Πολύποδες στη μήτρα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;

Πολύποδες στη μήτρα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Τι είναι οι πολύποδες της μήτρας;

Οι πολύποδες της μήτρας είναι όγκοι στην εσωτερική επένδυση της μήτρας σας (ενδομήτριο). Μερικές φορές ονομάζονται και ενδομητρικοί πολύποδες.

Οι πολύποδες της μήτρας σχηματίζονται όταν υπάρχει υπερανάπτυξη του ενδομητρικού ιστού. Ο πολύποδας προσφύεται στο ενδομήτριο με ένα λεπτό μίσχο ή μια ευρεία βάση και επεκτείνεται στη μήτρα σας.

Οι πολύποδες μπορεί να είναι στρογγυλοί ή ωοειδείς και το μέγεθός τους κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά (μέγεθος σπόρου σουσαμιού) έως μερικά εκατοστά (μέγεθος μπάλας του γκολφ) ή και μεγαλύτερο. Μπορεί να έχετε έναν ή περισσότερους πολύποδες.

Οι πολύποδες της μήτρας είναι συνήθως καλοήθεις (μη καρκινικοί), αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την περίοδο (έμμηνο ρύση) ή την ικανότητά σας να αποκτήσετε παιδιά (γονιμότητα).

Πολύποδες στη μήτρα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;
Πολύποδες στη μήτρα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;

Ποιες γυναίκες μπορεί να επηρεαστούν από τους πολύποδες της μήτρας;

Η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης των πολυπόδων. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε πολύποδες της μήτρας στις δεκαετίες των 40 και 50, περίπου την εποχή που πλησιάζει η εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση). Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να εμφανιστούν μετά την εμμηνόπαυση (μετεμμηνόπαυση), αλλά σπάνια προσβάλλουν τις γυναίκες κάτω των 20 ετών.

Η πιθανότητα εμφάνισης πολυπόδων της μήτρας αυξάνεται επίσης εάν:

 • Είστε υπέρβαρες (ΔΜΣ 25 < 30) ή παχύσαρκες (ΔΜΣ > 30).
 • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
 • Παίρνετε ταμοξιφαίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
 • Λαμβάνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που περιλαμβάνει υψηλή δόση οιστρογόνων.

Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων της μήτρας εάν έχετε σύνδρομο Lynch ή σύνδρομο Cowden.

Είναι συνηθισμένοι οι πολύποδες της μήτρας;

Αυτό είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε. Οι πολύποδες της μήτρας είναι μερικές φορές ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν προκαλούν συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, πολλές γυναίκες με πολύποδες της μήτρας μπορεί να μην λάβουν ποτέ διάγνωση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολύποδες είναι πιο συχνοί σε ορισμένους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, είναι πιο συχνοί σε γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση από ό,τι σε εκείνες που δεν έχουν περάσει.

Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυπόδων της μήτρας;

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των πολυπόδων της μήτρας είναι η αφύσικη αιμορραγία. Η αφύσικη αιμορραγία αφορά την κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση και την ακανόνιστη έμμηνο ρύση.

Οι περισσότερες περίοδοι διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Οι φυσιολογικοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι συμβαίνουν συνήθως κάθε 28 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμανθούν από τις 21 έως τις 35 ημέρες. Πολλές γυναίκες με πολύποδες της μήτρας παρουσιάζουν ακανόνιστες περιόδους.

Τα συμπτώματα των πολυπόδων της μήτρας είναι τα ακόλουθα:

 • Ακανόνιστες περίοδοι (απρόβλεπτος χρόνος και αιμορραγία).
 • Ασυνήθιστα έντονη αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση (βαριά εμμηνορρυσιακή αιμορραγία).
 • Αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων (αιμορραγία μεταξύ των περιόδων).
 • Υπογονιμότητα (αδυναμία να μείνετε έγκυος ή να ολοκληρώσετε μια εγκυμοσύνη).
 • Κολπικές κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση (κόκκινο, ροζ ή καφέ αίμα).
 • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ο γιατρός σας μπορεί να ανακαλύψει ασυμπτωματικούς πολύποδες κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας για τη διάγνωση ενός διαφορετικού προβλήματος. Οι πολύποδες μπορεί μερικές φορές να προεξέχουν ή να γλιστρήσουν μέσα από τον τράχηλο της μήτρας σας.

Ο τράχηλος είναι το άνοιγμα μεταξύ του κόλπου σας και της μήτρας σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να δει τον πολύποδα κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης.

Οι πολύποδες της μήτρας είναι επώδυνοι;

Οι μεγάλοι πολύποδες μπορεί μερικές φορές να προκαλούν αμβλύ πόνο στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης σας, παρόμοιο με τους πόνους της εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, ο πόνος δεν αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα των πολυπόδων της μήτρας.

Πολύποδες στη μήτρα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;
Πολύποδες στη μήτρα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;

Πώς διαγιγνώσκονται οι πολύποδες της μήτρας;

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας. Εάν είστε μετεμμηνοπαυσιακή, ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει εάν έχετε παρατηρήσει αιμορραγία ή κηλίδες αίματος.

