στη μείωση της συμφόρησης και στην ανακούφιση από την πίεση. Είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν τα συμπτώματα και να ευνοηθεί η παροχέτευση των ιγμορείων.

Η εφαρμογή ενός ζεστού, υγρού πανιού πάνω από τα ιγμόρεια σας αρκετές φορές την ημέρα μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Η ζεστασιά βοηθά στο άνοιγμα των ρινικών διόδων, μειώνει την πίεση και προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

9. Στρεπτόκοκκος – φαρυγγίτιδα

Τα κρυολογήματα και άλλοι ιοί τείνουν να προκαλούν πονόλαιμο. Όμως είναι το εξαιρετικά μεταδοτικό βακτήριο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (strep) που προκαλεί φαρυγγίτιδα.

Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή του λαιμού και των αμυγδαλών, καθιστώντας επώδυνη την κατάποση. Εσείς ή το παιδί σας μπορεί επίσης να έχετε πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες. Αν δεν αντιμετωπιστεί, ορισμένα παιδιά με στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα θα αναπτύξουν ένα εξογκωμένο κόκκινο εξάνθημα, γνωστό ως οστρακιά. Εάν εσείς ή το παιδί σας κολλήσετε στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, είστε μεταδοτικοί μέχρι να περάσει ο πυρετός και να πάρετε αντιβιοτικά για τουλάχιστον 12 ώρες.

10. Ιογενής Γαστρεντερίτιδα (νοροϊός)

Ο νοροϊός είναι ένα στομαχικό μικρόβιο που προκαλεί διάρροια, εμετό και κράμπες στο στομάχι. Ορισμένοι το αποκαλούν “γρίπη του στομάχου”- αλλά στην πραγματικότητα η ασθένεια αυτή δεν προκαλείται από ένα στέλεχος γρίπης. Παρόλα αυτά, οι νοροϊοί (υπάρχουν πολλοί τύποι) είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί και δύσκολα εξοντώνονται. Οι νοροϊοί μπορούν να παραμείνουν για εβδομάδες και σε επιφάνειες όπως οι πάγκοι και τα πόμολα.

Είστε πιο μεταδοτικοί όταν κάνετε εμετό, όταν έχετε διάρροια ή τις λίγες ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Δυστυχώς, μπορείτε να μολύνετε τους άλλους για δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, ακόμη και όταν αισθάνεστε καλύτερα.

Πότε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό σχετικά με τις συνήθεις χειμερινές ασθένειες

Ανάλογα με την ασθένεια, εσείς ή το παιδί σας μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία, όπως αντιβιοτικά ή αντιιικά. Εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό:

 • Οποιοσδήποτε πυρετός σε βρέφη μικρότερα των 3 μηνών ή πυρετός μεταξύ 37,2 βαθμών Κελσίου 38 C σε παιδί ηλικίας άνω των 3 μηνών.
 • Υψηλός πυρετός άνω των 38,8 βαθμών Κελσίου σε ενήλικα που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ημέρες.
 • Δυσκολία στην αναπνοή, συριγμός ή πόνος στο στήθος.
 • Ακραία κόπωση ή λήθαργος.
 • Σημάδια αφυδάτωσης όπως σκουρόχρωμα ούρα, σύγχυση, ζάλη ή βυθισμένη πηγή (το μαλακό σημείο στο κρανίο) σε βρέφη.

Με κάποια προληπτικά μέτρα (εμβολιαστείτε!), άφθονο σαπούνι και νερό και αρκετή κοινή λογική (μην γίνεστε ο συνάδελφος που φτερνίζεται!), μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε καλύτερα την περίοδο των ασθενειών.

Share to...