Πώς να απαλλαγείτε από μία… ρουφηξιά (πιπιλιά)

Παρασυρθήκατε πάνω στην έξαψη της στιγμής – και τώρα υπάρχουν αποδείξεις που μπορούν να τις δουν όλοι, απευθείας πάνω στο λαιμό σας.

Η πιπιλιά είναι μια μελανιά που προκαλείται από τραύμα στο δέρμα, όπως για παράδειγμα από ρούφηγμα ή δάγκωμα. Και παρόλο που δεν αποτελεί σοβαρό τραυματισμό, μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό! Πώς μπορείτε λοιπόν να απαλλαγείτε από μια πιπιλιά το συντομότερο δυνατό;

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί μια πιπιλιά;

Η απάντηση δεν είναι και πολύ ευχάριστη: Δεν υπάρχει γρήγορος και εύκολος τρόπος για να απαλλαγείτε από μια πιπιλιά. Όπως συμβαίνει και με τους άλλους μώλωπες, τα σημάδια από ένα ρούφηγμα ή ένα δάγκωμα χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν.

Υπάρχουν όμως και ευχάριστα νέα. Οι περισσότεροι μώλωπες διαρκούν από τρεις ημέρες έως δύο εβδομάδες, και οι ρουφηξιές, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επιφανειακή μορφή μώλωπα, δεν χρειάζονται τόσο πολύ χρόνο για να επουλωθούν όσο άλλοι τύποι.

Το μέγεθος του τραύματος στο δέρμα που δημιουργεί μια πιπιλιά δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το τραύμα που προκαλείται, ας πούμε, στην περίπτωση ενός μαυρισμένου ματιού, επομένως οι πιπιλιές μπορούν να επουλωθούν νωρίτερα σε σχέση με τους άλλους μώλωπες.

Πώς να απαλλαγείτε από μία… ρουφηξιά (πιπιλιά)
Πώς να απαλλαγείτε από μία… ρουφηξιά (πιπιλιά)

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία επούλωσης;

Η πιπιλιά σας θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόση ζημιά έχει προκληθεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας. Το παγιδευμένο αίμα – το οποίο είναι το σκούρο σημάδι που βλέπετε στο δέρμα – διασπάται και απορροφάται εκ νέου από το σώμα σας.

Η πιπιλιά σας θα αλλάξει χρώμα καθώς επουλώνεται. Να τι μπορείτε να περιμένετε στην πορεία:

  • Η πιπιλιά σας θα ξεκινήσει ως ένα κοκκινωπό σημάδι κάτω από το δέρμα σας. Αυτό προκαλείται από το αίμα που διαφεύγει από τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία.
  • Σε μια ή δύο ημέρες, η πιπιλιά θα φαίνεται πιο σκούρα, καθώς η αιμοσφαιρίνη στο αίμα σας αλλάζει χρώμα. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο που μεταφέρει οξυγόνο και είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα του αίματός σας.
  • Μέχρι την τέταρτη ή την πέμπτη ημέρα, πιθανότατα θα δείτε το πιπίλισμά σας να αρχίζει να ξεθωριάζει σε ορισμένα σημεία. Μπορεί να φαίνεται κηλιδώδες καθώς επουλώνεται.
  • Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από την ρουφηξιά, η πιπιλιά σας θα ξεθωριάσει σε ένα ανοιχτό κιτρινωπό χρώμα ή θα εξαφανιστεί.

Και ενώ το διαδίκτυο είναι γεμάτο από συμβουλές των οποίων οι εμπνευστές υποστηρίζουν ότι θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις πιπιλιές σε μια νύχτα, οι περισσότερες από αυτές δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Αντ’ αυτού, να οι βασικές συμβουλές των ειδικών για να περιορίσετε στο ελάχιστο την όψη της πιπιλιάς σας καθώς επουλώνεται.

Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες στην πιπιλιά σας

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιποιηθείτε την πιπιλιά σας με τις κλασικές ζεστές κομπρέσες.

Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν να ανοίξουν τα αιμοφόρα αγγεία του σώματός σας και να διασπάσουν τον λεκέ, απομακρύνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια που έχουν διαχυθεί από τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας στην περιοχή της βλάβης.

Μπορείτε να εφαρμόσετε την παρακάτω μέθοδο έως και τέσσερις φορές την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της επούλωσης της μελανιάς στο λαιμό σας:

  • Γεμίστε ένα μπολ που μπορείτε να βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων με νερό και ζεστάνετε το στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να είναι αρκετά ζεστό ώστε να μπορείτε να κρατήσετε το δάχτυλό σας βυθισμένο σε αυτό. Θα πρέπει να είναι πιο ζεστό από το νερό του μπάνιου, αλλά σε καμία περίπτωση κοντά στο σημείο βρασμού.
  • Μουλιάστε δύο καθαρά πανιά στο μπολ με το νερό, στη συνέχεια πιάστε το ένα και στύψτε το. Εφαρμόστε το στην πιπιλιά σας, αφήνοντάς το μέχρι να επανέλθει το πανί σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, επιστρέψτε αυτό το πανάκι στο μπολ με το νερό και στύψτε το άλλο, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία με το δεύτερο πανάκι.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις ή τέσσερις φορές, για συνολικά 15 έως 20 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί να ζεστάνετε ξανά το μπολ με το νερό μεταξύ των εφαρμογών καθώς αυτό ψύχεται.

Και παρά το γεγονός ότι οι ψυχρές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις πιο σοβαρών μώλωπες, μην μπείτε στον κόπο να τις βάλετε στην πιπιλιά σας. Το τραύμα στο δέρμα σας είναι τόσο ελαφρύ ώστε το κρύο δεν θα προσφέρει και πολλά.

Τι να βάλετε πάνω σε μία ρουφηξιά

Εκτός από τη μέθοδο της ζεστής κομπρέσας, μπορείτε να εφαρμόσετε τα ακόλουθα τζελ ή κρέμες στην πιπιλιά σας για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης:

  • Άρνικα: Έχει βρεθεί ότι η άρνικα βοηθάει τους μώλωπες να επουλωθούν γρηγορότερα. Αποφύγετέ την, ωστόσο, αν λαμβάνετε αντιπηκτική θεραπεία.

Η άρνικα προέρχεται από το πολυετές φυτό Arnica montana, ένα κίτρινο-πορτοκαλί λουλούδι που φυτρώνει στα βουνά της Ευρώπης και της Σιβηρίας. Μερικές φορές αποκαλείται “μαργαρίτα του βουνού”, επειδή το χρώμα και τα πέταλά της μοιάζουν με το γνωστό λουλούδι.

Μια μελέτη του 2006 σε άτομα που υποβλήθηκαν σε ρυτιδεκτομή – μια πλαστική χειρουργική επέμβαση για τη μείωση των ρυτίδων – έδειξε ότι η ομοιοπαθητική άρνικα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την διαδικασία της επούλωσης. Η άρνικα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κατά την επούλωση διαφόρων μετεγχειρητικών καταστάσεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το πρήξιμο, οι μώλωπες και ο πόνος.

  • Βιταμίνη C: Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πήξη του αίματος, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους των μελανιών.
  • Βιταμίνη Κ: Αν και η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των μελανιών, εφαρμόστε την τοπικά αντί να τη λάβετε από το στόμα, καθώς η από του στόματος λήψη συνδέεται με περισσότερους δυνητικούς κινδύνους.

Ορισμένες πηγές προτείνουν την αλόη βέρα, η οποία μπορεί να καταπραΰνει τις φλεγμονές του δέρματος (όπως στην περίπτωση των ηλιακών εγκαυμάτων) – αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν βοηθάει και πολύ στις πληγές. Στην περίπτωση μιας πιπιλιάς, δεν υπάρχει και τόσο έντονη φλεγμονή του δέρματος. “Είναι απλώς ένα ελαφρύ τραύμα.

Share to...