Πιθανότατα θα σας ρωτήσει τι φάρμακα παίρνετε. Εάν εξακολουθείτε να έχετε περίοδο, μπορεί να σας ρωτήσει για τις ιδιαιτερότητες του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, όπως πόσο διαρκεί η περίοδός σας και πόσο συχνά την περνάτε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει αν είχατε δυσκολίες να μείνετε έγκυος.

Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει επίσης γυναικολογική εξέταση, που θα περιλαμβάνει πυελική εξέταση και τεστ Παπανικολάου.

Μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις ή διαδικασίες για να επιβεβαιώσει ότι οι όγκοι είναι πολύποδες.

Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να είναι οι εξής:

 • Διακολπικό υπερηχογράφημα: Ο γιατρός σας εισάγει στον κόλπο σας μια λεπτή φορητή συσκευή που ονομάζεται μετατροπέας υπερήχων. Η συσκευή εκπέμπει ηχητικά κύματα που δίνουν μια εικόνα του εσωτερικού της μήτρας σας, καθώς και τυχόν ανωμαλίες που μπορεί να υπάρχουν.
 • Υπερηχογράφημα: Μετά το αρχικό διακολπικό υπερηχογράφημα, ο γιατρός σας μπορεί να διοχετεύσει ένα αποστειρωμένο υγρό στη μήτρα σας μέσω ενός λεπτού σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας. Το υγρό προκαλεί τη διόγκωση της μήτρας σας, προσφέροντας μια σαφέστερη εικόνα τυχόν αναπτύξεων εντός της κοιλότητας της μήτρας σας κατά τη διάρκεια του υπερήχου.
 • Υστεροσκόπηση: Ο γιατρός σας εισάγει έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα με φωτιζόμενο τηλεσκόπιο (υστεροσκόπιο) μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας σας στη μήτρα σας. Το υστεροσκόπιο επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό σας να εξετάσει το εσωτερικό της μήτρας σας. Η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται μερικές φορές σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των πολυπόδων της μήτρας.
Πολύποδες στη μήτρα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;
Πολύποδες στη μήτρα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;

Πώς αντιμετωπίζονται οι πολύποδες της μήτρας;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματά σας και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Εάν βρίσκεστε ακόμη στην αναπαραγωγική σας ηλικία και ο πολύποδας δεν προκαλεί συμπτώματα, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να τον παρακολουθεί αντί να τον θεραπεύσει. Ο πολύποδας μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του.

Εάν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση ή/και εάν ο πολύποδας προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να χρειάζεστε θεραπεία.

Οι μέθοδοι θεραπείας συμπεριλαμβάνουν:

Φάρμακα: Φάρμακα που διατηρούν την ισορροπία των ορμονών σας, όπως προγεστίνες ή αγωνιστές της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπινών, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα συνήθως επιστρέφουν αφού σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.

Πολυπεκτομή της μήτρας: Ο γιατρός σας πιθανόν να είναι σε θέση να αφαιρέσει τον πολύποδά σας κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης. Το υστεροσκόπιο επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό σας να εισάγει εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτομή (κοπή) και την αφαίρεση των πολυπόδων. Το πλεονέκτημα της υστεροσκόπησης είναι ότι είναι ακριβής. Ο γιατρός σας μπορεί να οπτικοποιήσει τον πολύποδά σας και να τον αφαιρέσει ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλει τον ιστό σε εργαστήριο για εξέταση ώστε να διαπιστωθούν ενδείξεις καρκίνου.

Μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη χειρουργική επέμβαση εάν ένας πολύποδας είναι καρκινικός. Η υστερεκτομή, μια χειρουργική επέμβαση που συνεπάγεται την αφαίρεση της μήτρας σας, μπορεί να είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πολύποδες περιέχουν καρκινικά κύτταρα.

Τι να περιμένω αν έχω πολύποδες της μήτρας;

Τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την αφαίρεση των πολυπόδων της μήτρας είναι εξαιρετικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αφαίρεση των πολυπόδων ανακουφίζει τα συμπτώματα στο 75% έως 100% των περιπτώσεων.

Οι πολύποδες σπάνια αναπτύσσονται ξανά (υποτροπιάζουν) μετά την αφαίρεση. Εάν επανεμφανιστούν, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπείες.

Είναι πιθανό η αφαίρεση πολυπόδων να βοηθήσει σε θέματα γονιμότητας, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Ποιο ποσοστό των πολυπόδων της μήτρας είναι καρκινικοί;

Μόνο το 5% περίπου των πολυπόδων της μήτρας είναι καρκινικοί. Ο κίνδυνος να είναι καρκινικός ο πολύποδας είναι μεγαλύτερος εάν είστε μετεμμηνοπαυσιακή ή εάν εμφανίζετε μη φυσιολογική αιμορραγία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας καλοήθης πολύποδας μπορεί να μοιάζει πολύ με καρκίνο της μήτρας (σαρκώματα ενδομητρίου) ή με προκαρκίνωμα (υπερπλασία ενδομητρίου).

Εάν υπάρχει αμφιβολία, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία στον ιστό για να αποκλείσει τον καρκίνο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.