Ozempic: Είναι η λύση για την παχυσαρκία; Τι κινδύνους ενέχει;

Το Ozempic είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα και είναι σχεδιασμένο ώστε να βοηθά ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα τους. Αν και δεν αποτελεί επισήμως φάρμακο για την απώλεια βάρους, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που λαμβάνουν Ozempic μπορεί να χάσουν μέτριες ποσότητες βάρους κατά τη διάρκεια της λήψης του φαρμάκου.

Στην πραγματικότητα, το δραστικό συστατικό του Ozempic, γνωστό ως σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί από τον EMA σε υψηλότερες δόσεις για τη θεραπεία ατόμων που έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος με την ονομασία Wegovy.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Wegovy είναι αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους, καθώς σημαντικό ποσοστό των ατόμων που κάνουν χρήση του φαρμάκου επιτυγχάνουν μείωση του βάρους τους κατά τουλάχιστον 5%.

Ozempic: Είναι η λύση για την παχυσαρκία; Τι κινδύνους ενέχει;
Ozempic: Είναι η λύση για την παχυσαρκία; Τι κινδύνους ενέχει;

Τι είναι το Ozempic;

Το Ozempic είναι ένα εγκεκριμένο από τον EMA συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες. Βοηθά στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και αποδεδειγμένα μειώνει την αιμοσφαιρίνη A1C, ένα δείκτη μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στον ιστότοπο του Ozempic.

Βοηθά επίσης τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και διαγνωσμένη καρδιακή νόσο να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Η δραστική ουσία του Ozempic, η σεμαγλουτίδη, είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα του πεπτιδίου-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη (GLP-1). Λειτουργεί ενεργοποιώντας τους υποδοχείς GLP-1 σε όλο το σώμα και ενισχύοντας τις επιδράσεις της φυσικής ορμόνης GLP-1.

Το GLP-1 εξυπηρετεί πολλαπλές βασικές λειτουργίες στον οργανισμό. Ενισχύει την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας ως απάντηση στην πρόσληψη τροφής, η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Αντίστοιχα, μειώνει την απελευθέρωση της γλυκαγόνης – μιας ορμόνης που αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα – βοηθώντας με τον τρόπο αυτό επίσης στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Είναι το Ozempic ινσουλίνη;

Το Ozempic δεν είναι ινσουλίνη. Βοηθά το πάγκρεάς σας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη όταν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλό. Σε αντίθεση με την ινσουλίνη, το Ozempic σπάνια προκαλεί χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πώς δρα το Ozempic όσον αφορά την απώλεια βάρους;

Ενώ το Ozempic δεν χαρακτηρίζεται ειδικά ως φάρμακο απώλειας βάρους, μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη Novo Nordisk, την εταιρεία που παρασκευάζει το Ozempic, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη – η δραστική ουσία του Ozempic – μπορούν να χάσουν βάρος. Για την ακρίβεια, ο Αμερικάνικος και ο Ευρωπαϊκός φορέας για τα φάρμακα ενέκριναν τη σεμαγλουτίδη για την απώλεια βάρους το 2021 με την εμπορική ονομασία Wegovy.

Συγκεκριμένα, στο αιτιολογικό της έγκρισης του Wegovy αναγράφεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε ότι τα οφέλη του Wegovy είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους του και ότι μπορεί να εγκριθεί η χρήση του στην ΕΕ.

Ωστόσο, το Wegovy διαθέτει υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης από το Ozempic-2,4 χιλιοστόγραμμα σεμαγλουτίδης στο Wegovy σε σύγκριση με 0,5 χιλιοστόγραμμα, 1 χιλιοστόγραμμα ή 2 χιλιοστόγραμμα σεμαγλουτίδης στο Ozempic.

Ως αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1, η σεμαγλουτίδη ενισχύει τη δράση της φυσικής ορμόνης GLP-1. Η GLP-1 επηρεάζει το βάρος μέσω δύο βασικών μηχανισμών:

 • Επηρεάζει τα κέντρα πείνας στον εγκέφαλο (συγκεκριμένα, στον υποθάλαμο), μειώνοντας την πείνα, την όρεξη και τις λιγούρες
 • Επιβραδύνει τον ρυθμό κένωσης του στομάχου, παρατείνοντας αποτελεσματικά την πληρότητα και τον κορεσμό μετά τα γεύματα

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μειωμένη πείνα, το παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και εν τέλει η απώλεια βάρους.

Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από τη Novo Nordisk, 1.961 ενήλικες με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία που δεν είχαν διαβήτη έλαβαν 2,4 χιλιοστόγραμμα σεμαγλουτίδης ή εικονικό φάρμακο μία φορά την εβδομάδα για 68 εβδομάδες, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Όσοι έλαβαν σεμαγλουτίδη έχασαν 14,9% του σωματικού τους βάρους σε σύγκριση με το 2,4% εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δόση σεμαγλουτίδης που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν υψηλότερη από τη δόση που παρέχεται από την Ozempic. Ωστόσο, 2,4 χιλιοστόγραμμα είναι η δόση της σεμαγλουτίδης στο εγκεκριμένο φάρμακο για την απώλεια βάρους, το Wegovy.

