Πώς πλένουμε το στρώμα στο οποίο κοιμόμαστε

Πώς πλένουμε το στρώμα στο οποίο κοιμόμαστε

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε, αλλά το στρώμα σας είναι ένα από τα σημαντικότερα υπάρχοντά σας. Το στρώμα σας επηρεάζει τον ύπνο σας, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας.

Ένα ποιοτικό στρώμα είναι επίσης μια σημαντική επένδυση – και μια επένδυση που θέλετε να προστατεύσετε. Αυτό σημαίνει ότι το να μάθετε πώς να καθαρίζετε ένα στρώμα και πώς να το συντηρείτε, θα μπορέσει να σας βοηθήσει να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σχέση με τα λεφτά που επενδύετε.

Αν δεν το φροντίσετε, το στρώμα σας μπορεί να συσσωρεύσει νεκρό δέρμα, ακάρεα σκόνης, βρωμιά και πολλά άλλα. Ο τακτικός καθαρισμός του στρώματος είναι σημαντικός για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κρεβατιού σας, αλλά και για να περιορίσετε τις αλλεργίες.

Ευτυχώς, ο καθαρισμός ενός στρώματος δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκος. Συνεχίστε το διάβασμα για να μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά ένα στρώμα.

Πώς πλένουμε το στρώμα στο οποίο κοιμόμαστε
Πώς πλένουμε το στρώμα στο οποίο κοιμόμαστε

Προτεινόμενη μέθοδος

1. Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να απογυμνώσετε εντελώς το κρεβάτι και να πλύνετε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τις κουβέρτες. Ελέγξτε την ετικέτα στα μαξιλάρια σας για να δείτε αν πλένονται στο πλυντήριο.

Στην ιδανική περίπτωση, θα χρειαστεί να πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα σε ζεστό νερό για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συνιστώμενες οδηγίες φροντίδας για να αποφύγετε πιθανή συρρίκνωση ή φθορά των υλικών και των υφασμάτων.

Προτείνουμε να πλένετε τα σεντόνια σε εβδομαδιαία βάση για να διατηρείτε το στρώμα σας καθαρό.

2. Εκτιμήστε τη ζημιά από άποψη βρωμιάς και ακαθαρσιών

Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού ενός στρώματος εξαρτάται από το πόσο βρώμικο είναι και τι λεκέδες υπάρχουν.

Η τεχνική για τον συνήθη καθαρισμό του στρώματος θα είναι διαφορετική από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση ενός χυμένου υγρού ή ενός λεκέ.

Θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά το στρώμα σας για λεκέδες, δυσχρωμίες, μυρωδιές και άλλα σημάδια που θα υποδεικνύουν ότι μια συγκεκριμένη περιοχή θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή.

3. Συγκεντρώστε τα εφόδια που θα χρειαστείτε

Για να καθαρίσετε σωστά ένα στρώμα, θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας τα παρακάτω υλικά:

  • Κρύο νερό
  • Μαγειρική σόδα
  • Κουρέλια ή πετσέτες για τον καθαρισμό
  • Ένα απαλό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων χωρίς λευκαντικό και άρωμα
  • Σαπούνι πιάτων ή ένα ενζυμικό καθαριστικό

Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σαπούνια και προϊόντα καθαρισμού στο στρώμα σας, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι πολύ σκληρό που θα μπορούσε να βλάψει το ευαίσθητο ύφασμα του στρώματός σας.

Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι είναι δύσκολο να αφαιρέσετε πλήρως τα απορρυπαντικά από ένα στρώμα, γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να επιλέξετε προϊόντα με ήπιο άρωμα.

4. Αναρροφήστε σχολαστικά ό,τι είναι δυνατόν με ηλεκτρική σκούπα

Χρησιμοποιώντας το εξάρτημα για τις ταπετσαρίες της ηλεκτρικής σας σκούπας, καθαρίστε ολόκληρη την επιφάνεια του στρώματος.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε σκουπίσει με ηλεκτρική σκούπα τις πλευρές του κρεβατιού για να απομακρύνετε τη σκόνη και τεντώστε το ύφασμα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα από τις ραφές που είναι βαθύτερες και μπορεί να κρύβουν “εκπλήξεις”.

5. Καθαρίστε επιτόπου συγκεκριμένα σημεία όπου χρειάζεται

Κάντε ενδελεχή έλεγχο για λεκέδες και περιοχές που παρουσιάζουν δυσχρωμίες. Καθαρίστε προσεκτικά αυτές τις περιοχές χρησιμοποιώντας την ακόλουθη μέθοδο:

  • Εφαρμόστε μικρή ποσότητα καθαριστικού διαλύματος σε ένα καθαρό πανί.
  • Σκουπίστε απαλά τη λεκιασμένη περιοχή με το πανί
  • Εφαρμόστε κρύο νερό σε ένα άλλο καθαρό πανί
  • Σκουπίστε απαλά τη λεκιασμένη περιοχή με το εμποτισμένο με νερό πανί.
  • Επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο, μέχρι να αφαιρεθεί ο λεκές

Ο κύριος στόχος εδώ είναι να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο καθαριστικό διάλυμα και να μην εμποτίσετε υπερβολικά το στρώμα.