Παρόλο που η λήψη σεμαγλουτίδης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος όσο παίρνετε το φάρμακο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα επανακτήσουν μεγάλο μέρος αυτού του βάρους εάν διακόψουν τη χρήση του φαρμάκου. Μελέτες δείχνουν ότι η πλήρης διακοπή του Ozempic θα οδηγήσει πιθανότατα στην επανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους του βάρους που χάθηκε μέσα σε μερικούς μήνες.

Τα φάρμακα GLP-1 (όπως το Ozempic) είναι σχεδιασμένα για μακροχρόνια λήψη. Είναι φάρμακα χρόνιας χρήσης για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων (τόσο του διαβήτη όσο και της παχυσαρκίας).

Είναι ασφαλές το Ozempic;

Το Ozempic είναι ένα ασφαλές φάρμακο με πολλαπλά οφέλη. Περίπου το 80% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 έχουν επίσης συγχρόνως παχυσαρκία. Έτσι, αυτοί οι ασθενείς αποκομίζουν διπλό όφελος όσον αφορά τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας τους.

Το Ozempic έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα μείζονα ανεπιθύμητα στεφανιαία επεισόδια, όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, και προσφέρει πλήθος άλλων πλεονεκτημάτων.

Ωστόσο, το Ozempic δεν είναι ασφαλές για όλους. Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής του, τα άτομα με τις παρακάτω συνθήκες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του Ozempic:

 • Παγκρεατίτιδα
 • Διαβήτης τύπου 1
 • Κάτω των 18 ετών
 • Έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες
 • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
 • Προβλήματα με το πάγκρεας ή τα νεφρά
 • Οικογενειακό ιστορικό μυελώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς
 • Σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 (MEN 2), μια πάθηση του ενδοκρινικού συστήματος

Όπως ισχύει για κάθε φάρμακο που χορηγείται με ιατρική συνταγή, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας σχετικά με το αν αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές για εσάς και ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία.

Συχνές παρενέργειες του Ozempic

Συνολικά, το Ozempic είναι ένα πολύ ασφαλές φάρμακο. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γαστρεντερικής φύσης: ναυτία, έμετος, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αν και η πλειοψηφία των ατόμων που λαμβάνουν Ozempic πιθανότατα θα παρουσιάσουν αυτά τα συμπτώματα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, αυτά θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου.

Δεδομένου ότι το Ozempic επιβραδύνει τη γαστρική κένωση, ενδεχομένως να εμφανιστεί ένα αίσθημα πρώιμου κορεσμού. Αυτές οι παρενέργειες είναι συνήθως βραχυπρόθεσμες και βελτιώνονται λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του Ozempic ή την αλλαγή της δόσης.

Η λήψη του Ozempic μπορεί να προκαλέσει άλλες λιγότερο συχνές, αλλά πιο σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής. Αυτές είναι μεταξύ άλλων:

 • Παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος)
 • Αλλαγές στην όραση
 • Υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα)
 • Νεφρικά προβλήματα
 • Αλλεργικές αντιδράσεις
 • Προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη
 • Όγκοι ή καρκίνος του θυρεοειδούς

Προτείνεται η χρήση του Ozempic για να χάσετε βάρος;

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, ειδικά εκείνα που έχουν πολύ επιπλέον βάρος ή παχυσαρκία, καλό θα είναι να συμβουλευτούν το γιατρό τους για να διαπιστώσουν αν το Ozempic μπορεί να είναι κατάλληλο ώστε να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους και στην απώλεια βάρους.

Για την πρωταρχική θεραπεία της παχυσαρκίας, το Wegovy είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για κάθε ασθενή που έχει δυσκολευτεί να χάσει βάρος μόνο μέσω της διατροφής και της άσκησης, έχει ΔΜΣ 30 και άνω (ή 27 και άνω με συννοσηρότητα που σχετίζεται με την παχυσαρκία) και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει μια ένεση μία φορά την εβδομάδα μακροπρόθεσμα.

Τα φάρμακα GLP-1 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά για τη θεραπεία του βάρους από τα προηγούμενα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να θεωρούνται φαρμακευτική θεραπεία πρώτης γραμμής για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Ωστόσο, η χρήση του Ozempic για βραχυπρόθεσμη, κοσμητική απώλεια βάρους δεν είναι κάτι που συστήνεται. Παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό έχει λάβει μεγάλη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το Ozempic και τα συναφή φάρμακα GLP-1 δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και τελικά το βάρος που χάνεται θα επανέλθει.

Επιπλέον, αυτή η εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων χρήση του Ozempic επηρεάζει σημαντικά τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο -άτομα με διαβήτη τύπου 2 (ή στην περίπτωση του Wegovy, άτομα με παχυσαρκία).

Ozempic https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/ozempic

Wegovy https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/wegovy

European Medicines Agency Warns of Diabetics’ Risk Amid Ozempic Shortage https://www.supplychainbrain.com/articles/36803-european-medicines-agency-warns-of-diabetics-risk-amid-ozempic-shortage

Ozempic For Weight Loss: Risks, Side Effects And More https://www.forbes.com/health/body/ozempic-for-weight-loss/

Share to...