Ποτέ μην εφαρμόζετε το διάλυμα καθαρισμού απευθείας στο ίδιο το κρεβάτι – αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να εφαρμόσετε και να αφαιρέσετε το διάλυμα.

Το καλύτερο διάλυμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αφαίρεση των λεκέδων εξαρτάται από τον τύπο του λεκέ. Για αίμα, ιδρώτα, ούρα και άλλους οργανικούς λεκέδες, η καλύτερη επιλογή είναι συνήθως ένα ενζυμικό καθαριστικό του εμπορίου.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από σαπούνι πιάτων και νερό, χρησιμοποιώντας μόνο τον αφρό που σχηματίζεται στην κορυφή του καθαριστικού διαλύματος και όχι το κυρίως υγρό καθώς αυτό μπορεί να εμποτίσει βαθιά το στρώμα.

Άλλοι τύποι λεκέδων ανταποκρίνονται καλύτερα σε διαφορετικά διαλύματα καθαρισμού. Μια συνήθης επιλογή είναι να φτιάξετε ένα διάλυμα σε αναλογία 1:1 από κρύο νερό και υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ).

Ανεξάρτητα από το διάλυμα που θα χρησιμοποιήσετε, η μέθοδος θα πρέπει να είναι η ίδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλαπλά διαλύματα προκειμένου να αφαιρέσετε σωστά τον λεκέ.

s2 1
Πώς πλένουμε το στρώμα στο οποίο κοιμόμαστε

6. Απλώστε μαγειρική σόδα

Αφού αφαιρέσετε τυχόν ορατούς λεκέδες και αφήσετε την επένδυση του στρώματος να στεγνώσει εντελώς, απλώστε ένα λεπτό στρώμα μαγειρικής σόδας σε όλη την επιφάνεια του στρώματος. Η μαγειρική σόδα βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας και στην εξουδετέρωση της κακοσμίας.

Αφού την εφαρμόσετε, απλά αφήστε τη μαγειρική σόδα στο στρώμα για τουλάχιστον μερικές ώρες. Εάν είναι δυνατόν, ανοίξτε τα παράθυρα του υπνοδωματίου σας για να αυξήσετε τη ροή του αέρα.

7. Σκουπίστε καλά την επιφάνεια του στρώματος με ηλεκτρική σκούπα

Αφού αφήσετε τη μαγειρική σόδα να καθίσει στην επιφάνεια του στρώματος για τουλάχιστον μερικές ώρες, σκουπίστε το με ηλεκτρική σκούπα χρησιμοποιώντας το εξάρτημα για ταπετσαρίες.

Αν το στρώμα ήταν πολύ βρώμικο, ίσως θελήσετε να επαναλάβετε τα βήματα 6 και 7, αν και αυτό δεν θα χρειαστεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

8. Αναποδογυρίστε το στρώμα και επαναλάβετε

Αναποδογυρίστε το στρώμα και επαναλάβετε τα βήματα 4 έως 7. Η κάτω πλευρά του στρώματός σας πιθανότατα δεν θα έχει ορατούς λεκέδες, αλλά μπορεί ακόμα να φιλοξενεί πολλή σκόνη, υγρασία και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Εάν το στρώμα σας δεν έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αναποδογυριστεί (δηλαδή είναι στρώμα με συγκεκριμένη επιφάνεια για ύπνο), μπορείτε και πάλι να καθαρίσετε την κάτω πλευρά, αλλά να είστε προσεκτικοί όταν το αναποδογυρίζετε και να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στο στρώμα.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού του στρώματος και τη σοβαρότητα των λεκέδων/ζημιών, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα προκειμένου να καθαρίσετε σωστά το κρεβάτι σας.

Αν αναρωτιέστε πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα αφρού μνήμης (memory foam), η διαδικασία είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια. Ωστόσο, ο αφρός μνήμης δεν έχει σχεδιαστεί για να βρέχεται, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο καθαριστικό διάλυμα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το στρώμα μου;

Γενικά, συνιστάται να καθαρίζετε το στρώμα σας μία φορά κάθε 6 μήνες περίπου. Φυσικά, αν χύσετε κάτι στο στρώμα σας, θα πρέπει να το καθαρίσετε αμέσως πριν να επικαθίσει ο λεκές. Η χρήση ενός ποιοτικού προστατευτικού στρώματος θα μειώσει την ανάγκη να καθαρίζετε το στρώμα σας τόσο συχνά.

Ο τακτικός καθαρισμός θα συμβάλει στην παράταση της διάρκειας ζωής του στρώματός σας – αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε ήρθε η ώρα για ένα νέο στρώμα, καθώς και πώς να πετάξετε το παλιό σας στρώμα.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

How to Deep Clean Your Mattress at Home https://www.mattressonline.co.uk/advice/how-to-deep-clean-mattress

How to Clean a Mattress https://sleepopolis.com/guides/how-to-clean-a-mattress/

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.